Nak Kurus Tapi Malas Joging. Lelaki Ini Kongsi 6 Tip Seronok Joging, Hilang 1 Kg Setiap Hari

Nak Kurus Tapi Malas Joging. Lelaki Ini Kongsi 6 Tip Seronok Joging, Hilang 1 Kg Setiap Hari

 

 

Salah satu cara untuk membakar kalori dengan tujuan menjaga berat badan ialah aktiviti joging. Namun ramai orang gemuk malas nak berjoging dengan alasan penat. Pun begitu, menurut pakar penjagaan kesihatan dan berat badan, Coach TKO, joging boleh menjadi aktiviti menyeronokkan jika dibuat beramai-ramai.

Dalam instagramnya, Coach TKO memberikan 6 tip untuk anda yang ada masalah berat badan menjadikan aktiviti joging sebagai sesuatu yang menyeronokkan dan bermotivasi untuk melakukannya setiap hari.

 

 

Tip joging Coach TKO untuk si gemuk

1. Kena tahu bahawa 7,700 kalori yang dibakar boleh membuatkan 1 kilogram berat badan turun. Wow! Lagi banyak kalori dibakar, lagi banyak berat badan boleh turun.

2. Sebelum joging, anda kena install dulu applikasi di telefon bimbit. Aplikasi ini bertujuan untuk mengira berapa kalori yang anda sudah bakar melalui aktiviti joging ini. Antara aplikasi yang selalu digunakan ialah Nike Run atau Runtastic. Lagi banyak angka ditunjukkan, mesti anda lebih teruja nak terus joging.

3. Apabila anda hendak keluar joging, set dalam inda yang anda nak bakar sekurang-kurangnya 300 kalori. Lagi banyak lagi bagus. Bila dah set minda macam ni, lebih mudah anda hendak terus joging.

4. Set juga dalam minda anda, jika esok tak pergi joging maka anda akan rasa rugi. Buang masa sehari. Kalau anda joging tiap hari, maka tiap hari anda akan bakar kalori dan turunkan berat badan.

5. Kalau penat sangat nak joging, jalan kaki sudah memadai. Jalan keliling padang, jalan keliling taman. Janji setiap hari ada kalori yang dibakar dengan aktiviti fizikal yang anda buat.

6. Akhir sekali, pujuk diri anda untuk terus bakar kalori melalui aktiviti fizikal iaitu joging. Jangan malas kalau nak kurus.

Sumber: Coach TKO

Pengalaman Kena Cyst Berulang-kali, Wanita Ini Saran Elak 5 Jenis Makanan Kalau Sayangkan Rahim

Pengalaman Kena Cyst Berulang-kali, Wanita Ini Saran Elak 5 Jenis Makanan Kalau Sayangkan Rahim

 

 

 

Cyst antara masalah yang selalu menghantui wanita pada masa kini. Kerap sakit perut, kelihatan buncit, sukar atau kerap kencing, antara tanda-tandanya.

Untuk mengelak ia berlarutan ia perlu dirawat. Tapi meski sudah dibuang paling menakutkan adalah masalah cyst ini boleh kembali terutama jika wanita tidak menjaga pemakanan.

Pengalaman ini dilalui oleh Hariza Azmi yang kemudiannya berkongsi kisah yang dilalui untuk dijadikan panduan kepada wanita lain.

3 tahun lepas aku operate buang cyst. Lepas 1 tahun cyst tumbuh balik. So buat checkup 6 bulan sekali. Tuppp aku stop pergi checkup, kononnya sihat la teww.

Okey petang tadi buat checkup setelah sekian lama tak bertemu dengan ultrasound. Okey ini hasilnya girls. Sembang punya sembang dengan Dr macam kita sembang ngan kawan.

Jauhi makanan ini termasuk supplemen

Okey girls. Dengar ni nasihat aku ni. Korang taknak dengar lantaklaa. Kalau sayangkan rahim tu. Sila baca dan hadam.

1. Jangan makan apa-apa supplement termasuk pil putih pil kecut jerawat dan whatever jenis suppliment. NEVER girls ! Dalam badan kita dah ada estrogen (Rasanya mcm aku dgr estrogen ). Makan lagi supplement menambahkan estrogen dan boleh mengaktifkan hormon. Ingat cyst ni asal dia dari hormon.
2. Jangan minum soya. Nasib baik aku bukan peminat soya.
3. Kurangkan makan ayam.
4. Banyakkan makan ikan & sayur . Ikan Parang tak boleh makan.
5. Amalkan pemakanan yang sihat
6. NO FAST FOOD
7. NO makanan dalam Tin ( tuna, sardin etc )
8. NO STRESS

Tolong buat check up

Please checkup at least 6 bulan sekali. Jangan ko berani nak bagi alasan, ala malu la. Kalau kena dengan Dr laki macam mana. Jawab aku ” Abah kau ! Malu konon “.

Dah memang reality Dr O&G ni banyak lelaki, terima je la. Ak dari dulu Dr laki yang check. Ko ingat tak malu?? Tapi nak buat macam mana. Hakak redho jela. Nasib tadi Dr perempuan yang check.

Tak payah berangan nak makan ubat kurus, ubat cantik. Hatta ada KKM sekalipun.

 

Ingat girls. Jangan menyesal.

 

Sumber Hariza Azmi

 

 

 

Amal 5 Biji Pisang Sehari Untuk Cepat Kenyang, Hasilnya Berat Ibu Anak 3 Ini Turun Dari 90KG Ke 42KG!  Tempoh 8 Bulan Saja Ya

Amal 5 Biji Pisang Sehari Untuk Cepat Kenyang, Hasilnya Berat Ibu Anak 3 Ini Turun Dari 90KG Ke 42KG! Tempoh 8 Bulan Saja Ya

 

 

Kalau orang lain berhabis duit untuk program kurus tapi lain pula dengan ibu anak tiga ini. Sambil diet, dia amalkan makan pisang. Mudahkan… tapi hasilnya tengoklah tu!

Dari berat 90KG Sophia Safian berjaya turunkan 48KG dalam tempoh 8 bulan. Dengan berat badan 42KG ketika ini, bukan saja bentuk badan berubah tapi wajah pun makin cantik.

Percaya atau tidak menurut Sophia, dalam tempoh 12 hari amalkan diet pisang ini dia turun sebanyak 5KG. Jadi korang yang tekad nak kurus boleh ikut cara Sophia ini.

Siapa sini yang badan jenis rangka besar & tinggi (163cm) lebih kurang macam saya ce ngaku. Tak pe babe, jangan susah hati kalau dah beranak lebih dari 3 orang kalau berat badan cecah 90 kilo ke atas pun.

“Kalau niat & semangat nak kurus buat sungguh-sungguh! Tak nak jangan buat terus.”

Dalam tempoh lapan bulan ni hakak dah berjaya loose dari waist 36 to 27 inch, dari 90 kilo to 48 kilogram, TOTAL WEIGHT LOSS 42 KILOGRAM DALAM 8 BULAN, 27 KILO DALAM 3 BULAN PERTAMA.

Wajib ada geng nak kurus

Meh saya share sikit tips macam mane korang boleh start diet bulan Ogos sampai dekat nak raya haji nanti.

1st step, WAJIB ADA “GENG KURUS” (Cara mudah ajak BFF kurus bersama).

2nd step, (sila baca penerangan di bawah)

DIET PISANG 12 HARI PERTAMA (2:2:1) atau (2:1:2)

Jenis pisang: Cavendish

Percaya tak dalam tempoh 12 hari jer hakak boleh reduce 5 kilo secara mendadak bila amalkan diet pisang ni? Percaya jer laaa memang menjadi pun. Syaratnya:

BANGUN PAGI

1. Minum 200ml air masak suam (fungsi untuk detox dan tidak lah mengejut buah pinggang awak tiba2 nak kena proses air manis dulu)

2. Makan 2 biji pisang dan minum secawan air masak suam (nanti korang akan rase macam kembang je dalam perut tu sbb pisang kaya dengan fiber)

3. Sarapan pagi boleh apply diet atkins jika perlu. Hakak pulak selang seli kan makan sosej goreng/omellete/roti wholemeal + salad + mayo.

TENGAH HARI

1. Sebelum makan tengahari makan dulu 1 atau 2 biji pisang lagi (supaya awak tak rasa nak makan banyak pun waktu tengahari)

2. Boleh apply diet atkins jika perlu. (Tapi hakak ni anak dah 3 ada anak kecik lagi umur 3 tahun so kalau tak makan nasi hakak boleh

menggigil. Jadi hakak limitkan makan nasi hanya setengah senduk, 1/2 pinggan WAJIB lauk sayur/ulam + 1/4 lagi ayam/ikan bakar)

MAKAN MALAM SEBELUM 6PM

1. Boleh apply diet atkins jika perlu (hakak pulak petang2 macam ni hakak suka makan biskut Weetameal, so bila perut dah rasa kembang hakak stop makan biskut. Ataupun petang2 hakak suka makan sup sayur/tomyam sayur, nasi seboleh2nya elakkan).

2. Then malam sebelum tidur makan lagi sebiji pisang.

Macam tu lah yang hakak amalkan setiap hari sampai lah masuk hari ke-12. Bila timbang berat jer, “Oh my god! Menjadi babe, reduce 5 kilo sape nak kasi!”

Tip kempis perut

Masuk hari ke-13 sampai lah ke hari ni hakak cuma diet dengan cara kurangkan makan karbo, lebihkan protein.

TIPS PERUT KEMPIS: Rajin-rajinlah amalkan minum air lemon suam waktu pagi dan bila-bila masa saja (tidak campur gula). In shaa Allah perut korang akan kembali flat walaupun sebelum ni lepas beranak perut menggeleber jer.

Nak lagi bagus campurkan dengan halia boleh buang angin dalam badan, sebab bila kita tengah diet ni tak mustahil angin mudah masuk badan sebab kita kurang makan.

Alang-alang nak kurus & cantik tu, tak rugi kalau amalkan penjagaan kesihatan dalaman & luaran. Baru lah lengkap. Seminggu sekali boleh amalkan juga minum air manjakani (tips mengikat hati suami 😜).

Satu lagi kulit pisang jangan dibuang, bahagian dalam tu boleh sental dekat muka. Tu rahsia kulit muka makin cerah.. Agak2 rajin tu sapu skali sampai leher semua.

Selamat mencuba! 👏

Thanks to my lovely BFF dunia akhirat AAnas Ashikin yang menjadi PUNCA UTAMA kenapa hakak boleh diet sampai sekarang. Kalau tak de geng kurus bersama pun tak jalan jugak, betul tak geng? So nak kurus mesti kena ada kawan, baru semangat nak kurus menjadi-jadi.

Ok gais, senang jer kan nak kurus. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Lets!!!

 

Sumber:  Sophia Safian

 

 

 

Penggemar Mi Segera  Ikut 5 Kaedah Betul Masak Mi Segera Ini Untuk Kurangkan Kesan Lilin Makanan & MSG

Penggemar Mi Segera Ikut 5 Kaedah Betul Masak Mi Segera Ini Untuk Kurangkan Kesan Lilin Makanan & MSG

 

 

Meski tak elok diamalkan kerana bahan kimia dan pengawet yang terkandung dalamnya tapi tak dapat dinafikan ramai yang suka makan mi segera ini termasuklah kanak-kanak.

Malah Institut Jantung Negara (IJN) telah mengesyorkan agar orang ramai tidak terlalu memakan mi segera.

Maknanya jangan dimakan dengan kerap. Selain itu agar kesan bahan kimia, pengawet dan perasa ini dikurangkan sebaiknya masak mi segera ini mengikut kaedah yang disarankan.

Cara salah!

Mi segera selalunya dimasak dengan cara di bawah dan ianya sebenarnya kaedah yang SALAH:

Biasanya, cara kita memasak mi segera ialah dengan meletakkan mi ke dalam periuk dengan air, kemudian mengisi serbuk seasoning dan biarkan bahan bahan tersebut di didih bersama selama tiga minit. Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan.

Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perisa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.

Perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu disalut dengan lilin makanan dan mi tersebut akan mengambil masa 4 hingga 5 hari untuk dinyah keluar oleh badan kita selepas anda makan mi tersebut.

Ini cara masak yang betul

Ini merupakan kaedah yang betul untuk memasak mi segera menurut pakar pemakanan:

1. Rebus mi di dalam periuk air.

2. Setelah mi dimasak, toskan mi, dan buang air tersebut yang telah mengandungi lilin.

3. Rebus air dalam periuk yg lain hingga mendidih, kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendidih panas itu dan matikan api.

4. Hanya pada tahap ini ketika api telah dimatikan, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mi.

5. Sekiranya, anda inginkan mi kering, keluarkan mi dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mi kering.

Untuk mengurangkan bahan pengawet dan perasa, kurangkan separuh dari penggunaan serbuk perisa mi segera dan elakkan menghirup kuah sup selepas menghabiskan mi.

Sejumlah besar pesakit yang berumur antara 18 hingga 24 tahun berakhir dengan pankreatitis sama ada bengkak atau jangkitan pankreas akibat dari pengambilan mi segera secara kerap.

Apakah yang dimaksudkan dengan MSG?

Dalam mi segera juga terkandung MSG. MSG ialah Mono Sodium Glutamate, sejenis bahan perisa yg mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yg menyebabkan ketagihan secara semulajadi.

AjiNoMoto, Vedan dan lain-lain adalah jenama. Bahan yang sama iaitu MSG Racun Perisa yang ada dalam setiap makanan segera, sejuk beku atau di mana-mana gerai makanan terutamanya kedai kedai Masakan Thai – TomYam kerana mereka menggunakan 210% MSG dalam masakan.

Sebab itu bila kita makan makanan segera sampai satu tahap kita akan merasa muak. Tapi selepas beberapa hari kita terasa nak makan atau masih boleh lagi makan dengan selera seolah-olah rasa muak tu tiada. Kita mudah terangsang dan seolah-olah kita tak perasan ketagihan yang dialami. Begitu juga dgn masakan Thai, kita boleh makan TomYam, sup ekor, paprik dan sebagainya dengan begitu selera.

Jenis racun dan bahan kimia yang mampu membunuh kita perlahan-lahan yang ada dalam setiap makanan yang kita makan setiap hari:

1. Perisa
2. Pewarna
3. Penaik
4. Penstabil
5. Pemanis
6. Pengawet

Kesimpulannya, apapun elakkan makan mi segera secara berlebihan sebaliknya pilihlah makanan yang segar dan sihat!

Sumber: Viral Muafakat Johor

 

 

 

Pesakit Diabetes Wajib Tahu 6 Tip Doktor Ini Sebelum Makan Nasi Untuk Kawal Gula

Pesakit Diabetes Wajib Tahu 6 Tip Doktor Ini Sebelum Makan Nasi Untuk Kawal Gula

 

 

 

Umum sudah tahu bahawa pesakit diabetes mempunyai kandungan gula tinggi dalam badan. Nasi pula ada kandungan gula. Jadi mungkin ramai pesakit diabetes menolak makan nasi untuk elakkan kandungan gula semakin tinggi dalam badan.

Tapi menurut Pegawai Penyelidik Prinsipal di Pusat Penyelidikan Sains & Teknologi Makanan MARDI, Dr. Suri Roowi  mereka yang mengidap kencing manis boleh saja makan nasi cuma perlu tahu aturannya iaitu dengan memastikan nasi yang diambil mempunyai nilai Indeks Glisemik (GI) yang rendah.

GI ini merujuk kepada nilai gula dalam darah dan Dr. Suri dalam Facebooknya berkongsi 6 tip yang perlu diamalkan oleh pesakit kencing manis sebelum makan nasi untuk mengawal gula dalam darah.

 

1.Elak makan nasi yang dimasak lembik

Nasi keras mempunyai nilai GI yang rendah. Jadi, nasi keras lebih sesuai untuk pesakit diabetis berbanding nasi lembik.

Jadi, kalau nak makan nasi, sila kurangkan air sebelum memasak beras itu ya.

2. Simpan nasi pada suhu sejuk

Nasi sejuk yang disimpan pada suhu 4 darjah Celcius selama 24 jam lebih sesuai untuk pesakit diabetis kerana GI yang rendah berbanding nasi panas.

Nasi panas GI tinggi. Jadi sebelum anda makan nasi, sila sejukkan dahulu.

3. Elak makan nasi daripada beras hancur

Nasi dari beras hancur mempunyai GI yang tinggi (86) dan kurang sesuai untuk pesakit diabetis. Nasi biasa mempunyai GI (83).

Nasi daripada beras hancur memang sedap kalau dibuat nasi goreng. Tapi, kalau anda pesakit diabetes, sila elakkan ya.

4. Makan nasi dengan sayur

Nasi yang dimakan bersama sayur-sayuran tinggi fiber larut air, seperti kacang bendi lebih sesuai untuk pesakit diabetis, kerana ia meningkatkan kepekaan terhadap insulin.

Menurut Dr. Suri Roowi, pilihlah sayur yang tinggi fiber larut air. Misalnya kacang bendi, Sayur sebegini boleh meningkatkan kepekaan terhadap insulin.

5. Pilih nasi goreng berbanding nasi putih

Nasi goreng pula lebih sesuai untuk pesakit diabetis, berbanding nasi putih kerana mempunyai nilai GI yang lebih rendah.

Nasi yang sudah digoreng mengandungi GI yang rendah. Jadi lebih baik anda makan nasi goreng berbanding nasi putih.

6. Elak makan bubur

Bubur lebih tinggi GI berbanding nasi.

Selalu kalau demam, kita lebih suka makan bubur. Tapi kalau anda pesakit diabetes, elakkan ya. Ini kerana bubur mengandungi GI yang lebih tinggi berbanding nasi.

 

Sumber: facebook Dr Suri Roowi

 

 

 

 

Makan Nasi, Tak Strict Diet Tapi Turun 16 KG, Rutin Pemakanan Gadis Ini Untuk Kurus Kena Cuba. Langsung Tak Stress!

Makan Nasi, Tak Strict Diet Tapi Turun 16 KG, Rutin Pemakanan Gadis Ini Untuk Kurus Kena Cuba. Langsung Tak Stress!

 

 

VK sebenarnya tabik spring pada mereka yang berjaya menurunkan berat badan hingga berbelas-belas kilo sampai nampak betul perubahannya.

Macam gadis bernama . Dari berat 69 KG dia berusaha mencantas berat badan sehinggalah sekarang sudah mencecah berat badan impiannya 52 KG.

Apa yang VK kagum adalah cara dia mengawal pemakanan. Yang penting dia tetap makan nasi dan tak menyeksa diri dengan diet yang ketat.

Ini cara yang dikongsi, bolehlah siapa yang nak cuba. Perkongsian dalam bahasa Inggeris, harap korang paham!

Jangan strict dengan diet nanti stres

69KG (2016) ➡️ 52.8KG (2017 -2018) ➡️ 52KG (Soon, InsyaAllah!) This is for my own motivation purposes. If I can do it, you can do it too.

I will share my diet plan and workout plan soon for your own motivation purposes and my own. **SPAM ALERT FOR THOSE WHO ARE NOT INTERESTED HAHA** Stay tuned babies!

I mostly ate homecooked food in the beginning of my weight loss journey but if I had to eat out, I’d take the healthiest option there is in the menu! I was not TOO strict with my diet because I hate stressing out. TIPS: Always have variation in your meals so you won’t get bored!

DON’T STRESS. Trust me and promise me you won’t stress. Stress doesn’t aid to weight loss.

BREAKFAST

Food
1. Wholemeal bread (2 pieces) + pure organic peanut butter spread + green apple

2. Wholemeal bread (2 pieces) + plain yogurt w/ fresh local fruits and nuts (my fav is raw roasted almonds and bananas) TIPS: Don’t overconsume bananas – they’re source of extra carbs – eat moderately sis!

3. Wholemeal bread (2 pieces) + plain yogurt with 1 tsp honey + Apple 🍏

4. Wholemeal bread (2 pieces) + 2 eggs 🍳 (sunny side up – NO OIL NO SALT, just black pepper to taste) + green apple
5. Wholemeal cornflakes (no sugar coated) with low fat milk – if you want extra sweetness, put in a tsp of pure organic honey

If I had to eat out:-
1. Thosai + telur separuh masak 2 biji

Drinks

1. Green tea – NO SUGAR
2. Hot long black coffee
3. Hot coffee with milk – NO SUGAR
4. Teh C takda gula
5. Nescafe O takda gula

A COMPLETE NO TO CONDENSED MILK.

Tetap ambil karbohidrat

I do not cancel out carbs from my diet because carbs is important okay???? Especially in the morning, our body needs all the energy sis! So please. No carbs diet only lead to constant fluctuations of your weight. Not good.

My other favourite option for fruits would definitely be Dragon Fruits. Low in sugar, but very filling.  Plus, the natural colour is amazing hahaha .

I know most of us are told detox water are good for weight loss but I don’t believe so. Too much of lemon infused water isn’t good – acidity and stuff. Just consume plain water and you’re good to go! Do not consume iced water??? THOSE ARE MYTHS.

Once the water enters our body, as far as I am concerned it will change accordingly to our body temp. So don’t get fooled – cairkan lemak lah apa lah. Nak cairkan lemak pegi pakai running shoes lari sana! Haha

Btw girls, don’t be too hard on yourself okay? Weight loss do not happen overnight. It took me months almost a year to have this figure. Your period of weight loss needs to be appropriately sustainable. Or else, your body will suffer shock and gain weight even more easily

LUNCH

1. Rice (brown or white) #portion: size of your fist, nothing more! Grilled chicken (Will share the recipe below) and grilled veges (Asparagus and carrots – NO SALT, Olive oil for moisture)
2. Rice + Chicken vege clear soup
3. Rice + Grilled dory fish + steamed veges (broccoli, carrot, asparagus, cauliflower)
4. Pok Choy Noodle Soup – PM me for recipe! This is my favourite!
5. Grilled Chicken Wholemeal Wrap

Do avoid dressing/sauce. Mayonnaise is a no. I always flavour my food with black pepper.

These are just what I ate, you can improvise on your own!

If I had to eat out:-
1. FAV PLACE – Chimicurri Salad Bar, Jaya One
2. Nasi Campur – Lotsa sayur, my protein source is always Japanese Tofu, Tempe or Tauhu.

3. Bibimbap – NOT Claypot or Ddolsot Bibimbap
4. Nasi kerabu – nasi separuh kerabu lebih – Ayam dada bakar
5. Banana leaf rice is fine once in a while – no extra dish – just the veges

6. Soup – order for clear soup > Cantonese based sauce – Too much eggs

It took me about a month to get used to this routine, but after a while, it became awkward to eat unhealthy food. I do eat kyochon though – who can resist fried chicken. Just be disciplined!

For dinner, I usually eat whatever is in between my breakfast meal or lunch. I take my dinner usually before 8PM because sleeping with a bloated tummy doesn’t feel good!

Jogging 40 minit!

I worked on my cardios a lot, and lift weights lightly (With my 2KG Dumbbells, you can youtube on how to use dumbbells the correct way!)

1. Jogging for 40minutes – DON’T TAKE BREAKS IN BETWEEN – Once you stop, you can never go back lol! Tbh, my mileage was really bad but now I can run for 5K in less than 40 minutes – but I’m sure you can do better than me!

2. Threadmill sesh for 1 hour
3. MY FAV – while jamming to Spotify – Pilates! (Youtube on HIIT Pilates)
4. Lift weights – for girls, it doesn’t make you bulk! Lol toned is GREAAATT
5. I do a lot of stretching too to work on my flexibility

Also, along my journey, I was deceived by consuming supplements but other than ripping off your wallet, supplements do not do you any good! TO DETOX IS TO SWEAT OFF! Lift your ass and run sis

And also, my favourite drink was Thai Green Tea and Caramel Frappe from Starbucks, but drinking them now doesn’t work on me anymoreeee.

Cheat meal boleh

If you feel like granting yourself a cheat meal! (My go-to dessert is always Llao llao, like hell who can resist ) Please do so, and do not hesitate to eat. Hesitating = stress. But be right on track and be disciplined. After all, it’s for your body 🍑😛

If I can do this, you can do this too! I hope you’re motivated! Stay healthy is the key, guys! Goodluck, HMU whenever #positivevibesonly 🍑💖😘

Paling penting, jangan sakitkan hati your mother kalau dia masak and tak nak makan sbb diet : ( Eat a little, jamah while you still can! Then lift your ass and run sis hahahahhah.

 

Sumber:

 

 

 

 

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: