Buat Sendiri Troli Ala Ikea. Modal Tak Banyak, Ikut Suka Nak Buat Berapa Tingkat!

3181

 

Kalau ke gedung Ikea, troli ini antara yang kaum wanita suka beli.Walaupun harganya Hampir RM150 tapi ia tetap disambar sebabnya cukup berguna untuk menyimpan barang terutama di dapur. Lagi satu ia memiliki roda dan senang ditarik ditolak.

Kalau ada yang teringin untuk membelinya tapi lokasi Ikea jauh atau ada kekangan duit, boleh cuba buat sendiri.

Caranya dikongsi oleh Maria Ariana. Walaupun DIY tapi rupa lebih kurang jer.

Benda boleh DIY buat apa beli

Disebabkan ramai yg pm dan wasap tanya pasai troli ala ala Ikea ni, nah kat sini saya post hasil kerja suami. Step by stepnya.

Diharap dapat membantu korang untuk berjimat sebab dia kata “benda boleh diy, buat apa beli”.

Barang yang diperlukan

Bakul

Untuk troli kita guna 3 pcs bakul, sebab kita nak buat 3 tingkat. Saiz bakul pulak ikut citarasa korang la tapi kalau guna bakul lain nanti ukuran paip pvc tu pun lain la ye. Bakul korang bleh cari kat kedai Eco, sebab murah.

Roda

Ok yg ni penting, roda. Pun dari kedai Eco. Beli 1 bungkus dapat 2pcs roda tapi pastikan tapak kat roda tu jenis yang 4 segi tau. Nanti nak ikat bolt sebab takut salah beli, kat Eco ada byk jenis roda.

Cable tie

Cable tie guna nak ikat bakul. Beli 1 bungkus pakai tak habis pun.tp pastikan beli yg besar baru la kuat nk ikat bakul tu.

Bolt & nut

Yg ni aku guna saiz ni. Boleh nampk kot dlm gambar tu berapa saiz dia. Guna utk ikat roda.

Paip PVC

Paip pvc ni ambik yg tebal tau sebab ada jugak yg nipis takut tak kuat. Ini beli kat kedai hardware.

Gam khas utk paip pvc

Joint

Nah gambar closeup saiz joint yg aku guna. 15mm tau saiz dia.Byk mana aku guna? Korang tengok kat gambar seterusnya ok.

Ni ukurannya. Kalau korang nak tinggikan lagi troli tu korang ejas la sendiri saiz dia.

Cara nak buat

Langkah 1

Ok. Masuk cara-cara nak buat
Step 1 guna..
– 4pcs L joint
– 4pcs T joint
– 2pcs paip 2cm
– 2pcs paip 36cm
– 4pcs paip 9cm
Sambung dan gam ikut mcm dlm gambar tu ya.

Langkah 2

Step 2 nak buat tiang.
– 4pcs paip 7cm(utk kaki bawah sekali tu)
– 8pcs paip 23cm
– 12 pcs T joint
– 12 pcs paip 2cm(utk sambung bahagianT joint tu) dekat arrow kuning tu.
– 4 pcs L joint.

Langkah 3

Ok step 3 korang cantumkan tapak dengan tiang.Jangan lupa gam baru tak tercabut.

Langkah 4

Step 4 tebuk lubang. Tengok gambar tu, faham kot noo. Lubang utk ikat roda dan ikat bakul.

Langkah 5

Step 5 guna bolt dan nut ikat roda tu. P/S: Kalau korang nak cat pastikan sblm pasang roda tu ya.

Langkah 6

Step 6 pasang bakul dan ikat ngan cable tie. Gambar closeup ikat bakul tu lupa ambil. Ikat la lagu mana pun janji lekat bakul tu.

Dah siap

Taadaaa…hat ni siap dah. Siap cat putih lagi. Baru nampak mahal. 3 tingkat ada 2 tingkat pun ada. Selamat mencuba!

Sumber: Maria Ariana

 

 

Tinggalkan Komen