Kalau orang lain berhabis duit untuk program kurus tapi lain pula dengan ibu anak tiga ini. Sambil diet, dia amalkan makan pisang. Mudahkan… tapi hasilnya tengoklah tu!

Dari berat 90KG Sophia Safian berjaya turunkan 48KG dalam tempoh 8 bulan. Dengan berat badan 42KG ketika ini, bukan saja bentuk badan berubah tapi wajah pun makin cantik.

Percaya atau tidak menurut Sophia, dalam tempoh 12 hari amalkan diet pisang ini dia turun sebanyak 5KG. Jadi korang yang tekad nak kurus boleh ikut cara Sophia ini.

Siapa sini yang badan jenis rangka besar & tinggi (163cm) lebih kurang macam saya ce ngaku. Tak pe babe, jangan susah hati kalau dah beranak lebih dari 3 orang kalau berat badan cecah 90 kilo ke atas pun.

“Kalau niat & semangat nak kurus buat sungguh-sungguh! Tak nak jangan buat terus.”

Dalam tempoh lapan bulan ni hakak dah berjaya loose dari waist 36 to 27 inch, dari 90 kilo to 48 kilogram, TOTAL WEIGHT LOSS 42 KILOGRAM DALAM 8 BULAN, 27 KILO DALAM 3 BULAN PERTAMA.

Wajib ada geng nak kurus

Meh saya share sikit tips macam mane korang boleh start diet bulan Ogos sampai dekat nak raya haji nanti.

1st step, WAJIB ADA “GENG KURUS” (Cara mudah ajak BFF kurus bersama).

2nd step, (sila baca penerangan di bawah)

DIET PISANG 12 HARI PERTAMA (2:2:1) atau (2:1:2)

Jenis pisang: Cavendish

Percaya tak dalam tempoh 12 hari jer hakak boleh reduce 5 kilo secara mendadak bila amalkan diet pisang ni? Percaya jer laaa memang menjadi pun. Syaratnya:

BANGUN PAGI

1. Minum 200ml air masak suam (fungsi untuk detox dan tidak lah mengejut buah pinggang awak tiba2 nak kena proses air manis dulu)

2. Makan 2 biji pisang dan minum secawan air masak suam (nanti korang akan rase macam kembang je dalam perut tu sbb pisang kaya dengan fiber)

3. Sarapan pagi boleh apply diet atkins jika perlu. Hakak pulak selang seli kan makan sosej goreng/omellete/roti wholemeal + salad + mayo.

TENGAH HARI

1. Sebelum makan tengahari makan dulu 1 atau 2 biji pisang lagi (supaya awak tak rasa nak makan banyak pun waktu tengahari)

2. Boleh apply diet atkins jika perlu. (Tapi hakak ni anak dah 3 ada anak kecik lagi umur 3 tahun so kalau tak makan nasi hakak boleh

menggigil. Jadi hakak limitkan makan nasi hanya setengah senduk, 1/2 pinggan WAJIB lauk sayur/ulam + 1/4 lagi ayam/ikan bakar)

MAKAN MALAM SEBELUM 6PM

1. Boleh apply diet atkins jika perlu (hakak pulak petang2 macam ni hakak suka makan biskut Weetameal, so bila perut dah rasa kembang hakak stop makan biskut. Ataupun petang2 hakak suka makan sup sayur/tomyam sayur, nasi seboleh2nya elakkan).

2. Then malam sebelum tidur makan lagi sebiji pisang.

Macam tu lah yang hakak amalkan setiap hari sampai lah masuk hari ke-12. Bila timbang berat jer, “Oh my god! Menjadi babe, reduce 5 kilo sape nak kasi!”

Tip kempis perut

Masuk hari ke-13 sampai lah ke hari ni hakak cuma diet dengan cara kurangkan makan karbo, lebihkan protein.

TIPS PERUT KEMPIS: Rajin-rajinlah amalkan minum air lemon suam waktu pagi dan bila-bila masa saja (tidak campur gula). In shaa Allah perut korang akan kembali flat walaupun sebelum ni lepas beranak perut menggeleber jer.

Nak lagi bagus campurkan dengan halia boleh buang angin dalam badan, sebab bila kita tengah diet ni tak mustahil angin mudah masuk badan sebab kita kurang makan.

Alang-alang nak kurus & cantik tu, tak rugi kalau amalkan penjagaan kesihatan dalaman & luaran. Baru lah lengkap. Seminggu sekali boleh amalkan juga minum air manjakani (tips mengikat hati suami 😜).

Satu lagi kulit pisang jangan dibuang, bahagian dalam tu boleh sental dekat muka. Tu rahsia kulit muka makin cerah.. Agak2 rajin tu sapu skali sampai leher semua.

Selamat mencuba! 👏

Thanks to my lovely BFF dunia akhirat AAnas Ashikin yang menjadi PUNCA UTAMA kenapa hakak boleh diet sampai sekarang. Kalau tak de geng kurus bersama pun tak jalan jugak, betul tak geng? So nak kurus mesti kena ada kawan, baru semangat nak kurus menjadi-jadi.

Ok gais, senang jer kan nak kurus. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Lets!!!

 

Sumber:  Sophia Safian

 

 

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: