Ketika hamil apa yang bakal ibu makan dan minum akan mempengaruhi bayi dalam kandungan. Tapi sebenarnya bukan itu saja. Emosi yang ibu rasakan sewaktu berbadan dua juga boleh memberi kesan pada si kecil dalam kandungan.

Sebab inilah doktor selalu menasihatkan ibu hamil agar menjaga emosi, jangan selalu memikirkan perkara sedih dan negatif. Menurut kajian Psychological Science janin berusia enam bulan boleh terpengaruh dengan emosi ibu dan kesannya dilihat boleh dalam jangka masa panjang iaitu selepas bayi dilahirkan.

Apa yang terjadi bila ibu kerap menangis sewaktu hamil?

Setiap ibu hamil pasti sekali sekala mengalami stres yang ringan dan keadaan ini tidak akan memberi kesan pada janin. Tapi jika ibu mengalami stres berat yang disertai depresi impak buruk akan terjadi pada bayi.

Ibu yang selalu stres dan risau berlebihan mungkin akan melahirkan bayi yang mudah gelisah dan colicky iaitu satu keadaan bayi berusia di bawah tiga bulan menangis selama berjam-jam dan sukar ditenangkan.

 Ketika ibu hamil stres tubuhnya akan menghasilkan hormon stres. Walaupun emosi tidak melalui plasenta, tapi hormon melalunya. Jadi bila ibu sering stres maka hormon stres yang diterima janin juga makin banyak.

http://polopoly.karangkraf.com:8080/polopoly/polopoly_fs/1.598643.1481709237!/image/image.jpg

Ibu murung bayi berisiko

Kemurungan sewaktu hamil umumnya hampir sama dengan kemurungan selepas bersalin. 10 peratus ibu hamil mengalami depresi ini namun yang perlu diawasi adalah kesannya pada janin yang dikandung.

Bayi yang lahir dari ibu depresi sewaktu hamil mempunyai risiko 1.5 kali ganda lebih besar mengalami depresi ketika berusia 18 tahun dan boleh mengalami gangguan emosi seperti perilaku agresif.

Bagaimana pula dengan ibu yang menyimpan dendam atau kebencian?

Menyimpan dendam atau kebencian sewaktu hamil juga memberi kesan buruk pada bayi dalam kandungan. Ibu yang tak merasakan kedekatan dengan bayi yang dikandung kelak boleh menyebabkan anak mengalami gangguan emosi.

Oleh itu Ingat ya bakal-bakal ibu bersedih dan menangis sesekali ketika hamil itu biasa tapi jangan dibiarkan berlebihan hingga menjejaskan emosi dan fikiran.

Sumber: www.familyshare.com


 

KOMEN