Perkongsian daripada Radhiya Raihana cukup ringkas tapi membekas di hati. Bagaimana melihat seorang kanak-kanak yang masih kecil tapi cukup menjaga solatnya menimbulkan keinsafan dalam diri.

Malah solat anak ini juga penuh tertib dan sempurna. Sesungguhnya ibu bapa anak ini berjaya mendidik anaknya.

Moga perkongsian tentang anak kecil yang tular di laman sosial ini memberi pengajaran buat kita yang dewasa.

Berani ke solat sorang

I stopped at Petronas maghrib tadi utk dirikan solat maghrib. Selesai ja solat tengah pakai tudung, ada sorang anak

kecil sebaya my dawter Rara masok dalam surau..Dia cabut socks and tudung terus berwudhuk. Pastu dia pakai balik tudung

and socks and ready nak solat. Sempat I had a conversation with her.

Aunty: Adik sorang je ke?

Anak: Ya aunty. Mama dalam kereta kat luar sebab mama tak boleh solat

Aunty: Berani ke ni solat sorang?

Anak: Insyllah berani aunty. Kenapa aunty?

Aunty: Kalau tak berani aunty teman.

Anak: Takpe aunty…

Aunty: Okay solat cepat sayang..

Anak: Baik aunty..

Ada toma’ninah dan sempurna solatnya

I decided to wait till she finished performing her maghrib prayer. Geraknya penuh tertib. Ada toma’ninah dan sempurna solatnya. My tears flowed down my cheek when I flashed back myself at the age of seven.

Ya Allah ampunilah aku… kau rahmati anak ini dan jadikan dia ahli syurga firdaus mu.. Aameen.. After dia siap berdoa, i held her hand to send her back to her car. Her mom opened the window and asked me:

Mother: Kenapa puan?

Aunty: Ouh tkde ape kak saya saja nk hantar anak akak kt kereta sebab saya nak tengok wajah ibunya

Mother: ouhhh terima kasih puan..

Aunty: Tahniah kak.. berjaya mendidik anak akak agar menegakkan tiang agama..

Mother: MasyaAllah Alhamdulillah puan trima kasih bawak anak saya ke kereta.

Aunty: sama-sama. Semoga Allah rahmati akak di dunia dan akhirat kak…

Mother: Semoga Allah juga merahmati puan sekeluarga…

Moral of the story… kalau anda yang baca status ni dan anda tak menjaga solat, jom la kita perbaiki diri dan menjaga

solat kita. Mudahan Solat itu akan menjaga kita.

* Toma’ninah ialah berhenti sebentar atau tetap atau diam seketika dalam empat rukun solat iaitu iktidal, rukuk, sujud dan duduk diantara dua sujud.

Sumber: Radhiya Raihana

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error: