Buat Sendiri Play Doh Untuk Anak, Modal Sikit Tapi Dapat Banyak

1252

 

Siapa ada anak kecik, mainan ni mesti ada kat rumah. Biasanya beli banyak mana pun tak cukup sebab anak suka campur aduk play doh.

Bila dah dicampur-campur dan tak cantik, anak akan tinggalkan dan minta yang baru.

So banyak mana nak beli kan? Supaya poket kita selamat jomlah buat sendiri. Sebab cara nak buat play doh ni bukannya susah sangat pun.

Semua bahannya ada di dapur kita saja.

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum / tepung serbaguna
2 sudu besar minyak masak
1/2 cawan garam
2 sudu besar cream of tartar – boleh dibeli di kedai bakeri
1.5 cawan air panas mendidih – ditambah sedikit demi sedikit sehingga dapat konsistensi yang diinginkan
Pewarna makanan (jika mahu warna warni)

Cara-buat DIY play doh

  1. Campurkan tepung, cream of tartar dan minyak ke dalam mangkuk yang besar.

2. Masukkan garam ke dalam air mendidih. Kacau sehingga larut.

3. Titiskan pewarna makanan ke dalam air panas itu (*optional)

4. Tuangkan air panas ke dalam mangkuk adunan tadi sedikit demi sedikit sambil mengacau adunan tepung.

5. Kacau sehingga adunan menjadi sebati dan melekit.

6. Biarkan sejuk seketika kemudian keluarkan adunan dari mangkuk. Uli dan tumbuk doh sehingga ia tidak lagi melekit. Sekiranya doh masih melekit selepas beberapa minit menguli, boleh tambahkan tepung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan konsistensi yang anda inginkan.

Simpan homemade playdoh anda di dalam bekas kedap udara untuk memastikan ia tahan lama. Sekarang bolehlah main playdoh puas-puas.