Penyakit Tangan Kuku dan Mulut atau Hand, Foot, Mouth Dieses (HFMD) memang biasa dialami oleh kanak-kanak.

Tapi disebabkan dah biasa jangan sesekali pandang remeh, kerana penyakit yang ditandai dengan timbulnya biji kecil berair pada kulit bayi ini boleh membawa maut sebenarnya.

Satu lagi memandangkan daya tahan kanak-kanak yang lemah, ia cukup mudah untuk menjangkiti. Tak mustahil hanya kerana berkongsi kerusi bayi di restoran juga boleh menjadi punca kuman tersebar dan menjangkiti bayi.

Inilah yang dialami oleh seorang ibu bernama Amrina Meena yang mengesyaki kerusi bayi diduduki anaknya penyebab anaknya disahkan mengalami HFMD.

“Mama syak baby chair ni la punca Airil dapat virus HFMD. Sebab esoknya Airil demam. Silap mama malam itu tak bawa baby wipes.

“Kerusi itu pun tak nampak kotor jadi takde lah nak lap. Biasa selagi tak kena memang tak beringat. So lepas ni mama dah standby segala protection before and after.

“Duduk kat mana-mana kena lap dulu habis bersih. Biar la org kata pulun pun, yang nak menjaga anak tak sihat tu nanti kita jugak.”

Elak anak kena HFMD

Dalam pada itu Amrina juga sempat menitipkan panduan kepada ibu lain untuk mengelak anak dijangkiti HFMD

1. Avoid pergi play area kalau musim HMFD. HFMD ni wajib kuarantin. Kuarantin means duduk di rumah.

2. Pergi klinik mintak pengesahan doktor untuk sahkan anak kena. Langsung tak boleh hantar anak ke taska/sekolah. Keluar pergi makan, playground, pergi jalan-jalan, supermarket, shopping mall semua tak boleh. Sebab HFMD mudah berjangkit dari sentuhan.

3. Buat parents lain pun, make sure standby dalam handbag antibacterial wipes/spray or sanitizer. Bawak pergi ke mana-mana pun.

Tapi kalau dah kena jugak, tak boleh la nak tolak takdir. Redha dan kuarantin sampai anak betul-betul sihat.

Alhamdulillah masa saya share ni anak saya dah sihat pun. Lepas seminggu dah kering semua biji-biji pada kulit. Saya just sapu vco dan bagi dia minum vco. Memang cepat baik.

Sumber:  Amrina Meena

 

 

Artikel Berkaitan

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error: