Anak Merengek Petanda Besar Diana Amir Perlu Batalkan Percutian Ke Hong Kong, Taufan Mangkhut Boleh Bahayakan Nyawa

Anak Merengek Petanda Besar Diana Amir Perlu Batalkan Percutian Ke Hong Kong, Taufan Mangkhut Boleh Bahayakan Nyawa

 

 

Baru-baru ini, dunia dikejutkan dengan berita taufan Mangkhut yang bergerak dari Filipina kini melanda Hong Kong. Malah pihak berkuasa mengeluarkan amaran taufan tahap 10. Amaran yang dikeluarkan The Observatory iaitu badan pemantau cuaca Hong Kong turut memaklumkan angin beserta ribut dengan kelajuan 175 kilometer sejam menyebabkan taufan itu bergerak 30 kilometer sejam.

Ekoran itu, pihak berkuasa penerbangan memaklumkan 889 penerbangan telah ditangguhkan atau dibatalkan. Salah seorang yang terkesan dengan hal ini ialah pelakon, Diana Amir. Lebih menyentuh hati ialah anak sulung Diana sendiri yang dapat ‘merasai’ akan hal ini.

Diana yang sedang hamil lapan bulan dan keluarganya sedang merancang hendak bercuti ke Hong Kong. Tempahan hotel dan penerbangan semuanya telah selesai. Namun, apabila Diana mendapat notifikasi daripada syarikat travel mengenai taufan ini, dia telah membatalkan perancangan.

Di instagram, Diana menceritakan mengenai apa yang anaknya katakan mengenai kapal terbang yang mungkin seperti petanda bahawa bakal berlaku taufan yang boleh mengancam nyawa jika mereka sedang berada nun jauh di atas pesawat.

Uncle tak bagi naik flight

Khawlah : Uncle tak bagi Khawlah naik flight ( sambil nangis , baru bangun )
.

Mummy : Kenapa uncle tak bagi, khawlah boleh naik flight, dont worry ok?
.

Khawlah : Tapi tadi uncle cakap Khawlah tak boleh naik flight ( nangis lagi ) 😢
.

Puas nak kena pujuk dia.. That time i mcm meremang jugakla sbb kebetulan kitorg tgh plan2 nak pergi Hong Kong, tapi i mcm, takpe kot.. die mimpi je..

Dapat notifikasi

Our initial plan was to have our last #HDbabymoon kat Hong Kong last weekend 15-18 September, sekarang kan dah #8monthspregnant , pasni mesti takleh dah jalan2 , kalau dah lepas pantang nanti pun kena tunggu baby besar baru larat nak holiday kan? tapii Allah sebaik2 perancang
.
.
ومكروا مكرا والله خير الماكرين

dah book semua aktiviti, hotel, but on 13 September dapat notification drp @klooktravel ttg Super Thyphoon Mangkhut ( May Allah ease their pain and hardship)

Batalkan percutian

Diana trus msg husband and cerita pasal khawlah , maybe it’s a sign, that we have to cancel our trip . “safety first” husband cakap
.
Alhamdulillah for the technology, they get to forecast the weather.. can’t imagine if we were stranded there w broken windows, strong winds of 155km/h, (try tgk youtube video Thyphoon Mangkhut Flight, rasa xnak nak flight dah lepas ni.. ) confirm nangis dgn budak2 kecik @khawlah_khadija ni.. .
.
Dunia hanya sementara, kun fayakun, kalau Allah nak musnahkan sekelip mata je. Tapi Allah bagi teguran sikit2, supaya kita ada masa untuk bertaubat.. .
.
Kita mungkin tak “pergi” lagi, tapi kita pasti akan kembali padaNya
.
semoga saat itu husnul khotimah.. saat itu dalam keadaan beriman.. saat itu kita dalam rahmatNya.. Amin.. Ya Rabb ..

 

 

View this post on Instagram

 

Khawlah : Uncle tak bagi Khawlah naik flight ( sambil nangis , baru bangun ) . Mummy : Kenapa uncle tak bagi, khawlah boleh naik flight, dont worry ok? . Khawlah : Tapi tadi uncle cakap Khawlah tak boleh naik flight ( nangis lagi ) 😢 . . Puas nak kena pujuk dia.. That time i mcm meremang jugakla sbb kebetulan kitorg tgh plan2 nak pergi Hong Kong, tapi i mcm, takpe kot.. die mimpi je.. . . Our initial plan was to have our last #HDbabymoon kat Hong Kong last weekend 15-18 September, sekarang kan dah #8monthspregnant , pasni mesti takleh dah jalan2 , kalau dah lepas pantang nanti pun kena tunggu baby besar baru larat nak holiday kan? tapii Allah sebaik2 perancang . . ومكروا مكرا والله خير الماكرين . . dah book semua aktiviti, hotel, but on 13 September dapat notification drp @klooktravel ttg Super Thyphoon Mangkhut ( May Allah ease their pain and hardship ) . . Diana trus msg husband and cerita pasal khawlah , maybe it’s a sign, that we have to cancel our trip . “safety first” husband cakap . . Alhamdulillah for the technology, they get to forecast the weather.. can’t imagine if we were stranded there w broken windows, strong winds of 155km/h, (try tgk youtube video Thyphoon Mangkhut Flight, rasa xnak nak flight dah lepas ni.. ) confirm nangis dgn budak2 kecik @khawlah_khadija ni.. . . Dunia hanya sementara, kun fayakun, kalau Allah nak musnahkan sekelip mata je. Tapi Allah bagi teguran sikit2, supaya kita ada masa untuk bertaubat.. . . Kita mungkin tak “pergi” lagi, tapi kita pasti akan kembali padaNya . . semoga saat itu husnul khotimah.. saat itu dalam keadaan beriman.. saat itu kita dalam rahmatNya.. Amin.. Ya Rabb ..

A post shared by D I A N A A. (@dianaamir) on

 

Sumber: Diana Amir

Liza Hanim Hamil Anak Ke-5, Kehamilan Tak Dirancang, Alami Pendarahan dan Muntah Teruk

Liza Hanim Hamil Anak Ke-5, Kehamilan Tak Dirancang, Alami Pendarahan dan Muntah Teruk

 

 

 

Baru-baru ini penyanyi, Liza Hanim tampil dalam Konsert Dua Diva di Singapura. Seterusnya, dia turut terlibat dalam Konsert Semalam Di Malaya di Dewan Filharmonik Petronas, KLCC.

Tiada sesiapa pun yang tahu dia hamil kecuali pihak pengurusan konsert sahaja. Melalui instagram, akhirnya Liza Hanim mengumumkan mengenai kehamilannya. Ini adalah anak kelima buat Liza Hanim dan suaminya, bekas anggota kumpulan Indigo, Mohamed Shahrin Samsudin.

Banyak dugaan

Liza mengakui dia mengalami banyak dugaan ketika hamil kali ini. Antaranya ialah pendarahan sebelum konsert Dua Diva. Malah dia turut dimasukkan ke wad kerana muntah teruk sehingga kurang air dalam badan.

 

Rezeki sungguh indah

Alhamdulillah saya kini hamil anak ke 5. Sesungguhnya ini adalah anugerah dan rezeki yang sungguh indah dan amat bermakna dari Allah SWT…. walaupun kuat dugaan sepanjang kehamilan ni, bleeding sebelum konsert Dua Diva di Singapura, kena masuk wad kerana excessive vomitting sampai dehydrated… alhamdulillah baby kuat dan meneman mama dia menyanyi dan memenuhi undangan …. alhamdulillah

We are half way there baby 😍😍 doakan saya dan baby sihat sehingga melahirkan nanti… time being… kerja tetap kerja hihihi

 

Pasangan ini berkahwin pada tahun 2003 dan dikurniakan empat cahaya mata, dua lelaki dan dua perempuan. VK mendoakan supaya Liza sihat sepanjang kehamilan.

Sumber: Liza Hanim

Sakit Perut Sampai Sukar Bernafas, Kanak-Kanak Ini Rupanya Kanser Tahap 3

Sakit Perut Sampai Sukar Bernafas, Kanak-Kanak Ini Rupanya Kanser Tahap 3

 

 

 

Allahu. Tak terbayang betapa si kecil ini sudah diuji dengan kesakitan. Usianya baru 3 tahun namun tabahnya tubuh ini menanggung derita.

Raysha Adriana bakal menyambut ulang tahun kelahiran ke -3 pada 1 Oktober nanti. Dia disahkan menghidap kanser Pleuropulmonary Blastoma. Melalui facebook yang dibuat atas nama kanak-kanak ini, ibunya, Farah Nur Shahirah Amran menceritakan perjalanan anaknya melalui penyakit tersebut.

Sakit perut biasa, tapi akhirnya sukar bernafas

Assalamualaikum nama saya raysha nur adriana 1/10 ni genaplah saya 3tahun, dulu saya seorang kanak kanak yang ceria dan mumy kata saya penyeri dalam rumah dan hati dia sebab saya anak perempuan ..

Dulu rambut saya panjang mumy suka ikat rambut saya tinggi tinggi lepastu mumy suka buat tocang dekat rambut saya .. Tp masa bulan puasa saya dah mula sakit, mumy ingat saya sakit perut biasa saja tapi lama kelamaan sakit tu makin kuat sampai saya sukar untuk bernafas.

Pernafasan makin laju

Daddy bawa saya pergi klinik pergi hospital masuk kk6 sehari je kemudian dokta suruh balik katanya saya xde pape masalah sedangkan masa tu pernafasan saya dah laju.. Dengan rela hati daddy and nenek bawa saya balik kemudian esok kan tu sakit saya makin terus mumy balik tak jadi na pergi kerja jadi daddy nenek and mumy bawa saya pergi hkl.. Abang dekat depan jaga kaunter tu terus tolak saya masuk zon merah ..

Lepas scan, nampak ada ketumbuhan

Mula mula mereka kata saya denggi kemudian jangkitan kuman diparu paru then buat scan dokta kata paru paru berair tapi bila dokta pakar datang dia kata bukan sekadar paru paru berair tapi ada ketumbuhan dalam badan saya sehingga menutup saluran pernafasan saya.. Selang dua hari dokta buat keputusan na oprite saya . Mumy ta henti henti nangis sebab mumy takot sesuatu berlaku.. Masuk bilik oprite nenek yang hanta tp sekejap je lepas saya kena bius nenek keluar, lepas saja oprite saya kena stay dalam icu untuk pemerhatian dokta ..

Disahkan kanser tahap 3

Lepas seminggu saya diberi keizinan balik , mumy gembira sangat tapi mumy pelik kenapa ada wayar warna putih tergantung.. Lepas dari tu mumy tetap susah hati tp mumy terpakse pergi kerja , daddy dan nenek hanta saya ke hospital sebab dokta na jumpa.. Tibatiba dokta sahkan saya menghidapi cancer stage 3 ke 4 .. Mumy berkali kali kol daddy tapi daddy ta angkat mungkin sebab daddy xnk mumy risau tapi auntie saya dah post dalam whatspp jadi mumy tahu.. Mumy x senang na buat kerja terus

Kanser jarang dijumpai, orang ke-8

balik dah sampai rumah mumy nangis x terhenti sebab mumy x bole terima saya cancer .. Cancer saya sejenis cancer rare .. Saya org ke 8 yang kena cancer ni jadi xde ubat bole bantu saya melainkan chemo.. Dokta kata kalau dah start chemo rambut saya, bulu mata saya semua akan gugur.. Tp mumy kata saya tetap cantik dimata dia , lepas dari chemo mulut saya sakit kdg2 seminggu x makan . Saya kerap demam mumy sentiasa teman saya dalam hospital kadang kadang nenek pun teman saya.. Tp kesian pada daddy sebab kena hanta saya ulang alik ke hospital .. Dalam hospital mumy cuma ada saya dia x berani untuk tegur org dalam wad sebab mumy sorg perempuan yg takot utk tegur org.. Jadi dia akan jaga saya sepanjang masa kalau ada org tegur dia baru dia tegur balik..

Kos perubatan mahal

Jadi auntie and uncle kat luar sana tolong doakan raysha panjang umur dan kuat untuk lalui semua ni , harini auncle and auntie tlg isha insyallah esok lusa allah swt balas segala jasa baik uncle dan untie .. Perubatan isha memang mahal ..susu isha pun kena tukar mumy dah cuba minta bantuan baitulmal dan isha berharap mereke sudi bantu kami insyallah

#prayforraysha
#ishabeatCENCER

 

Semoga bapa kepada Raysha, Abdul Hazim Hamzah dan ibunya, Farah Nur Shahirah Amran akan tabah melalui ujian daripada ALLAH ini.

Sumber: Raysha Adriana

Pernah ‘Dihina’ Tak Comel Tapi Sekarang Tengoklah Ney Ney! Hensem, Comel & Bambam Pula!

Pernah ‘Dihina’ Tak Comel Tapi Sekarang Tengoklah Ney Ney! Hensem, Comel & Bambam Pula!

 

 

Pada usianya baru dua bulan, anak kepada Nora Danish ini pernah menjadi mangsa buli siber.

Ada netizen yang secara terang-terangan menulis komen berbaur hinaan terhadap anak sekecil ini mengatakan makhluk ciptaan Tuhan ini ‘tidak comel langsung.’

Nora Danish sendiri mengakui dia pernah menangis seharian bila membaca komen sedemikian. VK sendiri pun hairan macam mana ada yang sanggup cakap macam tu pada anak yang tak tahu apa-apa.

Tapi hari ini tengoklah Mohamed Neyqal Nedim atau Ney Ney yang dah berusia tujuh bulan. Comel betul kan! Netizen yang mengata anak Nora ini mungkin perlu tarik balik kata-katanya.

Ramai yang memuji kecomelan anak ini yang dilihat mengikut wajah ibunya.

 

Siapa kata budak ni tak comel dulu

 

Manisnya dia senyum…

 

Muka ikut mommy dia la.

 

Hensem ni bila besar nanti.

 

Budak bam-bam.

 

Macam bos…

 

Kalau dulu ada yang mengata, sekarang tengoklah pula komen netizen.

Geramnya…

Dak bambam

Sumber: boss_ned

 

 

 

 

 

‘Tanpa Sedar Isteri Telah Mempersiapkan Saya Hadapi Saat Ini…’ Sebak Baca Luahan Bapa 3 Anak Uruskan Keluarga Selepas Kematian Isteri

‘Tanpa Sedar Isteri Telah Mempersiapkan Saya Hadapi Saat Ini…’ Sebak Baca Luahan Bapa 3 Anak Uruskan Keluarga Selepas Kematian Isteri

 

Ketika VK menelusuri timeline Facebook terlintas akan perkongsian Khairul Abdullah ini. Tersentuh hati membaca kegigihan bapa 3 anak ini menguruskan keluarganya sendirian selepas pemergiaan isteri.

Selepas mendapat izin empunya diri maka VK berkongsi kisah yang dilalui.

1 Ogos lalu isteri yang amat dicintai menghembuskan nafas terakhir akibat jangkitan kuman yang mengakibatkan organ dalaman gagal berfungsi.

Arwah meninggalkan 3 orang anak lelaki Khaleef (4 tahun) Khaleel (2 tahun), Khaleed (7 bulan) dan seorang suami yang amat menyayanginya.

Kini beliaulah yang menguruskan anak-anak. Namun menurut Khairul mujurlah ketika hayat isterinya dia telah dipersiapkan dengan banyak perkara. Maha hebat ketentuan Ilahi. Ikuti catatan menyentuh hati Khairul tentang perkara ini.

Sering diajak buat kerja rumah bersama

Tanpa sedar, isteri telah mempersiapkan saya bagi menghadapi saat ini.

Saya sering diajak untuk mengemas rumah bersama. Saya vakum, dia mop. Saya susun buku, dia lap meja, saya cuci toilet, dia kemas katil dan seterusnya begitulah.

Rutin mengemas diganti-ganti. Jadi saya tahu dan pernah buat kesemuanya.

Adakah dia sedang mempersiapkan saya?

Dia sering inginkan masakan yang dimasak di rumah. Keistimewaanya adalah memasak lauk pauk. Namun saya sering diminta masak masakan laian seperti laksa, segala jenis mee dan juga kek. Itu kebolehan saya.

Ketika dia mengandungkan Khaleef, kami jauh di perantauan. Memang takde peluang nak nikmati segala masakan sewaktu bulan puasa.

Macam-macam diinginkan dan habis segalanya saya kena masak, dari murtabak ke roti jala, dari sate sehingga ke soto dan segala jenis masakan.

Lalu saya handal memasak. Saya champion. Saya boleh memasak apa sahaja.

Memang dia sedang mempersiapkan saya.

Anak sulung kami Khaleef sayalah yang menjaganya sejak di hospital lagi. Nurse memanggil saya untuk mengajar cara menguruskan bayi seperti membasuh berak, memandi dan memakaikan lampin.

Di Jerman memang begitu, suami harus belajar menguruskan anak.

Dah terbiasa

Kebetulan saya seorang freelance yang mempunyai kontrak pekerjaan secara fleksible. Peluang tersebut saya ambil untuk memjaga Khaleef sepenuh masa.

Jadi saya belajar dan praktik lalu jadi pandai apabila melakukannya setiap hari. Saya sangat cekap dan tidak kekok menguruskan bayi.

Masuk anak kedua saya bertambah pandai. Masuk anak ketiga maka saya dah jadi champion.

Memang dia sedang mempersiapkan saya.

Anak-anak diajar untuk duduk di dalam carseat sejak hari pertama keluar dari hospital. Walaupun anak menangis dia tidak mahu mengambilnya walaupun saya suruh begitu.

Katanya anak harus dididik, nanti mereka tiada disiplin. Walaupun kesian melihat anak menangis namun dia mahu hati saya keras di dalam mendisplinkan anak.

Memang benar, dia sedang mempersiapkan saya.

Apabila berseorangan begini menguruskan anak ke sekolah atau ketika keluar dari rumah ianya sangat membantu. Bayangkanlah kalau anak jenis tak duduk dalam carseat?

Macamana saya nak bawa baby? Macamana dengan si abang dan adik yang bakal melompat dan bergaduh di belakang? Pasti menganggu tumpuan pemanduan saya.

Rupanya sangat berguna untuk saya

Jadi saya bernasib baik. Semua yang saya belajar, amalkan dan didik pada anak-anak rupanya sangat berguna untuk saya hari ini.

Sememangnya dia sedang mempersiapkan saya.

Katanya kami perlu ada dryer di rumah. Tak perlu lagi jemur pakaian. Nanti dengan anak yang bertambah, jumlah pakaian bertambah dan kerja nak membasuh jadi semakin berat.

Dan memang benar. Kerja-kerja laundry jadi sangat mudah. Namun kerja melipat dan menyusun masih lagi berat. Dia tidak mahu saya buat katanya saya seringkali gagal mengikut prosedur dan spesifikasi yang telah dia tetapkan.

Namun dia sering mengajak saya meneman dia ketika melipat dan menyusun pakaian. Yang pakaian begini harus disusun begini di dalam almari ini. Yang ini pula harus begini dan seterusnya. Semuanya bersistem dan ianya sangat memudahkan.

Dan hari ini, walaupun adik yang datang ke rumah tolong melipat pakaian, ianya tetap disusun seperti sistem yang telah ditetapkan. Mudah untuk saya mencari pakaian terutaman pakaian anak-anak yang saya perlu siapkan setiap pagi.

Sememangnya dia telah mempersiapkan saya.

Beberapa minggu sebelum pemergiannya dia ada memberitahu saya tentang fail-fail setiap urusan rumahtangga dari fail anak-anak, schedule vaksin, akaun bank, akaun tabung haji, di mana letaknya segala dokumen dan pelbagai maklumat pengurusan kewangan yang perlu saya tahu.

Alhamdulillah, hari ini semuanya saya tahu. Semuaya tersusun kemas di dalam fail dan di dalam rekod excel yang dia buat. Semua login serta password akaun media sosial, perbankan, email dan sebagainya saya tahu.

Dengan mudah saya menutup semua akaun media sosial beliau dan juga akses ke akaun perbankan dan akaun-akaun online yang lain.

Ya saya boleh

Akhirnya, memang saya telahpun bersedia.

Pemergiannya sangat mengejutkan. Saya dan anak-anak sentiasa redha yang jodoh kami dengannya hanya setakat itu sahaja.

Hidup perlu diteruskan bagi menunaikan amanahnya.

Ramai orang kagum bagaimana saya melakukannya. Seorang lelaki yang perlu menjaga 3 anak kecil yang seorangnya masih lagi bayi.

Bolehkah dia tukar lampin? Bolehkah dia beri susu? Bolehkah dia beri makan? Bolehkah dia tidurkan anak-anaknya? Bolehkah itu, bolehkah ini dan macam-macam lagi.

Yer, saya boleh.

Ini kerana saya telahpun bersedia.

Terima kasih wahai sayang.

Terima kasih.

Adakah anda semua sudah bersedia?

Sumber: Khairul Abdullah

 

 

 

Jadilah Suami Yang Bahagiakan Isteri. Lelaki Ini Tunai Hajat Isteri Mengidam Naik Bas Ekspres dan Tengok Road Block

Jadilah Suami Yang Bahagiakan Isteri. Lelaki Ini Tunai Hajat Isteri Mengidam Naik Bas Ekspres dan Tengok Road Block

 

 

 

Seorang suami yang ramai isteri idamkan ialah suami yang memahami dan membahagiakan. Masa mengandung memang macam-macam kehendak isteri yang kadang-kadang tu tak masuk akal. Ini jugalah yang berlaku pada lelaki yang menggunakan akaun facebook Adli Rohaizan. Isterinya, Puteri Nazwa mengidam nak naik bas ekspres dan nak tengok road block.

Isterinya kini sedang mengandung anak pertama mereka. Dan sebagai suami, Adli Rohaizan cuba sedaya upaya untuk memenuhi impian isterinya. Ini cerita Adli Rohaizan dalam facebooknya.

 

Ada 3 cabaran ngidam

Assalamualaikum Semua 😉🙋

Ini Wife Saya.
Sedang Menanti Detik2 Untuk Melahirkan Zuriat kami Berdua.

Diakhir2 ni ada 3 “Cabaran Ngidam” yang saya sebagai “lelaki” kena setelkan..

✔Naik Bus Express
✔Tengok Road Block JPJ/POLIS
✔Naik Cameron,Makan Strawberry + Salut Coklat

Macam-macam permintaan yang tak kena masa

Ketiga2 Ni Bukan semua Boleh Dapatkan Sbb masa semakin hampir.

Tapi Bila Kau Mengaku Laki Kau Kena Sahut.To be honest,dari awal macam2 yang diminta,Macam2 waktu dan masa yg dikatakan tidak kena,Time Nie kau tak boleh marah,kena terima dengan cabaran kadang2 sangat mencabar 😅

Jadi pelindung dan pendengar kepada isteri

Jadilah Pelindung dan Pendengar Mereka.
Jadi Laki bukan bermaksud kau kena “keras” dengan perempuan.Tegas kena ada tapi bukan semuanya.

Untuk 3 Cabaran nie 1 lagi yang belum selesai,iaitu yang ke-3 😅.

insyallah akan usaha sebaik mungkin,Semoga Allah Memudahkan segalanya amin 😍😘

 

Dalam facebook yang terkini, nampaknya Adli Rohaizan dah berjaya bawa isterinya pergi makan strawberi salut coklat di Cameron Highland.

Cabaran suami yang isterinya sedang mengidam

Assalamualaikum semua 😄

Alhamdulillah permintaan ke-3 telah saya tunaikan.😅

Ribuan terima kasih atas segala doa dan ucapan semangat kalian buat saya..

Semoga Allah merahmati kita semua,cerita saya ni mungkin 0.01% Cabaran dan ujian sebagai suami dan isteri yang sedang ngidam.

Buat Suami Diluar Sana,Harap selepas ni kita terus berusaha untuk menjadi yg terbaik buat isteri dan keluarga kita.

You are the man ! Geng! 😉🙋

Terima Kasih Allah Atas Kenangan Dan Ujian ini,tanpa ujian/pengorbanan tiada erti sesuatu itu.

Kata2 harus dibayar dengan Pembuktian 😉😘

Peace.😉✌

 

Sumber: Adli Rohaizan

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: