Bagi mereka yang dah berjaya menurunkan berat badan pasti ada melalui pengalaman seperti ini. Bagi Zulaikha Fallen dia seolah-olah melalui dua kehidupan yang berbeza.

Berbanding ketika tubuh gemuk, apabila berat turun dari 103kg ke 45kg dia merasakan ramai yang hipokrit. Tapi kemudian dia belajar sesuatu daripada perubahan yang berlaku.

Dia memandang pada dirinya semula. Betul ke orang sekeliling yang hipokrit atau sikapnya sendiri. Untuk yang dalam fasa perubahan moga perkongsian Zulaikha ini memberi manfaat.

Hipokritnya manusia

“Masa kau gemuk, orang tak nakkan kau. Dah turun badan, baru ade orang nak. Kau tak rase orang tu just pentingkan rupa?”

Banyak sy dapat soalan tu sejak penurunan berat badan berlebihan sy dari 104kg ke 45kg.

Memang awal-awal dulu penurunan sy rasa hypocrite-nya manusia. Layanan berbeza, pandangan berbeza dan macam2 berbeza seoalan ada 2 life yg berbeza masa moks n masa kurus.

Tapi, dalam perjalanan penurunan tu, slow2 sy faham something. Something yg sy nak kongsikan dalam post ni.

Mungkin pengalaman tu tak apply / tak dipersetujui semua, mana yg boleh bantu korang, amek yg jenih, buang yg keruh.

Ramai yang jadikan issue berat badan berlebihan sebagai penghalang / jadikan alasan terhadap semua benda.

Contoh, suami/isteri/pasangan ignore kita dan kita buat kesimpulan dengan “sebab aku dah tak cantik / hensem macam dulu”

Betul setiap manusia sukakan kecantikan. Tapi ingat, kecantikan tu subjektif. Rupa paras cuma bonus sementara yang tak kekal. Dalam tak sedar, kita kejar yang sementara n kita lupa perkara utk jangka masa panjang iaitu;

KESIHATAN & AKHLAK DIRI.

Saya tak sedar sikap saya

Saya, masa berbadan morbid obese (BMI 43), dalam tak sedar sikap sy sentiasa defensive, takde keyakinan diri, sy banyak berfikiran negative, sy mudah tersinggung dengan issue berat badan.

Orang cakap, “diet je la!”. Ikutkan mase ni, nak je pijak2 orang tu sampai lumat. “kau ingat senang? Kau ingat mudah aku nak kawal makan? Sebabkan kau boleh, kau ingat aku mampu ke?!” dah saya tambahkan lagi dengan alasan2 yang menyalahkan orang lain. Contohnye;
– Mak masak sedap
– Stress / busy
– Dah kawen so aku “bahagia”
– Normallah orang dah ade anak
– Aku suka makan

Padahal utk urus / manage semua tu bergantung pada diri sendiri. Ok, berbalik ke topik kita.

Dengan sikap2 negative sy dulu, baru sy prasan yang dulunye orang jauh dari sy bukan sebab orang tu menjauh. Padahal diri sendiri yang bukan orang jauh!

Eh, sape nak dekat dengan orang sikap2 negative gitu? Kadang orang cuba utk berbaik, kita pulak datang dengan negative minded “eh die ni just kesiankan aku ke ape?”

Rupanya sikap kita yang buat orang jauh

Sikap negative diri sendiri membuatkan orang jauh dari kite.Manusia, susah nak mengaku kekurangan diri dan kite salahkan orang lain yang menilai kite dengan berat badan kite.

Betul, dalam dunia reality ni ade tapi jangan jadikan semua ni alasan utk tak jaga badan!

Dalam perjalanan penurunan berat badan sy, banyak sy blajar utk lebih positive. Lebih sabar, tenang, tak give up, berdisiplin, consistent dan keyakinan diri makin bertambah.

Dari perubahan tu, slow2 sy nampak yg sebenarnya dulu sy terlalu negative dengan diri. Tak percayakan diri, tak nampak potensi diri, tak nak mencuba pengalaman baru yg kononnya tak sesuai utk orang berat berlebihan.

Keyakinan diri banyak main peranan dalam perubahan diri sy. Ikutnye dulu sy mudah sentap dengan issue exercise la, diet la. Selalu mention,
– Biar la aku yg gemuk, ape kau kisah?!
– Aku selesa je dengan diri aku ni!
– Biar gemuk asal hepi!

Semua alasan-alasan penyedap hati di mana jauh di sudut hati sy sangat2 terasa, kecik hati dan kadang2 lost dengan diri sendiri.

Dalam perjalanan nak kurus kita belajar macam-macam

Ingat, dalam perjalanan tu kite belajar macam2 nilai yang lebih positive. Sebab tu sy agak terkilan dengan soalan2, “cane nak kurus cepat?” Dalam perjalanan tu la korang belajar macam
Keypoint dalam post sy ni,

Both penjagaan dalaman n luaran tu penting. Not just a pretty face. Jage kesihatan dimana kite pun tahu berat badan berlebihan tu penyumbang utama kepada masalah kesihatan. Sudah2 dengan alasan gemuk is awesome la comel la n so on. Sudah2!

Berbalik kepada nilai agama (apa agama sekalipun promote good lifestyle) atau humanity. Badan tu amanah kite. Jaga.

Untuk menjawab soalan diatas,

“Penerimaan orang lain bergantung kepada diri sendiri. Jangan mengharapkan penerimaan orang lain kalau diri sendiri tak jaga/sayangkan diri.”

Kita tak boleh lari dari reality/hakikat/stigma/stereotype masyarakat. Might as well, jaga diri both dalaman dan luaran.

Belajar utk kenal diri, cakap dengan diri, sayangkan diri. Dari situ bermula kira lebih bersemangat, consistent dengan progress baik pulih diri kita termasuk issue berat badan.

Ingat, rasa nak give n macam2 bende negative tu memang akan ade. Kuncinya sini, atas diri sendiri.

Own your body. Bukan tadah mengharap belas kasihan yg sendiri tak jaga diri.

——————————
Starting weight : 103kg
Current weight: 44-46kg (maintain)
Aim muscle weight: 48-50kg
Height : 152cm
Duration : 1 year, 2 months

 

Sumber: Zulaikha Fallen

 

 

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: