Musim cuti persekolahan bakal bermula minggu depan, bagi anak-anak bersekolah inilah masa yang ditunggu-tunggu.

Cuti sebulan mau tak seronok! Tapi waktu ini ibu bapa mungkin pening kepala, terutama untuk jawab persoalan anak ‘cuti sekolah ni nak pergi mana?’

Masalah biasa ibu bapa setiap tahun adalah macam mana nak bercuti kerana pada masa ini juga kita perlu buat persediaan bajet bagi membeli keperluan persekolahan anak tahun depan.

Malah disebabkan masalah bajet inilah ramai ibu bapa tidak dapat membawa anak bercuti walau hakikatnya teringin sangat berbuat demikian.

Jangan kecewakan anak!

Sebenarnya merancang percutian keluarga tak memerlukan belanja yang besar kalau kita tahu cara yang betul.

Cuba perhati, ramai kan kawan-kawan kita yang bawa anak bercuti merata tempat dengan belanja yang murah.

Kalau nak tahu mereka ini selalunya merancang percutian menggunakan internet dan tiga cara berikut adalah yang selalu mereka praktikkan sebelum bercuti.

1. Ambil kira promosi dan pakej

Kebanyakan syarikat penerbangan akan menaikkan harga tiket ketika musim cuti. Ini teori biasa, permintaan tinggi harga tiket pun tinggi.

Lagi satu bila merancang untuk bercuti sebahagian dari kita mungkin akan merujuk terus kepada promosi syarikat penerbangan yang biasa kita dapat.

Sedangkan sebenarnya ada platform lain yang boleh kita layari untuk dapatkan harga tiket yang murah.

Kalau bernasib baik boleh dapat dengan pakej penginapan ataupun dengan tour sekali. Memang untung.

Salah satunya boleh layari laman web 11street Malaysia (yang sentiasa menawarkan promosi untuk pembelian tiket penerbangan, pakej penginapan dan tour.

Contoh kalau merancang bercuti ke Korea, sekarang ada promosi pakej percutian 6 hari 5 malam Busan Gyeongju yang berbaloi kita beli.

Kalau berhajat bercuti dalam negara, boleh saja ke Pulau Pinang dengan pakej SuteraGo 3 hari 2 Malam yang ditawar pada harga diskaun yang menarik.

Pakej percutian yang ditawarkan di 11street bukan di Korea dan Malaysia saja. Ada banyak lagi negara lain termasuklah, Jepun, Thailand, Indonesia, Vietnam, Singapura.

Paling best ada pakej-pakej percutian terpilih yang boleh kita beli dengan pelan ansuran ‘zero interest’. Sesuai sangat kalau ada anak ramai!

2. Kena rancang dan beli awal

Bila merancang bercuti di satu-satu tempat mestilah kita tak mahu lepaskan peluang berkunjung ke lokasi menarik yang ada di tempat itu.

Biasanya tempat ini akan jadi tumpuan pelancong lain juga, dan harga tiket masuk sama ada ke taman tema, muzium, safari dan sebagainya adalah mahal.

Sekali lagi disarankan kita buat tempahan awal melalui online. Cara ini juga kita tak buang masa beratur membeli tiket dan kita ada lebih masa untuk melawat tempat lain pula.

Di 11street (link) ada banyak tawaran e baucar untuk masuk ke tempat menarik ini.

Antaranya kita boleh beli terus tiket masuk Hong Kong Ocean Park, Tokyo Disneyland/Sea, dan Universal Studios Singapura  walau pun lambat lagi pun nak pergi.

Kalau anda hanya ada bajet untuk cuti-cuti Malaysia saja, tiket untuk masuk Legoland Malaysia, A Famosa Resort atau Sunway Lagoon Theme Park pun ada jual di laman web ini.

3. Keperluan waktu bercuti yang selalu kita lupa

Sebelum pergi bercuti kita biasanya siapkan pakaian, penjagaan diri dan juga aksesori yang akan kita gunakan. Tapi kita lupa pada satu perkara penting iaitu ubat ubatan.

Di luar negara sesetengah harga ubat-ubatan adalah lebih mahal atau pun ubat yang kita perlukan tidak dijual di sana atau boleh jadi pembelian memerlukan preskripsi.

Jadi ada baiknya bawa sendiri keperluan ubat-ubatan ini. Boleh sediakan beg kecil kecemasan Mini Outdoor First Aid Kit Bag atau Medicine Storage Box  untuk tujuan ini.

Tapi harus diingat ada sesetengah negara tak membenarkan pelancong membawa ubat-ubatan, jadi sebelum kemaskan ubat dapatkan kepastian dulu.

Persediaan lain

Bukan anak-anak saja teruja bila nak pergi bercuti, ibu ayah pun sama. Dalam keterujaan ini jangan lupa pula periksa kenderaan kalau travel dengan kereta.

Lihat tarikh akhir cukai jalan. Kalau dah dekat tamat tempoh, laman web 11street juga sediakan perkhidmatan Memperbaharui Cukai Jalan dan Insuran Kereta. Ada diskaun sampai 90% tau.

Sebelum bercuti yang ini kena buat!

Sekiranya sudah sediakan semua yang diperlukan, pesanan terakhir hati-hati berbelanja. Jangan sampai melebihi bajet. Kena ingat ada keperluan persekolahan anak yang kita kena sedia.

Paling elok beli dulu keperluan ini sebelum bercuti. Ibu bapa tak perlu penat pergi merata tempat untuk cari tempat murah bagi memberi kelengkapan sekolah ini.

Boleh layari 11street untuk membeli baju, kasut, beg dan segala barang keperluan persekolahan pada harga yang cukup menjimatkan sempena promosi Kembali Ke Sekolah yang sedang berlangsung sekarang.

Promosi bermula dari 17 Novemberi 2017 hingga 31 Januari 2018.

Dah tahu strategi percutian jimat kan, apa lagi bolehlah rancang dari sekarang. Rajin-rajinlah layari 11street untuk pembelian online pelbagai barangan dengan harga promosi dan diskaun paling berbaloi!

 

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error: