Ibu bekerja memang selalu ada masalah untuk memastikan stok susu sentiasa banyak. Mana nak kerja, mana nak buat stok susu. Namun anda boleh cuba ikut tip yang diberikan oleh ibu ini.

Paling utama anda kena tahu corak rutin penyusuan anak anda. Ada bayi yang kuat menyusu dan ada juga yang menyusu sedikit.

Pengasas Adrini’s melalui facebook, Nini Selamat berkongsi tip persediaan yang ibu bekerja perlu tahu demi memastikan stok susu sentiasa ada.

IKLAN

1. Kena ada pam susu

Ibu perlu peruntukkan sedikit bajet untuk membeli pam susu. Pilihlah pam elektrik untuk memudahkan ibu mengepam susu di tempat kerja. Sekarang pun ada pam yang boleh dicas menggunakan USB kan? Senang sangat.

Pilihlah pam susu yang tidak sakit apabila digunakan, buat ibu rasa selesa, tidak bising dan memudahkan pergerakan ibu. Ada macam-macam pam susu di pasaran. Pilihlah yang terbaik. Mahal atau murah bukan persoalannya. Namun keselesaan adalah pilihan utama.

Pam susu ada banyak range di pasaran. Yang penting pam tu jenis yang bila pam tak sakit, kita rasa selesa, tak bising dan memudahkan. Satu lagi, elakkan beli pam susu jenis yang macam hon basikal dulu-dulu tu.

2. Stok susu

Ibu yang hendak kembali bekerja selepas habis berpantang, perlu buat stok susu. Ini bagi memastikan bayi mendapat susu apabila diperlukan walaupun menggunakan botol susu.

IKLAN

Untuk mommy yang bekerja, stok susu tu adalah nyawa tau. Susu tumpah sikit pun dah rasa nak nangis sangat-sangat. Nak nak kalau yang pam susu kais pagi makan pagi tu.

Untuk stok susu, kita boleh mula buat stok bila susu matang dah keluar. Sebab selalunya 7 hari pertama tu kita akan fokus pada baby kita dan kita nak fahamkan pattern baby kita.

Korang boleh start minggu kedua bersalin. Ni yang di cadangkan. Kenapa? Sebab kita nak elakkan daripada terjadinya bengkak susu.

Awal-awal tu, kita mengepam bukan fokus nak simpan stok semata-mata ye. Ni semua untuk elakkan mastistis juga.

 

IKLAN

3. BACK TO WORK – sedia mental and fizikal

Ni lebih kepada emosi kita sendiri bila nak hantar anak pada pengasuh atau taska.
Inilah yang paling berat sekali nak buat kan? Nini dulu berkira-kira tau nak hantar awal ke tak. ???

Seminggu sebelum masuk kerja, kita dah latih hantar baby kita ke pengasuh. Time ni kita tengok patern PENyusuAN dia, berapa amount nak kena prepare, and aet time pumping dan lain-lain. Bila macam ni, mudah untuk kita handle sebab kita masih bercuti.

 

Sumber: Nini Selamat