‘Budak Pemakan Sayur!’ Aksi Anak Harith Iskander Menangis Enggan Kongsi Sayur Dengan Abang Cuit Hati, Ramai Mak Kagum!

‘Budak Pemakan Sayur!’ Aksi Anak Harith Iskander Menangis Enggan Kongsi Sayur Dengan Abang Cuit Hati, Ramai Mak Kagum!

 

 

Budak-budak sekarang terutama yang masih kecil memang payah makan sayur. Jarang sangat jumpa anak-anak yang suka. Kalau diletak dalam pinggan selalunya takkan diusik.

Tapi lain pula cerita dengan anak bongsu pelawak terkenal Harith Iskandar dan Dr Jezamine Lim, iaitu Zydane Xayne Iskander. Kagum bila melihat anak baru usia 4 tahun ni boleh meratah sayur semata-mata, malah menangis pula bila hidangan sayur di pinggan diambil oleh ibunya.

Aksi itu telah dimuat naik oleh isteri Harith, Dr Jezamine Lim dalam laman instagramnya semalam. Lucu betul tengok Zydane ni merengek bila ibunya mengambil sayur dalam pinggan untuk diberi kepada abang.

Masalah yang bagus, dia tak pernah kongsi sayur dengan orang lain. Ada masa ayah dia pun beri semua sayur pada dia bila saya tak melihat,” tulis Dr. Jezamine.

“Dia satu-satunya budak dalam dunia yang makan sayur,” usik Harith pula dalam video tersebut.

Dalam pada itu video tersebut juga banyak mendapat respon dari netizen. “Cute sungguh, pertama kali tengok budak menangis nak makan sayur ini pula antara komen-komen netizen terutama wanita yang rata-ratanya kagum melihat aksi Zydane.

 

Sumber: drjezaminelim

 

 

 

 

‘Comel Rupanya Dia!’ Netizen Teruja Lihat Cik B Mekap, Sampai Lebih Sejuta Tonton Video Datuk Seri Vida!

‘Comel Rupanya Dia!’ Netizen Teruja Lihat Cik B Mekap, Sampai Lebih Sejuta Tonton Video Datuk Seri Vida!

 

 

Sebelum ini memang ramai yang mengata anak perempuan pengasas produk kecantikan Qu Puteh iaitu Datuk Seri Vida.

Mak putih tapi anak gelap, itulah yang biasa diperkatakan. Tambah pula dengan gayanya yang selalu berbaju T. Tapi kelmarin Cik B, anak jutawan kosmetik ini memaparkan sisi comel dirinya.

Dalam satu posting terbaru di instagram, Datuk Seri Vida telah berkongsi video Cik B siap bermekap hingga membuatkan netizen teruja menatapnya. Lengkap berbaju kurung berbaju kurung pulak tu, lain betul penampilan dia.

“Tengok Cik B make up? Omei tak?” tulis Datuk Seri Vida yang mendapat respon ramai netizen. Baru dimuat naik malam semalam video ini telah mendapat lebih satu juta tontonan.

Bila dah siap mekap, cantik Cik B sebenarnya, itu antara kebanyakan komen daripada netizen. Tak terkecuali memberi respon adalah artis tanah air, seperti Achey dan Zarina Zainuddin yang turut memuji kecomelan Cik B.

Tengok Ciik B make Up.. Omei tak?

A post shared by Dato’ Seri Dr. Hajah Vida (@datoserivida) on

 

Sumber: instagram datoserivida

 

Jenis Yang Suka Simpan Barang, Sayang Nak Buang Awas! Itu Tanda Penyakit Mental Hoarding Disorder

Jenis Yang Suka Simpan Barang, Sayang Nak Buang Awas! Itu Tanda Penyakit Mental Hoarding Disorder

 

 

Masalah suka simpan barang, sayang nak buang ini sebenarnya dialami oleh ramai kaum wanita. Tak pakai pun tapi bila orang nak buang tak beri.

“Nanti nak guna” itulah ayatnya. Kalau ada kalangan famili atau anda sendiri yang macam ni sampai barang tak guna penuh rumah kena hati-hati.

Itu juga sebenarnya tanda-tanda kecelaruan mental yang dipanggil Hoarding Disorder. Perkara ini dikongsi oleh Aiman Amri atau AimanPsikologis dalam akaun twitter beliau. Aiman merupakan graduan Psikologi daripada University of Nottingham yang aktif berkongsi mengenai ilmu psikologi pada masyarakat.

Nampak simple tapi parah

“Hoarding Disorder.”

Kecelaruan mental seseorang yang tak dapat buang barang. Nampak macam simple dan bukan penyakit sangat pun, tapi bila kita tengok lagi mendalam, sebenarnya benda ni parah sebab berkait dengan Depression, Anxiety, OCD etc.

Penghidap HD, atau kita panggil Hoarders, ada satu masalah untuk lepaskan barang milikan dia, sayang nak let go walaupun tak ada apa-apa nilai pun. Sampai tahap, buku belajar waktu dia sekolah rendah pun dia still simpan. Padahal dia dah ada anak dua ?

Hoarders ada dua jenis:

1. Dia simpan semua barang (buku, magazine, kotak dll)

2. Hoarders yang spesifik barang je dia simpan. Bukan macam The Collectors Avengers tu, tu barang ada value.

Ni dia simpan benda tak ada nilai macam bekas minyak wangi, atas alasan sayang nak buang.

Karakter hoaders

Nak kenal Hoarder ni, ada beberapa karakter:

1. Semua benda dia simpan, sampai tahap sos McD pun dia kumpul. Atas alasan, nanti ada nak pakai sos (sedangkan setiap kali makan, tak sentuh pun sos McD tadi tu). Prinsip dia,

“Manalah tahu, nanti ada nak pakai bila-bila.”

2. Sebab dia simpan semua benda, rumah dia jadi serabut gila. Penuh barang atas lantai disusun, tepi tangga, bawah meja dll. Hoarder ni biasanya tak rasa tenang duduk dalam rumah sendiri dan rasa panas, tapi dia sendiri tak tahu kenapa.

3. Hoarder pantang gila orang alih/buang barang dia tanpa izin, kalau dia dapat tahu. (Walaupun benda tu dah berhabuk dan tak pakai lebih 3 tahun).

Tapi kalau senyap-senyap orang buang, dia tak marah sebab tak perasan, plus memang dia tak pakai langsung pun barang tu.

Kena rawat

Kenapa Hoarding Disorder ni perlu dirawat? Sebab ia sejenis penyakit mental yang serius dan ramai tak tahu. Especially orang Melayu kita ada pepatah “Membazir tu amalan syaitan.”

So tak boleh buang barang. Simpan berhabuk berkulat, tak dikira membazir pula ? Baik sedekah je.

Hoarder akan ada satu rasa keserabutan dalam hidup dia, jadi tak tenang, mudah marah, rasa mental dia tak clean, sama macam rumah dia.

Bila kita clearkan hidup daripada barang yang tak pakai, kita juga sebenarnya clearkan kekotoran mental kita. We declutter our mind as well.

Sebab tu, perasan tak, bila kita let go barang-barang yang masih elok tapi tak pakai, kita sedekah, clearkan almari semua, walaupun rasa berat.Kita rasa tenang gila, lapang dan bahagia. Sebab kita baru je bersihkan mental kita sambil bersedekah pada orang yang memerlukan.

Pen habis dakwat pun nak simpan

Hoarder juga perlu dirawat sebab benda ni akan affect orang sekeliling dia. Kau bayangkan hidup bersama seseorang yang simpan semua benda, yang kita dah boleh anggap tu sampah.

Pen dah habis dakwat, plastik pembalut hadiah, resit yang dah berkulat, buku latihan zaman belajar ??

Reason lain kenapa Hoarders perlu dapatkan rawatan secepat mungkin, sebab barang dia yang terlalu banyak akan menyusahkan ahli keluarga dia bila dia meninggal nanti.

Kebumi hanya boleh bawa kain kapan je, tapi barang dia penuh kotak, debu, kertas etc tu, akan susahkan keluarga.

Clear space around our home is a sign of clear mind and clarity in our mental. Perasan tak bila kita travel pergi duduk hotel contohnya, kita rasa seronok gila dan tenang kat bilik hotel.

Sebab kita cuma bawa barang yang kita PERLU je, tapi kita still survive je kan? Perasaan lapang macam duduk bilik hotel tu lah yang kita nak ada hari-hari dalam hidup kita bila balik rumah.

Selagi mana kita nak simpan semua benda yang dah tak pakai, selagi itulah benda tu macam “tahi” kat otak kita. Coklat, melekat dan meleleh kat dalam minda. Kotor.

Macam mana nak rawat Hoarding Disorder?

FIRST aku lebih suggest jumpa Clinical Psychologist daripada Psychiatrist. Sebab isu ni lebih kepada behaviour dan lebih berkesan dengan psikoterapi berbanding perubatan.

Tapi tak semestinya. Kena tengok penilaian penyakit tu juga. Bukan semua Hoarders itu sudah membawa kepada HD. Dia jadi penyakit bila benda ni menganggu fungsi kehidupan seseorang. Sebab itu namanya Disorder.

Tapi tak salah untuk dapatkan bantuan secepat mungkin. Takkan nak tunggu dah melarat baru nak ubati kan?

Pilih sehari untuk overhaul bilik sendiri. Kemas semua barang dan pilih mana yang kita nak guna je. Mana-mana yang lebih 4-6 bulan still tak dipakai, maksudnya kita dah tak perlu benda tu.

Nak buang memang mencabar, so kita trick la minda kita, pergi sedekah. So tu tak membazir Kedua, biasakan diri untuk bersederhana. Jangan ikut nafsu semua benda nak beli, tapi ikut keperluan.

Pakai konsep ni

Remember this concept, “Kalau aku beli satu baju baru, aku kena let go satu baju lama daripada almari aku.” Biar input dan output wardrobe kita seimbang ??

Ketiga, letak kenangan tu pada hati, bukan pada barang. Aku tahu sayang nak buang semua tu. Aku dulu macam tu juga. Tapi fikir pada keluarga nanti kita dah meninggal. Kesian dorang nak kena kemas. Throwing away your things does not mean throwing away your identity/memory.

Keempat, start small then big. Takut terkejut tiba-tiba buang banyak, nanti relapse balik. Means, try kemas almari dulu. Lepaskan baju dah tak pakai. Nanti bila rasa seronok tu timbul, baru pulun buat drastik. Sebab our mind need that sudden peace and feeling spacey.

Kelima, jumpa psikologis, of course. Not me, sebab I’m an Assisstant je. Antara rawatan dia ialah Psikoterapi such as Cognitive Behavioural Therapy. Teknik untuk bantu kita ubah mindset / thinking pattern. So nanti tindakan kita pun akan turut sama berubah. It works!!!

Kelima, yang PALING PENTING! Penghidap HD perlulah ada rasa nak rawat mental dia. Sebab kita tak dapat ubah orang yang tak nak berubah. Dan ini lah cabaran paling besar. Sebab penghidap HD ini tak nampak apa yang dia buat ialah sejenis penyakit/masalah pada dia.

Banyak jawapan mereka akan guna, “Tak elok membazir, ” “Mana tahu nanti ada nak guna”, “apa salahnya menyimpan? Tak susahkan sesiapa,” “Biarlah hobi aku kumpul barang macam tu.”

Tak sama dengan collectors

Tak sama collectors dengan hoarders. Collectors dia simpan barang bernilai tinggi. Bukan sampah. Sebenarnya, aku juga seorang Hoarder yang struggling dengan kondisi mental aku. But I’m glad that because I took Psychology degree that I realised about this condition.

Bayangkan, aku balik dari UK dulu bersama 17 kotak dalam kontena yang aku boleh kata, separuh ialah sampah. Waktu tu aku tak rasa benda tu sampah. Shampoo housemate tak habis pakai, sabun UK yang tinggal sikit, kertas slide lecture 3 tahun belajar (yang sebenarnya ada je soft copy).Macam-macam lagi lah!

Sampai la kawan aku tegur jangan jadi hoarder. That striked me really hard ?? Back then aku decide untuk dapatkan bantuan. Luckily, servis tu free waktu kat UK, sebab pergi public service. Aku direfer oleh kaunselor universiti, jumpa Clinical Psychologist untuk assessment dan treatment.

I am so so glad tak dapat diagnosis HD (sebab itu dah sangat nazak). Tapi CP aku made it clear yang tak dapat diagnosis HD, bukan bermakna dah terselamat. Result aku dah menghampiri.

Analoginya, aku dah lebam-lebam lengan dan ada retak sikit. Kalau tak treat, akan jadi lagi parah (iaitu patah tulang). Ni untuk senang faham konsep. So bermulalah treatment untuk bantu diri.

Insaf bila adik meninggal

Hampir setiap 2 minggu kena gi klinik universiti untuk sesi terapi. Tapi time tu dah hujung final year, so agak rushing, CP suruh sambung kat Malaysia (siap bagi surat etc). Tapi aku tak sambung bila dah balik. Tu yang 17 kotak tu. ??

After my sister’s death, something spark inside me bila aku tengok barang dia dalam bilik. Waktu aku kebumikan dia, hanya kain kapan je yang balut dia. It kinda give me some reflection atas semua barang yang aku simpan selama ni. Hidup sederhana dan minimal itulah ajaran Islam.

Antara faktor risiko boleh terjadinya HD pada seseorang:

1. Genetik/keturunan keluarga sendiri.

Yes ia boleh diwarisi dan someone needs to stop the chain. Gaya didikan juga main peranan. A child yang dididik untuk simpan semua benda, ada tendency dapat HD besar nanti.

2. Faktor budaya/norma setempat.

Kita dibesarkan dengan ayat “tak baik buang nanti membazir” sebenarnya jadi perangkap pada kita. Simpan barang tak berguna juga dikira membazir, sebab dia lagi banyak kegunaan kalau kita jual/sedekah pada orang lebih memerlukan.

3. Faktor sistem negara tu sendiri.

Negara kita tak ada sistem untuk bantu kita buang sesuatu yang bukan sampah (perabot, tv rosak, peti lama dll). Boleh buang tapi kena gi sendiri kedai spare part or tempat longgokan sampah. Bila kena ada effort nak buang, orang jadi malas.

 

 

Sumber: @AimanPsikologis, aimanpsikologis.com

 

 

 

 

 

Besarnya Rahmat Suami Isteri Miliki 3 Anak Perempuan, Usah Rasa Terkilan

Besarnya Rahmat Suami Isteri Miliki 3 Anak Perempuan, Usah Rasa Terkilan

 

 

Lahir anak pertama perempuan, kedua pun perempuan. Tentunya ramai pasangan dalam situasi ini menaruh harapan besar agar kelahiran anak ketiga adalah lelaki.

Namun rezeki cahaya mata itu ketentuan Tuhan, ada yang dimakbulkan hajat beroleh anak lelaki tapi ramai juga yang tetap dianugerahkan anak perempuan.

Meski di hati terselit sedikit rasa kecewa namun ketentuan Ilahi ini harus kita terima dengan redha. Rezeki anak urusan Dia Yang Maha Esa.

Pasti ramai ahli keluarga atau teman yang berkata ‘Ha! Perempuan lagi’ tapi hendaknya kita tidak teremosi dengan luahan sebegitu. Hakikatnya pasangan yang memiliki tiga orang anak perempuan punya kelebihan yang tersendiri malah disebut oleh Rasulullah s.a.w.

Ada kelebihan

Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang memiliki tiga anak perempuan, lalu dia bersabar dengan kerenah, kesusahan dan kesenangan mereka,nescaya Allah SWT akan memasukkannya ke dalam syurga dengan kelebihan rahmat-NYA untuk mereka.”

Seorang lelaki bertanya, “Juga untuk dua anak perempuan wahai Rasulullah?”

Sabda baginda, “Juga untuk dua anak perempuan.”

Seorang lelaki berkata, “atau untuk seorang wahai Rasulullah?”

Rasulullah s.a.w menjawab, “Juga untuk seorang.”  (Hadis Riwayat Ahmad dan Al-Hakim)

Namun, riwayat ini diperluaskan juga kepada seseorang yang memelihara saudara perempuan. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :

“Tidak ada bagi sesiapa tiga orang anak perempuan ataupun tiga orang saudara perempuan, lalu dia berbuat baik kepada mereka,melainkan Allah Taala akan memasukkan mereka ke syurga.” (Hadis Riwayat Al-Bukhari)

Jadi pelindung daripada api neraka

Daripada Aisyah r.a. dari Rasulullah s.a.w baginda telah bersabda yang maksudnya :

“Sesiapa yang diberati menanggung sesuatu urusan menjaga dan memelihara anak-anak perempuan, lalu ia menjaga dan memeliharanya dengan baik,nescaya mereka menjadi pelindung baginya daripada api neraka.” (Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Tirmidzi)

Daripada ayat-ayat ini kita boleh melihat betapa kelebihan memiliki ramai anak perempuan. Apatah lagi jika ibu bapa menjaga serta mendidiknya mengikut landasan yang betul dan anak itu sendiri patuh pada suruhan agama. Ia boleh menjadi pelindung ibu bapa daripada api neraka.

 

 

 

 

 

 

Doa Isteri itu Makbul & Ajaib! Ramadan Ini Suami Kembali Ke Pangkuan Keluarga Datuk Seri Dr. Wan Azizah

Doa Isteri itu Makbul & Ajaib! Ramadan Ini Suami Kembali Ke Pangkuan Keluarga Datuk Seri Dr. Wan Azizah

 

 

Hampir 20 tahun beliau mencari keadilan dan membela suami, hari ini perjuangan Datuk Seri Dr. Wan Azizah bakal sampai ke kemuncaknya.

Diberi pengampunan oleh Duli Yang Maha Mulia Yang Dipertuan Agong, Datuk Seri Anwar Ibrahim kembali semula ke pangkuan keluarga di awal Ramadan ini setelah sekian lama berpisah.

Tak dapat dinafikan apa yang berlaku ini semuanya kerana perjuangan isterinya, Datuk Seri Wan Azizah!

‘Makbulnya doa dan ajaibnya doa seorang isteri yang tak putus asa berjuang untuk suami.’ Demikian perkongsian Ustaz Ebit Lew tentang Datuk Seri Dr Wan Azizah dan Datuk Seri Anwar Ibrahim itu sendiri.

Berkat Ramadan

Syukur pada Allah. Terima kaseh Allah. Dari saya kecil saya sangat menyayangi ulama. Saya juga menyayangi pemimpin baik yang menegakkan kebenaran. Esok Rabu berkat Ramadhan…Tarawih dan Allahuakbar selamat kembali ke pangkuan keluarga dan meneruskan perjuangan.

Saya cuma ingin kita semua bahagia dan masuk syurga. Hati saya tak senang melihat mana-mana orang dihina. Walau wanita yang dizalimi oleh suaminya. Anak kecil yang lapar atau terbiar. Tidaklah membenci sesiapa cuma memang tak boleh tahan tengok orang dianiaya dan dizalimi.

Melihat kepada keluarganya. Saya tahu beliau seorang yang bawa Islam dalam keluarganya. ISLAM itu boleh lihat pada diri seseorang itu dan keluarganya.

Semoga beliau terus istiqamah atas kebaikan. Pengorbanan beliau isteri dan anak-anak. Benarlah disebalik seseorang yang hebat itu rupanya Allah anugerahkan isteri yang sangat kuat.

Isteri & anak tetap menjaga akhlak

Doa seorang isteri itu makbul. Doa isteri itu ajaib. Inikan pula doa dan perjuangan. Membesarkan anak seorang diri saat suami di dalam penjara. Ya Allah…Allah beri ketabahan dan hadiahkan anak-anak yang baik dan sentiasa senyum walau ujian belum berhenti.

Anak berdiri depan penjara menanti ayah…Lihatlah isterinya dan anaknya yang menjaga akhlak dan pertuturan. Berjuang dan berkorban buat suami. Buat ayahnya. Sanggup memaafkan dan korbankan perasaannya dengan selalu memaafkan demi kebaikan rakyat Malaysia..Semoga Allah rahmati keluarga ini dan semua keluarga di Malaysia.

Tanpa susah seseorang itu tidak boleh memahami susah orang lain. Kesusahan yang disandarkan pada Allah ialah ilmu yang terus diberi oleh Allah. Semua Nabi dan orang soleh melalui susah dan sakit. Supaya mereka rasai setiap sakit perit orang lain. Mereka selalu teringat sakit mereka saat mengadili orang lain.

Semua ini menjadi sejarah

Benarlah rahmat Allah di sebalik susah. Saya ingat masa beliau dimasukkan dalam penjara lagi. Di mahkamah. Katanya semua ini akan menjadi sejarah. Bukan hari ini tapi sampai ke anak cucu kita akan membaca. Masa tu tak faham lagi.

Kini melihat keajaiban doa ulama dulu-dulu. Orang soleh. Doa ibubapanya. Menangis saat beliau pulang melihat orang tersayangnya meninggal dunia. Ya Allah…

Masa yang berlalu tidak sempat melihat anaknya membesar. Tidak sempat jaga keluarga tercinta saat sakit. Tidak sempat ke sana sini. Cuma duduk dalam penjara. Solat, berdoa,baca buku,baca Al-Quran. Tapi sentiasa senyum dan cakap yang baik..

Pastinya iman dan cinta pada Allah yang memberi kekuatan untuk semua itu…

Syukur dapat membaca surat ini

Dari saya remaja sekarang anak saya 4 orang. Syukur Allah izin dapat baca surat ini. Terima kaseh Allah..

Semoga Allah rahmati dan beri hidayah berterusan buat semua pemimpin DYMM YDP Agong. Dan semua pemimpin negara dan setiap negeri. PAKATAN, PAS,BN,DAP, dan semua. Teruskan dakwah dan doa buat semua.

Semoga Allah tambahi hidayah buat kita semua dapat jaga Islam dan didik anak kita dengan Islam serta berakhlak dengan akhlak mulia pada semua berbeza bangsa dan agama.  Semua orang baik dan mulia. Juta rahmat yang kau beri kepada mereka berilah sedikit pada saya yang lemah dan mengharap redha Allah-  ebit lew

 

Sumber: Ebit Lew , foto: Malaymail

 

 

Hampir Sebulan Bergelar Isteri Ini Yang Shila Amzah Rasa. Siap Minta Tip Jaga Rumah Tangga Lagi!

Hampir Sebulan Bergelar Isteri Ini Yang Shila Amzah Rasa. Siap Minta Tip Jaga Rumah Tangga Lagi!

 

 

Selepas selamat bergelar isteri 19 April lalu, penyanyi Malaysia bertaraf antarabangsa Shila Amzah melalui instagramnya dilihat berangkat ke London  bersama suaminya Haris Idraki Elias yang bekerja di sana.

Menemani suami sejak akhir April lalu Shila turut berkongsi aktviti yang dilakukan. Nampak seronok je pengantin baru ni, jalan-jalan, masak, makan-makan.

Hi habang yayang. #diadahtakpanggilkakakdah 😂

A post shared by 씰라茜拉shila amzah🇲🇾 (@shahilaamzah) on

 

Kitorg rindu nak lepak mamak. Sekian 😭

A post shared by 씰라茜拉shila amzah🇲🇾 (@shahilaamzah) on

Luahan Shila selepas bergelar isteri

Menariknya selepas hampir sebulan b dia juga turut meluahkan apa yang dirasa selepas beberapa minggu bergelar isteri. Ha baru dia tau dah jadi isteri bukan mudah ya!

Taking my time decorating the house , we do it by sections la. Sebab taknak bazir. So almost everyday pergi cari and survey barang rumah..ikea, new look , tkmaxx, dunelm, Debenhams and more

Nanti nak pergi asda, diorg kata best ..siapa Yang duduk sini, mana lagi homeware Yang unik tapi tak pricey sgt?please let me know

Sha rasa lepas Jadi wife ni lebih bertanggungjawab when it comes to expenses..sha suka kehidupan sederhana sha kat sini bila sha tak bekerja. Tapi next week dah start kerja dah 😊

Ada org banyak tanya sha dah berhenti nyanyi ke, and again sha jawab sekarang..tidak, sha Masih active.

Cuma sha mintak ruang daripada management utk settle kan banyak benda, hal2 rumah. Nak adjust lagi so it takes time. Honeymoon pun tak sempat lagi.

Korang dulu honeymoon kat mana ? Meh kasi suggestion, akan ku usulkan budgeting kepada suami Ku,
Untuk setelah few weeks of being married, banyak benda sha dah belajar dan akan terus belajar.

Kalau ada isteri2 Yang dah experienced Tu boleh la kasi tips macamana korang Jaga rumahtangga sebagai wanita Yang berkerjaya 🤗😉 #Shamemilih.

Taking my time decorating the house , we do it by sections la .. Sebab taknak bazir 😁 So almost everyday pergi cari and survey barang rumah..ikea, new look , tkmaxx, dunelm, Debenhams and more ..nanti nak pergi asda, diorg kata best ..siapa Yang duduk sini, mana lagi homeware Yang unik tapi tak pricey sgt?please let me know 🙋 Sha rasa lepas Jadi wife ni lebih bertanggungjawab when it comes to expenses..sha suka kehidupan sederhana sha kat sini bila sha tak bekerja.. Tapi next week dah start kerja dah 😊 Ada org banyak tanya sha dah berhenti nyanyi ke, and again sha jawab sekarang..tidak, sha Masih active .. Cuma sha mintak ruang daripada management utk settle kan banyak benda, hal2 rumah..nak adjust lagi..so it takes time.. Honeymoon pun tak sempat lagi 😂 Korang dulu honeymoon kat mana ?meh kasi suggestion, akan ku usulkan budgeting kepada suami Ku, Untuk setelah few weeks of being married, banyak benda sha dah belajar dan akan terus belajar..kalau ada isteri2 Yang dah experienced Tu boleh la kasi tips macamana korang Jaga rumahtangga sebagai wanita Yang berkerjaya 🤗😉 #Shamemilih

A post shared by 씰라茜拉shila amzah🇲🇾 (@shahilaamzah) on

Ok sesiapa yang ada tip atau nasihat bolehlah share ya, bukan untuk Shila jer tapi kaum isteri yang lain juga. Mana tau boleh guna.

Sumber: shahilaamzah

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: