Bukan Semua Buah Sesuai Dimakan Ketika Diet. Coach Ini Kongsi Tip Pilih Buah Untuk Kurus

Bukan Semua Buah Sesuai Dimakan Ketika Diet. Coach Ini Kongsi Tip Pilih Buah Untuk Kurus

 

 

 

Buah ialah sumber vitamin dan serat (fibre) yang elok dimakan untuk menambah kesihatan tubuh. Ketika diet, ramai yang mula meninggalkan makanan berminyak dan menggantikannya dengan buah. Pun begitu, buah apa yang elok dimakan? Ini kerana ada buah yang tinggi kandungan gula. Gula ialah ‘musuh’ bagi orang yang sedang berdiet.

Coach pelangsingan, Fatin Najwa dalam instagram memberikan tip mengenai buah yang sesuai dimakan ketika sedang diet.

 

Buah untuk sumber fibre

APA JE BUAH YANG BOLEH MAKAN BILA TENGAH DIET NI? BETIK BOLEH TAK?

Okay saya selalu dapat soalan ni. Pasal pilihan buah apa nak makan masa tengah diet.. dan berapa biji atau kuantiti boleh makan. Baca caption sampai habis k 👇🏼

Buah ni bagus kerana ia membekalkan sumber fiber dalam makronutrien yang diperlukan badan kita setiap hari. Tapi jangan tak tahu.. buah juga ada kandungan karbo (dari gula buah) jadi penting untuk tahu mana yang ok dan tak berapa ok.

Yang bagus untuk diamalkan secara kerap ialah buah dalam kategori LOW GI (glycaemic index). GI ni ada kena mengena dengan craving pada benda manis, high carbs dan constantly rasa lapar jika korang ambil more high GI food.

Ambil buah di antara waktu makan

Buah bagus diambil in between main meals sebagai snacking. Bajet kalori around 100-150 kalori jadi kalau epal ke pisang ke pear ke jambu batu ke (low GI) boleh ambil sebiji per snacktime. Kalau betik (GI sederhana) ambil sepotong je. Buah yang tinggi GI jangan selalu amalkan masa tengah diet, sekali sekala ok.

Mana nak tahu ni? Google je “low GI fruits” untuk check apa lagi buah yang bagus makan ketika diet 😊 swipe tepi untuk tengok carta GI ni, mana yang tinggi, mana yang sederhana dan mana yang rendah.
.
Mudah je kan? Harap info ni bermanfaat dan membantu diet korang. Tag kawan2 yang tengah diet untuk sebarkan info ni pada mereka juga ♥️ #getfitnowonline

 

View this post on Instagram

 

APA JE BUAH YANG BOLEH MAKAN BILA TENGAH DIET NI? BETIK BOLEH TAK? . Okay saya selalu dapat soalan ni. Pasal pilihan buah apa nak makan masa tengah diet.. dan berapa biji atau kuantiti boleh makan. Baca caption sampai habis k 👇🏼 . Buah ni bagus kerana ia membekalkan sumber fiber dalam makronutrien yang diperlukan badan kita setiap hari. Tapi jangan tak tahu.. buah juga ada kandungan karbo (dari gula buah) jadi penting untuk tahu mana yang ok dan tak berapa ok. . Yang bagus untuk diamalkan secara kerap ialah buah dalam kategori LOW GI (glycaemic index). GI ni ada kena mengena dengan craving pada benda manis, high carbs dan constantly rasa lapar jika korang ambil more high GI food. . Buah bagus diambil in between main meals sebagai snacking. Bajet kalori around 100-150 kalori jadi kalau epal ke pisang ke pear ke jambu batu ke (low GI) boleh ambil sebiji per snacktime. Kalau betik (GI sederhana) ambil sepotong je. Buah yang tinggi GI jangan selalu amalkan masa tengah diet, sekali sekala ok. . Mana nak tahu ni? Google je “low GI fruits” untuk check apa lagi buah yang bagus makan ketika diet 😊 swipe tepi untuk tengok carta GI ni, mana yang tinggi, mana yang sederhana dan mana yang rendah. . Mudah je kan? Harap info ni bermanfaat dan membantu diet korang. Tag kawan2 yang tengah diet untuk sebarkan info ni pada mereka juga ♥️ #getfitnowonline

A post shared by Team Get Fit Now Online MY (@coachfatinnajwa) on

 

Indeks Glisemik (GI) ialah kiraan gula dalam makanan. Bacaannya ialah:

Rendah: 55 dan ke bawah
Sederhana: 56 to 69
Tinggi: 70 dan ke atas

Jadi, buah apa yang sesuai dimakan ketika diet?

1. Ceri (GI 20)

2. Limau gedang (GI 25)

3. Aprikot (GI 32)

4. Pir (GI 38)

 

5. Epal (GI 39)

 

6. Oren (GI 40)

 

7. Plum (GI 40)

8. Strawberi (GI 41)

 

9. Pic (GI 42)

 

Sumber: Fatin Najwa

Ibu Hamil Perlu Ambil Suplemen Untuk Lebih Sihat, Kurang Nutrisi Boleh Jadi Punca Kelahiran Bayi Pramatang, Tak Cukup Berat

Ibu Hamil Perlu Ambil Suplemen Untuk Lebih Sihat, Kurang Nutrisi Boleh Jadi Punca Kelahiran Bayi Pramatang, Tak Cukup Berat

 

 

 

Kita selalu keliru, perlu ke ambil suplemen ketika hamil? Kenapa perlu ambil suplemen? Tak bahaya ke ambil suplemen ketika hamil?

Persoalan ini selalu bermain di fikiran ibu hamil. Apatah lagi pelbagai isu mengenai suplemen wujud terutamanya di laman sosial yang berprasangka suplemen boleh merosakkan buah pinggang.

Vanilla Kismis mendapatkan kenyataan daripada Profesor di Pusat Pengajian Sains Kimia dan Teknologi Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi, UKM, Prof Dr Azizan Ahmad mengenai hal ini.

Ibu hamil perlu amalkan suplemen tak?

Ya, ibu hamil memang perlu amalkan suplemen apatah lagi jika makanan yang diambil tidak cukup menampung nutrisi yang diperlukan. Suplemen ialah makanan tambahan. Makanan perlu diambil seimbang dengan aktiviti yang dijalankan seharian. Sistem diet yang lazimnya diamalkan tidak mencukupi. Buktinya banyak penyakit dihidapi oleh orang ramai. Sebab itulah kita lihat hospital tidak pernah kosong. Masyarakat kita tidak sihat termasuklah ibu hamil disebabkan oleh pengambilan nutrisi yang tidak mencukupi.

Apa sebab utama ibu hamil perlukan suplemen?

Sebab utama ibu hamil perlu ambil suplemen ialah untuk memastikan kesihatan diri sendiri dan bayi dalam kandungan. Sepanjang tempoh kehamilan, ibu kena sihat dan pastikan bayi dalam kandungan mendapat nutrisi secukupnya.

Jika ibu abaikan pengambilan nutrisi, bayi dalam kandungan boleh mendapat kesan buruk. Misalnya bayi lahir tak cukup bulan atau bayi lahir tak cukup berat. Ini semua kesan buruk yang boleh dielakkan dengan pengambilan nutrisi yang cukup.

Kalau ibu tidak larat hendak makan raw food, maka suplemenlah yang membantu mencukupkan nutrisi untuk ibu hamil dan bayi dalam kandungan.

Supleman mengandungi vitamin yang bagus untuk kesihatan ibu dan juga perkembangan otak bayi sejak dalam kandungan lagi. Sebab itulah, saya menggalakkan ibu hamil ambil suplemen sepanjang tempoh kehamilan.

Alahan adalah salah satu situasi yang ibu hamil akan alami. Bagaimana suplemen boleh bantu golongan yang macam ni?

Ibu hamil yang mengalami alahan adalah golongan yang sangat perlukan suplemen. Jangan ‘layan’ alahan itu sampai ibu tak makan langsung. Apabila ibu tak boleh nak makan makanan biasa misalnya nasi atau roti, jadi ibu kena ambil suplemen. Tujuannya mencukupkan nutrisi untuk anak dalam kandungan. Ini kerana apa yang ibu makan, anak akan dapat khasiatnya.

Biasanya alahan menyerangan ibu hamil dalam tempoh 3 bulan pertama kehamilan. Tempoh ini pula sangat penting untuk kejadian janin yang sihat. Jadi, ibu kena pastikan pengambilan nutrisi yang mencukupi untuk bayi dalam kandungan. Ini sangat penting.

 

Apakah nutrisi yang ibu hamil perlukan?

Secara amnya, ibu hamil perlukan sumber makanan dalam bentuk vitamin dan mineral misalnya buah, karbohidrat misalnya nasi dan roti serta protein yang boleh didapati daripada ikan dan daging.

 

Suplemen bagaimana yang elok untuk ibu hamil?

Saya sarankan ibu hamil dapatkan suplemen yang berasaskan buah dan sayur. Ianya sangat bagus untuk memastikan ibu hamil dan bayi dalam kandungan mendapat nutrisi yang mencukupi.

Ibu kena bijak memilih. Ada banyak suplemen di pasaran. Namun pilihlah yang menggunakan active ingredient. Ini kerana suplemen yang menggunakan active ingredient bagus untuk badan dan tidak memudaratkan.

Ini berbeza dengan suplemen yang bersifat sintetik. Suplemen bersifat sintetik inilah yang bermasalah. Ini kerana bahan yang digunakan ialah bahan sintetik yang sudah pasti ada bahan kimia. Suplemen seperti ini mengatakan mereka gunakan buah tetapi sebenarnya hanya perisa buah yang menyerupai bahan sebenar sedangkan ianya bukan bahan sebenar. Ini bahaya.

 

Tip penjagaan kesihatan ibu hamil yang ada alahan

1) Jangan layan alahan, ibu kena makan
-Walaupun ibu mengalami alahan, ibu kena usaha untuk makan atau menggantikan makanan dengan suplemen. Bayi dalam kandungan perlukan nutrisi untuk tumbesarannya.

2) Cari waktu makan yang ibu selesa
-Jika ibu loya pada waktu pagi, cuba makan pada waktu tengah hari. Jika tidak boleh, cuba waktu makan. Jangan tidak makan langsung.

3) Jangan tidur sepanjang hari
-Tidur atau berehat sebenarnya menyebabkan alahan semakin kuat. Ibu kena rajin bergerak atau sekurang-kurangnya melakukan kerja rumah. Kalau dilayan, alahan akan semakin teruk.

Badan Mudah Gemuk Kalau Salah Diet. Coach Ini Kongsi Tip Mudah Nak Kawal Rasa Lapar Elak Makan Banyak

Badan Mudah Gemuk Kalau Salah Diet. Coach Ini Kongsi Tip Mudah Nak Kawal Rasa Lapar Elak Makan Banyak

 

Seseorang individu itu mudah jadi gemuk salah satu sebabnya pemakanan yang salah. Perut kerap lapar, menjadikan kerap ambil makanan. Coach pelangsingan, Fatin Najwa memberikan tip untuk anda mengawal rasa lapar supaya tidak makan banyak sehingga boleh mengundang pertambahan berat badan.

6 Tip Kawal Rasa Lapar

Korang selalu rasa lapar? Asyik fikir pasal makanan? Cuba amalkan 6 tips KAWAL RASA LAPAR ni. Tips keempat tu yang paling ramai orang skip!!!

 

 

1️⃣ banyakkan minum air kosong

• korang ni kadang tu bukan lapar sebenarnya tapi dahaga. So, bila rasa lapar, always minum air kosong dulu dalam 300ml dan bertenang jap. Sebab tu penting selalu ada air kosong dengan korang tau.

2️⃣ berpuasa untuk kawal diri dari nafsu makan

• ada hikmahnya jika kita digalakkan puasa sunat dan Allah wajibkan puasa di bulan Ramadan. Sebab nak bagi badan & perut kita ni rehat. Dan kalau rasa susah sangat nak kawal nafsu makan, amalkan puasa sunat isnin khamis ok?

3️⃣ tingkatkan pengambilan fiber

• Fiber bantu kekal kenyang lebih lama. Pengambilan fiber yang cukup sehari juga akan bantu bakar kalori. Sayur, buah, oats, barli… add on semua ni dalam diet anda ok 👍🏼

4️⃣ susun masa tidur bagi cukup

• Tak cukup tido buatkan susah nak turun berat ni bukan mitos ya. Sebab ni berkaitan dengan hormon dalam badan. Jadi cuba bajet jadual tido supaya cukup 7-8jam sehari supaya tak affect nafsu makan kita.

5️⃣ elakkan stress

• Dont let stress controls you, you are the one who are supposed to control stress. Stress tidak akan membantu penurunan berat sama sekali. Selalunya bila stress jadi lagi makan banyak n makan benda merapu.

6️⃣ makan protein yang cukup dalam diet harian

• Paling penting!!! Cukupkan pengambilan protein. Anda akan rasa kenyang lebih lama, rasa bertenaga dan happy dengan diet. Protein datang dari sumber haiwan dan tumbuhan. Balancekan dua ni sebab jika hanya ambil dari sumber tumbuhan, ada yang sepakej dengan % lemak yang tinggi. Jadi, keep it balance k? 👍🏼

 

Korang selalu rasa lapar? Asyik fikir pasal makanan? Cuba amalkan 6 tips KAWAL RASA LAPAR ni. Tips keempat tu yang paling ramai orang skip!!! . 1️⃣ banyakkan minum air kosong . • korang ni kadang tu bukan lapar sebenarnya tapi dahaga. So, bila rasa lapar, always minum air kosong dulu dalam 300ml dan bertenang jap. Sebab tu penting selalu ada air kosong dengan korang tau. . 2️⃣ berpuasa untuk kawal diri dari nafsu makan . • ada hikmahnya jika kita digalakkan puasa sunat dan Allah wajibkan puasa di bulan Ramadan. Sebab nak bagi badan & perut kita ni rehat. Dan kalau rasa susah sangat nak kawal nafsu makan, amalkan puasa sunat isnin khamis ok? . 3️⃣ tingkatkan pengambilan fiber . • Fiber bantu kekal kenyang lebih lama. Pengambilan fiber yang cukup sehari juga akan bantu bakar kalori. Sayur, buah, oats, barli… add on semua ni dalam diet anda ok 👍🏼 . 4️⃣ susun masa tidur bagi cukup . • Tak cukup tido buatkan susah nak turun berat ni bukan mitos ya. Sebab ni berkaitan dengan hormon dalam badan. Jadi cuba bajet jadual tido supaya cukup 7-8jam sehari supaya tak affect nafsu makan kita. . 5️⃣ elakkan stress . • Dont let stress controls you, you are the one who are supposed to control stress. Stress tidak akan membantu penurunan berat sama sekali. Selalunya bila stress jadi lagi makan banyak n makan benda merapu. . 6️⃣ makan protein yang cukup dalam diet harian . • Paling penting!!! Cukupkan pengambilan protein. Anda akan rasa kenyang lebih lama, rasa bertenaga dan happy dengan diet. Protein datang dari sumber haiwan dan tumbuhan. Balancekan dua ni sebab jika hanya ambil dari sumber tumbuhan, ada yang sepakej dengan % lemak yang tinggi. Jadi, keep it balance k? 👍🏼 . Tag rakan2 anda jika rasa info ni bermanfaat untuk diet nak turun berat 👇🏼👇🏼👇🏼 . Click link di bio ig @coachfatinnajwa untuk mendaftar program #getfitnowonline intake September 👆🏼

A post shared by Team Get Fit Now Online MY (@coachfatinnajwa) on

 

Sumber: Coach Fatin Najwa

Elak Mati Mengejut, Dr Zubaidi Bagi Panduan Pemakanan Selepas Usia Masuk 40-an

Elak Mati Mengejut, Dr Zubaidi Bagi Panduan Pemakanan Selepas Usia Masuk 40-an

 

 

 

Mati mengejut. Fuhh. Dengar pun rasa gerun. Inilah akibatnya jika badan sudah banyak penyakit namun empunya badan tidak perasan pun yang dia ada penyakit.

Luarannya nampak sihat, namun kesihatan dalaman tiada yang tahu. Kecuali jika empunya badan pergi menjalani pemeriksaan secara berkala.

Doktor Perubatan, Blogger, Penceramah Kesihatan dan Penasihat Pemakanan, Dr Zubaidi Ahmad menegaskan amalan pemakanan yang sihat membantu tubuh seseorang itu lebih sihat sekali gus boleh mengelakkan situasi mati mengejut.

Melalui instagram, beliau berkongsi amalan pengambilan minyak zaitun dalam diet terutama ketika bersarapan sangat bagus untuk kesihatan seseorang.

Sarapan minyak zaitun dan kopi

Pagi tadi saya bersarapan. Mulanya mmg malas sbb perut pun tak lapar.
Selalunya saya terus melakukan kerja2 saya tanpa makan (bersarapan) berat. Kecuali saya akan ambil selepas bgn pagi satu sudu minyak zaitun OLIVIE, suku sudu cuka Teen dan sedikit madu.
Itu pun sudah berikan antara 150-200kcal cukup untuk kerja2 membaca dan menghafal yg saya lakukan di awal pagi.
Kemudian air kosong atau kopi plus stevia sepanjang pagi.

Sarapan yang ringkas sebenarnya sudah mencukupi mengikut kepada aktiviti fizikal yang kita lakukan.

Puasa 15 jam

Oleh kerana hari ini hari cuti, saya kena layan anak2 di rumah.
Mereka mahu bersarapan. Bila ada anak yg makan tak habis, jadi sayalah yang terpaksa menghabiskannya. Jadi terpaksa bersarapan.
Nasib baik masa terakhir makan semalam pukul 7pm. Maksudnya kalau saya makan pukul 10am, saya sudah ‘berpuasa’ selama 15 jam.

Sebab itulah kita disarankan ambil makan malam awal. Supaya perut kita mempunyai masa rehat yang agak panjang sebelum kita mula ambil makanan pada waktu pagi esoknya.

Kurangkan makan pada usia 40

Memang saya sudah kurang makan sejak bbp tahun dulu. Kadang2 kala sudah ada rasa takut. Dulu pantang jumpa makanan, semua saya nak rasa. Sekarang masuk umur 40an, jadi takut terutama dengar macam2 cerita kawan2.

Apabila usia sudah masuk 40 tahun, seseorang itu sepatutnya sudah mula ambil berat soal pemakanan. Tidak boleh lagi makan seperti usia muda-muda dahulu.

Meninggal ketika bersukan, itu tak pelik

Bukan lagi pelik kalau org muda meninggal dunia ketika bersukan. Apatah lagi kawan2 saya yg berusia akhir 40an. Luaran nampak sihat. Tiba2 ada berita diserang stroke, sakit jantung dan ada yang meninggal dunia semasa tidur.
Tubuh sudah bersarang dgn pelbagai penyakit. Seperti rumah yg sergam kuat tapi bersarang anai2. Tiba2 runtuh tersembam ke bumi.

Ramai yang tidak sedar penyakit yang ada dalam diri. Silalah rujuk kepada doktor.

Hati-hati dengan karbohidrat ringkas

Maka saya mmg berhati2 dgn makanan yg ada terutama karbohidrat ringkas.
Bila kita kurang makan, kita jadi lapar pula. Jadi nak kurangkan rasa lapar, saya cadangkan agar banyakkan makan sayur, minum air kosong dan ambil lemak sihat 20-30 peratus keperluan tenaga.

Karbohidrat ringkas akan menyebabkan seseorang itu cepat lapar kembali selepas makan. Elakkan pengambilan karbohidrat ini supaya anda tidak kerap asyik nak makan.

Jangan abai 3 makronutrien

Ketiga-tiga makronutrien ini iaitu air, karbohidrat kompleks (sayur-ssyuran) dan minyak sihat inilah yg membuatkan kita rasa puas (satiety) bila makan dan lambat lapar semula.
Kalau tidak, kita akan berasa cepat lapar, dan makan lagi dan lagi walaupun kita tak lapar, kerana kita tak ada rasa puas. Ada perbezaan antara puas dan lapar.

Apa itu makronutnien?

1) Air

2) Karbohidrat kompleks (sayur-sayuran)

3) Minyak sihat

Minyak zaitun ialah minyak yang menyihatkan

Sebab itu saya ambil minyak zaitun OLIVIE dari Olive House sbg minyak sihat saya untuk bertenaga dan mengurangkan rasa cepat lapar. Saya cadangkan satu sudu OLIVIE waktu pagi dan satu sudu waktu malam. -Dr Zubaidi Hj Ahmad

Pagi tadi saya bersarapan. Mulanya mmg malas sbb perut pun tak lapar. Selalunya saya terus melakukan kerja2 saya tanpa makan (bersarapan) berat. Kecuali saya akan ambil selepas bgn pagi satu sudu minyak zaitun OLIVIE, suku sudu cuka Teen dan sedikit madu. Itu pun sudah berikan antara 150-200kcal cukup untuk kerja2 membaca dan menghafal yg saya lakukan di awal pagi. Kemudian air kosong atau kopi plus stevia sepanjang pagi. Oleh kerana hari ini hari cuti, saya kena layan anak2 di rumah. Mereka mahu bersarapan. Bila ada anak yg makan tak habis, jadi sayalah yang terpaksa menghabiskannya. Jadi terpaksa bersarapan. Nasib baik masa terakhir makan semalam pukul 7pm. Maksudnya kalau saya makan pukul 10am, saya sudah ‘berpuasa’ selama 15 jam. Memang saya sudah kurang makan sejak bbp tahun dulu. Kadang2 kala sudah ada rasa takut. Dulu pantang jumpa makanan, semua saya nak rasa. Sekarang masuk umur 40an, jadi takut terutama dengar macam2 cerita kawan2. Bukan lagi pelik kalau org muda meninggal dunia ketika bersukan. Apatah lagi kawan2 saya yg berusia akhir 40an. Luaran nampak sihat. Tiba2 ada berita diserang stroke, sakit jantung dan ada yang meninggal dunia semasa tidur. Tubuh sudah bersarang dgn pelbagai penyakit. Seperti rumah yg sergam kuat tapi bersarang anai2. Tiba2 runtuh tersembam ke bumi. Maka saya mmg berhati2 dgn makanan yg ada terutama karbohidrat ringkas. Bila kita kurang makan, kita jadi lapar pula. Jadi nak kurangkan rasa lapar, saya cadangkan agar banyakkan makan sayur, minum air kosong dan ambil lemak sihat 20-30 peratus keperluan tenaga. Ketiga-tiga makronutrien ini iaitu air, karbohidrat kompleks (sayur-ssyuran) dan minyak sihat inilah yg membuatkan kita rasa puas (satiety) bila makan dan lambat lapar semula. Kalau tidak, kita akan berasa cepat lapar, dan makan lagi dan lagi walaupun kita tak lapar, kerana kita tak ada rasa puas. Ada perbezaan antara puas dan lapar. Sebab itu saya ambil minyak zaitun OLIVIE dari Olive House sbg minyak sihat saya untuk bertenaga dan mengurangkan rasa cepat lapar. Saya cadangkan satu sudu OLIVIE waktu pagi dan satu sudu waktu malam. -Dr Zubaidi Hj Ahmad 0197712391

A post shared by Dr Zubaidi Hj Ahmad (@drzubaidi) on

 

Sumber: Dr ZUbaidi

Aidiladha Dah Berlalu Tapi Stok Daging Masih Banyak. Doktor Ini Beri Petua Nak Kurangkan Kolesterol Secara Alami

Aidiladha Dah Berlalu Tapi Stok Daging Masih Banyak. Doktor Ini Beri Petua Nak Kurangkan Kolesterol Secara Alami

 

 

 

 

Apabila berlangsungnya Hari Raya Korban, kita banyak menerima sumbangan daging lembu yang disembelih pada hari tersebut. Justeru daging itu disimpan dalam peti sejuk.

Hari berikutnya mesti kita banyak masak lauk berasaskan daging, kan? Tanpa kita sedar, kolesterol banyak berkampung dalam badan.

Nak tahu cara kurangkan kolesterol dalam badan secara alami disebabkan makan daging? Pegawai Penyelidik Prinsipal di Pusat Penyelidikan Sains & Teknologi Makanan MARDI, Dr. Suri Roowi, memberikan penjelasan dalam facebook mengenai cara untuk membantu mengurangkan kolesterol secara alami.

Ramai makan daging stok raya korban

Rasanya ramai antara kita menikmati pelbagai hidangan berasaskan daging semasa Hari Raya ini.

Disertakan petua yg telah dilakukan ujian saintifik untuk membantu mengurang kolesterol secara alami. Diantaranya adalah:

Amalkan pengambilan minyak zaitun

makan/minum minyak zaitun (banyak asid lemak mono tak tepu @ MUFA). Minyak zaitun telah dibuktikan dlm banyak kajian saintifik diseluruh dunia untuk kesihatan jantung.

Makanan tinggi fiber larut air

makan banyak sumber fiber larut air contohnya oat dan buah-buahan cth buah tin. Fiber larut air lebih tinggi keupayaan utk bantu turunkan kolesterol berbanding fiber tak larut air.

Oat dan barli

makan oat dan minum barli (sumber tinggi beta-glukan). Bahan ini kawal kemasukan kolesterol dlm darah.

Bawang putih bagus untu cairkan darah

makan bawang putih (ada allicin dan komponen sulfur). Alicin boleh bantu cairkan darah

Limau kasturi antikolesterol

minum jus oren @ limau kasturi (kaya bahan flavanone) – bahan bertindak sebagai antikolesterol. Dalam tubuh, bahan ini membentuk bahan yg bertindak sbg antikolesterol.

Teh hijau pun elok

Minum teh hijau – (kaya bahan ECGC dan epicatechin) yg boleh bantu turunkan kolesterol

Minyak ikan kaya omega

Ambil minyak ikan -(kaya omega3)

 

 

 

Sumber: Dr Suri Roowi

10 Tahun Amal Makan Pedas, Gadis Ini Berdepan Risiko Kanser. Akibatnya Kini Terpaksa Berpantang & Bergantung Pada Ubat

10 Tahun Amal Makan Pedas, Gadis Ini Berdepan Risiko Kanser. Akibatnya Kini Terpaksa Berpantang & Bergantung Pada Ubat

 

 

 

Masyarakat Malaysia memang suka makan makanan pedas malah kepedasan inilah yang dianggap menyempurnakan selera. Tapi tahukah kita sebenarnya amalan makan makanan pedas ini boleh menjejaskan kesihatan malah lebih buruk boleh menyebabkan seseorang itu berdepan penyakit serius iaitu kanser.

Inilah situasi yang dialami oleh gadis yang menggunakan nama Jia Shamsuri. Perkongsiannya mendapat perhatian warga Twitter apabila Jia menceritakan pengalamannya yang berdepan risiko kanser sekiranya terus makan makanan pedas.

Selepas 10 tahun mengamalkan pemakanan pedas Jia kini sedang menderita tahap pertama Barret’s Esophagus.

10 tahun baru rasa azabnya

Sakit perut, susah sendawa dan kentut, sukar bernafas

Hampir setiap hari muntah, sakit perut, tengkuk

 

Diberi ubat tidur sebelum jalani prosedur

Esophagus merah berpunca kesan asid reflux berpanjangan

 

 

Doktor kata boleh undang kanser

Bergantung dengan ubat

Kena pantang makan

 

 

Sumber: Jia Shamsuri

 

 

 

 

 

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: