Ramai yang kagum dengan aktres dan usahawan muda Neelofa atas pelantikannya sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia baru-baru ini.

Namun di sebalik pelantikan itu sebenarnya ada banyak persoalan yang jadi tanda tanya ramai. Contohnya adakah Neelofa membeli saham Air Asia, apa sebenarnya jawatan itu dan beberapa lagi persoalan.

Bagaimanapun melalui perkongsian Guru Pengurusan Bisnes, Abdul Basit yang juga Pengarah Eksekutif Beyond Holding Sdn Bhd, sebuah syarikat pengendali seminar perniagaan beliau merungkap persoalan ini.

Ikuti penjelasan menarik beliau di sebalik pelantikan aktres berusia 28 tahun itu.

Kisah Directorship Neelofa

Terbaru kita mendapat berita terkini Neelofa baru sahaja dilantik menjadi Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia. Pencapaian luar biasa anak muda yang sama usia dengan saya 28 tahun.

Adakah beliau sudah membeli Airasia?

Adakah beliau akan bekerja di Airasia?

Banyak persoalan yang bermain diminda ramai orang yang kurang jelas dengan jawatan tersebut. Begini sebenarnya, saya kongsikan berkenaan jawatan terlebih dahulu.

Pengarah Bebas atau Independent Director

Independent maknanya bebas dari mempunyai kaitan dengan mana-mana pemegang saham atau pihak-pihak berkepentingan dalam syarikat. Ini bermaksud beliau tidak semestinya memiliki saham dalam syarikat AirAsia. Cuma beliau di lantik untuk berada dalam barisan pengarah.

Bukan Eksekutif atau Non Executive

IKLAN

Bukan Eksekutif bermaksud, beliau bukanlah staf AirAsia yang terlibat dalam urusan kerja harian dan bukanlah staf yang menerima gaji dan perlu punch in setiap hari. Mesyuarat bulanan pun beliau belum tentu kena hadir,kecuali memang diminta hadir.

Untuk jawatan di atas,saya mudahkan ia dipanggil Non Executive Director atau NED. Apa kelebihan NED ini?

– Mendapat elaun tetap sebagai Pengarah setiap bulan.

Selain itu:  Berbaloi Tanam Pokok Betik Sekaki. 5 Bulan Dah Berbuah, Tengoklah Saiznya Memang Puas Makan!

– Kemungkinan mendapat beberapa kelebihan directorship lain,seperti elaun perjalanan,hiburan, penginapan. Ada banyak lagi manfaat-manfaat lain, sekiranya mendapat persetujuan pengarah yang lain.

3 Perkara Perlu Kita Tahu Di Sebalik Pelantikan Neelofa Sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia

Kenapa Neelofa?

Kenapa Neelofa yang dipilih, kenapa bukan kita?? Ada beberapa kemungkinan besar beliau di pilih.

1. Kos Sebagai Duta

IKLAN

Neelofa antara artis yang dibayar mahal untuk menjadi Ambassador/Duta,nilainya melibatkan jutaan ringgit. Terutama setelah beliau dilantik Duta Swarovski,jenama antarabangsa. Neelofa kini mencapai standard antarabangsa,sudah semestinya nilai beliau bukan murah.

AirAsia mengambil langkah bijak,dengan melantik sebagai NED, Neelofa hanya di bayar elaun bulanan sahaja sebagai pengarah. Kos directorship ini kemungkinan memakan belanja ratusan ribu sahaja setahun berbanding kos DUTA yang memakan belanja jutaan ringgit untuk artis yang mencapai level antarabangsa.

Sudah pasti AirAsia boleh menggunakan wajah Neelofa semahunya,sebab beliau adalah salah seorang pengarah.

2. Pengaruh dan Kredibiliti

Follower IG Neelofa 5.3m manakala AirAsia cuma 506k,nisbahnya adalah 1:10. Kos untuk menaikkan nama di media sosial bukan perkara yang semudah membeli follower,ianya lebih daripada itu. Airsia akan menggunakan mileage di sosial media untuk mencipta pengaruh baru.

Kenapa pilih Neelofa,bukan artis lain. Sebab Neelofa satu2 artis yang mendapat anugerah Forbes 2017, mileage ini menjadikan beliau Artis yang berkredibiliti dan berpengaruh.

3. Pemasaran High Impact Airsia

IKLAN

Belum pernah dalam sejarah Malaysia Artis diangkat menjadi Board Of Director dalam syarikat penerbangan,walaupun sebagai Non Executive Director. Berita ini orang akan ingat AirAsia sampai bila-bila dan mungkin tercatat dalam sejarah dunia.

Lepas ini muka Neelofa orang akan ingat AirAsia sahaja. Bijaknya Tony dalam mengatur brand AirAsia itu sendiri. Dijangka Neelofa akan menerima lebih banyak anugerah selepas ini. Rentetan dari marketing sebagai NED AirAsia. Mileage ini sudah pasti AirAsia mendapat tempiasnya Sekali.

Selain itu:  Tip Buat Sendiri Lantai Simen Cara Paling Mudah. Lagi Jimat Kos!

Sekian sahaja,perkongsian buat kefahaman tentang ilmu pensyarikatan ini,mkita ada kongsikan lebih banyak ilmu persyarikatan di Seminar My Documents nanti.

3 Perkara Perlu Kita Tahu Di Sebalik Pelantikan Neelofa Sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif AirAsia

Untuk kita pula yang mendapat berita ini, kita kena bekerja lebih kuat. Beliau mencipta kejayaan,kita pula banyak mencipta alasan.

“Beliau boleh lar,retis.” Bhai,beliau kerja keras bhai. Kita nie, alasan sahaja yang keras. Buat Neelofa, syabas anak muda sama usia dengan den. Den bukan peminat lofa, den cuma minat bisnes. Bantu saya kongsikan posting ini,supaya lebih ramai faham ilmu pensyarikatan.

Abdul Basit
Guru Pengurusan Bisnes.
Executive Director
Byond Holdings Sdn Bhd.

Sumber: Abdul Basit

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI