Kahwin Guru Sendiri, Kini Giliran ‘Murid’ Bimbing Cikgu Ke Jannah.  Pengantin Curi Tumpuan Pilih Sekolah Tempat Pertama Kali Bertemu Sebagai Lokasi Foto Perkahwinan

Kahwin Guru Sendiri, Kini Giliran ‘Murid’ Bimbing Cikgu Ke Jannah. Pengantin Curi Tumpuan Pilih Sekolah Tempat Pertama Kali Bertemu Sebagai Lokasi Foto Perkahwinan

 

 

 

Jarang sekali kita dengar seorang cikgu perempuan bertemu jodoh dengan anak muridnya. Namun ia benar-benar berlaku di Pulau Pinang. Guru yang dikenali sebagai Aisyah itu berkahwin dengan anak muridnya yang bernama Hazim.

Detik pra perkahwinan mereka telah dirakam oleh jurugambar Rafi Rahman. Gambar ini telah menjadi tular apabila pengantin meminta penggambaran dibuat di sekolah tempat pasangan ini bertemu buat kali pertama.

Ia menjadi gambar perkahwinan yang luar biasa kerana Aisyah memakai pakaian seperti seorang guru manakala Hazim memakai uniform sekolah. Mereka bertemu di High School Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

Malah Rafi juga mengakui, inilah kali pertama dia merakamkan gambar perkahwinan antara seorang anak murid lelaki dengan guru perempuan. Kebiasaan yang berlaku ialah guru lelaki berkahwin dengan anak murid perempuan.

Jodoh Allah tentukan..first time shoot cikgu kawin dengan murid..kalau cikgu laki tu biasa tapi ni luar biasa cikgu pmpuan..depa mintak shoot kat sekolah kita layan kan ajaa..sampai beg camera tetinggai dalam lab physics lahhh
www.instagram.com/byrafirahman

Pre Wedd
Aisyah & Hazim 
Penang, MY.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber: Rafi Rahman

Isteri & Anak Meninggal Selepas Bersalin, Sayunya Baca Luahan Rindu Penjaga Gol Negeri Sembilan Ini

Isteri & Anak Meninggal Selepas Bersalin, Sayunya Baca Luahan Rindu Penjaga Gol Negeri Sembilan Ini

 

 

Kelahiran cahaya mata seharus menambah kebahagiaan, namun ketentuan Tuhan siapa dapat menduga. Mohd Kaharuddin Abdul Rahman, penjaga gol skuad Negeri Sembilan harus redha dengan takdir Ilahi bila isteri yang baru bersalin serta anak yang baru dilahirkan meninggal dunia akibat komplikasi.

Berita itu dikongsi oleh Persatuan Pemain-pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFA Malaysia) semalam melalui laman sosial mereka.

 

Namun apa yang membuat hati rasa sayu bila membaca luahan hati Mohd Kaharudin dalam instagram yang ternyata tidak dapat membendung perasaan rindu pada arwah isterinya.

Tengok anak makin nampak awak!

 

 

Yang penting awak bahagia bersama anak kita Sumayyah

 

Ummi yang hebat

Semoga Allah membalas semuanya

 

Sama sama kita doakan ketabahan Mohd Kaharudin, dan semoga arwah isteri dan anaknya di tempatkan kalangan penghuni syurga.

 

Sumber instagram Mohd Kaharudin dan PFA Malaysia

 

 

 

 

 

‘Jangan Guna Usik Tandas Kami!  Ras Adiba Marah Isu LGBT, Minta Perasaan & Hak  OKU Dihormati

‘Jangan Guna Usik Tandas Kami! Ras Adiba Marah Isu LGBT, Minta Perasaan & Hak OKU Dihormati

 

 

 

Masih belum reda isu penggunaan tandas untuk golongan yang mengamalkan kehidupan sebagai lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT). Sebelum ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menerima banyak respon negatif daripada netizen akibat ‘lepas jawab’ secara spontan mengenai LGBT boleh menggunakan tandas wanita.

Kali ini Tmbalannya, Fuziah Salleh menerima respon daripada golongan orang kurang upaya (OKU) kerana menyarankan LGBT menggunakan tandas OKU. Pembaca berita, Ras Adiba Radzi telah memberikan surat terbuka kepada Fuziah melalui instagramnya meluahkan kekesalan kerana merasakan ketidakprihatinan pihak kementerian terhadap golongan kurang upaya dengan membenarkan orang lain menikmati kemudahan yang sepatutnya dimiliki khusus untuk golongan ini.

 

Surat terbuka kepada YB Fuziah Salleh. Assalamualaikum YB. Saya sebagai Pengerusi dan Pengasas Persatuan OKU Sentral ingin menyampaikan BANTAHAN kami di atas saranan YB untuk membenarkan LGBT menggunakan tandas kami. Maaf kami sebulat suara TIDAK SETUJU. Ini adalah hak kami, kenapa perlu kami kongsi dengan mereka yang berupaya? Tahukah YB bahawa tandas kami sering disalah gunakan Orang bukan OKU, juga untuk merokok, dijadikan bilik stor atau tempat rehat pekerja pembersihan. Kami sudah sekian lama melalui keadaan sebegini, mengapalah YB ingin mencadangkan sebegitu? Apa YB tidak membuat penyelidikan sebelum memberi cadangan ini dan apa YB tidak prihatin dengan keadaan kami ini? Saya pohon YB sebagai seorang Menteri meminta maaf kepada komuniti OKU di Malaysia, kerana tindakan YB ini membuat saya dan sahabat-sahabat OKU semua marah. Pohon berfikir dahulu dan hormati perasaan kami sebelum melulu memberikan cadangan tanpa tahu menahu akan hak kami. Assalamualaikum Ras Adiba Radzi Pengerusi dan Pengasas Persatuan OKU Sentral. @tun_mahathir @tun_mahathir_ @tun_mahathir_ @chedetofficial @drwanazizah @hannahyeoh @fuziah99 (Signage by @thesignshed)

A post shared by Ras Adiba Radzi (@rasadibaradzi) on

Bantahan di atas saranan LGBT guna tandas OKU

Surat terbuka kepada YB Fuziah Salleh.

Assalamualaikum YB.
Saya sebagai Pengerusi dan Pengasas Persatuan OKU Sentral ingin menyampaikan BANTAHAN kami di atas saranan YB untuk membenarkan LGBT menggunakan tandas kami.

Maaf kami sebulat suara TIDAK SETUJU. Ini adalah hak kami, kenapa perlu kami kongsi dengan mereka yang berupaya?

 

YB tak buat penyelidikan sebelum beri cadangan?

Tahukah YB bahawa tandas kami sering disalah gunakan Orang bukan OKU, juga untuk merokok, dijadikan bilik stor atau tempat rehat pekerja pembersihan.

Kami sudah sekian lama melalui keadaan sebegini, mengapalah YB ingin mencadangkan sebegitu?

Apa YB tidak membuat penyelidikan sebelum memberi cadangan ini dan apa YB tidak prihatin dengan keadaan kami ini?

 

YB perlu minta maaf kepada komuniti OKU

Saya pohon YB sebagai seorang Menteri meminta maaf kepada komuniti OKU di Malaysia, kerana tindakan YB ini membuat saya dan sahabat-sahabat OKU semua marah. Pohon berfikir dahulu dan hormati perasaan kami sebelum melulu memberikan cadangan tanpa tahu menahu akan hak kami.

Assalamualaikum

Ras Adiba Radzi
Pengerusi dan Pengasas
Persatuan OKU Sentral.
@tun_mahathir@tun_mahathir_@tun_mahathir_@chedetofficial@drwanazizah@hannahyeoh@fuziah99(Signage by @thesignshed)

 

Jangan Usik Tandas Kami

Sebelum menulis surat terbuka ini, Ras Adiba telahpun menyuarakan rasa marah apabila saranan itu dibuat Fuziah.

 

I am sorry but I think you must have been staying in a cave lah YB. The answer is NO! Disabled toilet are ONLY FOR THE DISABLED! It is bad enough that our toilets are abused by the able bodied. We have 1 toilet and it is often used as a store room, for the smokers or as a rest room for the cleaners. So the answer is NO. Go build another toilet, don’t touch OURS! Maaf tapi serasakan YB seperti baru keluar dari gua gamaknya.Jawapannya adalah TIDAK BOLEH! TANDAS OKU HANYALAH UNTUK OKU SAHAJA! Dahlah tandas kami satu sahaja, lepas tu selalu digunakan orang-orang yang tidak bertanggungjawab. Kami terpaksa berkongsi pula dengan perokok atau tandas kami dijadikan bilik stor atau bilik rehat pekerja. Maaf. Kalau nak sangat, sila bina tandas lain untuk mereka. JANGAN USIK TANDAS KAMI!

A post shared by Ras Adiba Radzi (@rasadibaradzi) on

Post Ras Adiba mendapat respon positif dan semua menyokong pendapatnya.

 

Fikir dulu sebelum cakap

Car park pun tak boleh kongsi

 

Seolah-olah menerima LGBT

 

Hormati hak dan perasaan OKU

 

Sumber: Ras Adiba Radzi 

“Saya Takkan Maafkan Sampai Bila-Bila!” Luahan Hati Ibu Kepada Anak Didera Pengasuh Di Melaka

“Saya Takkan Maafkan Sampai Bila-Bila!” Luahan Hati Ibu Kepada Anak Didera Pengasuh Di Melaka

 

 

Viral video kanak-kanak didera oleh pengasuh di sebuah taska di Melaka. Mana-mana individu pun yang menonton video itu akan berasa kasihan pada kanak-kanak dan marah pada si pengasuh. Dipercayai kedua-dua pengasuh itu sudah ditahan oleh pihak berkuasa.

Semalam, Nur Hasriha Mohamad , ibu kepada kanak-kanak perempuan yang didudukkan di atas seorang kanak-kanak lelaki telah meluahkan perasaannya di Facebook.

Dia kecewa dengan kejadian itu dan menyesal kerana tidak mengendahkan kata-kata anaknya yang memberitahu bahawa dia dipukul oleh cikgu. Malah kanak-kanak itu pun selalu tidak mahu pergi ke sekolah.

Saya tak boleh terima

Assalamualaikum….berkenaan dengan kes dera anak sy tu…trus trang sy kte kn….sy lngsung x blh trima ape yg die dh buat pd anak sy..sy x sngka org yg sy percye blh jge anak sy sbnrnye brhati binatang(maaf bahasa kasar).. kami bkn dri keluarga yg senang..yuran bulanan yg mhal iaitu sebnyak rm380 mengharapkn penjagaan yg setimpal dengan harga…bkn dengan cre mcm ni..

 

Cikgu nampak baik tapi rupa-rupanya

terus terang sy ckp,sepanjang hntar anak ke situ,ckgu2 semua nmpk baik sngt dpn sy…smpai anak x nk skolah sy pkir + je…rupanye ini lh sebab nye ank sy x nk ke sekolah…n die ade juga cerita teacher pukul dina..tp cerita tu sebelum2 kjadian…sy x prcye ckp anak…dia siap tnjuk kn teacher pukul mcm mne…sy suami istri mash brfikiran +..biar kn je ape yg dina ckp.. stiap kli bkak fb penuh crita psl dina n video tu sntiasa mnghantui fikiran sy..hti msih belum blh trima ape yg trjdi skrng ni…

Batal hasrat sambut birthday anak di sekolah

Hari ni 14.8.2018 genap ank ummi DINA HANANIA BINTI SHAHRULZAMAN 3 tahun…perancangan awl nk smbut befday die kt skolah ngn kwn2..bila dh jd mcm ni…mmg x buatlah…ni thun prtama die skolah n thun prtama die dh merasai bnde mcm ni…td sblum die tdo..sy ade ckp dgn dia…dina nk skolah baru x???seronok die ble dgr ummi die nk crikn skolah bru..mngkin die rse syurga ble dh x skolah situ…tp sy harap sngt2,skolah bru nnt tlong lh jge anak sy btl2…jgn lh bnde ni berulang lg..kasihan lh bdk2 yg x berdosa dianiaya sebegini rupa…

 

Terima kasih kerana merakam

Ape2 pun sy berterima kasih kepada tuan yg merakam dan pengurus sekolah kerana bertindak cpt..puan dh melakukn yg trbaik utk anak2 yg teraniaya ni…terima kasih sngt2…

Akhir skali sy nk wish pd anak sy Dina Hanania Binti shahrulzaman SELAMAT HARI JADI yg ke 3 thun…semoga kamu jd anak yg solehah,berbakti pd ibu bapa,cemerlang dlm hidup dn semoga kamu dibawah lindungan tuhan ye nak…

 

Takkan maafkan

Kepada siperlaku…sy x kn maafkn awak smpai ble2…n sy harap nsib anak sy dn yg lain2 akn terbela nnt..x lupa juga terima kasih sarjan dri ipk kerana bersungguh sungguh utk membela nsib anak2 kami…

#hatihancurberkecaianakdidera
#sysyganaksy

 

 

Sumber: Facebook Nur Hasriha Mohamad

 

 

 

 

10 Fakta Menarik Pasal Orang Kidal. Salah Satunya Tiada Kena Mengena Dengan Faktor Keturunan

10 Fakta Menarik Pasal Orang Kidal. Salah Satunya Tiada Kena Mengena Dengan Faktor Keturunan

 

 

Hari ini 13 Ogos dan merupakan Hari Orang Kidal Sedunia. Dirayakan setiap tahun sejak tahun 1996.

Sepuluh peratus daripada jumlah penduduk dunia adalah orang kidal. Sebagai golongan minoriti, jadi mereka perlulah belajar menyesuaikan dirin dengan gajet, alat tulis, kelengkapan memasak dan juga peralatan sukan.

Otak dan tubuh orang kidal berfungsi secara berbeza dengan orang tangan kanan. Begitu juga dengan orang yang boleh menggunakan kedua-dua belah tangannya.

Berikut adalah 10 fakta menarik mengenai orang kidal

 

1. Orang kidal cenderung mengunyah makanan di sebelah kiri.

2. Bagi pramatang selalunya akan membesar menjadi orang kidal.

3. Hanya 25 peratus sahaja orang kidal akan melahirkan anak yang juga kidal. Tiada kena-mengena dengan keturunan.

4. Orang kidal lebih mudah stres berbanding mereka yang cenderung guna tangan kanan.

5. Otak orang kidal bekerja lebih cepat ketika bersukan. Misalnya atau bermain game komputer.

 

 

6. Orang kidal selalu dikatakan lebih bijak.

7. Orang kidal lebih pemalu dan cepat cemas kalau buat salah.

8. Lebih ramai orang lelaki kidal berbanding perempuan.

9. Orang kidal lebih mudah kena alahan. Ini kerana mereka lebih mudah migrain dan sukar tidur.

10. Antara personaliti terkenal yang kidal ialah Angelina Jolie, Tom Cruise, Kim So Hyun, Park Shin Hye, Justine Bieber dan Oprah Winfrey.

 

Sumber: Mingguan Wanita

Anak Umur 10 Tahun Ambil Alih Jaga Bayi Baru Lahir Bila Mak Meroyan Akibat Ditinggal Suami Sebaik Bersalin

Anak Umur 10 Tahun Ambil Alih Jaga Bayi Baru Lahir Bila Mak Meroyan Akibat Ditinggal Suami Sebaik Bersalin

 

 

Rasanya kaum hawa yang membaca kisah perkongsian aktivis terkenal Syed Azmi ini akan panas hati, dan tak mustahil juga mulut akan terkumat kamit mengeji macam VK.

Sampai hati seorang lelaki tinggalkan isteri dan anak-anak sampai jadi macam ni. Mujurlah wanita dan anak-anaknya cepat diselamatkan, jika tidak tak tahulah apa terjadi kepada keluarga ini terutama bayi yang baru berusia 4 bulan.

Dalam satu perkongsian di laman sosial, Syed Azmi bercerita tentang keadaan seorang wanita yang kemurungan hingga meroyan bila dia ditinggalkan oleh suami kerana perempuan lain selepas bersalin.

Akibatnya anak-anak terabai termasuk yang baru dilahirkan. Paling menyedihkan melihat keadaan ibunya yang meroyan, anak wanita ini yang berusia 10 tahun mengambil alih tugas menjaga adiknya yang berusia 4 bulan itu.

Anak-anak dah makan nasi basi

Bantuan for tonight, this case juga baru di selamatkan oleh JKM (Terima kasih!!) And dalam pemprosesan bantuan kerajaan.

Keluarga ini 4 anak (10 tahun hingga 4 bulan) dipindahkan dengan keluarga terdekat yang jugak hidup cukup-cukup makan.

Kes: ditinggalkan suami untuk perempuan lain sewaktu baru bersalin. Unable to cope, meroyan. It was so bad sampai anak-anak end up makan nasi basi.

Anak kedua sakit kanser

Mak tak mandi sampai berkerak. Too down about the husband sehingga mandi kencing berak susu baby semuanya anak 10 tahun yang buat. Anak number dua pulak menghidap kanser.

Anak-anak tak bersekolah lagi. Anak-anak tak complain and sama-sama jaga ibu mereka.

Today, after talking to their relatives, and thanks to Tamakpahala Collective Fund, we will provide necessity sementara the mother try to get well. Thank God the family is understanding, however, they are also poor. So I will go out and get stuff for them too.

Thank you to all who has donated to this.

Donation close.

Syed Azmi

Sama-samalah kita doakan semoga ibu ini pulih dan bangkit untuk teruskan hidup demi anak-anaknya.

 

Sumber: Syed Azmi

 

 

 

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: