Meski sudah diberitahu tentang bahaya rokok tapi masalahnya ia tetap tak mampu ditinggalkan. Lebih menyedihkan semakin ramai pula yang merokok termasuklah kaum wanita.

Hakikatnya berilah ceramah panjang lebar hatta dari ustaz sendiri pun, tabiat merokok ini takkan mampu dihentikan selagi tuan punya badan tiada niat untuk menghentikannya.

Semoga kisah daripada ini sedikit sebanyak mencetuskan keinsafan untuk perokok meninggalkan terus tabiat buruk ini.

Bukan untuk kesihatan diri anda seorang  tapi untuk elak pasangan, anak-anak dan keluarga yang menyayangi kita menderita.

Lihat saja betapa sedihnya hati seorang anak yang kehilangan bapa akibat kanser lidah yang berpunca dari rokok. Lebih perit dia terpaksa melihat penderitaan yang dialami oleh arwah ayahnya sebelum meninggal dunia.

Nur Sabrina berkongsi kisahnya dalam satu thread yang telah diretweet sebanyak 17k oleh warga Twitter.

Abah aku meninggal sebab cancer lidah & of course sebab rokok. Siksa dia menahan sakit kita tengok pun nangis. Goodluck untuk smoker yang bakal menghidap kesakitan2 yang berkaitan.

Ni lidah yang lepas kena operation. And tube tu yang dekat leher (for breathing) cancer dia dah pecah dalam sampai darah keluar ikut saluran penafasan(last week bfr he passed away). And the last picture at my graduation day, I can’t take a picture with him :’) rokok membunuh

He can’t even eat & talk for a year after the operation untill his last breath :’) please & please if you love ppl around you, stop smoking. It’s hurting yourself and ppl around u too. Think of your future.

Im not lying about rokok guys. Berhenti sebelum terlambat. We (family yang kehilangan insan tersayang disebabkan rokok dah tahu sakitnya macam mana).

Pengalaman hilang insan tersayang akibat rokok

Tweet dari Nursabrina ini turut mendapat respon warga Twitter yang turut berkongsi pengalaman kehilangan insan tersayang akibat rokok. Kisah-kisah mereka juga cukup menyedihkan.

Ayah heavy smoker

Dah quit tapi kesannya masih ada

Ayah meninggal sebab COPD, puncanya ROKOK

Hidup susah lepas ayah meninggal

 

Seksa tengok isteri dan anak kecil yang ditinggalkan

 

Sumber:

 

 

 

 

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: