Nampak ‘Scary’ Tapi Inilah Yang Ada Dalam Cyst Dialami Ramai Wanita. Rambut, Lemak & Cecair Berminyak!

Nampak ‘Scary’ Tapi Inilah Yang Ada Dalam Cyst Dialami Ramai Wanita. Rambut, Lemak & Cecair Berminyak!

 

 

Sekali pandang kita mungkin menyangka ini adalah gumpalan rambut yang gugur tapi hakikatnya inilah yang ada dalam cyst yang banyak dialami oleh seorang wanita.

Rambut, lemak, cecair berminyak adalah kandungan dalam cyst yang tumbuh dalam kilang telur atau ovari seseorang wanita. Memang menakutkan.

Perkara ini dikongsi oleh Pakar Sakit Puan Terkenal, Datuk Dr. Hamid Ashat. Dalam pada itu beliau turut memberi penjelasan pada kebimbangan ramai wanita yang risau tidak mampu hamil sekiranya mengalami masalah cyst dalam ovari.

DERMOID CYST PADA OVARY KIRI

Kandungan cyst ialah cecair berminyak, lemak dan rambut. Menakutkan juga bila melihat rambut tumbuh dalam kilang telur. Satu jenis keajaiban, tidak terfikir rambut boleh tumbuh dalam ovari. Kejadian Allah, apa-apa boleh berlaku atas Kehendak-Nya.

Masih ada peluang hamil, ovari kanan dan tiub kanan masih normal. Selepas pembedahan perlu amalkan cara dan gaya hidup sihat.

MAKANAN UNTUK LEPAS BEDAH

1. Lepas bedah penting untuk meningkatkan immuniti untuk mencegah tumbuh semula penyakit endometriosis , fibroid dan ovarian cyst serta untuk meningkatkan peluang hamil.

2. Ambil langkah untuk kurangkan stress. Exercise 30 minit setiap hari, banyak berzikir , baca al- quran 4-5 muka setiap hari. Kurangkan pendedahan kepada toksin – jauhkan menghidu asap-asap beracun, semburan insecticide dan pewangi dirumah dan dalam kereta. Gunakan bahan2 organik untuk syampu, sabun, minyak rambut dan deodorent.

3. Sangat penting makanan berzat dan berkhasiat. Jauhkan semua makanan dan minuman yang mengandungi pengawet, perisa dan pemanis, saperti fast foods, junk foods, burger, hot dog, nuggets, french fries dll. Juga jauhkan makanan dan minuman yang mengandungi gula dan tepung – donut, kueh2, ice krim , chocolat dll. Jauhkan minuman soft drink , jus dan kordial dalam botol atau kotak.

4. Makan 70% bahan-abahn mentah dan segar,  iaitu buah dan sayur. Makan lebih buah-buahan tempatan saperti papaya, nenas, jambu batu, tembikai , dragon fruit dll. Saya galakkan makan ulam2 , sayur2 bayam, bendi, terung, kangkung, cekor manis, daun turi dan keledek merah.

5. Amalkan minum jus buatan sendiri tanpa gula. Dua biji apel hijau, 2 carrot, 2 batang celery. Atau 1/4 buah papaya dan ¼ Nenas (khas sminggu dalam waktu haid). Buat jus asli campur sikit air jadikan satu jug , masuk peti ais semalaman.

6. Esok untuk sarapan pagi kacau dan minum satu gelas jus , lepas itu minum satu sudu besar extra virgin olive oil atau minyak kelapa dara. Makan 2 biji telur saparuh masak dan oats atau cereal lain. Jauhkan roti putih atau nasi putih. Makan roti whole meal dan brown rice.

7. Makanan selingan (tea dan coffee break) – jauhkan makanan bergula dan karbohidrat. Makan buah atau segenggamcampuran kacang almond, gajus, kismis dan peanuts. Minum air mineral atau teh hijau. Jauhkan teh tarik atau nescafe susu.

8. Makan tengah hari – Cuba makan rojak, pecal, salad atau sup sayur. Makan seketul ayam, sepotong ikan atau daging. Minum air mineral ,air kelapa muda. Tengah hari tidak makan nasi atau lain-lain jenis karbohidrat

9. Makan malam – Minum satu gelas jus diikuti satu sudu besar apple vineger atau satu sadu . Masak sup sayur kobis, karot, broccoli dan cendawan.

Atau buat rojak/pecal dari sayur kankong, taugeh, sengkuang, tempeh tauhu. Masak lauk ikan , ayam atau daging dengan menggunakan lebih halia, kunyit bawang putih dan merah serta serai. Gantikan nasi putih kepada brown rice.

10. Supplemen yang perlu untuk mencepatkan pemulihan luka dan pemulihan penyakit endometriosis ialah multivitamins, vit C 1gm, vit E 400 IU, Habatus sauda. Makan juga goji beri, lain2 jenis berries, spirulina, rumpai laut.

 

Sumber: Dr Hamid Arshat

 

 

 

 

Datuk Nurul ‘Belanja’ Gambar Waktu Berat Badan Cecah 100kg. Rahsia Kurus? Training Dengan Tentera!

Datuk Nurul ‘Belanja’ Gambar Waktu Berat Badan Cecah 100kg. Rahsia Kurus? Training Dengan Tentera!

 

 

Dua tiga hari ni isu berat badan hangat diperkatakan gara-gara luahan seorang pengkritik fesyen.

Tidak ketinggalan menyentuh isu ini adalah Datuk Nurulhidayah Ahmad Zahid. Tapi beliau tidak memberi komen sebaliknya berkongsi fotonya dengan tubuh yang cukup berbeza berbanding sekarang.

Perkongsian yang dibuat itu turut mengejutkan pengikut laman instagramnya yang seakan tidak percaya berat badan satu ketika dahulu pernah mencecah 100kg.

Meski ramai yang meminta tip kurus yang dipraktikkan, Datuk Nurul bagaimanapun tidak memberi jawapan sebaliknya berkongsi satu rahsia kurus yang memang lain dari yang lain.

Dalam posting tersebut beliau menjelaskan salah satu punca berat badannya turun sehingga 58kg adalah kerana latihan atau kursus di Pusat Latihan Askar Wataniah (Puswatan) yang pernah dijalani. Tamat kursus beliau terpaksa membeli pakaian baru gara-gara berat badan turun.

“Bismillahirahmanirahim. NAHH.! Sy belanja gambar 100kg vs 58kg Tips? Nanti la jawab (masa training sebulan kat PUSWATAN, time nie Prebet mmg kena ‘belasah’ sampai kurus. Balik kursus beli baju baru tau. So, sapa nak kurus masuk training dgn tentera!”ungkapnya dalam status yang turut berkongsi gambar beliau kemas berpakaian seragam tentera.

So inilah rahsia kurus Datuk Nurul  yang pernah menyertai Rejimen Askar Wataniah

Hati dan jiwa paling penting bukan fizikal dan material

Beliau juga turut berkongsi satu gambar dengan caption ‘lengan besar peha beb apa ada hal!’ Memaparkan dirinya yang tersenyum bahagia walaupun berbadan berisi menurut Datuk Nurul sebenarnya kebahagiaan hati dan jiwa adalah paling penting berbanding fizikal dan material.

“Kebahagiaan kita tidak terletak kepada komen yang negatif dari orang yang kita tidak kenal. Bahagia adalah HAK kita selagi tidak melanggar hukum Al Quran n Hadith. Semua orang buat silap. Kita bukan Nabi. Allah melihat dari hati, bukan rupa paras. Jadi berbahagialah. Spread the love,”ujar wanita yang tidak lekang dengan senyuman ini.

Kedua posting di instagram itu telah menarik minat netizen memberi respons yang bukan saja meminta Datuk Nurul berkongsi tip tapi juga menjadikan dirinya inspirasi

 

Sumber: nurulzahid

 

 

 

Macam Ada Dua Life Yang Berbeza! Gadis Ini Kongsi Beza Layanan Bila Berat Badan Dah Turun Dari 103Kg Ke 45Kg

Macam Ada Dua Life Yang Berbeza! Gadis Ini Kongsi Beza Layanan Bila Berat Badan Dah Turun Dari 103Kg Ke 45Kg

 

 

Bagi mereka yang dah berjaya menurunkan berat badan pasti ada melalui pengalaman seperti ini. Bagi Zulaikha Fallen dia seolah-olah melalui dua kehidupan yang berbeza.

Berbanding ketika tubuh gemuk, apabila berat turun dari 103kg ke 45kg dia merasakan ramai yang hipokrit. Tapi kemudian dia belajar sesuatu daripada perubahan yang berlaku.

Dia memandang pada dirinya semula. Betul ke orang sekeliling yang hipokrit atau sikapnya sendiri. Untuk yang dalam fasa perubahan moga perkongsian Zulaikha ini memberi manfaat.

Hipokritnya manusia

“Masa kau gemuk, orang tak nakkan kau. Dah turun badan, baru ade orang nak. Kau tak rase orang tu just pentingkan rupa?”

Banyak sy dapat soalan tu sejak penurunan berat badan berlebihan sy dari 104kg ke 45kg.

Memang awal-awal dulu penurunan sy rasa hypocrite-nya manusia. Layanan berbeza, pandangan berbeza dan macam2 berbeza seoalan ada 2 life yg berbeza masa moks n masa kurus.

Tapi, dalam perjalanan penurunan tu, slow2 sy faham something. Something yg sy nak kongsikan dalam post ni.

Mungkin pengalaman tu tak apply / tak dipersetujui semua, mana yg boleh bantu korang, amek yg jenih, buang yg keruh.

Ramai yang jadikan issue berat badan berlebihan sebagai penghalang / jadikan alasan terhadap semua benda.

Contoh, suami/isteri/pasangan ignore kita dan kita buat kesimpulan dengan “sebab aku dah tak cantik / hensem macam dulu”

Betul setiap manusia sukakan kecantikan. Tapi ingat, kecantikan tu subjektif. Rupa paras cuma bonus sementara yang tak kekal. Dalam tak sedar, kita kejar yang sementara n kita lupa perkara utk jangka masa panjang iaitu;

KESIHATAN & AKHLAK DIRI.

Saya tak sedar sikap saya

Saya, masa berbadan morbid obese (BMI 43), dalam tak sedar sikap sy sentiasa defensive, takde keyakinan diri, sy banyak berfikiran negative, sy mudah tersinggung dengan issue berat badan.

Orang cakap, “diet je la!”. Ikutkan mase ni, nak je pijak2 orang tu sampai lumat. “kau ingat senang? Kau ingat mudah aku nak kawal makan? Sebabkan kau boleh, kau ingat aku mampu ke?!” dah saya tambahkan lagi dengan alasan2 yang menyalahkan orang lain. Contohnye;
– Mak masak sedap
– Stress / busy
– Dah kawen so aku “bahagia”
– Normallah orang dah ade anak
– Aku suka makan

Padahal utk urus / manage semua tu bergantung pada diri sendiri. Ok, berbalik ke topik kita.

Dengan sikap2 negative sy dulu, baru sy prasan yang dulunye orang jauh dari sy bukan sebab orang tu menjauh. Padahal diri sendiri yang bukan orang jauh!

Eh, sape nak dekat dengan orang sikap2 negative gitu? Kadang orang cuba utk berbaik, kita pulak datang dengan negative minded “eh die ni just kesiankan aku ke ape?”

Rupanya sikap kita yang buat orang jauh

Sikap negative diri sendiri membuatkan orang jauh dari kite.Manusia, susah nak mengaku kekurangan diri dan kite salahkan orang lain yang menilai kite dengan berat badan kite.

Betul, dalam dunia reality ni ade tapi jangan jadikan semua ni alasan utk tak jaga badan!

Dalam perjalanan penurunan berat badan sy, banyak sy blajar utk lebih positive. Lebih sabar, tenang, tak give up, berdisiplin, consistent dan keyakinan diri makin bertambah.

Dari perubahan tu, slow2 sy nampak yg sebenarnya dulu sy terlalu negative dengan diri. Tak percayakan diri, tak nampak potensi diri, tak nak mencuba pengalaman baru yg kononnya tak sesuai utk orang berat berlebihan.

Keyakinan diri banyak main peranan dalam perubahan diri sy. Ikutnye dulu sy mudah sentap dengan issue exercise la, diet la. Selalu mention,
– Biar la aku yg gemuk, ape kau kisah?!
– Aku selesa je dengan diri aku ni!
– Biar gemuk asal hepi!

Semua alasan-alasan penyedap hati di mana jauh di sudut hati sy sangat2 terasa, kecik hati dan kadang2 lost dengan diri sendiri.

Dalam perjalanan nak kurus kita belajar macam-macam

Ingat, dalam perjalanan tu kite belajar macam2 nilai yang lebih positive. Sebab tu sy agak terkilan dengan soalan2, “cane nak kurus cepat?” Dalam perjalanan tu la korang belajar macam
Keypoint dalam post sy ni,

Both penjagaan dalaman n luaran tu penting. Not just a pretty face. Jage kesihatan dimana kite pun tahu berat badan berlebihan tu penyumbang utama kepada masalah kesihatan. Sudah2 dengan alasan gemuk is awesome la comel la n so on. Sudah2!

Berbalik kepada nilai agama (apa agama sekalipun promote good lifestyle) atau humanity. Badan tu amanah kite. Jaga.

Untuk menjawab soalan diatas,

“Penerimaan orang lain bergantung kepada diri sendiri. Jangan mengharapkan penerimaan orang lain kalau diri sendiri tak jaga/sayangkan diri.”

Kita tak boleh lari dari reality/hakikat/stigma/stereotype masyarakat. Might as well, jaga diri both dalaman dan luaran.

Belajar utk kenal diri, cakap dengan diri, sayangkan diri. Dari situ bermula kira lebih bersemangat, consistent dengan progress baik pulih diri kita termasuk issue berat badan.

Ingat, rasa nak give n macam2 bende negative tu memang akan ade. Kuncinya sini, atas diri sendiri.

Own your body. Bukan tadah mengharap belas kasihan yg sendiri tak jaga diri.

——————————
Starting weight : 103kg
Current weight: 44-46kg (maintain)
Aim muscle weight: 48-50kg
Height : 152cm
Duration : 1 year, 2 months

 

Sumber: Zulaikha Fallen

 

 

 

Anak Bertambah Tapi Berat Badan Maintain 45KG. Wanita Ini Kongsi Cara Buat Jamu Pecah Lemak Degil Yang Diamalkan

Anak Bertambah Tapi Berat Badan Maintain 45KG. Wanita Ini Kongsi Cara Buat Jamu Pecah Lemak Degil Yang Diamalkan

 

 

Bila anak lebih dari seorang badan mak-mak selalunya mulalah mengembang. Paling tak tahan bahagian perut, susah betul nak dikempiskan.

Dah diet pun kadang-kadang lemak tetap menonjol. Faham masalah mak-mak ini, Nurul Arija ini berkongsi petua yang diamalkan untuk pecahkan lemak bahagian perut dan kekalkan kelangsingannya.

Maintain 45kg uols! Amalan Nurul Arija cuma air jamu atau rebusan ini saja. Bagi yang nak mencuba, boleh ikut perkongsiannya.

Cara Nurul pecah lemak pada perut dan maintain 45kg

Selain jamu Nurul amalkan air rebusan ni sangat elok untuk yang nak cairkan lemak tepu .

Bila anak makin bertambah ni Nurul lebih memilih untuk menjaga kesihatan dan dalaman bila badan dah terlampau banyak lemak energy pun sendu .

Ni Nurul nak share air rebusan untuk detoks cairkan lemak dengan senang. Sangat ajaib bagi yang nak menurunkan berat badan. Rasa dia sedap, tak pahit ada hawa hawa masam suwit .

Laff
Nurul Arija , Pinggang secekak

Bahan-bahan air rebusan

Serai
Kulit kayu manis Ceylon
Halia
Bunga cengkih
Lemon
Madu

Cara membuat

1. Masukkan air setengah periuk bersama semua bahan kecuali lemon dan madu.
2. Biar hingga mendidih.
3. Tuang dalam cawan, perah lemon dan masukkan sedikit madu.


4. Minum bila suam pada awal pagi.
5. Lebihan air boleh di simpan dalam peti. Panaskan boleh mahu minum keesokkan hari.

 

 

Dari 92Kg Kini 68Kg, Anis Kongsi Menu Turunkan 10 Kg Pertama. Sesuai Untuk Yang Baru Cuba Diet!

Dari 92Kg Kini 68Kg, Anis Kongsi Menu Turunkan 10 Kg Pertama. Sesuai Untuk Yang Baru Cuba Diet!

 

 

Dari berat 92 kg kini dah tinggal 68 kg. Turun 24 kg ya! Paling best muka pun boleh berubah bila dah kurus. Terserlah cantik orangnya.

Moga kisah Anis Salwani Aziz ini jadi inspirasi buat mereka yang mahu menurunkan berat badan.

Cerita Anis dia tekad bila masalah berat badannya itu menyebabkan tumitnya sakit dan sukar untuk solat. Nak menangis kerana sakit katanya.

Enggan lagi berdepan dengan situasi begitu, Anis mengambil keputusan untuk berdiet. Untuk penurunan 10kg pertama 12 tip inilah yang dilakukan.

Kini tinggal 4kg lagi untuk diturunkan, sekaligus membolehkan Anis mencapai misinya berat idealnya 64kg, sesuai dengan ketinggiannya 163 sentimeter.

Lain betul Anis bila dah langsing!

Tip turun berat cara sihat

Assalamualaikum ramai yang pm mek tanya makan apa? Ni mek share untuk yang nak turun berat cara sihat. Mek share ni utk kebaikan bersama, utk sihat sama-sama.

Ni menu mek utk lost weight 10kg pertama, utk kg seterusnya menu lain pulak. Follow menu ni dulu lah ya.

1. NO air manis

2. NO air ais

3. Minum 3 liter air sehari,at least.

4. NO makanan bergoreng

5. Minum green tea kosong tanpa gula time breakfast dan sebelum tido

6. BREAKFAST 6.30pm – 8.30am wajib
Conflakes kosong tak boleh Cococrunch, Honeystar ke tak boleh (try Kellogs Conflakes, sedap) dengan low fat milk (brand Farm Fresh bagus tapi expired cepat ,so amik Dutch Lady low fat milk pun dah ok)
ATAU
Telur 2 biji, tak kisah masak ke separuh masak ke ATAU overnight oat (rendam oat dlm susu low fat semalaman, nak makan baru tabur buah).

7. SNACKING-10.00 am – 11am
Buah apple hijau, pisang atau apa apa buah buahan, yogurt pun bagus. Yogurt amik yg natural low fat (lagi baik greek yogurt). Snacking nie bagus untuk mengelak kita makan banyak time lunch n dinner .

8.LUNCH 12.30PM-2.00PM Wajib
Nasi segenggam (seeloknya brown rice ) + ikan bakar@ayam bakar@telur+sayur banyak lagi bagus.. Nasik tak boleh ada kuah, kalau tak boleh mkn nasi kering bubuh la 2 sudu kuah JANGAN lebih. Lunch kalau tak mau nasi leh tukar ke roti. TAPI BUKAN ROTI PUTIH,  boleh amik roti Gardenia Canadian Purple Wheat (plastik color purple)  @ wholemeal Gardenia (plastik hijau). Tapi paling bagus purple tu sbb GI rendah, GI tu kandungan karbo.

9. DINNER 6.00PM -8.00pm
Apple hijau & sup ayam atau sayur

10. workout at least 3 kali seminggu
Apapun pemakanan tu penting. Workout saja makan tak jaga memang berat tak akan turun tapi jaga pemakanan tak workout berat mesti turun (lambat ) workout dan jaga pemakanan mesti turun (cepat).

11. Tido kena cukup

12. Tak leh stress -stress

Nota: Untuk permulaan kalau tak boleh yang atas, cuba slow-slow kurangkan portion makanan. Contoh breakfast makan nasi lemak dua bungkus, kurangkan jadi sebungkus.

Macam tu jugak dengan lunch, selalu lunch nasi tambah amik nasi biasa, next kurangkan separuh pasti baru kurangkan ke segenggam atau suku.

 

Sumber: Anis Salwani Aziz

 

 

 

Teringin Kurus, Pakai Baju Kebaya Sebelum Raya 2018. Misi Wanita Ini Tercapai,  Turun 28 KG Dalam Masa 3 Bulan Amal Diet Atkins

Teringin Kurus, Pakai Baju Kebaya Sebelum Raya 2018. Misi Wanita Ini Tercapai, Turun 28 KG Dalam Masa 3 Bulan Amal Diet Atkins

 

 

Nak kurus memang kena ada pencetus semangat dan bagi wanita ini impiannya adalah untuk tampil langsing, boleh berkebaya raya nanti.

Punyalah dia nekad dan hasilnya lagi empat bulan nak raya dia sudah pun mencapai misinya. Hebatkan. Dalam tempoh 3 bulan dia berjaya turunkan berat badannya sebanyak 28kg berat.

Dari 88kg kini berat 55kg! Caranya amal diet atkins. Untuk korang yang nak mencuba, beliau berkongsi caranya

 

 

Timbang berat setiap minggu

 

Beritahu famili & kawan kita diet

 

Jaga makan

 

Jangan lupa diri bila kurus

 

Set goal yang logik

 

 

Untuk korang yg berazam nak kurus sebelum raya boleh follow cara ya. Sempat lagi kalau mula dari sekarang Semoga berjaya.

Sumber :

 

 

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: