Mesin basuh kalau buat hal memang memeningkan kaum wanita. Kena betulkan cepat kalau tidak bertimbunlah pakaian tak berbasuh.

Selalunya masalah mesin basuh di rumah sama ada air yang keluar terlalu kecil, putaran perlahan atau langsung tidak berputar.

Nak membaiki kerosakan ini selalunya kena sedia modal dalam RM200. Ini caj tukang baiki alat elektronik dan biasa makan masa dua hingga tiga hari baru siap. Waktu itu dah tentu kain bertimbun bukan.

Tapi rupanya nak baiki kerosakan mesin basuh seperti ini mudah sangat. Boleh buat sendiri saja, modalnya cuma RM30, jimat RM200 .

Caranya ditunjukkan oleh Mazuan Lin.

---

Nak share sikit pengalaman betulkan sendiri mesin basuh rosak. Mesin basuh ni hadiah Kakchik masa baru kahwin dulu. So far, jarang ada problem tapi kali ni ada problem air masuk slow sangat pulak.

Kalau hantar kedai mau dekat dua ratus juga agaknya, silap2 lebih. Tu belum masuk nak pikul benda alah ni pergi kedai pulak. Padahal, kos beli barang baru tiga puluh ringgit je dekat Jalan Pasar, Pudu.

Since darling aku dah berceramah sebab tak boleh nak basuh baju dan mood Macgyver aku pun tengah ada maka aku pun bukaklah youtube dan blog tentang cara nak betulkan mesin basuh ni.

Rupanya senang aje, perempuan pun boleh buat sebab tak ada pun kena angkat tunggang terbalik.

AMARAN! JANGAN LUPA CABUT SOKET DAN TUTUP PILI AIR SEBELUM MULA!

Sebab aku rajin, aku ambik gambar siap letak caption sekali untuk korang ikut kalau ada problem yang sama.

 

Langkah # 1

Langkah #2

Langkah #3

Langkah #4

Langkah #5

Langkah #6

Langkah #7

Langkah #8

Langkah #9

Langkah #10

Langkah # 11

 

Ok dah siap ya. Senang saja kan. Rasanya memang orang perempuan boleh buat.

Sumber:  Mazuan Lin

 

KOMEN