Pernah Gemuk Sejak Usia 6 Tahun, Diejek Gorila, Lelaki Ini Kongsi 10 Tip Turun Berat Badan

Pernah Gemuk Sejak Usia 6 Tahun, Diejek Gorila, Lelaki Ini Kongsi 10 Tip Turun Berat Badan

 

 

 

Ada orang berbuat keputusan untuk berubah selepas berdepan dengan kehidupan yang menjeruk rasa. Itulah yang berlaku pada seorang pengguna akaun Twitter bernama Khairil Azib. Jika dahulu badannya gemuk dan sering diejek gorila serta badak, kini dia berubah dan tampil dengan lebih tampan bergaya.

Melalui bebenang di Twitter, Khairil menceritakan kisah gemuk sehingga dia berubah menjadi kurus. Lebih menarik Khairil turut berkongsi 10 tip kurus yang dia amalkan.

 

Gemuk sejak usia 6 tahun

 

Diejek gorila, badak

 

Saiz pinggang 44, susah cari pakaian

10 tip kurus cara Khairil Azib

 

Gambar kini Khairil Azib

 

Azib yang dulu dan kini sungguh berbeza

VK kagum sungguh dengan mereka yang mampu menguruskan badan. Bukan mudah nak turun berat badan ni tau. Kena konsisten dan jiwa kena kental. Tahniah dik.

Sumber: Khairil Azib

Sudah Move On Tak Jadi Kahwin, Zulin Aziz Dedah Rahsia Kurus Turun 12 kg Dalam Masa Dua Bulan

Sudah Move On Tak Jadi Kahwin, Zulin Aziz Dedah Rahsia Kurus Turun 12 kg Dalam Masa Dua Bulan

 

 

 

Baru-baru ini pelakon, Zulin Aziz memuat naik gambar perbezaan bentuk badannya di instagram. Memang terbukti nampak perbezaannya. Dulu gemuk, tapi sekarang Zulin nampak lebih langsing dan cantik. Memang Zulin akui yang dia bersungguh-sungguh menguruskan badan sebab hendak mendirikan rumahtangga. Namun pelamin angannya musnah kerana tidak jadi berkahwin.

Pun begitu ada hikmah di sebaliknya apabila kini Zulin tampil lebih cantik dan menawan. VK menghubungi Zulin untuk mengetahui rahsia badannya kini lebih kurus.

 

Usaha 2 bulan

Hilang 12 kg dalam tempoh dua bulan ialah satu kejayaan besar. Mengakui bukan mudah untuk berbuat demikian namun Zulin percaya semuanya boleh jika impian itu sudah terpahat dalam diri.

“Saya bermula dengan berat 82 kg. Selepas amalkan diet, berat saya tinggal 70 kg. Tak ada jalan singkat nak kurus. Saya amalkan rutin aktiviti fizikal di gimnasium.”

Menurut Zulin, dia pergi ke gimnasium sebanyak 4 kali seminggu. Latihan work out biasa dan juga muay tai atau boxing. Latihan ini diajarkan oleh jurulatih bertauliah di gimnasium.

“Kalau sibuk dengan shooting, saya tetap cari ruang untuk pergi ke gimnasium. Kalau tak dapat langsung pun, sekurang-kurangnya sekali seminggu. Kena pergi.

Kurangkan gula

Menurut Zulin, perkara yang ditekankan oleh jurulatihnya ialah pengambilan gula. Ini kerana gula mudah buat seseorang itu jadi gemuk.

“Memang tak ambil gula langsung. Kena biasakan diri. Ketika awal-awal diet memang saya disiplin bab gula ni. Namun selepas dah semakin turun, jurulatih bagi ambil sikit. Dah terbiasa tak ambil gula, jadi tak ada rasa nak ambil pun.”

 

Pentingnya diet dipantau jurulatih

Ada yang suka diet secara bersendirian. Ada juga yang suka diet bersama rakan-rakan. Namun Zulin memilih diet dipantau oleh jurulatih kecergasan yang turut memantau dietnya.

“Apabila ada trainner, ada orang yang ingatkan kita mengenai diet. Ada yang memantau. Kalau tanpa trainner, kena ingatkan diri sendiri. Kalau saya, nak ingatkan diri sendiri mengenai misi diet ni memang tak jalan. Jadi, saya pilih ada trainner untuk jadi lebih disiplin.

Jurulatih bukanlah terlalu bertegas. Ada cheat day yang saya dibenarkan untuk makan apa yang saya nak makan. Tapi bila dah terbiasa dengan pemakanan yang disuruh oleh trainner, pada hari cheat day pun kita dah tak nak makan sangat.

 

View this post on Instagram

 

Saya warning sekali lagi kepada mereka yg guna gambar saya lagi2 berkenaan produk kurus.Jangan ambil kesempatan boleh tak?saya dah penatlah mcmni.Lepas satu,satu. Saya penat2 pergi gym ,saya minum @chocofithq nak kuruskan badan,suka2 hati je ckp kita makan produk dialah,kita ni ikut plan diet dia lah. Terima kasih @iamnajlaa bgtau aku.Aku stress mcmni.Tak baik tau meniaga tipu org.Kang apa2 jadi aku jgk yg dipersalahkan. Selagi xsaman betul2 selagi tu semua org amik kesempatan.Jadi pemaaf pun salah,jadi tegas pun serba salah. Siapa nampak gambar saya dekat mana2 iklan kurus selain dari @chocofithq, Tlg bgtau please.Nak saman berjemaah.Boleh kaya aku!Dah geram sgt dh. Ni dah produk ke-4 org guna muka saya,kali ni saya tak minta buat surat pemohonan maaf secara terbuka lagi dah.Senyap2 surat sampai kat awak nnt 😤 Pada tarikh 1/10/2018 saya secara officialnya dengan @chocofithq .Harap maklum.

A post shared by Zulin Aziz (@zulinaziz) on

 

Wow! VK kagum dengan Zulin yang boleh turun 12 kg dalam masa 2 bulan. Takpelah tak jadi kahwin pun dik. Asalkan badan lebih sihat, hati senang. Insya-Allah yang datang nanti orang yang hebat untuk adik.

Sumber: Zulin Aziz

Bersenam Pasang Pendingin Hawa Atau Ruang Terbuka, Kevin Zafri Perjelas Kekeliruan

Bersenam Pasang Pendingin Hawa Atau Ruang Terbuka, Kevin Zafri Perjelas Kekeliruan

 

 

Apabila kita bersenam, keadaan yang macam mana bagus ya? Boleh ke kalau pasang kipas dan pendingin hawa? Atau perlu bersenam di ruang terbuka misalnya di taman rekreasi? Tapi selalu juga gimnasium  menyediakan ruang senaman yang sejuk berpendingin hawa. Jadi macam mana yang sesuai?

Selalu tak persoalan begini bermain di fikiran anda.

Perunding kesihatan, pemakanan dan kecergasan, Kevin Zahri, memberikan penerangan di laman instagram beliau.

 

Senaman dipengaruhi ‘cuaca’

“Cuaca” tempat senaman mempengaruhi performance semasa bersenam.

Panas atau lembap, cepat dehydrate

Bagi beginners yang baru mulakan program senaman, prihatin tentang keadaan cuaca tempat senaman dan sekiranya panas/lembab, ia akan mempercepatkan dehydratkon, fatique dll.

Bersauna turut bakar kalori

Hence Sauna bakar jumlah calorie yang sama dengan senaman lain walaupun “duduk termenung sahaja”.

Buka tingkap, cabar diri

 

 

Pun begitu, Kevin menggalakkan sesiapa yang ingin bersenam dengan betul dan berpeluh, cabarlah diri. Matikan kipas dan pendingin hawa. Buka tingkap. Jika mahu berlari pantas dan latihan yang lebih lasak tanpa gangguan panas dan rimas serta tak kisah peluh, boleh sahaja jika pasang kipas dan pendingin hawa.

Kalau anda nak berpeluh dan cabar diri – kipas n ac off (but buka tingkap)

Kalau nak run faster, training harder tanpa gangguan “panas n humidity) n tak kisah peluh, AC n Kipas ON.

 

Bagi VK tak kisah bersenam dalam aircond atau tidak. Yang VK kisah ialah jika orang tak suka bersenam. Hahahah. Win tak?

Sumber: Kevin Zahri

Dulu Kuat Makan, Balun Apa Saja Tapi Selepas Ditegur Gemuk, Selekeh & Buruk Balqis Nekad Ubah Diri

Dulu Kuat Makan, Balun Apa Saja Tapi Selepas Ditegur Gemuk, Selekeh & Buruk Balqis Nekad Ubah Diri

 

 

Kalau dulu penampilan pelakon yang popular dengan watak Atul dalam drama Mak Cun ini biasa-biasa saja malah tuan punya badan sendiri mengakui tak kisah dengan badan sedikit berisi dan juga imej sempoi.

Tapi itu Balqisy yang dulu, terbaru penampilannya cukup berbeza sampai teruja VK bila melihat instagram pelakon ini. Makin cantik dan langsing uols.

Paling menarik ada cerita di sebalik perubahan tersebut dan perkara tersebut turut dikongsi oleh Balkisyh atau nama penuhnya Balkisyh Semundur Khan .

Ujar pelakon yang juga ibu kepada dua cahaya mata ini keinginan untuk berubah itu muncul bila orang sekeliling mula menegur tentang keadaan dirinya yang gemuk, selekeh dan buruk termasuklah insan yang dekat dirinya.

Dulu kami tak peduli

“Meh kami cerita sikit apa yang berlaku.Dulu kami pun ada masalah macam hampa semua. Kami tak pernah peduli pun pasal berat kami. Kami balun ja apa makanan yang ada depan kami sebab kami memang kuat makan.

Tapi bila badan kami makin besaq, makin banyak pulak penyakit yang datang. Kami keluar masuk hospital, paling sakit bila job berlakon makin tak ada. Kami tak salahkan sapa-sapa. Dah lumrah zaman sekarang semua nak yg slim melim kan, tu kami tak kisah sangat.

Semua kata kami gemuk, selekeh, buruk

Tapi hat yang kami kisah bila semua orang kata kami gemok, selekeh dan buruk termasuk org yg plg dekat dgn kami. Bila kami da single kami memang uruskan semuanya sendiri. Kami banyak pergi masuk event untuk meniaga cari rezeki. Sampaila kami jumpa founder produk nie dan bagi kami cuba produk dia.

Tanpa ada harapan apa-apa kami pun try jelaa sebab sebelum tu pun da makan macam-macam produk tapi sama ja badan tak turun pun.Tai BERLAKU KEAJAIBAN bila ada perubahan pada berat kami dalam masa yang singkat.

Nekad nak kurus

Jadi kami terus nekad nak kuruih dan buat badan, kami buat betul-betul sampailaa berat kami sekarang tinggal 55 KG sahaja.Nasihat kami kat hampa, untuk mencapai sesuatu kejayaan kita kena ada semangat dan usaha.

Produk-produk ni hanyalah untuk membantu mempercepatkan proses penurunan kita yang penting adalah diri kita dan kita ikut apa yang dia suruh. Bila dah slim nie alhamdulillah rezeki kami makin luas…Baru orang semua nampak kami ni.”

 

View this post on Instagram

 

Meh kami cerita sikit apa yang berlaku.dulu kami pon ada masalah macam hampa semua.kami tak pernah peduli pon pasal berat kami..kami balun jaa apa makanan yang ada depan kami.sebab kami memang kuat makan 😅.tapi bila badan kami makin besaq, makin banyak pulak penyakit yang datang.kami keluar masok hospital.paling sakit bila job berlakon makin tak ada.kami tak salahkan sapa2.dah lumrah zaman skarang smua nak yg slim melim kan 😎😎..tue kami tak kisah sangat..tapi hat yang kami kisah bila semua orang kata kami gemok, selekeh dan burok <termsok org yg plg dekat dgn kami>.bila kami da single kami memang uruskan semuanya sendiri..Kami banyak pergi masok event untuk meniaga cari rezeki..Sampailaa kami jumpa founder produk nie dan bagi kami cuba produk dia..tanpa ada harapan apa2 kami pon try jelaa..sebab sebelum tue pon da makan macam2 produk tapi sama jaa badan tak turun pon..TP BERLAKU KEAJAIBAN bila ada perubahan pada berat kami dalam masa yang singkat..Jadi kami tros nekad nak kuruih dan buat badan..kami buat betoi2 sampailaa berat kami skarang tinggal 55 KG sahaja.Nasihat kami kat hampa, untuk mencapai sesuatu kejayaan kita kena ada semangat dan usaha..produk2 nie hanyalah untuk membantu mempercepatkan proses penurunan kita..yang penting adalah diri kita dan kita ikot apa yang dia suruh..bila dah slim nie alhamdulillah rezeki kami makin luas..baru orang semua nampak kami nie..Bila kami rasa produk nie baguih kami pon buat keputusan untuk jual sendiri sebab kami yang guna dan nampak hasilnya.kami nak kongsi dengan hampa dan supaya hampa pon boleh slim macam kami.Kami tak nak juai produk yang tak sedap dan x berkesan..sama juga macam produk makanan yang kami juai.yang paling penting bila badan da selim nak pakai baju apa pon cantik 😎😎.kami tak perlu risau sebab produk nie tak buat kami rasa lapar dan rasa nak makan yang melampau2 sangat macam dulu2 kala.kalau makan berat2 pon kami akan buang balik lemak dan toksik dalam badan dengan air masak sahaja.sampai sekarang kami masih maintain guna produk nie tapi amik 1 minggu 1 kali sahaja.Hampa tak nak slim mcm kami kaa??haaa meh dm kami yaa 😎😎 @superlemonwithstevia #juskurusviral #juspalinglazat #jomkurusmacamatol

A post shared by Balkisyh Semundur Khan (@qalesyakiss) on

Ujar Balqisy apabila berjaya mengubah diri barulah tawaran berlakon mula kembali dan lebih menarik dia juga turut menjual produk yang digunakan. Malah pesannya tak mustahil untuk seseorang itu menurunkan berat badan asalkan ada tekad dan semangat.

Balkisyh dah berubah, kita bila lagi uols!

 

Sumber: qalesyakiss

 

 

 

Makan Daging Berproses, Dr Zubaidi Pesan Wanita Lebih Terdedah Kepada Kanser Payudara

Makan Daging Berproses, Dr Zubaidi Pesan Wanita Lebih Terdedah Kepada Kanser Payudara

 

 

 

Hari ini, ramai yang gemar makan makanan berasaskan daging berproses. Misalnya burger ataupun hot dog. Ada kala makanan sebegini menjadi pilihan disebabkan gaya hidup yang serba ringkas.

Melalui status instagram, Doktor Perubatan, Blogger, Penceramah Kesihatan dan Penasihat Pemakanan, Dr Zubaidi Ahmad mendedahkan bahawa pemakanan sebegini boleh mengundang peningkatan risiko menghidap kanser payudara.

 

 

Bukan sebab pil hormon sahaja

Ramai yang tidak mengetahui bahawa bukan hanya pil hormone boleh menyebabkan kanser payudara, tetapi dengan memakan daging berproses seperti bacon dan sausej secara kerap dan dalam kuantiti yang tinggi, boleh meningkatkan risiko mendapat kanser payudara.

Seseorang wanita mempunyai risiko untuk mendapat kanser payudara bergantung kepada beberapa faktor. Antaranya ialah umur, faktor keturunan, dan faktor terdedah pada perkara yang merangsangkan kanser.

9% risiko lebih tinggi

Dalam kajian yang dibuat di Britain.
-1 dalam 7 wanita UK didiagnosa mengalami kanser payudara sepanjang hidup mereka.
-kurang 1% dari kes kanser payudara disebabkan oleh pil perancang kehamilan
-2% kes kanser payudara disebabkan oleh pil hormon yang diamalkan selepas menopause
-8% kes kanser payudara disebabkan oleh obesiti dan berlebihan berat badan
-5% kes kanser payudara disebabkan tidak menyusukan anak (not breastfeeding).

Kajian terbaru menunjukkan wanita yang mengambil makanan yang bersumberkan daging berproses secara kerap dan dalam kuantiti yang tinggi mempunyai risiko 9% lebih tinggi dari wanita yang mengambil makanan seperti dalam kuantiti yang sedikit.

Bertepatan dengan kajian WHO

Kajian ini bertepatan dengan kajian yang diterbitkan oleh World Health Organization (WHO), yang mengatakan bahawa daging yang berproses menyebabkan kanser.

Walaupun ramai pakar menganggap ia adalah risiko yang kecil, tetapi siapa sangka bilangan yang kecil itu mungkin adalah kita. Kita termasuk bilangan yang kecil itu.
Ramai yang mengalami penyakit kanser payudara sendiri tidak menyangka mereka adalah golongan berisiko. Jadi lebih baik berhati-hati dan memberi perhatian kepada apa yang kita makan.

Kajian terhadap lebih sejuta wanita

Kajian yang diterbitkan itu melibatkan data lebih sejuta wanita. Kajian ini mengaitkan peningkatan risiko kanser payudara jika mengambil daging berproses dengan risiko kanser payudara. Namun kajian itu tidak menjelaskan adakah ia disebabkan oleh daging yang diproses atau proses pengilangan yang sedia kita tahu yang melibatkan penambahan pengawet, perasa dan pewarna agar daging yang berproses itu lebih tahan lama, lebih cantik dan lebih sedap.

 

View this post on Instagram

 

DAGING BERPROSES BOLEH MENYEBABKAN KANSER PAYUDARA Ramai yang tidak mengetahui bahawa bukan hanya pil hormone boleh menyebabkan kanser payudara, tetapi dengan memakan daging berproses seperti bacon dan sausej secara kerap dan dalam kuantiti yang tinggi, boleh meningkatkan risiko mendapat kanser payudara. Seseorang wanita mempunyai risiko untuk mendapat kanser payudara bergantung kepada beberapa faktor. Antaranya ialah umur, faktor keturunan, dan faktor terdedah pada perkara yang merangsangkan kanser. Dalam kajian yang dibuat di Britain. -1 dalam 7 wanita UK didiagnosa mengalami kanser payudara sepanjang hidup mereka. -kurang 1% dari kes kanser payudara disebabkan oleh pil perancang kehamilan -2% kes kanser payudara disebabkan oleh pil hormon yang diamalkan selepas menopause -8% kes kanser payudara disebabkan oleh obesiti dan berlebihan berat badan -5% kes kanser payudara disebabkan tidak menyusukan anak (not breastfeeding). Kajian terbaru menunjukkan wanita yang mengambil makanan yang bersumberkan daging berproses secara kerap dan dalam kuantiti yang tinggi mempunyai risiko 9% lebih tinggi dari wanita yang mengambil makanan seperti dalam kuantiti yang sedikit. Kajian ini bertepatan dengan kajian yang diterbitkan oleh World Health Organization (WHO), yang mengatakan bahawa daging yang berproses menyebabkan kanser. Walaupun ramai pakar menganggap ia adalah risiko yang kecil, tetapi siapa sangka bilangan yang kecil itu mungkin adalah kita. Kita termasuk bilangan yang kecil itu. Ramai yang mengalami penyakit kanser payudara sendiri tidak menyangka mereka adalah golongan berisiko. Jadi lebih baik berhati-hati dan memberi perhatian kepada apa yang kita makan. Kajian yang diterbitkan itu melibatkan data lebih sejuta wanita. Kajian ini mengaitkan peningkatan risiko kanser payudara jika mengambil daging berproses dengan risiko kanser payudara. Namun kajian itu tidak menjelaskan adakah ia disebabkan oleh daging yang diproses atau proses pengilangan yang sedia kita tahu yang melibatkan penambahan pengawet, perasa dan pewarna agar daging yang berproses itu lebih tahan lama, lebih cantik dan lebih sedap.

A post shared by Dr Zubaidi Hj Ahmad (@drzubaidi) on

 

Takut pulak VK nak makan daging yang frozen ni. Sesekali takpe kot kan. Sebab sedap betul burger yang jual kat tepi jalan tu. Tapi gaya hidup sekarang ni memang kerap makan makanan frozen. Jadi, kenalah ubah sikit gaya hidup tu kan? Nak makan burger, daging tu boleh buat sendiri. Ye tak?

Sumber: Dr Zubaidi Ahmad

Bukan Semua Buah Sesuai Dimakan Ketika Diet. Coach Ini Kongsi Tip Pilih Buah Untuk Kurus

Bukan Semua Buah Sesuai Dimakan Ketika Diet. Coach Ini Kongsi Tip Pilih Buah Untuk Kurus

 

 

 

Buah ialah sumber vitamin dan serat (fibre) yang elok dimakan untuk menambah kesihatan tubuh. Ketika diet, ramai yang mula meninggalkan makanan berminyak dan menggantikannya dengan buah. Pun begitu, buah apa yang elok dimakan? Ini kerana ada buah yang tinggi kandungan gula. Gula ialah ‘musuh’ bagi orang yang sedang berdiet.

Coach pelangsingan, Fatin Najwa dalam instagram memberikan tip mengenai buah yang sesuai dimakan ketika sedang diet.

 

Buah untuk sumber fibre

APA JE BUAH YANG BOLEH MAKAN BILA TENGAH DIET NI? BETIK BOLEH TAK?

Okay saya selalu dapat soalan ni. Pasal pilihan buah apa nak makan masa tengah diet.. dan berapa biji atau kuantiti boleh makan. Baca caption sampai habis k 👇🏼

Buah ni bagus kerana ia membekalkan sumber fiber dalam makronutrien yang diperlukan badan kita setiap hari. Tapi jangan tak tahu.. buah juga ada kandungan karbo (dari gula buah) jadi penting untuk tahu mana yang ok dan tak berapa ok.

Yang bagus untuk diamalkan secara kerap ialah buah dalam kategori LOW GI (glycaemic index). GI ni ada kena mengena dengan craving pada benda manis, high carbs dan constantly rasa lapar jika korang ambil more high GI food.

Ambil buah di antara waktu makan

Buah bagus diambil in between main meals sebagai snacking. Bajet kalori around 100-150 kalori jadi kalau epal ke pisang ke pear ke jambu batu ke (low GI) boleh ambil sebiji per snacktime. Kalau betik (GI sederhana) ambil sepotong je. Buah yang tinggi GI jangan selalu amalkan masa tengah diet, sekali sekala ok.

Mana nak tahu ni? Google je “low GI fruits” untuk check apa lagi buah yang bagus makan ketika diet 😊 swipe tepi untuk tengok carta GI ni, mana yang tinggi, mana yang sederhana dan mana yang rendah.
.
Mudah je kan? Harap info ni bermanfaat dan membantu diet korang. Tag kawan2 yang tengah diet untuk sebarkan info ni pada mereka juga ♥️ #getfitnowonline

 

View this post on Instagram

 

APA JE BUAH YANG BOLEH MAKAN BILA TENGAH DIET NI? BETIK BOLEH TAK? . Okay saya selalu dapat soalan ni. Pasal pilihan buah apa nak makan masa tengah diet.. dan berapa biji atau kuantiti boleh makan. Baca caption sampai habis k 👇🏼 . Buah ni bagus kerana ia membekalkan sumber fiber dalam makronutrien yang diperlukan badan kita setiap hari. Tapi jangan tak tahu.. buah juga ada kandungan karbo (dari gula buah) jadi penting untuk tahu mana yang ok dan tak berapa ok. . Yang bagus untuk diamalkan secara kerap ialah buah dalam kategori LOW GI (glycaemic index). GI ni ada kena mengena dengan craving pada benda manis, high carbs dan constantly rasa lapar jika korang ambil more high GI food. . Buah bagus diambil in between main meals sebagai snacking. Bajet kalori around 100-150 kalori jadi kalau epal ke pisang ke pear ke jambu batu ke (low GI) boleh ambil sebiji per snacktime. Kalau betik (GI sederhana) ambil sepotong je. Buah yang tinggi GI jangan selalu amalkan masa tengah diet, sekali sekala ok. . Mana nak tahu ni? Google je “low GI fruits” untuk check apa lagi buah yang bagus makan ketika diet 😊 swipe tepi untuk tengok carta GI ni, mana yang tinggi, mana yang sederhana dan mana yang rendah. . Mudah je kan? Harap info ni bermanfaat dan membantu diet korang. Tag kawan2 yang tengah diet untuk sebarkan info ni pada mereka juga ♥️ #getfitnowonline

A post shared by Team Get Fit Now Online MY (@coachfatinnajwa) on

 

Indeks Glisemik (GI) ialah kiraan gula dalam makanan. Bacaannya ialah:

Rendah: 55 dan ke bawah
Sederhana: 56 to 69
Tinggi: 70 dan ke atas

Jadi, buah apa yang sesuai dimakan ketika diet?

1. Ceri (GI 20)

2. Limau gedang (GI 25)

3. Aprikot (GI 32)

4. Pir (GI 38)

 

5. Epal (GI 39)

 

6. Oren (GI 40)

 

7. Plum (GI 40)

8. Strawberi (GI 41)

 

9. Pic (GI 42)

 

Sumber: Fatin Najwa

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: