Kita selalu saja dengar tajuk perkongsian ‘Isteri Itu Pembawa Rezeki Suami’ tapi ramai yang bertanya kembali betul ke? Kalau anda antara suami yang pernah terdetik dalam hati bertanya persoalan yang sama kisah ini sesuai untuk anda baca.

Lelaki ini juga bertanya soalan tersebut tapi Jimmy Johari melalui pengalaman yang membuatkan dia akhirnya menghayati makna sebenarnya pernyataan tersebut.

Sales tengah down, duit cukup-cukup, bini ajak keluar makan

“Mcm mana nak murah rezeki selain dari bersedekah”

Ko pernah dengar tak isteri tu pembawa rezeki? Pernah feel tak?? Memang la tak pernah kalau ko tak kawin lagi. Kawin dulu baru ko tau

Bini aku ni kaki makan, asal nampak je benda baru semua nak beli nak cuba padahal benda tu kadang-kadang tak sedap mana pown. Tapi sbb dah dia tekak biawak aku ikutkan. Sampai kadang-kadang aku rasa bini aku ni tak reti nak berjimat ke.

Aku pernah rase mcm nak je marah bini aku. Sudah-sudah la tu nak makan itu makan ini tapi aku tak sampai hati aku ikutkan jugak.

Aku penah dalam dompet ada RM50 je. Sales tgh down, duit pown cukup-cukup nak restock barang. Time tu jugak la bini aku ajak nak makan dekat kedai mamat Thailand, nak makan siakap.

Aku dah menung dah, dalam dompet ada RM50 je tapi aku tak sampai hati nak cakap tak boleh. Aku ikotkan. Habis burn RM48 hengget makan tapi lepas je habis makan tu ko tau ape jadi???

Whatsapp aku bedesup-desup masuk send detail payment, Alhamdulillah boleh senang hati dah. Time tu aku tak perasan lagi.

Sehari takde sale termenung aku

Penah satu hari Whatsapp masuk bersepah-sepah, aku da closing habis baik dah tapi mcm biasa, lepas je bagi harga semua krik krik…Menung kejap aku, sehari tak de sale padahal Whatsapp masuk bersepah-sepah.

Then mlm tu bini aku cakap ngidam nak mkn dekat TAPAK la, tempat foodtruck byk-byk tu. Aku time tu dekat Shah Alam. Aku dgn mood yg tgh down ni ikotkan jugak la asalkan bini aku seronok tak tarik muka.

Dalam otw nak ke sana magic jadi lagi, Whatsapp cust yg krik-krik siang tadi terus whatsapp mintak detail nak buat pembayaran. Aku tak perasan lagi time ni. Aku buat mcm biasa tapi mmg betul dalam satu mlm tu mmg semua nak buat payment. Memang minggu tu 2x aku restock.

Sampai satu hari aku baca…

Sampai satu hari baru aku ada terbace dekat wall, ada orang post, ISTERI PEMBAWA REZEKI SUAMI”
Lepas aku bace baru aku hadam ape yg jadi selama ni..”Abg hati tisu…rase sebak plaq”

Ko tak caya ko try la buat, ko try tak gado dgn bini, ko try cuba ye kan je ape bini ko nak asalkn ape yg die nak tu ko rase masih waras la di fikiran ko..hahahaha

Ok dah aku nk kelua..dan dan la bini lapo nk mkn nsik goreng ayam…k bye…😎

Sumber: Jimmy Johari

 

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error: