![Untitled design - 2024-05-08T102739.769](https://cdn.vanillakismis.my/2024/05/Untitled-design-2024-05-08T102739.769-696x365.jpg)
Puas hati kalau selepas mop lantai nampak permukaan bersih berkilat. Tapi selalu terjadi walau sudah dimop tetap tak nampak berkilat malah melekit pula.
Berikut ada tip yang dikongsi oleh Mizs Lynda untuk memastikan lantai rumah bersih an berkilat selepas dimop.
“Saya suka tengok kalau lantai rumah berkilat. Selagi tak kilat selagi tu tak sah,”ujarnya.
Kata beliau seminggu sekali ia akan membersihkan lantai rumah dengan cara di bawah ini
1. Tuang air panas suam dalam baldi.
2. Campurkan dengan satu penutup cecair pelembut pakaian (Downy) bersama 5 titis cuka. Kacau.
3. Kemudian boleh mop satu rumah.
Hasilnya lantai akan bersih berkilat. Tapi katanya elakkan guna cuka makan banyak kerana akan menyebabkan lantai melekit.
Selain daripada rutin ini, katanya beliau untuk akan mengemop lantai menggunakan pencuci lantai biasa setiap hari.
Selamat mencuba.
Sumber: Mizs Lynda
Buat Sendiri Kuih Tepung Bungkus Kalau Rindu Nak Makan. Ini Caranya
![Buat Sendiri Kuih Tepung Bungkus Kalau Rindu Nak Makan. Ini Caranya](https://cdn.vanillakismis.my/2022/09/Untitled-design-61.jpg)
Kuih tradisi ini memang sedap. Rasa lemak dari santan bersatu dengan manis inti kelapa buat kita rasa rindu nak makan. Tapi sekarang makin kurang penjual kuih ini, dah jarang dapat menikmati keenakan kuih ini.
Mungkin sampai masa kita kena belajar buat kuih ini supaya tak pupus ditelan zaman. Paling penting bila terasa nak makan boleh buat terus. Kalau nak belajar cara buat kuih ini boleh ikut cara yang dikongsi oleh Faezah Ab Wahab.
Buat sendiri kuih tepung bungkus kalau rindu nak makan
1. Terlebih dahulu sediakan nahan untuk santan
-3 cawan santan
-1 1/2 cawan tepung beras
-1 sudu gula
-Sedikit garam
2. Masak bahan di atas guna api perlahan sehingga pekat. Kacau sentiasa. Dah pekat tutup api.
3. Kemudian boleh sediakan inti kelapa. Bahan-bahannya;
-1/2 biji kelapa muda
-1 ketul gula melaka
-1 cawan air
-Daun pandan
4. Kacau atas api bahan di atas sampai kering, letak tepung sikit supaya kelapa lembap bersalut. Jika kurang manis tambah gula putih.
5. Apabila inti dah masak, buat bulat dan letak atas daun pisang yang siap dipotong. Letak santan siap dimasak tadi.
6. Kemudian bungkus dan kukus guna api sederhana dalam 15 minit.
Kalau rajin boleh jadi kuih untuk berniaga, maklumlah kuih lama yang jarang dijual ni memang selalu dapat sambutan.
Sumber: Faezah Ab Wahab
Buat Sendiri Cream Cheese, Mudah Rupanya Cuma 5 Langkah Saja
![Buat Sendiri Cream Cheese, Mudah Rupanya Cuma 5 Langkah Saja](https://cdn.vanillakismis.my/2020/07/top2-09_00_622849.jpg)
Dessert berasas cream cheese memang sedap dan ramai peminat. Tapi harganya kalau beli boleh tahan juga.
Cuma kalau nak jimat bolehlah usahakan buat sendiri cream cheese ini. Boleh cuba perkongsian daripada Chesu Riani ini.
Cara buat cream cheese homemade
Bahan-bahan
- 1 cawan susu tepung + 3 cawan air (Susu tepung Fernleaf full cream) ATAU 1 liter fresh milk
- 4 sudu cuka makan/ jus lemon
- Sedikit garam
Langkah membuat
1. Panaskan susu dalam periuk guna api medium to low. Uji kepanasan susu dengan celupkan jari di tengah susu. Matikan api jika jari tahan kepanasan dalam 4 saat. Maknanya susu dah cukup panas. Jangan sampai mendidih.
2. Tabur rata cuka/ jus lemon ke seluruh susu dan kacau manja. Biarkan 5-10 minit. Ketulan susu atau cheese akan mula terbentuk. Kalau ada bahagian susu yang masih cair, boleh tambah lagi sikit cuka pada bahagian itu supaya berketul.
3. Tapis cheese. Cecair yg tinggal jangan dibuang. Namanya whey dan boleh digunakan dalam adunan tepung/ masakan. Sangat berkhasiat (saya guna dalam kari).
4. Lalukan cheese yang masih dalam penapis di bawah air sekejap utk kurangkan rasa masam cuka. Kemudian biarkan air betul-betul kering dari cheese tadi.
5. Bila dah kering blend dengan sedikit garam. Kalau pekat sangat campurkan sedikit whey tadi. Blend sampai halus dan creamy.
8. Siap dah cream cheese! Boleh disimpan dalam peti. Sesuai digunakan utk pelbagai resipi.
INFO : Kalau nak banyak boleh gandakan resipi.
Selamat mencuba!
Sumber: Chesu Riani
Cara Buat Kuah Oden Yang Rasa Lagi Sedap Dari ‘Family Mart’
![Cara Buat Kuah Oden Yang Rasa Lagi Sedap Dari ‘Family Mart’](https://cdn.vanillakismis.my/2020/06/195095-09_19_893208.jpeg)
Hidangan oden memang sudah diterima kalangan masyarakat kita. Kalau nak sedap, selalunya kita beli di rangkaian Family Mart. Bila teringin nak makan, sinilah yang kita tuju.
Tapi kalau nak makan sekeluarga rasanya elok kita buat sendiri. Hidangan oden ini pun sebenarnya mudah saja, yang penting kuahnya. Bagi memastikan kuah atau supnya sedap boleh cuba resipi dari Cik Puan Akma. Katanya kuah oden ini sedap kalah Family Mart.
Cara nak buat pun senang, semuanya pakai perencah segera.
Resipi kuah oden sedap kalah Family Mart
- 2 paket perencah tomyam Adabi
- 2 paket perencah sup siam Adabi
- 1 paket perencah asam pedas Adabi
- 2 pcs kiub pati ayam
- Air 1.5 liter
- Gula 1 sudu
Cara membuat:
1. Masuk semua perencah biar mendididih. Kemudian masuk semua bahan steamboat.
2. Boleh juga letak sawi Cina, enoki, cendawan tiram.
Ok dah siap! Masanya masam-masam manis dan pedas. Makan waktu panas.
Sumber: Cik Puan Akma
Kalau nak cari periuk steam boat utk buat oden boleh klik link ni https://bit.ly/2XHUXt7