Bersihkan Kuali & Periuk Hitam Guna Sos Tomato, Hasilnya Berkilat Macam Baru

1305

 

Biasa kita dengar petua kalau nak bersihkan periuk atau kuali hitam kita akan gunakan asam keping, cuka, baking soda atau sabun mandi.

Tapi tak pernah dengar pulak sos tomato boleh juga kita gunakan untuk bersihkan kuali dan periuk.

Tapi petua ini dibuktikan oleh seorang pengguna laman Facebook yang dikenali sebagai Tiara Clp apabila ‘experiment’ pertamanya menggunakan sos tomato untuk membersihkan kuali berjaya sehingga membuatkan kuali tersebut tampak baru dan berkilat.

Kuali hitam super degil pun boleh berkilat

Hari ni saya nak kongsikan first experiment saya bersihkan bahagian bawah kuali yang sangat sangat super degil tu use tomato sauce.

Langkah 1

Ambil sos tomato, ikut suka jenis apa.

 

Langkah 2

First apply tomato sauce kat bahagian bawah kuali (kuali must be kering condition).

Langkah 3

Kemudian, biarkan kuali ini semalaman sebelum digosok dengan sponge pada keesokan harinya.

Saya gunakan bahagian yang hijau pada sponge tu..jangan terkena air dulu masa kita gosok.

Gosok sampai semua bersih barulah lap dengan tisu or kain kemudian cuci macam biasa.

Hasilnya

Menurut Dailymail yang juga pernah melakukan ujikaji sos tomato ini menerangkan bahawa asid asetik yang terdapat di dalam cuka pada sos tomato akan menyerang bahagian copper oxide, iaitu bahagian kehitaman periuk dan kuali.

Tindakbalas inilah yang akan memberi hasil mengagumkan dalam membantu mengilatkan periuk dan kuali.

Sumber – Tiara Clp

 

Tinggalkan Komen