Anak Demam Panas Hari Ke-5, Isteri Angkasawan Negara, Dr Harlina Kongsi Panduan Untuk Pantau Anak

Anak Demam Panas Hari Ke-5, Isteri Angkasawan Negara, Dr Harlina Kongsi Panduan Untuk Pantau Anak

 

 

 

Apabila anak kecil demam panas, biasanya ibu bapa akan pantau suhu dan cuba turunkan suhu badan anak. Namun jika langkah tersebut tidak berjaya, apa yang perlu dilakukan lagi untuk memastikan demam tidak semakin teruk sehingga mengundang anak kecil terkena sawan?

Isteri Angkasawan Negara Dr Sheikh Muszaphar Shukor, Dr Halina Mohd Yunos dalam instagram bercerita mengenai salah seorang anak kembarnya, Noah telah mengalami deman panas. Sudah lima hari demam panasnya masih belum reda lagi. Dalam post itu, Dr Harlina berkongsi apa yang dia lakukan untuk meredakan demam anaknya itu.

 

Kalau anak demam

1) Redakan suhu dengan ubat bontot (supp PCM)

Suhu badan yang tinggi, perlu diturunkan dengan ubat bontot. Ubat ini selalunya lebih cepat menurunkan suhu berbanding dengan ubat demam yang diberikan melalui mulut. Dalam kes Noah, dia diberikan ubat bontot setiap enam jam.

2) Redakan suhu dengan teknik sponging

Kain basah yang diletakkan di badan dan kepala anak kecil selalunya dapat membantu meredakan suhu badan.

3) Bawa jumpa doktor

Apabila anak sudah demam panas lebih lima hari, Dr Harlina mengatakan sudah masanya untuk dia membawa Noah berjumpa doktor. Walaupun dia seorang doktor namun Dr Harlina mengatakan lebih baik jika anaknya itu dirujuk kepada pakar kanak-kanak. Ini kerana Noah memerlukan lebih daripada sekadar symptomatic relief di rumah.

4) Ujian darah dan X-Ray

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai punca demam tidak reda selepas lima hari, salah satu cara terbaik untuk dilakukan ialah ujian darah dan x-ray. Seperti kes Noah, ujian darah menunjukkan adanya jangkitan. Manakala keputusan x-ray pula menunjukkan wujudnya pneumonic changes.

5) Makan antibiotik

Selepas melalui ujian darah dan x-ray dan keputusan yang diterima adalah seperti kes Noah, maka ibu bapa perlu memberikan antibiotik atas nasihat doktor. Semuanya untuk membantu anak anda lebih kuat melawan penyakit yang dialaminya.

 

Noah had 5 days of high grade fever. Literally survived with supp PCM 6hrly and sponging. Mommy was on high alert all the time. Today is day 5, I know I should bring Noah to see the doctor (not that Im not one) but paediatrics people. He needs more than just symptomatic relief at home. So we went to the hosp, took some blood investigations and chest xray. True enough his blood result shows ongoing infection, likely bacterial in origin and the xray reveals pneumonic changes. Kena lah jugak makan antibiotic… and now, mommy pulak rasa nak demam πŸ˜©πŸ€’πŸ€’ Bertabahlah mommy.. Alhamdulillah Adam is alright, he recovered earlier. Semoga Noah cepat sembuh ye.. meh makan ubat..

Semoga Noah cepat sembuh dan boleh main-main semula dengan Adam ya!

Sumber:Β https://www.instagram.com/drhalina/

Baru 4 Tahun Tapi Maream Dah Boleh Bertutur 3 Bahasa Termasuk Korea, Mak-mak Boleh Ikut Cara Farah Lee Untuk Ajar Anak

Baru 4 Tahun Tapi Maream Dah Boleh Bertutur 3 Bahasa Termasuk Korea, Mak-mak Boleh Ikut Cara Farah Lee Untuk Ajar Anak

 

 

Seronok pulak bila tengok video Maream Esabel yang dimuat naik ibunya Farah Lee dalam instagram.

Baru usia empat tahun tapi Maream boleh memahami bertutur dalam bahasa iaitu Melayu, Inggeris dan juga bahasa Korea yang juga fasih dikuasai oleh Farah.

Disebabkan itu setiap kali memuat naik video anaknya Maream pasti ramai yang akan bertanya bagaimana dia boleh mengajar tiga bahasa serentak pada anak yang masih kecil.

Baru-baru ini Farah berkongsi apa yang dipraktikkan kepada anaknya.

Ajar Maream sejak belum pandai cakap

O: μ΄κ±°λŠ” λ¨Έμ•Ό.? (what’s this?)
M: 치즈 (cheese in Korean)
O: μ˜μ–΄λ‘œ.? (in English.?)
M: Cheese.
O: λ§λ ˆμ΄μ–΄λ‘œ.? (in Malay.?)
M: Ceek.
πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’

[4years0month] #mareamesabel
Anyway pada yang selalu tanya;

1. Farah start ajar (not like proper ajar but more to converse in Korean) since Maream baby – even dia belum pandai cakap, Farah memang selalu banyak cakap dan cerita dengan dia pepoyo dalam bahasa Korea πŸ™ˆ

2. Bila dia dah 9 bulan camtu, Farah start ajar few words yang senang2 dan basic in all 3 languages sekaligus (bila rajin la) – Malay, English, Korean. Contoh macam dalam video ni (object), or macam Farah akan bagitau dia “tak boleh, cannot, μ•ˆλΌμš””..

Anak tak keliru

3. Alhamdulillah nampak Maream takde pun confuse bahasa ke, speech delay ke — dia start cakap pun before umur setahun.

4. Masa umur 2 tahun dia faham banyak bahasa Korea (even masa pergi Korea, dia faham orang Korea tu tanya umur dia berapa dan dia boleh jawab), 3 tahun dia tak berminat sangat bila Farah cakap Korea dia suruh jangan cakap 😌, now 4 tahun nampak dia berminat balik, sometimes dia akan tanya “Omma, ni dalam bahasa Korea apa.?”

Nampak juga dia minat bahasa2 lain. Contoh bila dia dengar mandarin, tamil, dia akan stare kat orang tu πŸ˜… dan teka dia tengah cakap bahasa apa πŸ€”

Itu jelah kot.? Ni bukan tips ya, ni personal experience, boleh apply kalau nak try tapi taktau menjadi ke tak kat anak korang. Kang ada pulak cakap pepoyo bajet bagus #pangkang πŸ€ͺ

6 tahun pertama waktu terbaik

Tapi kalau nak ajar anak banyak bahasa, first 6 years ni memang masa terbaik, brain dorang akan lebih mudah absorb. Even dorang lupa pun, nanti bila besar akan senang recall bila dorang belajar balik.
.
Multilingual pun salah satu cara untuk tinggikan self-esteem. Try la, just jangan paksa if anak tak berminat. But encourage.? Please do πŸ˜‰ #ommabebel

 

. O: μ΄κ±°λŠ” λ¨Έμ•Ό.? (what’s this?) M: 치즈 (cheese in Korean) O: μ˜μ–΄λ‘œ.? (in English.?) M: Cheese. O: λ§λ ˆμ΄μ–΄λ‘œ.? (in Malay.?) M: Ceek. πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’ . [4years0month] #mareamesabel . Anyway pada yang selalu tanya; . 1. Farah start ajar (not like proper ajar but more to converse in Korean) since Maream baby – even dia belum pandai cakap, Farah memang selalu banyak cakap dan cerita dengan dia pepoyo dalam bahasa Korea πŸ™ˆ . 2. Bila dia dah 9 bulan camtu, Farah start ajar few words yang senang2 dan basic in all 3 languages sekaligus (bila rajin la) – Malay, English, Korean. Contoh macam dalam video ni (object), or macam Farah akan bagitau dia “tak boleh, cannot, μ•ˆλΌμš””.. . 3. Alhamdulillah nampak Maream takde pun confuse bahasa ke, speech delay ke — dia start cakap pun before umur setahun. . 4. Masa umur 2 tahun dia faham banyak bahasa Korea (even masa pergi Korea, dia faham orang Korea tu tanya umur dia berapa dan dia boleh jawab), 3 tahun dia tak berminat sangat bila Farah cakap Korea dia suruh jangan cakap 😌, now 4 tahun nampak dia berminat balik, sometimes dia akan tanya “Omma, ni dalam bahasa Korea apa.?” . 4. Nampak juga dia minat bahasa2 lain. Contoh bila dia dengar mandarin, tamil, dia akan stare kat orang tu πŸ˜… dan teka dia tengah cakap bahasa apa πŸ€” . Itu jelah kot.? Ni bukan tips ya, ni personal experience, boleh apply kalau nak try tapi taktau menjadi ke tak kat anak korang. Kang ada pulak cakap pepoyo bajet bagus #pangkang πŸ€ͺ . Tapi kalau nak ajar anak banyak bahasa, first 6 years ni memang masa terbaik, brain dorang akan lebih mudah absorb. Even dorang lupa pun, nanti bila besar akan senang recall bila dorang belajar balik. . Multilingual pun salah satu cara untuk tinggikan self-esteem. Try la, just jangan paksa if anak tak berminat. But encourage.? Please do πŸ˜‰ #ommabebel

A post shared by F. L. (@farahlee_) on

Sumber: farahlee_

 

 

 

 

 

Setiap Bintik Kecil Tu Rasa Tajam Macam Kena Hiris! Ibu Cerita Pengalaman Dijangkiti HFMD Bersama Anak

Setiap Bintik Kecil Tu Rasa Tajam Macam Kena Hiris! Ibu Cerita Pengalaman Dijangkiti HFMD Bersama Anak

 

 

Berita tentang penyakit tangan, kaki dan mulut semakin kurang diperkatakan, namun hakikatnya wabak ini belum lagi reda. Malah beberapa minggu lalu ada kematian akibat penyakit ini. Statistik terbaru dari Kementerian Kesihatan menyatakan sebanyakΒ  33,425 kes sudah dilaporkan dan angka ini bukanlah sedikit.

Justeru ibu bapa digesa supaya tidak memandang ringan akan penyakit yang turut boleh menjangkiti orang dewasa. Afiqah AhmadΒ adalah salah seorang ibu yang dijangkiti penyakit ini bersama dengan anaknya.

Katanya meski hanya kelihatan seperti bintik-bintik merah kecil tapi katanya kesakitan yang dialami adalah cukup menyeksakan apatah lagi jika dialami oleh anak-anak kecil. Beliau berkongsi pengalamannya dijangkiti penyakit ini agar dapat dijadikan pengajaran dan panduan buat ibu bapa lain supaya lebih berhati-hati.

Pengalaman anak & diri sendiri terkena HFMD

Awal Januari tahun ni, anak Fiqa berusia kurang 1 tahun terkena jangkitan virus kaki, tangan & mulut. Kami tak pasti dari mana dapat virus ni. Wallahu’alam.

Kami memang tak pernah bawak anak jalan-jalan kat luar sebelum ni kecuali terpaksa sebab tak nak dia kena jangkitan penyakit apa-apa. Tapi bila Allah takdirkan benda nak jadi, memang akan terjadi juga.

Tapi paling tak sangka, bila diri sendiri pun dijangkiti HFMD. YES! Orang dewasa pun boleh kena HFMD! Ini pengalaman saya.

Minggu 1 (Anak)

Satu malam tu anak demam panas, memang melalak tak boleh tidur. Keesokan paginya satu badan naik rashes macam ruam panas & macam chicken pox (cuma takde ibu mata chicken pox tu).

Dalam tempoh 24 jam, kami bawa berjumpa dengan 3 doktor berlainan sebab masa awal-awal tu tak boleh nak confirmkan symptom awal rashes. Tunggu 2 hari jugak sebelum tahu HFMD bila rashes mula membesar dan melepuh.

Doktor confirmkan HFMD. Dia kata “incubation period” dalam 3-4 hari. Maksudnya, lepas kita dapat jangkitan virus tu, hanya selepas 3-4 hari baru keluar simtom bintik-bintik tu.

Masa tu memang anak tak boleh tidur, menangis memanjang. Nak menyusu pun susah. Dan belarutan selama seminggu. Mood dia okay bila rashes dah mula kering.

Minggu 2 (Diri sendiri)

Bila rashes HFMD anak dah mula kering and selera pun dah ok, ingat dah boleh bersuka ria, tapi jangkaanku meleset.

Siang tu Fiqa masak macam biasa. Bila dah malam, rasa jari hantu kanan macam ada papercut (gambar). Tapi takde pulak pegang kertas ke terhiris tangan ke masa masak tadi. So Fiqa cool je la.

Masa tu memang berdoa je harap-harap papercut biasa.

Esok nya, lagi banyak bintik-bintik keluar. Bayangkan, setiap bintik tu rasa macam tajam kena hiris kecil atau papercut. Pastu keluar kat kaki. Kalau ada 20 bintik, rasa macam 20 tempat kena papercut.

 

Masa tu macam nak jerit je Oh tidakkkk!!! Masa tu dah tahap #sisredha. Tapi paling tak tahan bila start melepuh.

Melepuh tu macam rupa kulit kita terkena minyak panas terpercik dan bernanah dari bawah kulit. Pedihnya sampai berdiri pun tak tahan.

Bila kulit yang melepuh tu kena air masa nak mandikan anak time Abang kerja, memang pedih yang amat!

Kita yang dewasa pun rasa sakit nak berdiri sebab tapak kaki habis melecur, nak pegang sudu nak makan pun pedih, tak boleh bayangkan kesakitan anak bila HFMD dia tengah teruk.

Sampai sekarang masih teringat lagi rasa pedih tu. Azab nya hanya Allah je yang tahu. Huhuhu

Nasib baik la HFMD Fiqa tak kena kat mulut. Masih boleh makan dengan bahagia.

Apa yang dilakukan semasa dijangkiti HFMD

Ok, Fiqa sharekan apa yang Fiqa buat ketika anak dijangkiti HFMD.

1️. Doktor bagi 3 ubat. Ubat demam, calamine lotion dan aloclair spray. Setakat ni tak ada ubat untuk bunuh virus HFMD, hanya ada ubat untuk meredakan simtom lain untuk melegakan sahaja supaya kita boleh continue makan dan stay hydrated.

2️. Fiqa ikut je arahan doktor untuk ubat. Tapi, anak memang tak suka aloclair spray tu sampai sanggup ketap mulut tak nak dispray. Jadi kami ikhtiar dengan yogurt Farm Fresh sejuk (gambar) perisa asli. Elakkan yang berperisa tau sebab terlalu banyak gula. Buah pinggang kanak-kanak berusia kurang 2 tahun belum cukup matang untuk process garam dan gula macam kita yang dewasa. Alhamdulillah membantu melegakan seketika supaya dia boleh menyusu macam biasa.

3️. Bila semua dah sihat, Fiqa basuh & sterilize semua mainan-mainan dia dan lap semua permukaan di rumah dengan sabun cecair pembasmi kuman. Baju dia pun rendam dalam air panas. Tak tahu la membantu ke tidak, tapi tak sanggup pisang berbuah dua kali. πŸ˜…

4️. Walaupun HFMD anak dah reda dalam seminggu, tapi kami ambil keputusan untuk kuarantinkan dia selama 2 minggu sebelum dibenarkan keluar dari rumah supaya tak berjangkit dengan orang lain.

Itu je pengalaman yang nak dikongsikan. Kami follow je nasihat doktor sebab tak berani cuba-cuba. Sebelum nak ikhtiar dengan cara alternatif, rujuk kepada yang pakar.

Semoga kita dan anak-anak kita terlindung dari jangkitan virus ini.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat.

Take care! 🌸

#fiqashares #hfmd
#sharingiscaring
#cegahsebelumterkena
#luschlavender

 

Sumber: Luschlavender

 

 

 

 

 

Ibu Sambut Ulang Tahun Kelahiran Ke-40, Wanie Kayrie Hadiahkan Ibu Kereta Idaman

Ibu Sambut Ulang Tahun Kelahiran Ke-40, Wanie Kayrie Hadiahkan Ibu Kereta Idaman

 

 

Ibu ialah seseorang yang sangat besar ertinya bagi seorang anak. Dialah yang hamil, melahirkan dan memberikan anak kasih sayang sepenuhnya sejak dari si anak di alam rahim lagi. Jadi memang sewajarnyalah kalau anak membalas jasa dengan memberikan sesuatu yang bermakna buat ibu. Walaupun si ibu sebenarnya tak pernah minta pun untuk diberikan apa-apa.

Bagi seorang ibu, asalkan anak itu sihat dan bahagia sudah mencukupi buatnya. Namun seorang anak disaran membahagiakan ibu dan balasannya adalah sesuatu yang tidak disangka-sangka nanti

Penyanyi yang juga peserta rancangan realiti televisyen, Big Stage, Wani Kayrie semalam menghadiahi ibunya sebuah kereta bersempena sambutan haji jadi ibunya itu. Kereta jenama Honda itu diberikan sempena ulang tahun ibunya yang ke-40.

 

Video ini menunjukkan Wani membuat kejutan dengan menutup mata ibunya sebelum dipimpin ke arah kereta baru. Selepas nampak kereta itu, ibunya memeluk erat Wanie dan masuk ke dalam kereta untuk mencuba kereta yang dihadiakan itu.

Alhamdulillah. Tahun ni ada rezeki lebih kita hadiahkan mama kereta yang dia nak πŸ™ˆβ€ Happy 40th birthday mamakuΒ @kaysabahΒ πŸ’‹πŸ˜˜ Hope you love the present from us! Semoga panjang umur & dimurahkan rezeki sentiasa! Keep being young & keep rockin! Love you momsie! 😍✨ Thank youΒ @hondamalaysiaΒ !Β #MamaKayTurns40

 

 

Melalui instagram juga, ibu Wani yang mesra dipanggil Kay telah memuat naik kegembiraan menerima hadiah hari jadi. Semoga rezeki Wani bertambah murah kerana berusaha menggembirakan hati ibu.

 

Sumber:Β https://www.instagram.com/wanikayrie/Β &Β https://www.instagram.com/kaysabah/

Anak Kuat Meragam, Antara 5 Tanda Ibu Bapa Gagal Kawal Emosi, Perkongsian Dr Taufiq Razif

Anak Kuat Meragam, Antara 5 Tanda Ibu Bapa Gagal Kawal Emosi, Perkongsian Dr Taufiq Razif

 

 

Pada hari ini memang banyak unsur yang boleh mempengaruhi emosi anak-anak. Antaranya faktor sekeliling seperti pengaruh watak kartun di televisyen dan youtube yang ditonton melalui gajet.

Selain itu, jangan dilupa bahawa sikap ibu bapa itu sendiri pun boleh mempengaruhi emosi anak. Malah lebih teruk apabila kita sebagai ibu bapa gagal mengawal emosi anak.

Pendidik Ilmu Keibubapaan, Dr Taufiq Razif, melalui perkongsiannya di aplikasi Telegram memberikan panduan kepada ibu bapa mengenali tanda yang menunjukkan kegagalan mereka mengawal emosi anak.

Perhati 5 tanda ini

 

 

1. Anak banyak meragam, merengek dan mengamuk setiap hari

Oh, ini boleh kita perhatikan jika anak meragam tidak dapat beli apa yang dia mahu ketika kita di pusta beli-belah. Selain itu jika anak selalu merengek dan mengamuk kalau disuruh mandi, makan atau pakai baju.

2. Anak tunjuk yang dia memberontak masa kita suruh dia buat sesuatu

Pernah tak anda alami keadaan seperti ini? Kita suruh anak berbuat sesuatu tetapi dia memberontak dan enggan menurut perintah kita.

3. Anak jadi makin pemarah dan perengus

Kita gagal kawal emosi anak kalau anak jadi pemarah dan kuat merengus. Kena lakukan sesuatu.

4. Kita banyak gunakan nada suara yang tinggi untuk menyuruh anak buat sesuatu

Yalah. Apabila anak asyik merengek, tak dengar arahan dan asyik memberontak, kita pun jadi marah. Akhirnya kita gunakan suara bernada tinggi untuk memberikan arahan pada anak.

5. Kita jadi keliru apa nak buat bila anak meragam hingga akhirnya kita sendiri yang menderita dalam diam

Situasi paling teruk ialah apabila kita berada dalam keadaan keliru. Semua cara pujuk anak dah tak jalan. Akhirnya kita menderita sendiri apabila orang sekeliling pun pelik kerana anak kita memberontak dan kita sikit pun tak berjaya pujuk anak sendiri.

Jom belajar kawal emosi anak kita. InsyaAllah rumahtangga kita pun akan lebih tenang dan tenteram.

Sumber:Β Telegram Taufiq Razif

 

 

 

‘Mana mana Yang Tak Mampu Jaga Bayi Jangan Buang, Cari Saya!’ Pesanan Ikhlas Abby Abadi

‘Mana mana Yang Tak Mampu Jaga Bayi Jangan Buang, Cari Saya!’ Pesanan Ikhlas Abby Abadi

 

 

Baru baru ini pelakon Abby Abadi telah mengambil dua anak angkat perempuan dan lelaki. Anak angkat yang bagaikan kembar ini turut mencuri perhatian kerana nama yang diberikan kepada mereka pun lebih kurang nama, iaitu Dayana dan Daiyan.

Dalam instagramnya, Abby turut menyarankan agar wanita yang baru melahirkan tetapi tidak mampu untuk menjaga bayi itu agar berusaha mencari individu yang mahu mengambil alih tanggungjawab sebagai penjaga kepada bayi berkenaan.

Malah menurut Abby, dia juga sudi membantu wanita ini. Hal ini boleh mengelakkan lebih ramai bayi yang baru lahir menemui ajal kerana dibuang.

Salam Jumaat 😍 . Kes tadi dah selesai ye. Alhamdullillah syukur ALLAH permudahkan segalanya 😍 . Mana2 adik, kakak, ibu2 yg sedang mengandung, yg akan mlahirkan tapi tak berkemampuan utk menjaga baby tu, cari Sy. Dimana saja, Sy sedia membantu. Jangan dibuang, jangan dibunuh atau sebagainya ye Adik Kakak ye. Ada jalan penyelesaiannya. Janganlah kesilapan kita hingga menidakkan hak mereka. Mereka juga berhak utk hidup diatas mukabumi ALLAH ini . Satu lagi: Untuk anak2 yg dicarikan ibu bapa penjaga ni, tak perlulah ditanya status mereka. 1001 mcm masalah dlm dunia ni.. tak tertulis kat sini Yg pasti, sah ke tak sah, mereka tak berdosa. Mereka dilahirkan ibarat kain putih. Kitalah yg bertanggungjawab menjaga mereka utk mnjadikan mereka ni beragama/kenal ALLAH atau sebaliknya.. Wallahuallam. Sekian. Okbai 😘

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112) on

 

Bayi berhak untuk hidup

 

Salam Jumaat 😍

Kes tadi dah selesai ye.Alhamdullillah syukur ALLAH permudahkan segalanya 😍

Mana2 adik, kakak, ibu2 yg sedang mengandung, yg akan mlahirkan tapi tak berkemampuan utk menjaga baby tu, cari Sy. Dimana saja, Sy sedia membantu. Jangan dibuang, jangan dibunuh atau sebagainya ye Adik Kakak ye. Ada jalan penyelesaiannya. Janganlah kesilapan kita hingga menidakkan hak mereka. Mereka juga berhak utk hidup diatas mukabumi ALLAH ini

 

 

Bayi lahir ibarat kain putih

 

Satu lagi: Untuk anak2 yg dicarikan ibu bapa penjaga ni, tak perlulah ditanya status mereka. 1001 mcm masalah dlm dunia ni.. tak tertulis kat sini

Yg pasti, sah ke tak sah, mereka tak berdosa. Mereka dilahirkan ibarat kain putih. Kitalah yg bertanggungjawab menjaga mereka utk mnjadikan mereka ni beragama/kenal ALLAH atau sebaliknya.. Wallahuallam. Sekian. Okbai

Murni sungguh usaha Abby Abadi ni. Semoga menjadi pedoman kepada seluruh masyarakat.

 

Sumber: Instagram Abby Abadi

 

 

 

 

KORPORAT Β  β€’ Β Β POLISI DATA PERIBADI Β β€’ Β PENAFIAN Β Β β€’ Β Β LANGGANAN Β Β β€’ Β Β PENGIKLANAN Β Β β€’ Β Β KERJAYA Β Β β€’ Β  Β HUBUNGI KAMI

Β© Hakcipta Terpelihara β€’ Dikendali Oleh Astro Group

error: