20 Info Kena Tahu Sebelum Bercuti Ke India Secara Backpacker

967

Keindahan Kashmir dan juga keagungan mercu Taj Mahal membuatkan ramai yang sanggup ke India kebelakangan ini walaupun satu dulu ia bukanlah jadi destinasi pilihan pelancongan orang kita.

Pun begitu daripada pengalaman mereka yang ke sana, sebelum berangkat bercuti ke India sebaiknya buatlah persiapan ramai kerana keadaan di sana bukanlah secanggih jika kita melancong ke negara Korea, atau Eropah.

Jadi ada baiknya kita baca perkongsian Saidatul Syuhada Sulaiman yang baru saja meneroka Kashmir, New Delhi & Agra,  baru-baru ini. Dia menyenaraikan 20 info berguna untuk mereka bakal melancong ke sini terutama secara backpacker berdasarkan pengalamannya.

Gunakan kod promo ini untuk harga penginapan yang istimewa. 

1. Duit khas untuk tipping

Sediakan duit lebih khas untuk tipping (upah) sebab budaya mereka, bagi duit tip tu biasa. Dan ada yang jenis cari makan dengan tipping. Tak kira di New Delhi, Agra, mahupun Kashmir. Tak sah tak kena bagi tip. Jangan terjebak or biarkan diri dibantu stranger. Takde makna dia tolong tarik-tarik luggage for free. Kena bayar nanti. Kalau tak bayar dia kejar

2. Tukar duit siap-siap

Tukar duit siap-siap sebelum bertolak ke India. Di Kashmir, ada kalanya duit RM atau USD laku dalam jual beli. Tapi rugi la bila diconvert. Orang Kashmir / New Delhi yang meniaga mostly pandai dan fasih berbahasa Inggeris.

3.Seeloknya pergi bulan Ogos & September

Bulan terbaik untuk ke Kashmir ialah bulan Ogos & September. Autumn + tak sejuk sangat + pemandangan cun melecun. Kalau travel pada musim sejuk — tidak digalakkan tidur di Guest House sebab mostly guesthouse di Kashmir takde heater.

Kecuali la nak tidur hotel 4-5 bintang. Elok tidur di Houseboat. At least ada pemanas even tak cukup panas pun (traditional way — guna kayu api).

4. Makanan halal senang dicari

Mostly Indian people vegetarian. Cuma kebersihan makanan tu harus dijaga dengan makan di restoren-restoren. Bukan makan street food. Jangan coba-coba nanti sakit perut susah di Kashmir lagi senang cari makanan halal sebab di Kashmir 95% Muslim, 3% Hindu, 1% Christian, 1% Sikh. Jangan lupa jugak bawa ubat cirit / demam untuk langkah berjaga-jaga in case terkena keracunan makanan.

5. Kashmir bersih

Dari segi kebersihan kawasan, Kashmir mendahului. Orang Kashmir lebih menjaga kebersihan berbanding orang New Delhi & Agra. Rumah-rumah di Kashmir macam di Switzerland, kalau di New Delhi biasa je. So bagi saya, Kashmir dan New Delhi tu seolah-olah dua kawasan yang sangat berbeza.

6. Lokasi paling cantik

Antara Pahalgam (Mini Switzerland, Kashmir Valley), Gulmarg, Sonamarg, SONAMARG paling cantik. Jangan lupa singgah! Naik kuda dicelah-celah salji. Tempat shooting Bhajrangi Bhaijaan & Mission Impossible nak naik kuda tu pun jangan terima dulu harga dia bagi, mintak tawar. Dia offer Rs1500, mintak sampai Rs800. 2 kali kami tunggang kuda : di Pahalgham & Sonamarg.

7. Visa boleh mohorn 3 bulan

Visa India ETA boleh apply yg 3 bulan. Ada yg setahun. Setahun punya dalam RM400++. Tapi sy apply yg 3 bulan. RM340 je. Apply di : https://indianvisaonline.gov.in/ Tak susah apply. Asalkan details yg diisi tu tepat. Dalam masa 2-3 hari settle

8. Download apps OLACABS.

Ini Wajib! Ala-ala Grab kat sana. Jauh lebih murah dari teksi! Jangan suka-suka naik tuktuk, kena caj perhead baru tau. Daftar guna nom Malaysia pun bole. Tapi dia nak call tak dapat la incase tak jumpa kita.

Di New Delhi kami guna OlaCabs, di Agra kami charter van.Kenderaan di Kashmir pulak boathouse sediakan sekali. Kiranya bayar untuk boathouse + driver. Di Kashmir pun bolehnaik public transport untuk ke tempat-tempat lawatan seperti bas macam dalam cerita Bhajrangi Bhaijaan.

Cuma kenastudy route perjalanan bas-bas tersebut. Setiap tempat tu jaraknya dari 1 jam hingga 3 jam dari Srinagar. Memandangkan musim sejuk maka kami memilih menaiki Toyota Innova yang disediakan pihak boathouse. Selesa dan affordable!

9. Guna simcard jenis ini

Simcard yang okay kat sana ialah simcard AIRTEL & Vodafone. Beli kat airport New Delhi dengan harga Rs999. Sebab airport New Delhi takde free wifi. Nak free wifi kena login guna password yang dihantar kepada sim local.

Boleh jugak beli kat luar, market kat bandar. Lagi murah. Tapi sebab nak guna on the spot internet so kami beli di airport. Kat Kashmir takleh guna sim dari New Delhi ni sebab Kashmir region special sikit.

Nak beli simcard kat sana susah sebab kena ada alamat tetap (local sana inform). So time kat sana saya pinjam simcard kawan (local Kashmiri) then topup, share hotspot ramai-ramai.

10. Taj Mahal tutup Jumaat

Taj Mahal dan kawasan sekitar tutup hari Jumaat untuk lawatan bagi memberi laluan untuk solat. Dan elak pergi waktu weekend sebab ramai sangat manusia. Jangan terpedaya dengar orang yg offer jadi tourguide kat tempat lawatan (contoh di Taj Mahal). nanti kena tips banyak. Kecuali tourguide under government. FOC. Tapi dia dah tolong bagi informationmacam-macam tu bagi jela tips sikit

11. Jangan ambil tour guide di Gulmard

Di Gulmarg tak perlu tourguide (ni kat area Gondola). Kami terspend Rs700 (around RM37) untuk tourguide padahal tak perlu pun! Boleh je survive sendiri. Tak perlu jugak sewa boot & jacket for Rs200. Pakai je baju sendiri, boot sendiri. Jangan bazir duit kat Gulmarg. Kat sana memang depa paksa-paksa pakai, nak bagi takut konon-konon atas sana sejuk memang sejuk tapi baju sendiri dah memadai!

12. Lokasi barangan kulit murah

Shopping barangan kulit (jaket kulit) paling murah di mana? Di Kashmir. Bukan di boathouse, bukan di atas Shikara, tapi di Ground Market. Jaket kulit asli cuma Rs2500 di Kashmir tapi di Agra Rs12000 keychain, sari, barang-barang souvenir semua beli di Ground Market! (They should give me commission for this ada LOL)

13. Flight domestik

AirIndia merupakan antara flight domestic yg boleh digunakan di India untuk ke Kashmir dari New Delhi. Ada free 25kg luggage per person, siap makan atas flight. Space seat antara seat kita and seat depan sama luas dengan seat hotseat Airasia yg duk depan sekali tu. Haha. Selain tu ada Vistana Air dan Jet Air (info dari traveller yang guna airlines lain)

Note : nama Airport untuk ke Kashmir ialah Srinagar Airport

14. Must try food in India

Chicken Biryani, Meggi Massala (macam kat India je ade). Tapi pilih restoren baik-baik ye. Buah-buahan kat sana memang terbaikkk. Berkilau-kilau dan sedapp. Cuma di Agra & New Delhi makanan halal mahal sikit berbanding Kashmir since Kashmir ramai muslim

15. Kalau tak cukup duit

Jangan khuatir atau bimbang if tak cukup duit kat sana, macam biasa boleh draw duit dari ATM asalkan kad atm tu aktif untuk transaksi international. Boleh la shopping sampai lebam even tak cukup bawak cash!

16. Naik train jer

Dari New Delhi-Agra-New Delhi, boleh naik train. Tapi satu-satunya train yang terbaik dan punctual umpama train kat Jepun ialah Gaatiman Express yang ada setiap hari jam 8.10pagi (New Delhi-Agra) dan jam 5.50pm (Agra-New Delhi).

Naik je first class, duduk dalam aircond and dapat makanan sampai kenyang. 1 jam 50 minit je dah sampai since train tu train paling laju. Kalau naik bas/kereta, 3-4 jam! Kalau salah naik train, boleh sampai ke destinasi dalam 6 jam, sebab terlalu banyak berhenti even jarak sama je. So be careful.

17. Tawar kalau beli sari

Saree dan punjab dalam gambar bukan disewa tapi dibeli kat India. Pure indian silk. Banyak je jual tepi jalan. Bargain elok-elok. Jangan mudah terpadaya dgn harga murah. Kalau die sebut tu confirm harga mungkin boleh tawar almost half. Hehe

18. Pilih hotel yang tandasnya molek

Since kebersihan harus dijaga. Kalau yang cikai2 boleh tapi kena sabar la sikit. Dah la location dalam apps and location sebenar tu macam tak betul sikit. Hotel kat alamat sekian-sekian, tapi exact location kat tempat lain.

Hotel boleh book guna travelog.com. Jangan risau sebab mostly bayaran dibuat waktu kita sampai hotel, so hotel kat India kebanyakannya takde yang charge credit card waktu kita book online. Free cancellation cost if nak cancel last minute. Macam tau-tau je susah nak cari hotel dia. Haha guna

Guna kod promo ni boleh dapat diskaun. 

19. Masa jem

Kalau nak jalan di New Delhi waktu transit, sila pastikan masa yang mencukupi sebab jalan di New Delhi sangat jammed dan sangat tak digalakkan nak sewa kereta untuk drive sendiri di India. U-turn tengah highway, driving melawan arus tu biasa bagi dorang. Jangan terkejut and confirm hangpa menjerit-jerit dalam kereta waktu menyaksikan local kat sana drive.

20. Beri duit cukup-cukup

Sediakan duit yang mencukupi time bayar apa-apa. Kadang-kadang kalau takde duit baki, dorang akan ambik je semua duit tu. Nak bayar kurang takleh, so kira redho jela duit lebih tu since takde duit kecik.

Thank you geng-geng cikgu yang sudi bersama trip kali ni. next year kite open trip Kashmir pulak  so…enjoy the pictures!

 

Kredit: Saidatul Syuhada Sulaiman

 

Tinggalkan Komen