Sekali Pandang Macam Remaja Tapi Usia Dah 42 Tahun, 2 Amalan Buat Lure Suh Awet Muda

Sekali Pandang Macam Remaja Tapi Usia Dah 42 Tahun, 2 Amalan Buat Lure Suh Awet Muda

 

 

Sekali pandang, ramai menyangka dia pelajar kolej yang masih muda remaja tapi kita semua silap. Hakikatnya wanita bernama Lure Hsu ini sudah pun berusia 42 tahun. Macam tak percaya kan!

Berasal dari Taiwan dia adalah bintang baru di negara tersebut yang membuatkan ramai terpegun melihat penampilannya yang begitu muda.

Nak tahu rahsianya? Bukan pembedahan plastik ya tapi dua amalan yang paling mudah. Kata Lure, wajah yang nampak muda remaja itu adalah hasil amalan minum banyak air kosong dan makan banyak sayur-sayuran.

 

Lure yang juga seorang pereka hiasan dalaman mula dikenali gara-gara adiknya Sharon Hsu, 36 yang juga merupakan seorang pelakon di Taiwan.

Dia mempelawa Lure turut serta dalam satu rancangan hiburan bersamanya. Tidak lama kemudian Sharon memuat naik gambar Lure menyambut ulang tahun ke 40 akaun Facebook miliknya.

Dari situlah ia bermula, peminat mula terkejut mengetahui umurnya yang sebenar memandangkan wajahnya mulus tanpa kedutan dan juga penampilannya seperti gadis remaja.

Digelar Dewi Yang Dibekukan Usia

Sejak itu gambar-gambar Lure yang dimuat naik dalam laman instagram mula tular di media sosial hingga dia digelar Dewi Yang Dibekukan Usia.

Turut terkenal di negara China, dalam satu temu ramah dengan media Taiwan, Lure mendedahkan lebih lanjut tentang amalan awet muda yang dilakukan.

Ujarnya dia minum banyak air dalam sehari dan akan cuba mengelakkan air yang mengandungi gula dan gas. satu-satunya air manis yang diminum adalah kopi yang diambil setiap pagi.

Dia juga pengemar sayur terutama pak choi pada masa yang sama mengelakkan sebarang sos dan juga hidangan pedas.

Untuk penjagaan wajahnya, Lure menyarankan wanita lain melembapkan kulit mereka. Katanya bila kulit lembap, kedutan dan juga penuaan tidak perlu dirisaukan.

 

Selain itu dia juga mengamalkan krim pelindung sinar matahari di samping pengambilan suplemen setiap hari termasuk vitamin C dan kolagen untuk mendapat kulit wajah yang anjal dan berseri.

Sumber: http://www.dailymail.co.uk

 

 

 

 

Bonda Rozita Akui Sukar Cari Tukang Urut Mahir, Sampai Ke Kampung-Kampung Pergi Survey

Bonda Rozita Akui Sukar Cari Tukang Urut Mahir, Sampai Ke Kampung-Kampung Pergi Survey

 

 

 

Apabila kita ingin mendapatkan khidmat urut, sudah pasti perkara paling utama ialah kemahiran yang dimiliki. Sebab itulah, jutawan kosmetik, Bonda Rozita Ibrahim sanggup pergi mencari walau di mana sahaja mereka berada.

Beliau sendiri mengakui bukan mudah nak dapat seorang tukang urut yang mahir dengan ilmu yang ALLAH berikan. Menurut Bonda Rozita, tempoh tujuh bulan pun belum tentu dia dapat menemui tukang urut yang menepati cita rasanya.

Melalui instagram, beliau memberitahu bahawa jika ada yang mengenali tukang urut mahir, beliau sendiri akan menemui tukang urut itu untuk mencuba khidmat urut yang ditawarkan. Begitulah betapa terperincinya pemilihan tukang urut mahir bagi Bonda Rozita.

 

Saya akan test sendiri urutannya

Cari tukang urut yg mahir sgt susah.. 7 bulan blm tentu sy dpt sorg.. Merata2 tanya dan kalau dh jumpa sy akan dtg test sendiri urutannya. Selalunya mereka masuk ke kwasan pendalaman survey dr org2 setempat di kampung bertanyakan kebolehan pd penduduk setempat..

Kenal pasti tukang urut mahir

Sy pernah buat semasa arwah ayah sy sakit saraf dn tulang belakang ..Apa yg saya buat di rumah hutan merupakan kemahiran yang ada pada saya mengenalpasti tukang urut yang bagus untuk memudahkan orang yang ingin berikhtiar dengan cara berbagai teknik urutan dlm aura 6 sendi

Mahir mengurut ialah anugerah ALLAH

Tukang urut sy dapat mengenal urat2 yg menyelit dn saraf2 tenggelam utk dibetulkan..Ilmu Allah beri pd mereka sgt unik dn susah nk belajar..(belum tentu pandai..gifted dr Allah)..Slip disk..peranak keluar boleh masik balik..Susah gerak dn macam2 kebolehan yg ada diantara mereka..

 

 

 

View this post on Instagram

 

Cari tukang urut yg mahir sgt susah.. 7 bulan blm tentu sy dpt sorg.. Merata2 tanya dan kalau dh jumpa sy akan dtg test sendiri urutannya.. . Selalunya mereka masuk ke kwasan pendalaman survey dr org2 setempat di kampung bertanyakan kebolehan pd penduduk setempat.. . Sy pernah buat semasa arwah ayah sy sakit saraf dn tulang belakang ..Apa yg saya buat di rumah hutan merupakan kemahiran yang ada pada saya mengenalpasti tukang urut yang bagus untuk memudahkan orang yang ingin berikhtiar dengan cara berbagai teknik urutan dlm aura 6 sendi . Tukang urut sy dapat mengenal urat2 yg menyelit dn saraf2 tenggelam utk dibetulkan..Ilmu Allah beri pd mereka sgt unik dn susah nk belajar..(belum tentu pandai..gifted dr Allah)..Slip disk..peranak keluar boleh masik balik..Susah gerak dn macam2 kebolehan yg ada diantara mereka.. . Follow @rumah.terapi.alam utk rumah hutan.. atau hubungi 0192212617/0167719343 . Khimar @bonda_by_rozita_ibrahim Atau hubungi 0199009133 . Info produk : @jrm.official List Pengedar : @jrm.network . Dan boleh subscribe ke youtube channel bonda : Rozita Ibrahim utk lihat video2 yg menarik..!

A post shared by ROZITA JRM OFFICIAL (@bondarozitaibrahim) on

 

VK setuju. Memang susah nak dapat khidmat tukang urut mahir ni. Memang ada yang belajar teknik mengurut. Tapi kalau dapat tukang urut yang memang pandai mengurut atas anugerah ALLAH ni memang amat bertuah. Senang cakap, tukang urut macam ni, dia sentuh-sentuh je tempat yang bermasalah tu, boleh sembuh.

Sumber: Bonda Rozita Ibrahim

Wanita Risau Garisan Perut Makin Hitam, Dr Zubaidi Perjelas Perubahan Hormon Ketika Hamil

Wanita Risau Garisan Perut Makin Hitam, Dr Zubaidi Perjelas Perubahan Hormon Ketika Hamil

 

 

Kalau anda perasan, ketika hamil selalunya wujud garisan hitam di bahagian perut hingga ke ari-ari. Ada sesetengan individu yang risau akan garisan itu yang semakin lama semakin jelas di perutnya, terutama ketika hamil.

Hal ini menyebabkan Doktor Perubatan, Blogger, Penceramah Kesihatan dan Penasihat Pemakanan, Dr Zubaidi Hj Ahmad mendapat banyak soalan berkaitan dengan garisan hitam ini. Melalui Instagram, Dr Zubaidi menjelaskan sekali gus merungkai persoalan.

 

Disebut Linea Nigran

Pagi ini saya mendapat email. Seorang wanita yang hamil begitu risau tentang garisan hitam di perut (abdomen) beliau. Tanda hitam semakin jelas kelihatan setiap hari. Berbanding dengan rakan beliau yang juga hamil, tanda garisan hitam itu tidak begitu ketara.

Sebenarnya tanda garisan begitu disebut sebagai Linea Nigran adalah tanda yang normal, bukan bermakna mengalami apa-apa masalah kesihatan semasa hamil. Jadi jangan risau.

Wanita tak hamil pun ada garisan ni

Garisan ini sebenarnya lebih jelas bagi wanita yang sebelum hamil pun mempunyai garisan ini, cuma mungkin ia tidak berapa jelas. Ia mungkin lebih cerah dan disebut sebagai linea alba.

Ada sesetengah wanita garisan ini tidak kelihatan jelas pun. Garisan ini bermula dari pusat di abdomen sehingga ke tulang ari-ari (public bone). Semasa hamil ia kelihatan lebih gelap. Ia lebih kelihatan apabila seorang wanita menghampiri bulan ke lima usia kehamilan.

Disebabkan perubahan hormon

Tidak diketahui punca sebenarnya garisan ini berlaku. Cuma ada teori yang mengatakan ia disebabkan oleh perubahan hormon ketika hamil. Pada masa ini melanocyte-stimulating hormone yng dikeluarkan oleh uri (placenta) menyebabkan garisan ini menjadi lebih gelap. Ia juga menyebabkan kawasan di sekitar puting (areolar) menjadi lebih gelap.

Garisan lebih jelas kalau kurang asid folik

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Family Medicine and Primary Care di India mendapati wanita yang mempunyai garisan kehamilan seperti ini berlaku pada wanita yang mengalami masalah kekurangan asid folik semasa hamil.

Sebenarnya kajian ini memberitahu bahawa kekurangan asid folik bukanlah penyebab masalah ini. Cuma wanita yang mengalami kekurangan asid folik akan menunjukkan garisan kehamilan yang lebih jelas.

Bukan petunjuk jantina bayi

Ia juga bukan sebagai tanda bahawa anak dalam rahem adalah anak lelaki. Jika ia berlaku, ia mungkin hanya kebetulan saja.

Jadi jangan risau dengan garisan ini. Ia adalah normal berlaku semasa hamil. Garisan ini akan semakin hilang apabila selepas melahirkan anak.

Sapukan sedikit minyak kelapa dara (VCO) atau serum vitamin E, garisan ini akan lebih cepat hilang. Pengambilan vitamin E juga membantu mencantikkan kulit selepas melahirkan anak. -Dr Zubaidi Hj Ahmad

 

 

View this post on Instagram

 

GARISAN DI PERUT SEMASA HAMIL Pagi ini saya mendapat email. Seorang wanita yang hamil begitu risau tentang garisan hitam di perut (abdomen) beliau. Tanda hitam semakin jelas kelihatan setiap hari. Berbanding dengan rakan beliau yang juga hamil, tanda garisan hitam itu tidak begitu ketara. Sebenarnya tanda garisan begitu disebut sebagai Linea Nigran adalah tanda yang normal, bukan bermakna mengalami apa-apa masalah kesihatan semasa hamil. Jadi jangan risau. Garisan ini sebenarnya lebih jelas bagi wanita yang sebelum hamil pun mempunyai garisan ini, cuma mungkin ia tidak berapa jelas. Ia mungkin lebih cerah dan disebut sebagai linea alba. Ada sesetengah wanita garisan ini tidak kelihatan jelas pun. Garisan ini bermula dari pusat di abdomen sehingga ke tulang ari-ari (public bone). Semasa hamil ia kelihatan lebih gelap. Ia lebih kelihatan apabila seorang wanita menghampiri bulan ke lima usia kehamilan. Tidak diketahui punca sebenarnya garisan ini berlaku. Cuma ada teori yang mengatakan ia disebabkan oleh perubahan hormon ketika hamil. Pada masa ini melanocyte-stimulating hormone yng dikeluarkan oleh uri (placenta) menyebabkan garisan ini menjadi lebih gelap. Ia juga menyebabkan kawasan di sekitar puting (areolar) menjadi lebih gelap. Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Family Medicine and Primary Care di India mendapati wanita yang mempunyai garisan kehamilan seperti ini berlaku pada wanita yang mengalami masalah kekurangan asid folik semasa hamil. Sebenarnya kajian ini memberitahu bahawa kekurangan asid folik bukanlah penyebab masalah ini. Cuma wanita yang mengalami kekurangan asid folik akan menunjukkan garisan kehamilan yang lebih jelas. Ia juga bukan sebagai tanda bahawa anak dalam rahem adalah anak lelaki. Jika ia berlaku, ia mungkin hanya kebetulan saja. Jadi jangan risau dengan garisan ini. Ia adalah normal berlaku semasa hamil. Garisan ini akan semakin hilang apabila selepas melahirkan anak. Sapukan sedikit minyak kelapa dara (VCO) atau serum vitamin E, garisan ini akan lebih cepat hilang. Pengambilan vitamin E juga membantu mencantikkan kulit selepas melahirkan anak. -Dr Zubaidi Hj Ahmad

A post shared by Dr Zubaidi Hj Ahmad (@drzubaidi) on

VK pun perasan gak ada garisan macam ni kat perut. Mujur ada penjelasan daripada Dr Zubaidi ni. Hilang segala persoalan. Yalahkan, takut gak kalau bahaya ke, apa ke.

Sumber: Dr Zubaidi

Pengantin Cantik Bertongkat! Rupanya Cedera Kerana Selamatkan Kucing

Pengantin Cantik Bertongkat! Rupanya Cedera Kerana Selamatkan Kucing

 

 

Foto pengantin bertongkat ini tular di media sosial baru-baru ini. Mana taknya selalu tengok pengantin tampil serba sempurna namun kali ini dalam keadaan kaki berbalut dan bertongkat. Tapi menariknya dalam keadaan sebegitu pun pengantin perempuan kelihatan cukup menawan dan mempersonakan mata memandang.

Ramai yang tertanya-tanya siapalah gerangan pengantin ini dan akhirnya cerita sebenar terjawab apabila pereka busana cosryofficial yang dikenakan mempelai merungkai kisah tentang pasangan ini di instagramnya.

Pengantin perempuan, Siti Naquiah rupanya terseliuh kaki tiga hari selepas akad nikah kerana mahu menyelamatkan kucing kesayangannya. Tapi mujurlah pasangannya seorang doktor.

Disebabkan kecederaan itulah Siti Naquiah terpaksa bertongkat ketika majlis resepsi berlangsung. Namun begitu ia tidak sedikitnya menjejaskan keanggunan pengantin, tetap cantik malah dilihat unik.

Mulianya hati Naqiah

PART 1 (Doktor Amirul ariff & Siti Naqiah)

Sebak juga masa final fitting dengan Naqiah. 5 hari sebelum wedding receptionnya kelmarin dia cedera pada kakinya disebabkan nak selamatkan seekor kucing dan akhirnya dia terpaksa mengunakan tongkat untuk berjalan pada majlis istimewanya.
Dia sanggup korbankan diri hanya kerna seekor kucing. Ya Allah sangat mulianya Naqiah. Semoga Allah memberikan kebahagian dan kekal till jannah. Amin yra.Pengantin turun dari singgahsana pelamin diiringi si suami. Walau bertongkat tetap anggun.

 

 

View this post on Instagram

 

PART 1 (Doktor Amirul ariff & Siti Naqiah) . . sebak juga masa final fitting dengan naqiyah 😢😢 .. 5hari sebelum wedding receptionnya kemarin dia cedera pada kakinya disebabkan nak selamatkan seeekor kucing . dan akhirnya dia terpaksa mengunakan tongkat untuk berjalan pada majlis istimewanya . Dia sanggup korban kan diri hanya kerna seekor kucing . Ya Allah sangat mulia nya naqiah . semoga Allah memberikan kebahagian n kekal till jannah . amin yra . . Pengantin turun dari singgahsana pelamin diiringi si suami. Walau bertongkat tetap anggun. . Memori teristimewa buat Cosry ❤️ . Busana : @putraaziz_cosry MUA : @ramzamode hairstylisht : @syukqadir Photographer : @hafizudinhamdanphotography Wedding planner: @rekateemor

A post shared by COSRY (@cosryofficial) on

Pengantin pakai sneakers

PART 2 (Doktor Amirul ariff & Siti Naqiah)

This is what we call a best friend️, btw the bride wearing sneakers for her big day.

 

View this post on Instagram

 

PART 2 . (Doktor Amirul ariff & Siti Naqiah) . this is what we call a best friend 😭❤️, btw the bride wearing sneakers for her big day

A post shared by COSRY (@cosryofficial) on

She look so prefest walau bertongkat

PART 3 (Doktor Amirul ariff & Siti Naqiah)

Walaupun mengalami kecederaan kecil pada hari bersejarah buat Naqiah dan Ariff namun senyuman yang terukir pada pengantin perempuan buat kan semuanya berjalan dgn lancar .She look so perfect walaupon bertongkat …Admin rasa tersentuh la bila dia jalan nak jumpa husband dia tu . Kita doakan moga kaki Naqiah cepat sembuh okay guys.

 

 

Nasib baik suaminya doktor, confirm rawatan tip top kan! Apapun VK ucapkan selamat pengantin baru pasangan  Dr. Amirul Ariff dan Siti Naqiah, semoga berbahagia ke anak cucu.

 

Sumber: cosryofficial

 

 

 

 

 

 

Selalu Pakai Mekap dan Berada di Bawah Panas Matahari, Uyaina Arshad Kongsi Rahsia Jaga Kulit Wajah

Selalu Pakai Mekap dan Berada di Bawah Panas Matahari, Uyaina Arshad Kongsi Rahsia Jaga Kulit Wajah

 

Bergelar selebriti memanglah penampilan kena nampak cantik dan sedap mata memandang. Senang kata, selebriti ni dah dianggap bagai hal masayarakat. Setiap apa yang dipakai dan digayakan menarik perhatian.

Pun begitu, bagi pengacara, Uyaina Arshad, cantik itu subjektif. Dia lebih selesa menjadi diri sendiri dengan menjaga badan dan kulit wajah mengikut cara tersendiri sebagaimana ibu dan adik-beradiknya.

 

Detoks cuka epal

Uyaina menyatakan bahawa dia berketurunan Arab. Justeru badannya mudah naik jika terlebih makan dan kurang bersenam. Salah satu cara untuk memastikan perut tidak buncit selain melawaskan pembuangan, Uyaina mengamalkan cuka epal. Uyaina minum cuka epal 1 sudu besar setiap pagi ketika perut kosong.

Selain itu, untuk memastikan badan kekal langsing, Uyaina mengehadkan pengambilan nasi. Dalam seminggu dia hanya makan nasi dua atau tiga kali sahaja. Selebihnya dia makan sesuatu yang mengenyangkan selain nasi misalnya roti.

“Saya tak boleh hari-hari makan nasi. Saya ni keturunan Arab jadi memang badan mudah sangat nak naik. Kena hati-hati. Selain itu, saya juga bersenam. Selalunya lari atas treadmill selama 30 minit hingga sejam. Tu memang kena buatlah nak jaga badan dan juga stamina.”

Minum air sayur

Nak tahu apa rahsia kulit Uyaina yang licin macam telur kena kupas ni? Kata Uyaina, dia selalu minum air tomato, lobak merah dan timun yang dikisar halus.

“Lepas kisar semua sayur tu, saya masukkan sikit stevia. Jangan bubuh gula pula. Minum air sayur ni membuatkan kulit lebih lembap dan berseri. Kalau ikut emak saya, mak suka yang pahit macam daun betik. Minum air rebusan daun betik pun bagus untuk cantik dan sihat,” katanya.

Basuh mekap bersih-bersih

Disebabkan selalu tampil di kaca televisyen dan penggambaran lain, wajah Uyaina selalu dikenakan mekap. Mengakui bahawa penggunaan alat mekap dalam masa panjang boleh menjejaskan kulit namun Uyaina berkongsi panduan yang dilakukan supaya kulit wajah kekal cantik.

“Perkara utama yang saya amalkan ialah jangan sesekali tidur tanpa bersihkan mekap. Kena basuh bersih-bersih semua solekan barulah boleh tidur. Nak kulit sihat, saya pakai pelembap dan sun block. Dalam keluarga, saya seorang yang ada masalah kulit sensitif. Jadi saya kena lebih berhati-hati dan lebih suka gunakan bahan semula jadi untuk jaga kulit muka.”

Juara Puteri Muslimah Asia 2018

Pada Mei lalu, Uyaina telah menjadi juara untuk program Puteri Muslimah Asia yang diadakan di Jakarta, Indonesia. Mewakili Malaysia, Uyaina menewaskan peserta dari Indonesia, Turki dan Brunei.

Sebagai wanita berhijab, sudah semestinya fesyen yang seksi tidak sesekali akan digayakan. Dia lebih selesa menggayakan pakai yang ringkas namun tetap nampak menawan.

“Pilihan saya ialah blaus yang labuh hingga ke lutut dan dipadankan dengan seluar. Itu memang gaya saya ketika keluar ke mana-mana. Senang dan selesa,” katanya menutup bicara.

Kopek Petai Pun Cantik, Farahdhiya Curi Tumpuan Netizen Kerana Petai

Kopek Petai Pun Cantik, Farahdhiya Curi Tumpuan Netizen Kerana Petai

 

Baru-baru ini penyanyi dan pelakon Farahdhiya memuat naik ke Instagram gambar bersama petai dalam jumlah yang banyak. Caption sempoi mencuri perhatian netizen.

Ada bakat jadi calon menantu mak awak tak?😛 Party petai namanya ni!!Thanks for the petai!U know who u are 😘 #kopekpetaisendiri

Gara-gara gambar ini, Farahdhiya menerima pelbagai komen yang mencuit hati.

Orang cantik semua makan petai

Fazura pun hantu petai

Siap bagi petua supaya petai tahan lebih lama

Kopek petai pun cantik

 

 

View this post on Instagram

 

Ada bakat jadi calon menantu mak awak tak?😛 Party petai namanya ni!!Thanks for the petai!U know who u are 😘 #kopekpetaisendiri

A post shared by farahdhiya_fd (@farahdhiya_fd) on

Sambal godok petai – Inilah rupanya kejadian petai yang dikopek tu

 

 

View this post on Instagram

 

Sambal Godok Petai for friends 😁 #fdcooked #fdskitchen #sayatakjual

A post shared by farahdhiya_fd (@farahdhiya_fd) on

 

Perghhhh kecur liur tengok sambal godok petai Farahdhiya ni. Tiba-tiba VK rasa cantik sebab netizen kata perempuan cantik semua hantu petai. VK la tu… hahahaha

 

Sumber: farahdhiya

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: