Beri RM120 Untuk Tambang Teksi Bernilai RM1, Rupa-Rupanya Wanita Ini Diperdaya Wanita Hamil

Beri RM120 Untuk Tambang Teksi Bernilai RM1, Rupa-Rupanya Wanita Ini Diperdaya Wanita Hamil

 

 

 

Baru-baru ini seorang wanita telah mendedahkan pengalaman ditipu seorang wanita hamil di pusat beli-belah Suria KLCC. Niat untuk membantu wanita hamil yang mendakwa dirompak dan menanggung kesakitan pada bahagian perut, nyata sia-sia. Mungkinkah ini modus operandi penipuan terkini yang digunakan untuk menipu orang ramai? Perkongsian ini telah mendapat ribuan share dan komen di facebook. Jom ikuti pengalaman wanita yang menggunakan akaun facebook dengan nama Lee Wen Lin ini.

Hati-hati tipu daya terbaharu

I would like to bring to your attention a scam incident that happened to me in KLCC today ☹

Saya didatangi seorang wanita hamil di lif KLCC. Wanita itu mengatakan dia dirompak di tempat letak kereta. Perutnya pula sedang sakit dan dia mengatakan berlaku pendarahan dan mungkin hendak bersalin.

1. An anxious pregnant Indian lady approached me at the lift in KLCC and said she was robbed in the car park and her stomach was really in pain (she said she was bleeding inside, and was about to deliver).

Suami tak angkat call

Saya pinjamkan dia telefon saya untuk menghubungi suaminya dan juga talian kecemasan 999. Ketika membuat panggilan, tangannya menggigil dan air matanya mengalir. Dia kata suaminya tak menjawab panggilan, mungkin sedang menerbangkan pesawat sebab suaminya seorang juruterbang. Kemudian dia menjelaskan, talian 999 menjawab supaya dia pergi ke hospital dengan kereta persendirian. Wanita itu kemudiannya tiada sesiapa mahu membantunya termasuklah bahagian keselamatan KLCC.

2. I borrowed her my phone so that she could call her husband and also emergency 999. She called, with hands shaking and tears rolling. She said her husband is not picking up – must be flying a plane now (he is a pilot). According to her, 999 replied her that she need to go to hospital on a private car. She was shivering and weeping, saying no one is helping her, including the KLCC security.

Saya menawarkan diri untuk telefon Grab bagi membawanya ke hospital berdekatan. Dia menegaskan dia perlu ke Subang Jaya Medical Centre sebab di sanalah dia akan bersalin nanti. Hospital atau klinik lain tidak akan menerima kemasukan dirinya.

3. I voluntered to help her call a Grab to nearby hospital. She said she need to go to Subang Jaya Medical Centre because thats her laboring hospital. Other hospital or clinic wont accept her.

Saya mahu tempah GrabCar dan gunakan GrabPay tetapi dia mahu menggunakan GrabTaxi dengan pembayaran secara tunai atas alasan kerusi kulit tidak akan terjejas dengan darah yang ada pada pakaiannya.

4. I wanted to order a GrabCar and use GrabPay but she insisted on using GrabTaxi with cash payment method because leather seats will not get stained by her blood on her clothes.

Minta wang tambang

Sebelum masuk ke dalam teksi, dia minta sedikit wang untuk membuat pembayaran. Melalui aplikasi Grab, anggaran tambang antara RM50-RM80 jadi saya berikan dia RM120 atas dasar membantu.

5. Before boarding the taxi, she asked for some money to cover her expenses. The Grab app estimated between RM50-RM80 so I gave her RM120 out of goodwill.

Perjalanan dihentikan, tambang hanya RM1

Lebih kurang 5 minit selepas teksi berlalu, perjalanan ditamatkan. Tambang teksi hanya RM1, berdasarkan kepada resit grab yang saya peroleh.

6. Within five minutes after the taxi left, the journey ended. The taxi cost is just RM1, looking at the grab receipt that i got.

Bila saya lihat semula log panggilan, saya sedar 999 tidak menjawab panggilan pun. Wanita itu berlagak seolah-olah bercakap dengan seseorang di telefon. Saya agak ini mungkin modus operandi terbaharu menggunakan pemandu teksi dan wanita hamil untuk memperdayakan orang ramai. Berhati-hati dengan wanita hamil yang minta wang. Saya sepatutntya bawa wanita ini ke pejabat pengawal keselamatan atau minta bantuan daripada orang ramai atau telefon sendiri 999.

7. Looking back at my call logs, I realized 999 never actually answered her call. She was actually pretending to talk over the phone.

I suspect that this may be a new modus operandi that is used by taxi drivers and pregnant lady to con people.

Beware of pregnant lady asking for money. I should have brought her to the security office or asked for help from nearby crowd or called 999 myself. 😣

 

VK bimbang sekarang ni macam-macam cara nak menipu orang. Kalau betul ini cara tipu daya terbaharu, VK harap orang ramai lebih berhati-hati. Sekarang ni ramai orang baik, tapi orang baik selalu diperdayakan. Dunia makin teruk.

Sumber: Lee Wen Lin

Orang Baru Kahwin Elok Beli Pinggan Mangkuk Putih Untuk Set Permulaan, Peniaga Online Ini Kongsi Tip Beli Perkakas Dapur

Orang Baru Kahwin Elok Beli Pinggan Mangkuk Putih Untuk Set Permulaan, Peniaga Online Ini Kongsi Tip Beli Perkakas Dapur

 

 

Tempat paling kerap dituju bagi seorang wanita di rumah ialah dapur. Di situlah wanita selalunya membuat aktiviti memasak untuk menyediakan makanan dengan penuh kasih sayang. Justeru perkakas dapur yang menarik, cantik dan sedap mata memandang menjadi satu hal utama bagi seseorang wanita.

Seorang peniaga online perkakas dapur yang menggunakan nama facebook Zarah MatDin selalu memuat naik produk jualannya. Nampak cantik dan berbaloi untuk dimiliki. Justeru sejak empat tahun berniaga online produk perkakas dapur ini, Zarah atau nama sebenarnya Zaharah Mat Din, 38, suka untuk berkongsi tip sebelum seseorang itu membeli pinggan mangkuk.

Tip Sebelum Membeli Pinggan Mangkuk

 

1. Kewangan

Kenal pasti keupayaan kewangan yang anda boleh peruntukkan untuk membeli set pinggan mangkuk dan perkakasan hidang yang lainnya.

Sebelum membeli pinggan mangkuk yang anda inginkan, sila perhatikan dahulu kewangan yang anda ada. Ini kerana ada pinggan mangkuk yang berharga beratus ringgit. Jadi, sebelum air liur meleleh, tengok dulu poket anda. Sesuaikan kedudukan kewangan dengan pinggan mangkuk idaman anda.

2. Jenis pinggan mangkuk

Ketahui jenis pinggan mangkuk yang ada di pasaran. Terpulang juga pada anda untuk tentukan sama ada memilih material fine china, porselin,batu, kaca dan sebagainya.

Terdapat banyak jenis pinggan mangkuk di pasaran. Begitu juga dengan material yang digunakan. Jadi, mana satu yang anda lebih suka?

3. Set permulaan atau tambahan

Belilah pinggan mangkuk berwarna putih sebagai set permulaan yang perlu anda miliki. Ini kerana pilihan pinggan mangkuk putih lebih mudah digayakan dan tampak bergaya.

Ini tip paling bagus untuk anda yang baru kahwin atau baru duduk rumah sendiri. Beli set pinggan mangkuk warna putih. Elakkan beli yang bercorak dan berwarna-warni. Ini kerana warna putih lebih nampak bergaya dan mudah untuk dipakai.

Kalau pembelian sebagai set tambahan, barulah boleh beli warna lain atau pilih yang bercorak untuk menambah colour di dapur rumah anda.

4. Saiz

Salah satu perkara yang anda perlu ambil berat ialah saiz. Jika anda ingin gunakan untuk menghidang makanan untuk tengah hari atau malam, pastikan ia bersaiz besar untuk menampung kuantiti makanan yang lebih banyak.

Sebelum membeli, pastikan tujuan utama anda membeli set pinggan mangkuk itu. Adakah untuk makan makan, makan tengah hari, sarapan atau minum petang. Selalunya untuk makan malam atau makan tengah hari, set pinggan mangkuk perlu lebih besar. Jika minum petang atau sarapan, saiznya lebih kecil.

5. Kualiti

Utamakan kualiti produk untuk memastikan ia dapat digunakan dalam tempoh masa yang lama. Pastikan juga ia mudah diselenggarakan.

OK. Ini untuk pembelian yang berbaloi. Lebih mahal pinggan mangkuk itu, selalunya kualitinya lebih bagus. Jadi, kualiti yang bagus membuatkan pinggan mangkuk anda boleh digunakan dalam tempoh lama.

 

VK memang suka pinggan mangkuk polos tanpa corak.

Sumber: Zarah MatDin

[UPDATE] Kes Wanita Ditahan Di Singapura, Kini Hamil 4 Bulan, Rindu Suami Dan Anak

[UPDATE] Kes Wanita Ditahan Di Singapura, Kini Hamil 4 Bulan, Rindu Suami Dan Anak

 

 

Umum mengetahui kes seorang rakyat Malaysia yang ditahan di Singapura atas kesalahan menjual barangan tiruan di negara tersebut. Wanita itu, Nur Sabrina Ahmad kini berada di sana sementara menunggu tarikh perbicaraan kesnya pada 24 Oktober 2018 nanti.

Melalui Pengasas Project GoodWill Aid Singapore, Siti Nurani Salim, Vanilla Kismis mendapatkan sedikit perkembangan Sabrina di Singapura.

Pengasas Project GoodWill Aid Singapore, Siti Nurani Salim

Hamil 4 bulan

 

Sabrina kini hamil empat bulan. Saya pernah dua kali tolong bawa Sabrina jalani pemeriksaan kehamilan. Saya dapat tahu kes Sabrina ni sebab viral di facebook 1 Oktober hari tu. Dari situ saya bertukar nombor telefon dengan Sabrina. Saya dapat tahu dia mengandung. Lepas tu saya tanya dia ada jumpa doktor tak? Sabrina jawab belum lagi. Jadi saya tawarkan diri untuk bawa dia buat pemeriksaan. Saya ingin membantu lagipun seorang ibu bila dapat tahu mengandung mestilah nak tahu kondisi bayi dapat kandungan sama ada sihat atau tak.

Sabrina menjalani pemeriksaan kesihatan kehamilan.

Hantar makanan

Atas dasar kemanusiaan, ada kala saya hantar makanan untuk Sabrina. Saya juga ada bawa jumpa Sabrina jumpa kenalan yang berkhidmat sebagai peguam. Saya pengasas Projek GoodWill Aid Singapore yang turut membantu golongan yang memerlukan. Tapi kami tidak berada di bawah badan bukan kerajaan (NGO) sebaliknya kami Sendirian Berhad.

Alahan mengandung

Biasalah wanita mengandung mesti ada alahan. Begitu juga dengan Sabrina. Menurut Nurani, Sabrina semakin pulih daripada keadaan kesihatannya sebelum ini. Cuma batuk-batuk sahaja. Mungkin kesihatan itu disebabkan hormon dalam badannya yang baru-baru mengandung.

“Bil Sabrina jalani pemeriksaan kesihatan kehamilan semuanya dibayar melalui wang sumbangan orang ramai melalui bake sale charity. Sebagai rakyat bukan warganegara Singapura, memang kos bil pemeriksaan kehamilannya agak mahal.

Bantuan GoodWill

Bagi kes Sabrina, GoodWill ada membantu dari segi kutipan kewangan melalui bake sale charity dan juga mencari peguam.

“Duit yang terkumpul akan kami serahkan pada Sabrina esok. Kami dah bantu setakat yang termampu. Mungkin Sabrina sudah dapatkan khidmat guaman, cuma segalanya masih dalam perbincangan. Selain GoodWill, ada juga bantuan daripada orang perseorangan misalnya Puan Nana yang bantu mendapatkan sumbangan makanan. Manakala Puan Shariffah yang bantu dapatkan sumbangan kewangan untuk Sabrina.”

Rindu suami dan anak

Tinggal berjauhan daripada suami dan anak-anak membuatkan Sabrina hidup dalam kerinduan. Apatah lagi dengan keadaan dirinya yang berbadan dua. Tambah sedih anaknya yang masih kecil ditinggalkan ketika masih menyusu badan. Hati ibu mana yang tidak sedih. Menurut Nurani, Sabrina ada mengadu padanya yang dia rindu pada keluarga terutama pada anak-anak dan suami. Namun keadaan memaksa untuk dia terpisah sementara waktu sehingga kes penahanan di negara tersebut selesai.

VK tak mampu nak menahan perasaan dengan kes ini. Mana-mana wanita yang bergelar ibu pasti faham perasaannya. Bengkak susu, mengandung pula, duduk pula berjauhan. Semoga kes cepat selesai dan Sabrina dapat kembali ke pangkuan keluarga secepat mungkin.

Baca kisah sebelum ini: https://www.vanillakismis.my/saya-nak-balik-malaysia-ibu-hamil-ini-rayu-bantuan-untuk-elak-dipenjarakan-di-singapura/

Sumber: Siti Nurani Salim

Tak Sangka Masih Wujud Pengamal Minyak Dagu, Percaya Benda Khurafat – Syafie Naswip

Tak Sangka Masih Wujud Pengamal Minyak Dagu, Percaya Benda Khurafat – Syafie Naswip

 

 

Siapa tak kenal pelakon muda berbakat besar yang mula dikenali dengan watak Mukhsin ketika dia berusia 13 tahun dulu? Dialah Syafie Naswip yang kini sudahpun berusia 26 tahun. Semakin meningkat matang, lakonan Syafie tetap menjadi antara yang terbaik.

“Sebenarnya saya menganggap diri saya bertuah kerana mula-mula menceburi bidang lakonan saya bertemu dengan arwah Yasmin Ahmad. Watak Mukhsin tu adalah luck saya. Arwah yang cungkil apa yang ada dalam diri saya. Semuanya tak dirancang. Namun kini, saya perlu bergerak sendiri. Berlakon dengan kejujuran dan usaha buat sehabis baik yang boleh,” katanya.

Menurut Syafie, dia teringin keluar dari zon selesa dan melakonkan watak yang belum pernah dicuba misalnya watak antagonis. Namun dia tidak menolak naskhah yang ditawarkan. Cuma rahsianya ialah setiap nashkah yang datang itu akan dibuat dengan terbaik.

Ikut peredaran semasa

Mempunyai lebih 700,000 pengikut di laman instagram, Syafie tidak menolak pentingnya mempunyai pengikut di laman sosial. Namun itu bukanlah keutamaan baginya.

“Bagi saya, saya hanya ikut peredaran semasa. Saya buat instagram untuk kongsikan aktiviti lakonan yang saya terlibat. Follower yang ramai bukan keutamaan. Tapi lagi dekat dengan follower, lagi bagus dalam kerjaya kita. Seseorang itu follow artis yang dia suka ada banyak sebab antaranya populariti, bakat dan personal life.”

Syafie akui suka kongsikan sesuatu yang best di instagram kerana ingin mengenang momen tersebut pada hari mendatang.

“Contohnya kalau berlaku perselisihan faham dengan orang yang dekat dengan kita, bila kita scrool balik momen yang best tu, kita boleh kata buat apa kita gaduh-gaduh. Kan best kalau kita buat balik benda-benda yang best yang ada dalam instagram tu. Jadi hubungan tu tak keruh lama-lama.”

Tak sangka minyak dagu dihasilkan sebegitu

Malam ini bakal ditayangkan episod pertama Siri 13 Khurafat yang bertajuk Minyak Dagu. Pelakon muda berbakat besar, Syafie Naswip membuat penampilan khas dengan watak Jazlan. Menonton drama 30 minit ini pada preview media Jumaat lepas membuatkan Kak VK rasa seram dan meremang bulu roma dengan lelaki yang mengamalkan khurafat minyak dagu untuk memikat wanita impiannya.

“Ketika dapat skrip Minyak Dagu, saya terfikir macam mana orang boleh buat minyak daripada dagu orang yang dah mati. Tak sangka zaman sekarang masih ada benda macam ni. Tapi itulah, kepercayaan karut macam ni susah nak berubah. Jadi dengan adanya drama macam ni, orang boleh ambil iktibar. Masyarakat dah urban tapi masih percaya hal khurafat.” cerita Syafie yang menjalani tiga hari penggambaran Minyak Dagu di Kuang, Selangor.

Jadi, jangan lupa untuk tonton slot Meremang, 13 Khurafat yang dimulakan dengan episod Khurafat malam ni jam 11 malam di saluran Astro Prima dan Maya HD.

 

Sumber: Syafie Naswip

Dari Hiburan Ke Program Keagamaan Kashoorga Talk, Radin Tak Kisah Jika Digelar Calon Menantu Pilihan

Dari Hiburan Ke Program Keagamaan Kashoorga Talk, Radin Tak Kisah Jika Digelar Calon Menantu Pilihan

 

 

Bermula sebagai penyampai di Radio Era.FM, kini Radin atau nama sebenarnya Radin Amir Effendi mengorak langkah sebagai hos rancangan terbaharu yang bakal bersiaran di Astro, Kashoorga Talk. Nampak macam Radin dah beralih arah daripada dunia hiburan kepada sebuah rancangan berbentuk keagamaan. Mengakui agak gementar untuk membabitkan diri dalam rancangan sebegini, Radin menganggapnya sebagai satu cabaran besar buat diri sendiri.

 

“Saya pernah jadi penyampai radio, saya juga pernah jadi pengacara AM Live. Kini saya bergerak dengan Astro Oasis pula. Semua orang tahu Oasis ialah saluran berbentuk keagamaan. Saya kena ubahlah sikit. Tak boleh gelak-gelak sangat. Sebab Oasis perlu behave. Team produksi kata Kashoorga Talk ialah rancangan yang santai. Lagipun ini sebagai satu learning process buat saya sendiri di samping nak timba pengalaman. Saya nak tingkatkan tahap keyakinan saya sendiri.”

Cabaran berat

Walaupun sudah empat tahun bergiat dalam bidang penyiaran, tapi Kashoorga Talk ada cabaran tersendiri yang mencungkil bakat terpendam Radin sebagai pengacara. Radin sendiri akui dia berdebar tatkala penggambaran dijalankan.

“Kashoorga dah mantap di media sosial dengan pengikut sejuta lebih. Jadi bila diangkat ke televisyen, saya bertanggungjawab untuk membawa pengikut-pengikut baru untuk menonton rancangan berbentuk keagamaan. Pengikut saya ramai budak sekolah dan remaja. Jadi saya harap dapat mendorong golongan ini untuk sama-sama menonton perbincangan topik menarik dalam Kashoorga Talk sebagai medium dakwah. Senang cakap tu, tak perlu tunggu jadi ustaz, bila-bila pun boleh start.”

Target yang Radin letakkan ialah ingin menjadikan Kashoorga Talk sebagai sebuah rancangan keagamaan berbentuk santai yang mudah difahami oleh pelbagai lapisan masyarakat. Bukan untuk mencari salah siapa, namun sebagai satu diskusi menarik yang sama-sama membincangan isu-isu agama di samping mencari solusi terbaik. Sesuai dengan tagline Kashoorga Talk iaitu viral & solusi.

Digelar calon menantu pilihan

Usia 28 tahun dan masih bujang, pastinya apabila tampil dalam rancangan berbentuk keagamaan sebegini, akan timbul gelaran ‘calon menantu pilihan’ apatah lagi kalau yang menonton ni mak-mak. Cair hati mak-mak tengok seorang jejaka yang baik pada zaman seperti sekarang ini.

“Saya tak ada masalah kalau ada yang anggap macam tu. Saya OK saja. Hal-hal macam ni selalunya saya rujuk pada mak saya. Mak adalah tempat saya merujuk sesuatu perkara sebelum saya buat keputusan. Tiap hari saya akan telefon mak. Mak tinggal sorang, mesti dia rasa lonely. Jadi tanggungjawab saya sebagai anak ialah untuk beri perhatian pada dia walaupun saya di sini dan mak di kampung.” ujar Radin yang merupakan anak ketiga daripada empat beradik.

Berganding dengan Uyaina Arshad

Digandingkan dengan bekas pengacara Nona, Uyaina ialah satu gandingan yang bagai langit dengan bumi. Radin dengan personaliti remaja yang santai manakala Uyaina pula penuh ciri kewanitaan yang diminati oleh golongan usia pertengahan. Namun di sinilah letaknya keistimewaan gandingan Radin dan Uyaina.

“Uyaina ni bijak. Dia boleh control situasi di set penggambaran. Saya rasa kami saling melengkapi sebab saya berpersonaliti sebaliknya. Walaupun cuma berganding pada episod awal dan akhir namun pengalaman shooting bersama sangat membantu. Tiap episod kami akan buat topik berbeza dan kami sama-sama cetuskan idea apa lagi nak buat, apa lagi perlu dibuat. Seronok bekerjsama dengan Uyaina.”

Kashorga Talk bakal bersiaran sebanyak 16 episod, bermula 17 Oktober 2018, setiap Rabu, jam 9 malam di Astro Oasis dan Maya HD.

VK tak sabar nak tonton rancangan ni. Diskusi soal agama namun dalam bentuk santai dan mudah faham. Best kan?

 

Hajat Nak Bercinta Selepas Nikah Tapi Patah Hidung Dipukul Suami, Wanita Ini Tekad Hidup Sendiri

Hajat Nak Bercinta Selepas Nikah Tapi Patah Hidung Dipukul Suami, Wanita Ini Tekad Hidup Sendiri

 

 

 

Ada orang kata perkahwinan itu sebenarnya ialah satu perjudian. Ada kala gembira sebab menang. Ada kala duka sebab kalah. Ada yang bahagia dengan perkahwinannya. Tak kurang juga ada yang merana walaupun dikurniakan anak sebagai pelengkap kehidupan suami isteri.

Seorang pengguna laman sosial facebook yang dikenali sebagai T-Yah telah menceritakan kisah duka alam perkahwinannya. Bukan setakat tidak dilayan dengan baik sebagai isteri, nafkah apatah lagi, dia turut dipukul sehingga patah hidung. Campur tangan keluarga suami memburukkan lagi rumahtangga wanita ini sehingga berlanjutan saling membalas kenyataan di laman sosial.

2 tahun sorokkan kisah sebenar

Dalam suke ada duka… Mungkin dlm masa 2tahun nie aku bnyk smbunyikn… Sampai dh jd mcm nie org terkejut… Bukan semua pepatah tu betul… Bercinta selepas kawen adalah lebih baik… P aku silap… Betul org tua kata… Nk memilih biar betol memilih… Jgn terlalu cepat utk memilih… Mungkin masa tu aku trlampau frust… Aku x pk panjang… Sbb sblm alam perkahwinan… Semua yg diceritakan adalah manis… P apa yg aku dpt…

Berhenti kerja lepas kahwin

First kawen… Aku resign kerja… Follow laki… Konon nk jd isteri yg baik la… Rela brkorban…first sminggu slepas kawen… Terus naik klang bwk diri sorng2 naik bas dgn begnya…smpai sana suami jmput dgn motor n teksi jer… (itu dikatakan dia yang bawak aku ke sini)…. Smpai jer dkt rumah… Tnpa ada apa2… P aku stay oke… Tanpa tikar getah… Tanpa perabut… Hanya yg ada tilam n bantal jer… Ada duit hantaran aku guna beli cat… Suami pegi kerja aku cat jer rumah… Masa tu blm kerja lg…

Aku disalahkan sebab sensitif sangat

Sbln kmudian… Fmly ko dtg (kita sbaga isteri… Jmput fmly dtg mst nk masak…) bli tu bli nie… Skali mertua cakap masak sikit2 jer… Yg kerja anak dia jer… Aku nie xkerja.. Oke..aku faham… . Aku sabar lagi… Lg tiba masa aku yg disalahkn sbb sensitif..lau ko…ape yg ko rase… Buat tu xkna buat nir xkna…. Aku merajuk… Bwk diri.. Balik kg… (memg salah aku tinggal mertua mcm tu jer) drp sakit baik belah awl2… Tu pom dlm masa yg sama proses utk rumah…

Cari kerja nak duit sendiri

Slesai urusan dikampung… Balik klang… Apply kerja… Xsmpai smnggu dpt kerja… Dlm masa sminggu jgk aku diberi rezeki yg paling bermakna dlm hdp ku… Aku hamil… Oke… Stay mcm biase ulang alik dr bss ke sentosa… Agak jauh… P sbb kn nk ubah nasib famly kecil nie… Aku rela brtungkus lumus kerja… Pos motor dr kg… Hary2 ulang alik kerja rempuh lalu lintas kiri kanan lori… 😥 Masa tu… Sbb xbiase ng keadaan jln… Dlm masa training… Aku nk coll mak ayah pom xsempat… Kuar pagi balik mlm…

Dituduh ada hubungan dengan pengurus

Tiba masa bapak mertua aku marah sbb aku xde pom masa utk tnyakan khabar… P mak ayah aku stay ok… Xde ckp apa2… Sbb dia tau ank dia sibuk… Hary demi hary rempuh jer dugaan mcm tu… Bila dh posting dpt dkt ng tmn aku ddk… Kerja dh snang… Ddk pulak bwh manager laki… Blh plk ckp aku nie ada apa2 dgn manager tu… Sdgkn hry kerja kita org xde pom dlm masa yg sama brdua dlm satu kedai… Sbb kerja 99 nie masuk pg balik mlm… Tiba masa ckp aku curang… Isteri mana xnaik angin…

Gaji tak cukup untuk keperluan diri

Bila dh nmpk senang… Mix nk resign… Jd suri rumah xbagi lak…. Dh nk buat mcm mana… Aku gaji dia yg manage duit… Strt 1hb smpai 20hb semua mkn minum kai gaji aku… 20hb smpai 30hb guna gaji dia… Tu pom 20 ringgit satu hary jer… Selit dekat bag… Bila masa mix share komitmen… Xnk rela nk manage mcm tu… Hty mana xskit…. Kerja non stop sebulan… P xde ape yg blh beli utk kperluan diri… First gaji aku beli mesin basuh… Semua second jer… Jnji brmakna bg aku sbb tu dgn hasil titik peluh aku sndiri… Kali kedua gaji… Aku beli tikar getah… Tu pom xde mix tlg org… Naik motor buruk laki bwk la dr kedai smpai umh nk trcabut lengan2… P pk nk senang bkn senang… Sbb aku asal hidup dr org sush… Nk apa2 kna usha sndiri… Dr rumah tu xde apa2 hingga aku blh beli semua barang yg ada dlm rumh tu…

Nak ubah nasib

9bln mnggndungkn aisy… Hary2 ulang alik dr port klang pegi bank 2x sehari naik motor jer… Dgn kiri kanannya lori kontena…. P sbb nk ubah nasib… Aku korban… Sbb apa… Suami bnyk komitmen… Bayar rumh sewa mak bapak kt kg… … Bayar rumah kt klang… Bayar kreta yg ddk kt kg… Kdg2 nk servis kreta pom mix duit kt klang… P xpe… Aku sabar jer lg…

Beli kereta nak mudahkan pergerakan

4bln bkerja aku kluarkn kreta… Dkt situ dh strt dh mulut2 yg bransur nk jatuhkn aku… Tu fmly sdiri… ‘tu nmpk orang senang dia pom nk senang jgk’ sdgkn aku amek kreta tnpa guna satu sen pom duit suami… Hnya dia sebagi grento…dlu ckup sush… Nk balik kg hnya naik bas… Masa tu tok sakit… Terpaksa tnggu stesen bas bukak dlu pg brtolak ptg bru smpai… Nasib sempat hingga saat trakhir arwah…

Sengketa keluarga mula lepas bersalin

Slps 9bln kluarla anugerah terindah ibu… Muhammad aisy mirza bin muhammad farhan diberi nama…. Ketika itu brmula la sengketa diantara kluarga… Nk tny pendapat… Org brpantang blh k kehulu kehilir…? Nk buat mcm org yg sihat… Kita nie brjahit.. Bkn xbrjahit… Oke… Ma abh ckp… Xpe… Nk tgk cucu… Nk main ng cucu dtg la kt umh… Nk tido sini pom blh jagakan cucu…xkn nk ddk ng mertua… Mertua kerja kot… Lg pom tu ank sulong mana aku tau nk buat apa… Mst nk mak sdiri ada d cc jagakan kita kn… Aisy dlm 40hary dia adalah bdk kuat nangis… Masuk mghrib jer nangis… Tiba masa dtg ambil c aisy tu bual balik kt umh dia… Aku ddk kt rumah ma abh… Buat balik dlm keadaan brpakaian elok… Hntr dlm keadaan tangis tanpa sehelai kain ats tubuh…. Haty mana xsedih tgk ank dlm keadaan mcm tu… Dh bnyk kali mcm tu… Ckp xdgr… Kata fmly kita xbg main ng cucu…. Kn dh ckp… Nk main dtg… Bdk tu bkn umur 2 3 thn… Bru dlm pantang… Bila mnangis tinggal… Yg jd mngsa ma abh yg hiburkn smpai larut mlm… Xtahn sngt panggilkn ustaz…

Dituduh nak pisahkan cucu dari tok nenek

Akhir skali xpuas aty… Pegi komen dkt gambar aisy… Ank ng bapak sama jer… Nk pisahkan cucu dr tok nenek… Terus aku wssp… Mula2 aku stay pnggil abh… P bila dia ckp aku mu n ckp aku nie baka bodoh….. Kt situ aku dh hilang ase hormat… Sehingga gaduh sperti musuh….. Slepas dr tu aku xjejak lg kaki dkt rumh mertua… Disebabkn laki yg ckp dia nk brubah… Aku stay oke…. Pk kn anak… Oke hdp sperti biase… Nmpk senang sikit mula nk cucuk… Pstu gaduh… Xpernah snang.. Mngkin time kluar nmpk hppy balik rumh gaduh… Yerla… Sbb kita nk lebih dr org… Bila diam dikira murung… Merajuk… Bila bising… Kata nk gaduh… Habis mana satu yg nk buat… Balik kerja penat2 gaduh… Mst ada yg xkna… Dgn dia yg nk masuk cmpur hal kerja….

Dituduh berzina

Cemburu xbertempat fitnah yg kita zina ng org laen tmpt kerja sampai dpt zuriat aisy…. Lau aisy bukan ank ko knapa aisy sbijik muka ko… N lau dia bukan ank ko… Knapa fmly ko bria nk brebut aisy…. Sdgkn time kerja…nk pegi bank aku kluar skali ng ko… Balik kerja sharp dgn masa…. Tiba masa dk brcakap yg aku xmasak buat ko… Habis slama nie yg ko dk post bwk bekal pegi kerja sapa yg masakkn… Dlm masa 9bln aku stay cri masa wktu rehat maskkn utk suami…. Sebulan puasa… Xpernah xmasak… Hary2 mkn yg masak… Tu dikatakn xmasak… Ckp aku kurang ajar ckp mcm celaka ng laki…. Lau aku betol xkn aku nk diam… Lau aku xbrzina… Xkn aku diam…

Ambil pisau nak sembelih anak

Smpai satu tahap brgaduh… Ko sanggup ambil pisau nk sembelih aisy… Sbb dia penyebab mnantu n mertua gaduh… Saat tu tuhan jer yg tau….. Terus peluk aisy….. Aku nangis jer… N aku mampu ckp… Sebelum ko bunuh ank aku ko bunuh aku dlu…. Saat tu ko sdr terus buang pisau kt bwh kerusi… P aku diam… Tnpa buat report… Sbb aku pk mngkin sbb baran ko xblh nk sabar… Stiap kali gaduh semua isu dibangkitkn…. Sabar… Diam… Biarnorg nk ckp kita murung…

 

Simpan dendam selepas suami naik tangan

Sejak dr ko brani naik tangan aku dh mula smpn dendam… P dlm masa yg sama aku sabar n stay dgn ko…. Dlm masa yg sama… Mnyesal sbb bg pluang kedua utk ko…… Aku xnafikan yg ko banyak tolong… Kemas rumah… Jaga ank… Urutkn isteri… Yg tu xnafikan…. Tapi dlm masa ko jg ank… Bila dia buat silap n nakal mst ko akan pulas jari dia… Smpai bdk nie nagis…. Ko maki dia…. Dgn perkataan yg tuuuutt… Skg bdk nie kecik lg xtau apa2… Bru nk masuk stahun time tu… Bila nk main… Ko xblh tgk rumah brsepah… Ko kemaskn… Bila dh xde mainan… Dia main kipas… Jatuh… Ko gigit dia smpai lekat kesan… Aku balik rehat tgh hari hairan… Pagar kunci… P ank main dkt parking… Ko ada dlm rumah… Tgk tngn dh mcm tu… Haty mana xnangis… Tgk ank macm tu… Org yg nk kn anak hary2 brdoa moga dpt ank…. Kita yg ada anak lakukn mcm tu… Skg aku xde bukti… Aku xbuat report pe semua… Tu silap aku… Stiap kali gaduh…. Tangan dh mula hayun… Smpai aku dlm bilik Air ditendang sehingga lekat bekas pada lengan… Pegi kerja… Mngadu dkt staff yg aku dh anggap adik… P stay xbuat report…

Gaduh pasal benda remeh

P yg last kejadian nie… Sbnrnya pasal nasi jer… Oke…. Ko bayang… Ko dpt gaji 1hb….kluar pegi mall tnpa duit dlm bag…. Gaji ko laki ko yg manage… Tiba masa dia gaji duit ko dikatakan dh habis… Apa ko rasa… Bila kluar tny nk mkn apa…. Habis… Nk ckp nk mkn apa… Sbb duit xde dgn ko… P dlm bag laki ko… Mst akn jwb ekot… Oke… Lau dh ekot xpela mn2… Ckp nk mkn nasi ng tomyam… Oke aku turut jer… Smpai jer dekat kdai ckp kdai nie mahal… P stay nk pergi kedai dpn yg dh 2mnggu xbukak… Aku brsuara… Mana tmpt sama jer…

Oke… Aku amek kputusan utk balik dh nmpk brkira sngt… Engt perut nie blh tahan smpai pagi…. Apa xsmpai pg dh lapar… Aku stay xde mood… Bukak peti tinggal sbiji jer telur…. Oke la… Tny laki… Nk mkn k xnk… Oke dia ckp xnk… Xpela… Sbb sblm nie balik kerja kol 10. 30 tgk dia dh tido ng ank… Jd xnk kejutkn la…. Tiba masa turun marah2 sbb xmasak buat dia skali… Oke…dh dia xnk… Aku goreng telu rendam ng budu…. Masak nasi…

Tiba masa turun tny nk mkn apa… Ckp la xpayah la… Dh masak nasi… Mkn jer yg tu… Makin ditanya soalan yg sama brtubi2… Lst skali snyp main ng ank dkt buai aisy…. Kejup jer datang tarik2 rambut… Aku terus nangis… Sbb mak bapak aku xpernah sentuh aku… P ko nie dh mlampau…. Xmudah…. Aku bangun… Aku bahan lengan dia…. Ckp dr ko buat mcm nie…. Baik ko bunuh terus aku…. Ko dh melampau… Elok la mak bapak ko agungkn ko… Nk mkn. Nk minum anggota hntr kn… Ko sakit ko nk pegi hospital anggota bawakan….

Mana nafkah?

Tiba masa semua sndiri….lpstu ko pukul blakang aku… Terus aku lari… Mana… Semua komitmen yg ko tanggung semua kt kg…. Habis dekat mana tanggungjwb ko…. Smpai nk akikah n cukur jambul ank pom semua bini yg kuarkn duit…. Mana nafkah ko sebagai suami…. Hanya tmpt tinggal… Walau dalam sbulan xpernah aku request nk beli tu nk bli nie… Apa2 usha sndiri…. Walaupom sehelai baju raya… P apa yg aku korbankan sia2 jer… Tkt kna bucu tangga… Dh ddk pelok ank…. Blh ko keliling aku sambil ludah… Hinanya aku saat tu… Nangis tnpa kata…

Patah hidung

Terus bangun ludah sbijik masuk bilik i… Habis aku hncurkn brng dlm bilik i… Kluar bilik i nekad nk lari rumah… Blh ko ambil semua kunci kreta n motor… N bag duit n hp… N lg skali ko pukul aku… Sehingga patah hidung… Saat tu nekad utk buat report…. Ekotkn mlm tu ko dh lingkup dlm lokap… N kerja entah kmana…. P aku ada ihsan… Pk lg… Lau ko trbuang kerja…. Ko nk kerja apa… P sikit pom ko xpk utk aku… Aku hny buat report sbagai cover diri jer… Slepas dr hary tu… Tnggu fmly dr kg dtg… Pegi klinik.. Klinik tolak pegi hospital sbb pendarahn dekat mata… Xray hidung patah….dlm hary yg sama aku dpt rumh laen pe smue… Dlm masa satu hary angkut barang…. P bila dh angkut kata kita nie khandak… Yer aku khandak… Sbb smua brang atas rumh tu 1sen pom laki aku xkluarkn duit… Bila aku snyp… Ttp aib ko…

Jaja cerita tak betul

Smpai urusan mahkamah… Makin ko mnjadi2… Dr yg kg… Dr dlm fb n dr mulut ko sndiri… Dk menjaja bnda xbetol… Ckp aku yg mulakan angkara… Aku celaka… Aku xmasak buat suami….Aku xmelayan suami… Aku kurng ajar ng suami… Pstu dk belit cerita kata aku nie yg nk cerai sbb dh tau yg ko tu dh kantoi kaeen dua… Sbb aku hina mak ko… Sbb aku sgalan2nya… Dh benci kata bnci… Xperlu nk mnjaja…. Nk dtg tmpt aku kerja smata2 nk raih simpati…

Anak penguat semangat, tekad hidup solo

 

Walau apa yg jd aku ttp ng pendirian aku… Ttp jalan solo brsama insan trcinta muhammad aisy mirza… Aisy kekuatan ibu…. Aisy cahaya buat ibu… InsyaAllah selagi ibu sihat nafas lagi brnyawa… Ibu xkn abaikan adik… Nasib ko dpt fmly aku yg sentiasa layan ko sperti tetamu…walaupom tau ank sering dipukul…. Kalau ditempat org lain… Mngkin ko ditumbuk… P skali lg ko ganggu aku… Xtragak2 aku report polis…. Skg sabar aku dh hilang makin hary makin Allah tnjuk perangai sbnr…. Dgn aku yg dpt bukak fb ko… Sdgkn slama kawen xpernah bukak fb laki sbb percayakan laki… Moga ada hikmah disebalik pengorbanan n kesabaranku…

Terima kasih tulang blakangku..tanpa korang mngkin aku dh xde kt klang… . Bkn niat nk aib kan sapo2… P makin aku snyp makin kuat crito aku dgr…. Dekat sbulan mnyepi cri kekuatan sdiri… Pk n hadam betol2…

 

VK simpati dengan kisah wanita ini. Semoga ada sinar pada masa hadapan. Bahagia itu milik semua orang.

Sumber: T-Yah

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: