Jejaka Viral Kekasih Minta Putus, Bawa Diri Ke Arab Saudi. Cari Wanita Yang Jaga Solat Sebagai Pengganti

Jejaka Viral Kekasih Minta Putus, Bawa Diri Ke Arab Saudi. Cari Wanita Yang Jaga Solat Sebagai Pengganti

 

 

Kusangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Mungkin itu sesuai untuk jejaka yang viral di Twitter kerana kekasih minta putuskan hubungan walaupun dia sudah bersedia untuk berkahwin. Malah segala persiapan untuk bakal isteri sudah disediakan misalnya rumah dan kereta.

Secara zahirnya, mungkin nampak wanita itu menolak tuah. Manakan tidak, sudahlah jejaka yang menggunakan nama Twitter sebagai Iqbal Sheikh Ali ini boleh tahan tampan, kerjaya pula mantap walau umur baru 21 tahun. Menurut Iqbal, tidak lama lagi dia bakal membuka syarikat distributors sendiri. Sekarang dia bekerja di bawah syarikat milik bapa saudaranya.

Kecewa Namun Pasti Ada Hikmah

Siapa yang tidak kecewa apabila sudah bersedia untuk melangkah ke fasa seterusnya dalam hubungan, namun segalanya terputus. Walau sudah dibawa bertemu keluarga, ianya tidak membawa sebarang erti.

 

Over protective

Perkenalan selama setahun bagi Iqbal sudah cukup untuk membuktikan yang dia setia. Namun segalanya tidak dihargai. Iqbal mengakui dia bersikap over protective namun itu kerana dia inginkan yang terbaik dalam hubungan.

“Punca sebenar dia mintak putus sebabnya saya overprotective dan saya rasa bukan semua wanita boleh terima. Saya cuma pesan dekat dia, cuba jaga pandangan jangan terlampau rapat dgn lelaki. Sebab punca kecurangan adalah bermula daripada seorang kawan. Saya selalu pesan macam tu dan dia rimas dengan saya punya pesanan.”

Move On, Hijrah Ke Arab Saudi

Kini, tanpa ada hubungan dengan mana-mana wanita, Iqbal mengambil keputusan untuk move on. Ingin melupakan segala yang berlaku dalam hidupnya. Ingin memulakan hidup yang baru. Menurut Iqbal dia ingin berhijrah ke Arab Saudi. Di sana, dia ingin lebih mendekatkan diri dengan Allah.

“Saya ingin pergi jauh. Insya-Allah saya akan minta ditukarkan kerja ke sana.”

 

Cari Wanita Jaga Solat

Selepas cuba meredakan perasaan akibat putus cinta, Iqbal mengakui akan belajar daripada kesilapan. Dia tidak mahu perkara serupa berlaku lagi dalam hidupnya.

Saya dah sediakan semuanya untuk bakal pasangan saya. Rumah, kereta dan keperluan lain yang patut disediakan sebelum berkahwin. Saya cuma minta bakal pasangan saya setia dengan saya.

 

Ciri-ciri wanita yang saya nak

1. Jaga solat 5 waktu
2. Pandai ambil hati mak ayah saya.
3. Bersederhana.

Melalui pengalaman ini, Iqbal ingin menyampaikan nasihat buat semua pasangan kekasih yang bakal melalui fasa seterusnya dalam hubungan.

Untuk lelaki atau wanita yang sedang bercinta, jangan berharap pada sesuatu yang tak pasti. Pengharapan yang keterlaluan akan menjadi punca anda terlalu kecewa pada suatu hari nanti.

 

 

 

 

Sumber: Iqbal Sheikh Ali

Jenazah Disembahyangkan Pak Kiyai, Kebaikannya Terungkap Satu Persatu. Pemergian Nukman Persis Kisah Ahmad Ammar

Jenazah Disembahyangkan Pak Kiyai, Kebaikannya Terungkap Satu Persatu. Pemergian Nukman Persis Kisah Ahmad Ammar

 

 

Pasti ramai yang masih ingat kisah Ahmad Ammar yang meninggal dunia akibat dilanggar ambulans di Istanbul Turki satu ketika dulu.

Sikap Allahyarham semasa hayat yang sentiasa melakukan kebaikan menyebabkan pemergiannya ditangisi ramai malah pengakhirannya cukup indah bila  mendapat penghormatan disemadikan di Perkuburan Eyub Sultan yang turut menempatkan para sahabat nabi.

Kelmarin berita pemergian pelajar Malaysia, Nukman Haji Zambri di Indonesia sekali lagi mengingatkan kita kepada Ahmad Ammar.

Kebaikan demi kebaikan yang dilakukan oleh arwah Nukman sepanjang menuntut Gontor 3, sebuah sekolah pondok moden di Indonesia menyebabkan pemergiaannya cukup dirasai.

Perkongsian melalui Facebook Surau Taman Penaga menyebut anak muda bernama Nukman yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya 17 September lalu. Jenazahnya disembahyangkan oleh Pak kiyai, guru-guru serta seluruh penghuni pondok dan dikebumikan terus di sana.

Satu demi satu kebaikannya disebut

 

Meninggal kemalangan, niat untuk bantu adik-adik

 

Jenazah disembahyangkan oleh Pak Kiyai, guru dan seluruh penghuni

 

 

Kebaikan diungkap satu persatu oleh ibu bapa lain

 

 

 

 

Sumber: Surau Taman Penaga

 

 

 

 

 

Bapa Risau Kesihatan Anak Selepas Anak Terminum Air Kotak Ada Pepejal Hitam Menjijikkan

Bapa Risau Kesihatan Anak Selepas Anak Terminum Air Kotak Ada Pepejal Hitam Menjijikkan

 

 

 

Tak dinafikan, air kotak ialah sesuatu yang selalu diminum ketika dalam perjalanan. Bagi ibu bapa, air kotak lebih mudah diberikan kepada anak kerana tidak mudah tumpah kala diminum.

 

Baru-baru ini seorang ayah yang dikenali sebagai Tan sangat terkejut dengan pepejal hitam yang ditemui dalam sebuah kotak minuman. Kejadian di Pahang ini bermula apabila Tan membawa anaknya makan tengah hari dan memberikan air kotak kepada anaknya.

 

Benda lembut keluar dari straw

Anaknya mengadu ada merasa benda lembut keluar dari straw apabila dia menyedut minuman itu. Tan terus membuka kotak air minuman itu apabila sampai di rumah.

Selepas melihat ada pepejal hitam menjijikkan di dalam kotak air minuman itu, Tan risau akan kesihatan anaknya. Dia bimbang jika pepejal itu beracun dan boleh menjejaskan kesihatan anaknya yang telah meminum air dari kotak itu.

Hati-hati

VK susah nak teka apa jenama air kotak yang diminum ini. Apa yang boleh VK katakan ialah kita kena lebih berhati-hati apabila nak bagi anak minum air kotak. Kita selalu fikir dengan melihat tarikh luput sudah memadai. Namun segalanya boleh berlaku. Yalah, benda dalam kotak tak boleh nak nampak. Apa pun, mungkin lebih baik bancuh sendiri air untuk anak minum.

 

Sumber: http://www.sinchew.com.my/node/1794481

Dituduh Hamil Waktu Belajar Rupa-rupanya Gadis Ini Usung Cyst 12KG!

Dituduh Hamil Waktu Belajar Rupa-rupanya Gadis Ini Usung Cyst 12KG!

 

 

VK memang selalu baca pengalaman mereka yang mengalami cyst tapi tak pernah lihat yang sebesar ini. Justeru pengalaman yang dilalui gadis bernama ini  dijadikan pengajaran oleh wanita lain.

Apatah lagi kebelakangan ini masalah cyst berlaku pada ramai wanita. Lebih malang lagi ramai yang tak menyedarinya macam apa yang berlaku pada Salmah.

Walau perut dah membesar dia masih tak mengetahui tentang masalah cyst. Sehinggalah satu ketika dia tuduh hamil, dari situlah masalah yang dialami terungkap. Ikuti pengalaman Salmah yang dikongsi melalui Twitter miliknya.

The Journey of 12kh Ovarian Cyst

Sebab ramai yang request , meh nak share my very own hectic journey.

Bermulalah kisah hidup seorang mahasiswi di Uitm Dungun pada hujung tahun 2013 bila aku diserang senak perut yang melampau dan perut yang semakin membuncit.

On that time ramai dah yang start tegur kenapa perut macam nampak pelik. Even parent aku sendiri dah syak bukan bukan dengan aku. (Al maklum la perempuan kalau buncit pelik ni orang fikir lain)

Tapi biasalah manusia, takpernah nak alert dengan keadaan diri sendiri. Aku tak endahkan apa orang kata. Just let it go and anggap perut buncit tu sebab gemuk. Sampai la satu tahap period dah semakin tak teratur.

Sampai tahap lebih dari 15 hari (dah memang tak normal kalau ikutkan tu) Paling runsing bila perut dah makin membesar dan mengeras. Masa tu aku masih lagi husnudzon dengan diri sendiri. (Takde apa ni sebab nak sedapkan hati sendiri)

Pap!!!! Guest what

Masih segar dalam ingatan aku petang after class otw balik ke kolej aku singgah pejabat kolej dengan keadaan mengah mengalahkan marathon 100m dengan tujuan nak ambik kunci kolej je. Dalam tak sedar rupanya banyak mata yang perhatikan aku bila aku masuk pejabat kolej tu. Tetiba aku terdengar penyelia kolej panggil aku masuk bilik dia.

“Dik dik sini kejap masuk bilik saya”

Dengan perasaan bersahaja aku masuk bilik dia then tetibe telinga ku panas disapa

“Dik, awak pregnant ke?!”

Oh god!!!! Masatu hanya Allah je yang tahu perasaan cuak takut nak nangis nak blah semua nya bercampur baur. Gila kau terdiam aku dengar soalan macam tu. Okay aku tanya korang eh. Apa perasaan kau bila kau tak pernah kahwin tapi dapat soalan macam tu

Okay sambung balik…Aku ingat lagi perasaan cuak nak jawab soalan tu. Nak menangis bila kita deny something yang kita tak pernah buat tapi orang sekeliling nak kita mengaku benda tu.

Damn‼️‼️ Masa tu aku bermati matian tak mengaku yang aku “pregnant” tapi sayang penyelia kolej tu tak bagi aku peluang nak pertahankan diri aku. Bertubi tubi soalan dia tanya aku. Punyalah dia nak aku mengaku,sampai tahap dia pujuk aku. Dia siap boleh cakap macam ni

“Dik, kalau awak pregnant bagitahu je.Kami akan provide kolej yang lebih dekat. Jangan risau kami tolong awak. Saya risau if anything bad happened lagi teruk.”

Dalam hidup aku satu je, kalau aku tak buat hidup mati balik pun aku tak mengaku. Hahahaha. Tapi penyelia kolej tu masih tak puas hati dengan jawapan aku bagi.

Then tetibe je dia tarik tangan aku lalu bawak aku ke belakang (ke surau dalam office tu)  Nak tahu tak dia buat apa dekat aku?

Dia cari kepala baby

Jeng jeng jengggggg…Dia bawak aku masuk dan minta aku baring. Dengan muka terpinga pinga aku turutkan juga. (Redha jela dah kena baring). Usai baring laju je tangan dia pegang perut aku. Aku macam wondering la, dah kenapa pulak nak pegang pegang perut aku ni.

Tak tahu ke aku rasa sesak nafas baring dengan takde bantal macam tu.  Dia pegang pegang taktahu apa yang dia nak sampai la kawan dia masuk dia cakap…

“Eh takde rasa kepala baby pun. Perut dia keras macam ni je.”

Halamakkkk…Kepala baby yang dicarinya. Penyelia tu masih takpuas hati dengan keadaan tu. Dia seolah olah takdapat nak terima hakikat yang aku ni tak pregnant. Dengan muka takpuas hati dia cakap dekat aku macam ni.

“Kalau awak taknak mengaku juga yang awak ni pregnant, saya bawak awak ke klinik untuk check up & scan”

Agak agak korang apa jawapan aku masatu. Kalau korang la kan, kita takbuat something bad so  perlu ke nak rasa takut?????? Yes!!! Macam tu la dengan aku. Sikit pun tak takut apa adahal setakat nak pergj check up. Dah memang aku confident aku tak buat kenapa nak takut en en en.

Pendek cerita aku ikut je penyelia kolej tu pergi ke sebuah klinik di bandar Dungun. Sampai sampai je dia minta doctor check aku & terus minta scan perut yang oncet ni .

Big AHAAAAA!!!! Doctor tu cakap…Dia cakap kan…

“Maaf puan, adik ni tak pregnant”

On that time rasa Alhamdulillah YaAllah aku tak pregnant aku takbuat bukan bukan. Tapi masih dengan muka kerek penyelia tu, dia takpuas hati kenapa aku tak pregnant.

Hahahahaha kenapa kenapa??? Kenapa dia takpuas hati sangat dengan result scan tu. Then dia pun bersuara ..

“Doctor, macam mana tak pregnant sedangkan perut dia ni dah macam cukup bulan ni”

Dari baringan aku, aku nampak doctor tu pandang aku dengan satu berita yang kurang enak. Hambar senyuman dia. Doctor tu pun cakaplag bebaik dengan penyelia kolej aku;  “Puan, dia tak pregnant tapi dia suspect CYST”

Terpinga pinga aku dibuatnya. Apa benda dohhh cyst tu??? Cyst tu ada dekat mana? Sejenis apa? Nah la belanja sikit gambar aku dalam keadaan perut membuncit tu. Bila korang tengok gambar aku on that time tu apa first perception korang? Jujur k jujur.

At first memang tak boleh nak terima kenyataan aku di diagnosed dengan penyakit tu. Lagi tambah tak tenang bila doctor tu cakap “dik, cyst awak ni dah besar sangat ni sampai dah tertutup organ dalaman awak yang lain”

MashaAllah masatu rasa macam nak hilang nyawa kejap. Time time tu lah nak teringat parent dekat kampung ni ha. Tapi apa yang penting aku puas hati sebab aku berada di pihak yang benar. Tak sudah sudah penyelia kolej aku tu minta maaf siap offer akan tolong aku settlekan semua procedure aku nanti (tukar kolej/refer letter hospital/bil hospital)

Tapi tulah orang kata, adat hidup dekat dunia bukan dia la kalau tak diuji lagi dan lagi. Tak tahula kenapa malang sangat nasib, dah la sakit dah tahap kritikal. Ehhhhh boleh pulak difitnah lagi sekali. Kali ni bukan setakat geng kolej tu tapi satu UiTM Dungun membuat satu pertuduhan takrasmi dekat aku.

Nak tahu tak kenapa? Punya la bad luck aku ni. Kebetulan masa tu UiTM tengah famous dengan kes ni. (Agak mengaibkan UiTM) tapi aku rasa terkesan dengan semua ni.

Selamber je aku dapat pertuduhan tak rasmi macam ni. Allahu sekali lagi diuji plus mendapat tomahan yang kurang enak didengar sebab sentap dia sampai ke lubuk jiwa yang paling dalam tau tau tau.

Ada ke patut rakyat jelata cakap aku mak kepada baby yang teraniaya tu. What de heck!! Kalau tu anak aku takkan la masatu perut aku membuncit lagi.

Hari berganti hari issue tu dah makin slow diperkatakan. Tapi serious aku cakap, dasat penangan issue tu dalam hidup aku. Gila stress weh pergi memana dengar orang cakap pasal aku. Dah la dengan keadaan yang tengah sakit. Macam macam kena tanggung.

Bayangkan masatu jk teruk (jiwa kacau). Mana nak mantapkan emosi yang tengah goyang. Mana nak hadap mulut manusia. Nak menahan sakit lagi.

Cyst dah tahap kritikal

Gentle aku cakap, lepas je di diagnosekan tu hari hari aku menangis. Hari hari rasa give up. Mental koyak teruk kot dengan masatu perut aku dah kritikal. Penat wehhh gi kelas jalan kaki hari-hari dengan bawak perut besar macam tu.

Tapi Alhamdulillah sangat. Sepanjang perjalanan aku yang berliku dekat UiTM tu aku dapat support system yang sangat power dari parent,family,kekawan & ada hamba Allah yang baru sangat lagi kenal dia.

Apa yang menarik tentang hamba Allah ni, dialah manusia yang sanggup susah payah dekat UiTM tu, manusia yang angkut aku bawak pergi segala jenis appointment dekat Hospital Dungun.

Kalau dia baca ni confirm dia ingat segala pengorbanan dia tu. Hamba Allah ni sangat sangat baik even masatu baru kenal dia 3 bulan macam tu. semoga Allah balas segala jasa & pengorbanan dia dalam permudahkan urusan aku dekat Dungun dulu. (Tapi sayang dia baru je kahwin 18 Ogos lepas)

Okay dah dah stop kelaut. Sorry guys teringat cinta lama pulak ops. Okay back to the story, result check up dengan specialist Hospital Dungun memang CONFIRM aku punya cyst tu dah tahap kritikal and i need Immediately Operation. Masa tu doctor tanya aku to make the best choice for my life.

1.operate dekat private hospital
2.operate dekat government hospital

Agak agak korang mana aku pilih? Masa tu takda choice sebab i got no insurance or protection at all. Kalau nak pergi private hospital makan cost berbelas k jugak. Sebab taknak susahkan parent & family aku. I just choose for government hospital. Doctor Hospital Dungun provide me refer letter sebab aku minta transfer HTAA Kuantan sebab parent & family semua dekat sana.

I thought bila ada refer letter tu memang terus dapat buat operation lee lee tu jugak. Tapi sayang, aku lupa yang government hospital need to wait for a queue list. (Almaklumla first experience plus masatu bolok bolok lagi taktahu benda). Masa aku dah transfer ke HTAA kuantan tu size cyst aku dalam 36cm dah. (Kritikal la orang kabo tunggu masa nak popppppp je)

Then after beberapa kali appointment aku dapat exact date operation aku on 29 Januari 2014. Lebih kurang dalam sebulan lebih lagi aku nak kena tunggu masatu. (Lamanya sebulan).

Dalam tunggu queue list tu, parent & family ada juga ikhtiar perubatan tradisional sebab diorang semua taknak aku kena operate. Merata pergi berubat termasuklah darul syifa. Tapi yang tak masuk dek akalnya semua cakap aku kena buat dengan orang.

Macam macam dah cuba tapi sayang takde yang serasi. Even aku pernah kena minum air telaga yang berkeladak tu demi taknak operation. Bukan tu je aku pernah melecet jari sebab kena picit 44 biji limau sebab nak buat mandi sebelum subuh.

Waktu yang ditunggu tiba

Derita masa tu Allah je yang tahu. Dengan debaran menunggu date operation lagi, lepas tu nak kena buat itu ini untuk perubatan tradisional. Waktu terus berlalu, tapi satu pun tak menjadi.

Dul dap dup dap…Hari yang dinanti telah tiba. 28/1/14. Aku kena warded awal sehari sebab nak kena puasa apa bagai kan. Hmm dugaan takhabis habis lagi even nak masukkan branula (jarum dekat tangan tu) ni pun doctor tu boleh careless sampai memancut mancut darah aku keluar.

Muka steady je lagi…Perasaan cuak takut semua takboleh nak cerita dekat manusia. Berdebornyala nak tunggu esok hari tu

Petang lepas warded tu, doctor yang handle kes aku ni panggil masuk bilik dia.Macam macam dia cakap dekat aku plus nak kema sign banyak gila term & condition apa semua.  Paling takboleh lupa dia cakap “if any emergency case happen, i terpaksa remove your rahim, I’ll do for the sake of your life.

Oh god!!! How i can continue mylife without my rahim. How i can produce my very own production (anak)

Esoknya telah tiba. 29/1/2014. Tarikh keramat dalam hidup aku. Aku ni jarang sakit tapi bila dah sekali sakit padunya… Pagi tu aku orang pertama yang akan masuk operation room. Doctor cakap aku punya major case sebab cyst aku dah makin membesar and cant hold on lagi.

Benda terakhir yang aku ingat sebelum aku ditolak masuk ke operation room. Ma usap kepala aku sambil cakap “Istighfar selawat banyak banyak. Ma tunggu awak dekat keluar ye”

Oh god I’m crying. Masih ingat air muka ma dengan penuh harapan tunggu aku keluar dengan selamat. Dalam OT tu tak payah cakap la rasa dedor dia tu macam nak tercabut jantung. Sebab doctor dah pesan awal if there’s any complications dia akan buat segala benda yang aku dah sign hari sebelumnya tu.

Ovarian cyst dah penuhkan ruang perut

Aku punya major case.Ovarian cyst aku dah memenuhi ruang perut.I’m 50/50 guys! Sampai ke harini terasa sakit bius tulang belakang ni. Jangan pelik ye kalau nampak aku ni takbuat kerja berat berat, taktidur dekat lantai.

Bukan tak nak buat tapi rasa dia tu menusuk semula ke tulang belakang tu. Last moment dalam operation room tu aku diberi bantuan oxygen lepastu doctor minta aku mengucap and kira 123. Gila woiiii masatu aku ingat mati je. Takputus doa minta Allah selamatkan aku & bagi aku peluang hidup sekali lagi.

Sedar taksedar dah settle operation aku. Ingat lagi masa first tersedar dari bius tu, tangan aku dekat perut then dengan muka blur blur doctor nurse semua datang dekat aku cakap “tahniah”

Hahahahaha rupa rupanya dorang semua dah lama tunggu aku nak sedarkan diri. Diorang cakap lama sangat aku “tidur”

Memang cerita dia memula sedar tu rasa dah takde perut la. Perut aku dah kempis woi! Alhamdulillah semuanya berjalan lancar & dipermudahkan.

Okay guys, korang nak tak tengok ovarian cyst yang keluar dari perut buncit aku ni? Tapi kalau tengok janji tak shock k.

Gambar ni Dr Huda HTAA yang bagi aku tengok. Dia cakap semua orang dalam operation room terkejut tengok size ovarian cyst aku ni. This is very first time dorang handle ovarian cyst sebesar ni. It’s 12kg and 42cm bruh‼️

Ramai yang takpercaya kan. But it’s real guys! It’s happened to me. Ni medical report aku

Lesson yang aku dapat share bout cyst dengan seluruh kaum hawa bidadari syurga:

1. Kalau period tak teratur please guys cepat cepat pergi buat check up
2.Jaga pemakanan (avoid unhealthy food/cheese/soya)
3.Avoid pantiliner usage
4.Makesure your feminine part always kering.

Banyak liku & pengorbanan yang dah aku lalui. Even sekarang pun aku masih jaga pemakanan even kekadang culas jugak hahahahahaa. But then till now aku still follow up doctor sebab aku kena buat tu for the rest of mylife even once a year check up.

So buat kaum hawa semua, please alert dengan keadaan diri kita. If rasa lain macam take fast action & jangan jadi macam saya. Dah kritikal baru heboh nak operate. Cukuplah sekali kerna takmahu lagi.

Sakit derita pengorbanan takdapat nak deacribe macam mana. Semoga kita semua terus diberi kesihatan yang berpanjangan.

 

Sumber:

 

 

 

Walau Salah Nama, Ucapan Daripada Suami Tetap Cukup Bermakna, Adira Kata Ucapan Dato Red Paling Win

Walau Salah Nama, Ucapan Daripada Suami Tetap Cukup Bermakna, Adira Kata Ucapan Dato Red Paling Win

 

 

Penyanyi, Adira baru sahaja melahirkan bayi lelaki beberapa hari lalu. Terbaharu, Adira menyambut ulang tahun kelahiran ke-27. Menariknya, Adira memuat naik ucapan selamat hari jadi daripada suaminya, Dato’ Red namun nama yang diberikan salah.

tq syg!! @dato.red walaupun adira sulaiman!!!! ucapan paling win taun ini… love you too!!

Bukan salah nama Adira, tetapi Dato’ Red tersalah nama bapa mentuanya. Pun begitu, kesilapan itu tetap mengundang reaksi daripada netizen. Status di instagram itu mendapat pelbagai reaksi daripada follower Adira.

 

View this post on Instagram

 

tq syg!! @dato.red walaupun adira sulaiman!!!! ucapan paling win taun ini… love you too!!

A post shared by adira.suhaimi (@adira.suhaimi) on

Sulaiman pun Sulaiman la…

 

Lupa nama mentua ke?

Layan je la…

Salah nama la pulak

Macam manalah boleh tersilap nama Suhaimi dengan Sulaiman tu ya? VK yang baca ni pun boleh tergelak sorang-sorang. Buat para suami di luar sana, hati-hati ya dengan nama penuh isteri. Mengundang sangat tau!

 

Sumber: Adira Suhaimi

Baru Kematian Suami, Orang WhatsApp Tuntut Hutang Arwah Suami. Baca Nasihat Wanita Ini Supaya Tak Mudah Orang Ambil Kesempatan

Baru Kematian Suami, Orang WhatsApp Tuntut Hutang Arwah Suami. Baca Nasihat Wanita Ini Supaya Tak Mudah Orang Ambil Kesempatan

 

 

Baru-baru ini, seorang wanita yang menggunakan nama facebook Noor Zamzuriani Zakaria telah meluahkan di facebooknya mengenai kisah seseorang menuntut kembali deposit servis jurugambar yang telah dibayar kepada arwah suaminya.

Baru 2 hari kematian suami, sayu pun belum hilang, namun Zamzuriani agak terkesan dengan situasi yang dihadapinya. Dia tidak kisah untuk melangsaikan hutang suaminya namun nama pun bisnes jadi setiap keluar masuk duit perlu ada rekod.

“Saya tak nak tuduh orang itu menipu sebab saya pun tak nak ada apa-apa effect pada suami saya. Suami saya dah pergi menghadap Ilahi. Kalau benar suami saya ada ambil deposit daripada pihak dia, saya akan teruskan dengan kerja yang suami saya tinggalkan.

Tapi memang saya tak ada apa-apa detail berkenaan nama dan nombor ‘klient’ tu. Tak ada bukti transaction duit masuk daripada pihak dia. Bila saya minta bukti resit, memang dia terus senyap,” kata Zamzuriani.

Curiga dengan jumlah deposit

“Dan lagi satu, untuk servis fotografer, kami hanya ambil deposit RM100. Tak pernah kami ambil RM150. Deposit RM100 untuk pakej paling rendah dan RM300 untuk pakej yang paling mahal dalam pakej kami. Sebab tu saya agak ragu bila dia kata dia bagi cash RM150 kat suami saya. Ini semua buat pengajaran. Bukan saya nak buka aib sesiapa sebab saya pun takut jika suami saya yang bersalah. Saya berani untuk post pun sebab saya percaya yang ini bukan salah di pihak suami saya,” tambahnya yang kini hamil 28 minggu.

 

 

Mula dengan ucapan takziah

Dalam keadaan kita masih bersedih, masih ada yang ingin mencari kesempatan.

Bukan nak buat cerita tapi aku menceritakan akan yang benar. Semoga jadi pengajaran kepada yang lain.

2 september 2018,
Belumpun sempat 48 jam arwah pergi, dan dalam keadaanku yang masih dalam kesedihan. Terdapat satu whatsapp yang masuk dalam hp. Whatsapp dari nombor yang tak dikenali.

Pada awalnya si empunya nombor memberikan kata-kata semangat dan ucapan takziah. Ya, aku berterima kasih kepada semua yang tak pernah jemu memberi sokongan dan kata semangat.

Tanya pasal servis jurugambar

Seperti kebiasaannya, aku akan meminta maaf bagi pihak suami aku pada sesiapa yang mengenali beliau. Tapi kali ini, belum pun sempat aku nak mintak maaf bagi pihak sang suami, si empunya nombor memperkenalkan diri dia sebagai Tuan ** dan terus bertanyakan sama ada suami ku seorang jurugambar atau tidak?

Dan ya, semestinya suami aku seorang jurugambar dan aku meng’iya’kan pertanyaannya.

Seterusnya Tuan ** menyatakan bahawa ada perkara yang beliau ingin sampaikan padaku untuk pengetahuan aku dan ahli keluarga yang lain dan Tuan ** meminta aku untuk kembali whatsapp beliau jika mempunyai masa terluang. Dalam keadaan aku masih dalam kesedihan, aku bertanyakan tentang perkara berkenaan. Apa yang penting yang aku perlu tahu berkenaan sang suami tercinta?

Tuan ** menyatakan bahawa beliau ada memberikan booking payment untuk job photographer pada 24.9.2018. Dan telah membayar certain amount which is tak lah banyak tapi aku seperti curious.

Aku lihat calendar, tarikh yang diberikan 24.9.18 tu jatuh pada hari isnin dan ianya bukanlah musim cuti. Jadi aku ajukan soalan padanya berkenaan tarikh yang diberikan. Tuan ** menyatakan bahawa ianya untuk majlis hari jadi anaknya.

Bayar RM150

Dia juga menyatakan bahawa dia telah membayar secara tunai pada arwah suamiku sebanyak Rm150 di bukit jelutong. Tapi setahu aku, suami aku tidak akan pernah pergi berjumpa mana-mana client berseorangan. Suami aku pasti bawa aku sebab segala detail aku yang akan catit. Dan itu kelebihan suamiku. Tidak membelakangkan isteri walau dalam apa jua perkara.

Seterusnya bila aku meminta resit bagi deposit yang telah dibayar, Tuan terbabit tidak membalas whatsapp ku sehingga hari ini.

Mesej untuk si penuntut

Kepada Tuan yang berkenaan, kemungkinan anda mengikuti kisah pemergian suami saya dari dalam fb. Terima kasih kerana mendoakan suami sy. Jika benar, suami saya berhutang deposit kepada tuan, tuan boleh tunjukkan bukti kepada saya dan saya akan proceed dengan job yang diberi mengikut persetujuan.

Deposit yang diberi bukan dibatalkan oleh pihak saya dan pihak saya masih mempunyai shooter untuk teruskan kerja pada tarikh majlis yang berkenaan jika benar apa yang tuan katakan.

Untuk pengetahuan, suami saya mempunyai jadual yang penuh sehingga bulan 12 dan ada deposit yang telah di ambil tapi pihak saya masih tetap akan meneruskan kerja yang telah di tempah kerana saya sendiri tahu setiap apa yang suami saya lakukan kerana kami adalah partner bukan sahaja partner dari segi hidup dan mati semata, tapi kami juga adalah partner business. Jadi setiap jadual arwah suami saya, sy yang aturkan.

Kepada semua client, anda tak perlu risau kerana segala kerja yang ditinggalkan akan di ambil alih oleh saya sendiri. Anda boleh direct contact saya atau nombor suami saya kerna saya tidak akan lari kemana-mana. Kerja dan tanggungjawab arwah telah menjadi tanggungjawab saya.

Cuma saya minta sedikit masa untuk saya ambil alih segalanya due to my circumtances.

Coretan sang isteri
*partner dalam segala-galanya*

 

Pesanan buat isteri yang kematian suami

VK berkesempatan meminta pendapat Noor Zamzuriani mengenai apa yang patut dilakukan oleh isteri kematian suami supaya tidak mudah ditipu oleh pihak yang suka mengambil kesempatan. Maklumlah, sebagai waris kita cuba sedaya upaya untuk melangsaikan hutang si mati. Namun tidak mustahil ada pihak yang akan ambil kesempatan.

Pesanan untuk setiap pasangan suami isteri. Tolong jangan membelakangkan isteri walau dalam apa hal sekalipun sebab hidup berumah tangga ni tak boleh pentingkan diri sendiri. Kita tak tahu siapa yang akan pergi dahulu. Suami atau isteri?

Jadi setiap hutang perlu diberitahu pada pasangan masing-masing. Buat isteri, Memang kita akan sedaya upaya lunaskan segala hutang arwah, tapi kalau boleh kita siasat dahulu sama ada betul atau tidak. Bukan tujuan untuk menidakkan sebab hutang dibawa ke mati. Tapi sekarang ni bukan semua orang boleh dipercayai. Jadi yang paling utama dalam hubungan tu TOLONG sangat jangan membelakangkan pasangan masing-masing sebab benda macam ni boleh jadi bila-bila masa.

Saya bersyukur sangat sebab suami saya tak pernah sorokkan apa-apa daripada saya. Dan say bersyukur sangat-sangat sebab segala perbelanjaan dia akan inform kat saya. Setiap duit keluar masuk pun saya tau. Sama juga halnya dengan saya. Saya akan inform dia jika saya ada berhutang di mana-mana.

Sumber: Noor Zamzuriani Zakaria

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: