Bibir yang hitam dilihat menarik seri dari wajah seorang wanita. Meski kulit putih tapi tetap tampak kusam bila punya bibir sebegini.

Dikaitkan dengan merokok bagi lelaki tapi wanita yang tidak mengamalkan gaya hidup tidak sihat ini tetap juga memiliki bibir yang hitam.  

Ada yang terus menerus mengenakan gincu di bibir kerana masalah ini. Lebih serius bila bibir kering dan merekah sekali gus menghilangkan keceriaan pada wajah.

Bagi yang sedang risau dengan masalah ini, tiga petua ini mungkin boleh membantu anda memerahkan kembali bibir anda bak delima dan wajah  tampak lebih segar.

1. Skrub

http://support.karangkraf.com/editorial/vk/TAHUN%202016/Feb/17/lip%20ne.jpg

Gunakan skrub bibir jenis lembut sekali dalam seminggu untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati dari bibir dan mengembalikan kelembutannya.

2. Lemon

http://support.karangkraf.com/editorial/vk/TAHUN%202016/Feb/17/lemon-juice.jpg

Lemon biasa digunakan untuk merawat kulit yang berubah gelap selain bintik hitam pada wajah. Ia juga boleh digunakan untuk menyegarkan bibir. Caranya perah sebiji lemon dan oles jusnya pada bibir sebelum tidur. Lakukan setiap hari secara konsisten hingga menampakkan kesan.

Cara lain, hiris tipis kulit lemon kemudian tabur sedikit gula di atasnya. Gosok pada bibir untuk menyingkirkan sel kulit mati agar kulit baru dapat tumbuh.

3. Akar Bit

http://support.karangkraf.com/editorial/vk/TAHUN%202016/Feb/17/Beetroot.jpg

Bahan lainnya yang dapat membantu menyegarkan bibir adalah akar bit. Sapu air akar ubi bit pada bibir sebelum tidur kemudian basuh keesokan pagi. Warna merah semula jadi dari akar tersebut dapat membuat bibir hitam jadi merah merona.

Semoga tip ini dapat membantu menyerikan wajah dan senyuman anda.

http://support.karangkraf.com/editorial/vk/TAHUN%202016/Feb/17/shutterstock_126006197.jpg

Sumber www.timesofindia.com

KOMEN
Artikel Berkaitan