Cara Diet Lelaki Ini Viral Sebab Mudah, Amalan Minum Teh Hijau Bantu Turunkan Berat 10Kg Dalam Masa 2 Bulan

Cara Diet Lelaki Ini Viral Sebab Mudah, Amalan Minum Teh Hijau Bantu Turunkan Berat 10Kg Dalam Masa 2 Bulan

 

Jeles betul VK baca brader ni punya cerita diet. Makan macam biasa tapi boleh turun 10 kg dalam masa dua bulan.

Nak tau macam mana berat yang dia berjaya kurangkan tu rasa macam mana? Korang angkat kampit beras 10 kilo. Berat kan.

Dan cara dia kuruskan badan punyalah mudah sampai VK sendiri pun teruja nak cuba. Itulah juga sebabnya posting saudara Harith Faisal ini jadi viral .

Mendapat lebih 13 ribu perkongsian di Facebook selepas dia memuat naik status berkongsi cara dietnya, salah satu yang perkara paling menarik menjadi amalannya adalah minum teh hijau.

Selain diet rendah kalori amalan ini dikatakan sangat membantu dia menurunkan berat badan. Jom ikut perkongsian saudara Harith Faizal.

Sepanjang 2 bulan ini yang diamalkan

Benda ni antara yang saya amalkan sepanjang saya diet 2 bulan ni. Yup! Hari ni genap 2 bulan saya mula diet. Dah dapat turun 10kg tanpa sebarang supplement. Diet kurang kalori.

Saya makan nasi, makan ayam, makan ikan, makan sayur, makan spegeti. Makan je, tapi saya kurangkan pengambilan dia. Memang tinggal air bergula kecuali masa cheat day.

Saya tak pasti betul ke tak dari segi saintifik. Tapi saya rasa sendiri, bila saya amalkan minum teh hijau ni, perut tak masuk angin, tak sebu dan tak kembung sepanjang diet saya ni.

Okay kejap. Saya google dulu. Tak sah kalau tak pakai skil menggoogle saya yang hebat sejak azali ni. Haha! Jadi, teh hijau ni katanya kalau kau amalkan dia setiap hari;

1. Dapat berikan tenaga.

2. Dapat tingkatkan pembakaran lemak.

3. Dapat tingkatkan metabolisma.

4. Sekaligus, dapat turunkan berat badan.

Silalah cari teh hijau

Sila cuba kepada yang tengah diet. Yang saya buat ni memang air teh hijau kosong. Takda gula, takda susu. Mula-mula rasa memang tak sedap. Lama-lama tak sedap jugak. Eh!

Kat mana nak beli? 99 Speedmart.

Saya pakai dua brand teh hijau jenis uncang. Uncang jelah. Senang nak buat, kan. Sehari saya pakai 2-3 uncang saja. Biasa satu uncang, saya pakai 2 round sebab nak jimat.

1. Ahmad Tea Jasmine Green Tea 25 teabags harganya RM4.40 saja. (Sedap)

2. Boh Green Tea 50 Teabags harganya RM9.40 saja. (Kurang sedap)

Doakan saya dapat turun lagi a few kilo untuk sama berat masa saya zaman bujang. Jaga kewangan, bagus untuk miliki aset. Jaga kesihatan, bagus kerana badan adalah aset.

Sebelum ni hari-hari cerita pasal pengurusan kewangan dan pelaburan hartanah. Hari ni buang tebiat sikit cerita pasal pengalaman turun berat badan pulak. Lantaklah.

Kalau jumpa saya kat luar dan nampak saya dah susut berat badan, ringan-ringankanlah mulut tegur, “Eh Harith, nampak macam dah kuruslah”. Itu motivasi untuk saya.

Sumber : Harith Faisal

 

 

6 Sebab Wanita Thai Kekal Kurus Walaupun Makan Sepanjang Hari

6 Sebab Wanita Thai Kekal Kurus Walaupun Makan Sepanjang Hari

 

Satu yang kita perasan tentang wanita Thai adalah mereka punya kulit yang cantik. Sejak dari dulu lagi perkara ini diakui.

Tapi ada satu lagi perkara menarik tentang wanita dari negara jiran ini, kebanyakan mereka mempunyai tubuh yang kurus dan langsing.

Hairan juga sebab Thai adalah antara negara yang meriah dengan makanan enak.

Kalau nak tahu sebabnya ada kena mengena dengan cara pemakanan mereka. 6 perkara ini menjadi amalan mereka.

1. Suka berkongsi makanan

Mereka suka makan dan tak memusuhinya. Mereka suka makan beramai-ramai dan berkongsi makanan.

2. Minum dulu sebelum makan

Menjadi amalam mereka untuk minum air putih dahulu sebelum makan. Kalau pergi ke restoran di sana, sebaik duduk air masak akan terus disajikan. Malah pada waktu sarapan selain teh dan kopi mereka juga menikmati jus.

3. Banyak rempah ratus

Makanan dari Thai kaya dengan rempah ratus. Halia, serai, ketumbar, kulit kayu manis dan pelbagai lagi menjadi rencah masakan seharian mereka. Semua bahan ini memang diketahui melancarkan penghadaman dan meningkat metabolisme.

4. Amal makanan segar

Kebanyakan hidangan di sana dimasak ketika hendak dimakan dan bahan makanan yang digunakan adalah yang segar. Di kedai barangan runcit, barangan sejuk beku sangat sedikit kerana makanan segar seperti buah dan sayur lebih banyak dan mudah didapati.

5. Makan sepanjang hari

Orang Thai memang suka makan. Hidangan sebelum waktu makan pun banyak, tapi kebanyakannya adalah berasaskan buah. Ini yang membuatkan mereka tak makan banyak bila tiba waktu tengah hari atau malam.

6. Rangka tubuh kecil

Selain dari faktor di atas satu yang perlu diketahui wanita Thai secara genetik mempunyai rangka tubuh yang kecil. Saiz mereka cukup berbeza dengan wanita di negara barat. Sebab itulah juga mereka kelihatan kecil molek.

 

Sumber: Forbes

 

Kisah Transformasi Amber Rachdi, Dulu Obes 300Kg Kini Jadi Gadis Cantik Menawan

Kisah Transformasi Amber Rachdi, Dulu Obes 300Kg Kini Jadi Gadis Cantik Menawan

 

Foto Amber Rachdi banyak dikongsi dalam laman sosial sehari dua ini. Ramai yang kagum dengan transformasi gadis berusia 24 tahun ini.  VK pun terkejut tengok.

Dari berat 300kg dia berjaya mengurangkannya hingga separuh, dengan berat terkini 119kg.

Tapi tak banyak cerita tentang macam mana dia kuruskan badan kan, apa dia buat dan lama mana masa yang diambil untuk turunkan berat.

So akak VK dah cari cerita Amber ni untuk korang.

Kalau nak tahu usaha Amber untuk menurunkan berat badannya bukanlah sekejap dan mudah. Dia mengambil masa selama tiga tahun untuk melakukannya.

Kisahnya mendapat simpati dan menjadi tumpuan ramai selepas terlibat dalam satu program TV, My600lb Life pada tahun 2014 bila dia menjadi salah seorang peserta program realiti menurunkan badan.

Amber mengalami masalah ketagih makan serius yang membuatkan dia tidak mampu mengawal pemakanannya.

Walaupun berasa takut dengan jumlah makanan yang diambil namun dia gagal mengawal diri dari berhenti makan walaupun sudah kenyang.

Mengalami masalah obesiti sejak usia lima tahun, berat badannya ketika itu sudah mencecah 72kg dan ia bertambah dan terus bertambah.

Tidak diketahui puncanya, tapi kebanyakan lemaknya lebih jelas di bahagian kaki menyebabkan dia sukar berjalan. Dia juga hanya boleh berdiri selama beberapa minit.

Namun sejak kisahnya disiarkan dalam program realiti itu pada 2015, kehidupannya berubah 100 peratus.

Ia juga mengubah diri Amber dari wanita yang kecewa kepada gadis penuh keyakinan diri dan cantik!

Sebagai permulaan program itu dia melakukan gastric by pass surgery atau pembedahan pintasan gastrik dan diberi panduan pemakanan yang khusus.

Kesan pembedahan dan juga pemakanan itu saja cukup besar buat gadis ini. Namun perubahan yang besar buat Amber bila di dia dipindahkan ke Houstan, Texas agar berada dekat dengan pakar yang memantau perkembangannya Dr Younan Nowzaradan.

Pembedahan yang dilakukan, pemantauan pakar, dan terapi yang dijalani Amber membuatkan dia berubah sepenuhnya menjadi gadis yang baru, cantik dan sihat.

Dia berjaya menurunkan 181 kg dari berat badan asal 300kg dengan berat terkini 119kg. Hebatkan!

/vanillakismis

 

6 Makanan Sering Ibu Bapa Hidang Di Rumah Tapi Sebenarnya Buat Otak Anak Lembap

6 Makanan Sering Ibu Bapa Hidang Di Rumah Tapi Sebenarnya Buat Otak Anak Lembap

Dalam kesibukan ibu bekerja dan mengurus rumah tangga ramai ibu mencari solusi kerja yang mudah termasuklah bab makanan untuk anak.

Ramai yang antara kita mencari makanan yang mudah sedia dan janji anak kenyang.

Tapi ibu tak sedar sebenarnya ada banyak makanan yang selalu kita hidang ini boleh menjejaskan perkembangan otak anak atau dalam bahasa mudah buat otak anak lembap.

6 makanan di bawah ini sebenarnya tak disarankan kerana tak elok untuk otak anak yang sedang berkembang.

1. Makanan manis tinggi gula

Semua tahu pengambilan gula yang berlebihan boleh memengaruhi kesihatan anak. Selain menyebabkan obesiti, gula yang terdapat dalam manisan atau makanan pencuci mulut juga dan merosakan sel fungsi kerja otak anak.

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh UCLA didapati bahawa pengambilan fruktosa yang berlebihan akan memengaruhi kemampuan insulin untuk menggunakan gula dalam memproses fikiran dan perasaan.

Jadi bila anak terlalu banyak makan makanan manis, insulin tidak mampu mengolah gula yang masuk, sehingga fungsi kerja otak menjadi lambat dan sekaligus mengganggu mood anak.

2. Makanan ringan

Anak umur empat tahu kita dah beri makanan ringan. Awas ya. Semua tahu makanan ringan tiada khasiat pun di dalamnya. Ia penuh dengan bahan pengawet, perasa dan garam berlebih yang mampu menyebabkan masalah obesiti, diabetes, tekanan darah tinggi, penyakit ginjal, hingga serangan jantung.

Anak-anak sedang membesar memerlukan nutrisi yang cukup untuk membantu perkembangannya. Tapi bila sering makan junk food, keperluan gizinya yang cukup penting untuk otak tak diterima sehingga memberi kesan pada perkembangan bahagian tersebut.

3. Makanan segera

Biasa kita lihat anak kecil yang sudah diberi makanan segera. Malah ada yang gemar makan makanan ini sehingga buat ibu serba salah bila anak asyik meminta makanan ini.

Tapi fikirkanlah kesan kepada anak, makanan-makanan ini mengandungi banyak pengawet untuk memastikan ia dapat disimpan untuk waktu lama.

Sama seperti junk food, makanan segera ini tiada nutrisi pun bagi tubuh anak. Bahan kimia dalam makanan segera yang menumpuk dalam tubuh akan hanya meningkatkan gejala demensia (kemunduran fungsi otak) pada anak.

4. Daging olahan

Daging merupakan salah satu sumber protein yang diperlukan tubuh. Namun pastikan protein tersebut diperoleh dari daging asli, bukan olahan.

Daging olahan seperti sosej dan nugget mengandungi protein buatan yang mencampurkan bahan kimia dalam proses pembuatannya. Jika anak sering mengambil protein buatan ini, maka bahan ini akan berkumpul dalam tubuh.

Akibatnya, sistem saraf termasuk otak akan terganggu. Anak boleh jadi sukar mengingat sesuatu dan mengolah informasi.

5. Teh dan kopi

Memang kita jarang memberi anak minum kopi dan sebaiknya tak perlu langsung. Kopi dan teh mengandung kafein yang boleh menyebabkan anak sukar tidur atau insomnia. Dalam usia sedang membesar anak memerlukan tidur yang cukup.

Selain itu kafein juga boleh menghalang otak menyerap zat besi yang diperlukan untuk mengirim oksigen ke otak. Ini juga boleh mengganggu perkembangan otak anak. .

6. Soda

Bukan hanya merosak gigi dan menyebabkan obesiti, soda dan minuman yang mengandung gula yang tinggi dapat menjejaskan kemampuan otak anak.

Satu kajian yang dilakukan oleh University Southern of California telah mengaitkan kesan antara soda dan kemampuan fungsi otak.

Soda yang diambil oleh anak ketika kecil akan memengaruhi otak dalam mengingat dan memproses informasi sewaktu dewasa.

Bukan hanya minuman soda, jus segera dalam tin atau kotak juga perlu dielakkan. Ini kerana buah yang digunakan bukan buah asli sebaliknya hanya perisa dengan gula yang sangat banyak.

Sumber: Womansday

 

(Kajian) Isteri Gemuk Buat Suami 10 Kali Ganda Lebih Bahagia

(Kajian) Isteri Gemuk Buat Suami 10 Kali Ganda Lebih Bahagia

Sebenarnya dalam diam ramai isteri yang rendah diri kerana tubuh yang berisi atau gemuk. Apatah lagi selepas bersalin bila bentuk badan berubah terus berbanding zaman gadis dulu.

Tidak sekadar hilang keyakinan diri ada juga yang stres dengan masalah berat badan kerana bimbang penerimaan suami yang tentunya mengidamkan isteri yang cantik dan langsing.

Tapi selepas membaca kajian terbaru ini anda mungkin lebih redha dengan bentuk badan terkini.

Wanita gemuk buat suami 10 kali ganda lebih bahagia, demikian fakta yang diungkap hasil kajian terbaru.

Memetik laporan Daily Times penemuan ini adalah hasil kajian yang dilakukan oleh Dr Filemón Alvarado dan Dr. Edgardo Morales dari Departemen Psikologi Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), Mexico.

Suami lebih ceria

Menurut kajian tersebut, lelaki yang berkahwin dengan wanita gemuk lebih ceria, mudah senyum dan lebih baik dalam menghadapi masalah berbanding dengan lelaki yang menjalinkan hubungan dengan wanita kurus.

“Wanita kurus selalunya kurang ramah dan kurang ekspresif dengan emosi mereka. Sedangkan wanita gemuk lebih yakin pada diri mereka sendiri, ujar pengkaji.

Kajian tersebut juga menunjukkan bahawa wanita gemuk juga mampu menangani keperluan pasangannya dengan lebih baik.

Jadi buat isteri-isteri yang ketika ini stres dengan keadaan tubuh yang gemuk tak perlulah terlalu risau dengan lebihan kilogram yang anda miliki selagi tidak obes dan berpenyakit.

 

 

Berat Tak Sesuai Dengan Ketinggian Tapi Lepas Ikut Diet Ini Amylea Turun 8Kg Dalam Tempoh Hanya Sebulan

Berat Tak Sesuai Dengan Ketinggian Tapi Lepas Ikut Diet Ini Amylea Turun 8Kg Dalam Tempoh Hanya Sebulan

 

Rasanya masih ramai yang lagi yang ingat kepada peserta Akademi Fantasia 3 Amylea Azizan. Kecil molek tapi punya suara yang tinggi.

Lama mendiamkan diri, tapi baru-baru ini dia muncul dalam pemilihan AF Megastar. Meskipun tiada rezeki terpilih tapi kisahnya tetap viral bila memuat naik penampilan dirinya sebelum ini.

Rupa-rupanya selama menghilangkan diri Amylea berdepan dengan masalah berat badan yang tak sesuai dengan ketinggiannya.

Tapi demi memasuki AF Megastar dia sanggup berdiet dan menariknya dia berjaya menurunkan berat badan dengan drastik.

Dalam tempoh satu bulan Amylea berjaya turun 8kg dengan diet yang diamalkan dan dia turut berkongsi apa yang diamalkan. Siapa yang nak cuba silakan.

Tak pergi gim sepanjang diet

As promised m gonna share my weight loss journey and what i did to go from 61.5 Kg to 53.0 Kg in 1 month. My height is 149 cm / 4’11, berat badan ideal utk ketinggian sy ialah 42 kg ( tp sy tak minat utk terlalu kecil, i love to have muscle juga so it will be heavy tapi masih bentuk yg ideal 47kg target sy).

These are the pictures thru out my journey. Jangan kecam sis bila tgk gambar gemok diam sudah ok! Haha This is my way and what i did for myself, sy tak paksa siapa2 utk buat.

Kalau berminat nk cuba, cuba , sbb sy terima byk sgt permintaan utk share jadi sy share, klu ada yg lebih pakar mybe boleh share gambar anda utk turun 8kg sebulan bru sy percaya.

Sy dh bertahun cuba mcm2 tips! Ini saja yg berjaya. Tip penting! MAHU

Sy mmg suka gym & badminton tapi sepanjang diet ni sy tak gym langsung! This is what i did.

Hari Diet : from India food expert

BREAKFAST:

3 biji telor rebus ( kosong)
1 mug green tea

LUNCH:

3 biji telor rebus ( kosong)
1 mug green tea
1 biji apple ( apa2 jenis)

PETANG:

1 mug green tea
1 biji apple

MALAM

1 mug green tea
1 mangkuk oat kosong dgn kacang ( jgn masin)

TIP

  • Minum air kosong yg byk sepanjang hari, jgn sulam2 makanan lain atau kudapan, klu buat tak menjadi diet ni. Percayalah sy dh try buat cmtu tapi mmg fail. Harus strict! Kosong tanpa gula/ tanpa sos/tanpa garam/ tanpa perisa
  • 1 hari lose 1kg with this diet, my first day 1.4kg. You wont feel weak this diet is enough to fuel sufficient energy.

Hari Biasa

Brown rice separuh genggam

Virgin coconut oil ( klu goreng telor)

Kimchi

Frozen yogurt / greek yogurt

Green tea kosong ( wajib) boleh ulang menu ni 2 kali sehari tapi jgn atas jam 8mlm

CHEAT DAY:

  • Atkins style( makan lauk saja apa2, ayam goreng ke apa but no more than 1000 calorie) usually sy makan sehari sekali je klu cheat day sbb dh cukup.
  • Ice cream ( dark chocolate). Tapi tetap ❌ air manis!!! NO NO NO walau sikit sila ada mineral water bersama walau ke mana pegi.
  • Setiap kali i cheat day i will go on diet. And if i think i ate way too much on cheat day i will diet 2 hari.
  • And then back to hari biasa.

Gambar terbaru

INFO

Egg is essential, even hari konsert i consume eggs for breakfast and eggs for high tea.
After u do this u changed ur habit & akan rasa sgt selesa. No more bloating, no more perut meragam, buncit etc.

Okay good luck! I am still in my journey lg 6Kgs!! Wish me well!

Sumber: Amylea Azizan

 

 

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error: