Roti nan cheese ini memang ramai peminat. Selalu makan di kedai mamak, tapi dalam situasi sekarang apa kata kita belajar buat sendiri terutama jika ramai ahli keluarga menggemarinya.
Kalau nak cuba, boleh ikut perkongsian Maria Nazri Said. Roti nan cheese hasil resipi ini gebu dan lembut, ia juga boleh disejukbekukan untuk dimakan kemudian hari. Jadi boleh buat banyak sekali gus untuk disimpan dalam frezer.
Cara buat roti nan cheese gebu & lembut
Bahan-bahan
150ml susu suam
150ml air suam
1 sudu besar gula
1 sudu besar dry yis
(Gaul bahan di atas dan biar hingga kembang)
1. Masukkan tepung gandum dalam bancuhan yis. Gaul, biar sampai kembang.
2. Masukkan minyak, uli sekejap sampai tak melekat.
Ads
3. Perap lebih kurang sejam. Bila dah kembang bahagi kepada 6 bahagian.
4. Ambil satu doh, masukkan cheese. Tutup.
5. Sebelum bakar, ambil satu doh berisi cheese tadi tabur tepung untuk elak melekat kemudian leperkan.
6. Bakar atas kuali non stick hingga garing. Siap, boleh makan dengan kari, sambal dan sebagainya.
Ads
Roti nan cheese ini juga boleh disejukbekukan. Bakar dulu sebelum disejukbeku. Bila nak makan panaskan dalam micriwave atau kuali. Hasilnya tetap gebu dan lembut.
Jika masak kari daging apa kata guna resipi yang dikongsi oleh Ida Shahida ini pula. Rasanya sangat istimewa dan yang pasti sedap.
Ujar Ida ramai rakan yang telah memuji keenakan kari daging ini dan dia tak lokek berkongsi caranya. Rahsianya campur dua jenis rempah!
Cara masak kari daging yang sedapnya lain dari yang lain
Kari ini sangat istimewa rasanya sebab resipi, saya lain dari yang lain. Jangan bimbang pasti sedap. Rempah kari daging campur rempah nasi beriani cuba bayangkan rasanya.
Kalau masak jamu kawan kawan makan mesti akan dipuji. Saya guna serbuk rempah kari daging Allagapas. Makan dengan nasi sangat sedap, makan dengan ketupat lemang pun sedap. Semua sedap…cubalah!
Bahan-bahan
1 kg daging -dipotong kecil
2 kotak kecil santan (200ml x2)
10 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
2 inci halia -dihiris halus
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
Bunga cengkih
3 biji pelaga
10 biji lada hitam
1 inci lengkuas -diketuk
3 batang serai -diketuk
Bahan rempah
300g rempah daging atau 6 bungkus kecil (serbuk Allagapas daging)
2 sudu besar rempah nasi beriani
1 sudu besar serbuk cili Allagapas (jika nak pedas)
* Rempah ini dibancuh kental dengan sedikit air.
5 sudu besar- kerisik
1 1/2 cawan air
4 biji ubi kentang -dipotong 4
2 cawan minyak atau lebih (untuk rempah masak)
Cara membuat
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang hingga layu kemmudian masukkan serai, lengkuas dan halia.
2. Bila wangi masukkan rempah 4 sekawan dan kacau. Masukkan rempah kari, terus kacau jangan tinggal kerana rempah mudah hangus.
3. Bila rempah sudah masak, masukkan daging. Guna api sederhana. Kacau selama 20 minit sampai air daging keluar semuanya dan keringkan sedikit kuahnya. Pekatkan.
4. Masukkan air 1 1/2 cawan, kacau sebati kemudian masukkan 1/2 kotak santan. Masukkan juga ubi kentang , gula, garam dan kiub ayam atau serbuk perasa. Guna api sederhana.
5. Terus kacau kuah dan biar mendidih 2 -3 kali selama 20 minit atau sampai daging lembut.
6. Kemudian baru masukkan santan yang separuh lagi. Kacau dan biar mendidih 2 kali baru dimasukkan satu kotak santan yang lagi satu. Biarkan mendidih sekali.
7. Bila daging dan ubi lentang dah empuk dan sedap baru dimasukkan kerisik. Dikacau kacau sekejap. Sekarang kuah akan jadi pekat. Rasa dan tambah apa yang kurang.
8. Biarkan selama 5 minit kemudian baru ditutup api dapur. Selepas masukkan kerisik kuah kari akan jadi pekat likat, sesuai sangat dicicah dengan pulut atau ketupat.
TIP
Jika nak kuah banyak tambah air satu cawan lagi iaitu sebelum dimasukkan kerisik.
Jika ubi kentang dah masak lembut tapi daging belum empuk lagi, sila keluarkan ubi kentang dahulu. Bila daging dah empuk baru masukkan semula ubi kentang.
Minyak kena banyak supaya rempahnya masak sempurna baru gulai akan jadi sedap. Nanti bila dah masak boleh buang minyak sedikit. Minyak ini boleh buat goreng ikan, lagi sedap.
4. Kacau dan masukkan tepung gandum lebih kurang 2 cawan. Masukkan sikit demi sedikit sehingga doh sebati cantik, mampu digetel dengan elok terletak.
5. Jika doh lembik sangat, tambah tepung sampai doh cantik boleh olah dengan baik. Jangan terlalu banyak tepung, doh mudah keras dan pecah masa nak getel jadi bulat)
6. Bentukkan bulat doh, letak kan kacang hazelnut sebiji. Bulat kan dan bakar sehingga masak. Suhu bergantung pada oven masing-masing. Bakar sehingga doh garing sikit (untuk rangup). Sejukkan biskut.
7. Cairkan coklat Beryl’s, masukkan kacang nib dalam coklat cair. Ambil biskut celup dalam coklat yang dah bercampur dengan kacang nib.
8. Masukkan dalam paper cup, biarkan sehingga keras atau letak dalam freezer sekejap. Siap!
Bila ada anak sekolah di rumah memang jadi keperluan untuk ibu bapa mengadakan meja belajar mereka selain rak buku. Memang banyak dijual di kedai perabot tapi mungkin saiznya tak praktikal jika kediaman atau bilik anak keluasannya terhad.
Kenalah cari meja yang kecil. Atau pun… kita boleh juga DIY ikut idea yang dikongsi oleh Yuzi Azwa Yaamat. Meja belajar untuk anak hasil kerja tangan suaminya ini memang jimat ruang kerana dilekatkan pada dinding dan boleh lipat jika tidak lagi digunakan.
Ia juga lengkap dengan rak untuk meletakkan buku. Praktikal untuk kediaman atau bilik yang kecil. Boleh ambil idea ini ya.
Meja belajar anak boleh lipat
Kasih seorang ayah. Buat tiap petang hingga lewat malam lepas balik kerja. 2 minggu jugak baru siap. Buah tangan pertama bertukang. Sebelum itu boleh kata saban hari kurier datang rumah hantar barang (alatan nak bertukang). Alhamdulillah. Dah siap meja belajar geng anak perempuan.
Kayu – jenis plywood saiz 18mm Cat – Dulux White Glossy
Door Lift Peumatic Support Hydraulic Gas Spring Stay Kitchen Cabinet/wardrobe untuk lipat meja. Klik SINI untuk beli.