Cara Untuk Speed Up Laptop Atau Desktop Yang Slow Macam Siput!

229

 

Bagi yang menggunakan komputer riba atau laptop setiap hari sama ada untuk bekerja atau belajar dah tentu akan berasa tension jika komputer riba lembap macam siput. Memang boleh hangin dibuatnya.

Kadang-kadang rasa nak beli yang baru saja. Tapi sebelum melakukannya kita cuba dulu tip yang dikongsi oleh Ikhwan Mamat ini dalam satu thread di laman Twitter miliknya.

Jika laptop slow

Ini adalah thread untuk troubleshoot/speed up laptop/desktop yang slow macam siput.

1. Kalau laptop lembap, kemungkinan besar laptop penuh dengan junk and viruses, so recommended download program program ni:

  • CCleaner
  • Malwarebytes Anti Malware
    CCleaner useful untuk clean registry dari benda yang unknown, and Malwarebytes ni one step up dari antivirus program biasa. Sekali run maybe kalau laptop yang lembab tu, boleh jumpa 10K viruses.

Biasanya lepas clean Windows by these two things, make a cold boot on your laptop by matikan laptop, cabut battery and power cable,

Hold power button for 10 saat, then letak balik battery and start as usual. You’ll see noticable difference.

2. If any component system Windows tetiba corrupt, no need to panic. Tak perlu pergi kedai spend 50 ringgit format kosong. Do this instead:

Bukak Command Prompt dengan Administrator access, then on the command prompt, type “sfc/scannow”. Biarkan dia scan and auto repair.

3. Sekali sekala please defrag hard drive or optimize garbage collection on SSD, will help with file cache and optimize space.

4. Awal awal beli laptop, make sure hard drive tu create dua partition, biasanya C and D. Guna C for programs and Windows, and D for storage

Note: Makin penuh drive C, makin lembab Windows nak load sebab hard drive occupied dengan banyak data.

 

5. Masa download program on Internet, make sure link tu verified, or trusted sebab most of the time orang akan tertekan spam link instead.

Tip: kalau pakai Chrome, bila lalukan cursor atas link, kat bottom left corner akan keluar url untuk link tu, a way to detect spam link.

6. Kalau laptop tu banyak sangat program yang diri sendiri pun tak tahu function, then remove satu satu.

Another tip: Untuk windows 8 and above, bukak Task Manager, pergi ke tab Startup, and disable semua kecuali program penting.

This will ensure Windows start lebih laju. And boleh juga avoid dari program pelik pelik guna resource dalam laptop dari awal, melembabkan.

7. Tolong jangan main laptop atas katil. Laptop tu takde fresh air nak regulate thermals for componen laptop. Punca rosak motherboard.

Kalau nak jugak pastikan letak something kat bawah laptop supaya vents tak terhalang dengan cadar/selimut.

8. Ni biasanya sebab Windows tak legit, “Activate Windows” notification. Cara halal would be beli license or cari from Google, Or cara haram would be using activator like KMS Activator by Ratiborus.

Simply type “KMS activator ratiborus” and last updated as July 2017, website ketiga from list is legit. Cant name it due to legal reasons.

Install the program, run using administrator, and one click activation, and korang ada Windows yang dah activate.

9. In some cases ada laptop experience masalah display, and screen tak murah oh. But kadang kadang itu masalah driver atau RAM.

Untuk driver, make sure kalau anda guna laptop Intel + Nvidia combo, download display driver untuk Intel dan Nvidia sekali.

Kalau Intel + Radeon, do the same as above. Nanti kalau driver takde/tak update, video playback nanti macam kena sawan, stutter memanjang.

Or kalau nak main game, game run slow nak mati. But depends juga on your laptop kalau spec memang takleh nak main game tapi nak jugak..erm.

Untuk masalah screen based on RAM, biasanya tukar slot RAM dalam laptop would do the trick. Tapi itu untuk sesiapa yang berani buka sendiri.

Tough luck if those doesnt work. But dont fret, replacement panel secondhand under 200 usually untuk model laptop biasa ni.

Selamat mencuba!

Sumber:

 

 

Tinggalkan Komen