Seronok pulak bila tengok video Maream Esabel yang dimuat naik ibunya Farah Lee dalam instagram.

Baru usia empat tahun tapi Maream boleh memahami bertutur dalam bahasa iaitu Melayu, Inggeris dan juga bahasa Korea yang juga fasih dikuasai oleh Farah.

Disebabkan itu setiap kali memuat naik video anaknya Maream pasti ramai yang akan bertanya bagaimana dia boleh mengajar tiga bahasa serentak pada anak yang masih kecil.

Baru-baru ini Farah berkongsi apa yang dipraktikkan kepada anaknya.

Ajar Maream sejak belum pandai cakap

O: 이거는 머야.? (what’s this?)
M: 치즈 (cheese in Korean)
O: 영어로.? (in English.?)
M: Cheese.
O: 말레이어로.? (in Malay.?)
M: Ceek.
???

[4years0month] #mareamesabel
Anyway pada yang selalu tanya;

IKLAN

1. Farah start ajar (not like proper ajar but more to converse in Korean) since Maream baby – even dia belum pandai cakap, Farah memang selalu banyak cakap dan cerita dengan dia pepoyo dalam bahasa Korea ?

2. Bila dia dah 9 bulan camtu, Farah start ajar few words yang senang2 dan basic in all 3 languages sekaligus (bila rajin la) – Malay, English, Korean. Contoh macam dalam video ni (object), or macam Farah akan bagitau dia “tak boleh, cannot, 안돼요”..

Anak tak keliru

3. Alhamdulillah nampak Maream takde pun confuse bahasa ke, speech delay ke — dia start cakap pun before umur setahun.

4. Masa umur 2 tahun dia faham banyak bahasa Korea (even masa pergi Korea, dia faham orang Korea tu tanya umur dia berapa dan dia boleh jawab), 3 tahun dia tak berminat sangat bila Farah cakap Korea dia suruh jangan cakap ?, now 4 tahun nampak dia berminat balik, sometimes dia akan tanya “Omma, ni dalam bahasa Korea apa.?”

IKLAN
Selain itu:  Ayah Kena Jadi Lelaki Budiman Sebab Anak Belajar 5 Benda Ini Daripada Ayahnya - Dr Taufiq Razif

Nampak juga dia minat bahasa2 lain. Contoh bila dia dengar mandarin, tamil, dia akan stare kat orang tu ? dan teka dia tengah cakap bahasa apa ?

Itu jelah kot.? Ni bukan tips ya, ni personal experience, boleh apply kalau nak try tapi taktau menjadi ke tak kat anak korang. Kang ada pulak cakap pepoyo bajet bagus #pangkang ?

6 tahun pertama waktu terbaik

Tapi kalau nak ajar anak banyak bahasa, first 6 years ni memang masa terbaik, brain dorang akan lebih mudah absorb. Even dorang lupa pun, nanti bila besar akan senang recall bila dorang belajar balik.
.
Multilingual pun salah satu cara untuk tinggikan self-esteem. Try la, just jangan paksa if anak tak berminat. But encourage.? Please do ? #ommabebel

 

IKLAN

. O: 이거는 머야.? (what’s this?) M: 치즈 (cheese in Korean) O: 영어로.? (in English.?) M: Cheese. O: 말레이어로.? (in Malay.?) M: Ceek. ??? . [4years0month] #mareamesabel . Anyway pada yang selalu tanya; . 1. Farah start ajar (not like proper ajar but more to converse in Korean) since Maream baby – even dia belum pandai cakap, Farah memang selalu banyak cakap dan cerita dengan dia pepoyo dalam bahasa Korea ? . 2. Bila dia dah 9 bulan camtu, Farah start ajar few words yang senang2 dan basic in all 3 languages sekaligus (bila rajin la) – Malay, English, Korean. Contoh macam dalam video ni (object), or macam Farah akan bagitau dia “tak boleh, cannot, 안돼요”.. . 3. Alhamdulillah nampak Maream takde pun confuse bahasa ke, speech delay ke — dia start cakap pun before umur setahun. . 4. Masa umur 2 tahun dia faham banyak bahasa Korea (even masa pergi Korea, dia faham orang Korea tu tanya umur dia berapa dan dia boleh jawab), 3 tahun dia tak berminat sangat bila Farah cakap Korea dia suruh jangan cakap ?, now 4 tahun nampak dia berminat balik, sometimes dia akan tanya “Omma, ni dalam bahasa Korea apa.?” . 4. Nampak juga dia minat bahasa2 lain. Contoh bila dia dengar mandarin, tamil, dia akan stare kat orang tu ? dan teka dia tengah cakap bahasa apa ? . Itu jelah kot.? Ni bukan tips ya, ni personal experience, boleh apply kalau nak try tapi taktau menjadi ke tak kat anak korang. Kang ada pulak cakap pepoyo bajet bagus #pangkang ? . Tapi kalau nak ajar anak banyak bahasa, first 6 years ni memang masa terbaik, brain dorang akan lebih mudah absorb. Even dorang lupa pun, nanti bila besar akan senang recall bila dorang belajar balik. . Multilingual pun salah satu cara untuk tinggikan self-esteem. Try la, just jangan paksa if anak tak berminat. But encourage.? Please do ? #ommabebel

A post shared by F. L. (@farahlee_) on

Sumber: farahlee_

Selain itu:  Zarif Hanya Demam, Masih Boleh Ketawa Tapi Selepas Tiga Hari Dia Pergi...

 

 

 

 

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI