Keterujaan melunaskan tanggungjawab mengundi menentukan pemipin negara semalam membuatkan ramai yang memuat naik gambar masing-masing di pusat mengundi.

Paling banyak sudah tentulah foto dakwat di jari dan berbaris panjang di pusat mengundi. Tapi berbeza pula buat Matilda NY, beliau telah memuat naik gambar seorang anggota polis kacak yang sedang bertugas di Sekolah Kebangsaaan Bukit Indah Johor Bahru.

Posting Matilda yang ditulis cukup bersahaja tanpa disangka telah viral semalam sehingga menerima 29 ribu like di akaun Facebooknya.

“Elok sangat ni. at first nampak dia time tengah beratur panjang kat belakang serious je muka. tapi muka serious pun tetap elok. dah nak sampai bilik mengundi, eh dia ada lah. senyum elok (dia tak senyum kat i). nampak suka budak kecik sebab tadi dia cuit-cuit this little girl (the father nak mengundi sambil dukung anak dia).

i kan bawa payung and snack bagai, tumpang la letak kat meja dia (takleh bawa masuk bilik mengundi, so dapatlah bercakap sikit, tak sombong orangnya. lagilah manis).

“Habis mengundi, i bagi dia kfc burger i + hot tea. but i segan nak tanya umur berapa, hp no etc haha. kawan-kawan police kat JB, tolong siasat pencuri hati. i mengundi kat SMK Bukit Indah Johor Bahru tadi. #sukasuka #eloksangat #hilangpenatberatur.”

Matilda 33, menjelaskan dia tidak menyangka posting itu akan tular dan menarik perhatian ramai.

Jelasnya, perkongsian itu turut menyebabkan dia menerima banyak mesej di laman Facebook yang cuba berkongsi maklumat mengenai anggota polis berpangkat Lans Koperal itu.

“Saya suka-suka je post gambar tu, kalau tak tension je semua orang waktu pilihan raya macam ni. Pada waktu itu, anggota polis tu pun tak perasan saya ambil gambar dia.

“Lepas tu, ramai pula yang hantar mesej di Facebook yang berkongsi info mengenainya,” ujarnya memetik laporan MStar.

Menurut Matilda, dia terserempak dengan anggota polis berkenaan sekitar pukul 11.30 pagi.

Setelah beratur dari tingkat dua ke tingkat tiga, dia sekali lagi bertemu anggota polis itu sebelum masuk ke bilik mengundi.

Dalam pada itu rata-rata netizen turut memuji ketampanan wajah anggota polis itu dengan komen-komen berunsur jenaka di posting berkenaan.

“Alhamdulillah, sejuk mata memandang dan hilang lenguh kaki,” tulis Nurhaslinda Mohd Suffian.

“Alang-alang pergi mengundi, terjumpa jodoh pulak kan,” tulis seorang lagi pengguna Facebook.

Dalam pada itu, posting tular berkenaan turut dikongsi oleh laman Facebook rasmi Polis Diraja Malaysia (Royal Malaysia Polis).

“Terima kasih saudari Matilda sudi memberi ‘posting’ penghargaan kepada petugas #PRU14, Lans Koperal Abang Syukrizul Hafiz Abang Abdillah dari Balai Polis Bukit Indah, Johor yang berketerampilan segak dan tidak lekang dengan senyuman walaupun sedang bertugas.

“Kami begitu hargai di atas ucapan, kata-kata positif yang diberikan oleh anda kepada warga kerja kami,” tulis pengendali akaun rasmi berkenaan.

 

Sumber: Matilda NY, Mstar

 

 

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: