Kalau wanita muda atau gadis tampil cantik, kurus langsing memang perkara biasa. Kulit masih tegang, kerja belum banyak, tekanan dan tanggungjawab masih kurang selain tubuh yang masih cergas.

Tapi jika seorang wanita yang bergelar ibu itu apatah lagi pada anak yang ramai kelihatan masih jelita dan langsing itu adalah kecantikan yang sebenar.

Kenapa? Sebab inilah yang perlu dilalui menjadi ibu. Perkongsian dari media sosial.
 
A mother

Badan pernah jadi expand mengalahkan gajah bunting, hidung jadi macam gobuk, paha macam kaki gajah, perut bermacam design mengalahkan kain batik. Tetapi masih boleh maintain slim selepas beranak.

  • Beside hectic work schedule, stress tahap gaban, masalah dunia yang sentiasa tidak adil, apabila pulang ke rumah mereka masih boleh melayan anak dengan penuh kasih sayang.
  •  Kepala pusing, headache, demam teruk, tetapi mereka masih gagah bangun tengah malam buat susu anak.
  • Penat macam mana sekali pun, tetapi mereka masih boleh alert semasa tidur. Terpaksa tidur-tidur ayam. Tidur pun tak boleh bebas sebab bimbang baby kena onsit.
  • Multitasking. Boleh buat double triple job untuk isi perut-perut si kecil di rumah.
  •  Beside all the stress from work/friends/collegue etc, but can still appear beautiful, nice and sweet.
  • Anak-anak terurus walaupun sibuk dengan urusan office dan house chores.

Membesarkan anak, itulah bahagian paling mencabar

Sebenarnya menjadi ibu ini bukan susah mana pun. Get pregnant and after 9 months, there you are, CONGRATULATION! You are a mom! But that's not it, di situlah kehidupan bermula.

Part raising a child itu yang mencabar. Sebenarnya tak susah pun, mencabar yes, but that is what we call life. Sebab I believe setiap anak ada rezeki masing-masing. God will not give you a baby if He know that you are not capable of raising a child. So, jangan takut untuk menjadi ibu. Penat memang penat, but it's all worth it.

Belum ada anak, cantik, menawan, terurus dan macam-macam lagi, semua orang boleh buat. Tetapi untuk tampil cantik dan kemas saja selepas sudah ada anak, belum tentu orang boleh buat.

To Gorgeous Mother out there and to all the single mother out there, SALUTE!

 

Sumber: Facebook Republic Hawa

 

 

KOMEN
Artikel Berkaitan