Semua ibu hamil mendoakan agar proses kelahiran mereka dipermudahkan. Manakan tidak tempoh menunggu kelahiran yang lama dengan kontraksi cukup menyakitkan.

Justeru banyak petua yang sanggup diikuti agar kelahiran bayi menjadi mudah dan tidak mengambil masa. Salah satu saranan menarik diutarakan oleh Dr. Zubaidi Haji Ahmad.

Dalam satu statusnya beliau berkongsi manfaat pengambilan enam biji kurma selama dua bulan sebelum bersalin.

Tiga faedah bersama kajian telah diutarakan dalam catatannya dan turut diakui oleh para ibu dalam ruangan komen.

Berikut adalah perkongsian yang boleh diikuti oleh ibu hamil.

Amalan mengamalkan kurma selama dua bulan melahirkan anak membantu proses kelahiran. Dalam kajian ini 6 biji kurma diambil. Saya cadangkan lengkapkan tujuh biji.

Faedahnya:

1. Wanita yg mengamalkan kurma mengalami pembukaan servix yang lebih besar ketika dimasukkan wad berbanding dgn wanita yg tidak amalkan kurma.

The women who consumed date fruit had significantly higher mean cervical dilatation upon admission compared with the non-date fruit consumers.

2. Kelahiran spontaneous berlaku pada 96% wanita yg mengamalkan kurma, (jadi penggunaan prostin/oxytocin untuk meransangkan kontraksi rahem dan pembukaan servix adalah kurang) berbanding dgn 78% wanita yg tidak amalkan kurma.

Spontaneous labour occurred in 96% of those who consumed dates, compared with 79% women in the non-date fruit consumers. Use of prostin/oxytocin was significantly lower in women who consumed dates , compared with the non-date fruit consumers.

3. Purata masa untuk pembukaan servix yang sempurna (first stage) bg wanita yang mengamalkan kurma lebih pendek dari wanita yang tidak amalkan kurma.

The mean latent phase of the first stage of labour was shorter in women who consumed date fruit compared with the non-date fruit consumers.

Rujukan:
J Obstet Gynaecol. 2011;31(1):29-31.
"The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery."

Pesanan buat ibu hamil dengan masalah kencing manis

Boleh amal pengambilan kurma semasa hamil untuk memudahkan proses kelahiran. Bg wanita yg ada diabetes boleh berbincang dgn doktor dahulu.

Berikut sebahagian daripada komen para ibu tentang status berkenaan.


 

Sumber Facebook Dr Zubaidi Hj Ahmad

 

 

KOMEN
Artikel Berkaitan