Ramai yang masih guna kuali legend atau kuali yang lama serta sudah hitam permukaannya. Sebabnya dah terbiasa guna sejak dulu jadi kerja memasak rasa mudah dengan kuali legend ini.

Tapi ramai tak tahu kuali legend ini sebenarnya berpotensi mencetuskan kanser.  Awas ya! Ini penjelasan daripada ahli kimia sendiri, Dr Fatimah Salim.

Kuali legend memang sedap guna untuk memasak tapi awas! 

Kuali Hitam ‘Legend’ Memang Sedap Guna Untuk Memasak Tapi Berpotensi Cetus Kanser. Ini Cara Bersihkannya
Gambar Facebook Masak Apa Tak Jadi Hari Ini

Ramai yang mungkin tidak kisah dengan keadaan kuali atau periuk yang hitam legam. Legend katanya.

Tahukah anda peralatan memasak sebegini berbahaya? YA. Lapisan hitam ini sebenarnya terbentuk daripada mendakan bahan masakan dan minyak yang terhangus dan dibiarkan lama sebati tanpa disental atau dikikis.

Lapisan ini berpotensi menyebabkan kanser kerana ianya mengandungi bahan-bahan kimia seperti polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), heterocyclic amines (HCAs) acrylamide dan furans. Bahan-bahan kimia ini akan bercampur dalam masakan kita setiap hari yang kita hidangkan kepada anak-anak.

IKLAN

Maka, usah berfikir panjang lagi. Segera bersihkannya bagi mengelakkan masalah kesihatan di masa hadapan. Benar, bahan-bahan kimia ini memang sentiasa ada dalam makanan yang dipanggang atau dimasak dengan suhu yang tinggi sehingga hangus, namun usahlah sengaja menambah punca.

Tip untuk membersihkan lapisan karbon ini adalah:

Kuali Hitam ‘Legend’ Memang Sedap Guna Untuk Memasak Tapi Berpotensi Cetus Kanser. Ini Cara Bersihkannya

IKLAN

1. Guna baking soda
Panaskan peralatan memasak dengan api. Tuangkan air perlahan-lahan dan biarkan air di dalam peralatan ini mendidih selama 10-15 minit. Kemudian tuangkan setengah cawan baking soda dan biarkan ianya mendidih seketika. Matikan api dan kikis perlahan permukaan ini dengan menggunakan senduk bersesuaian. Tunggu sejuk dan sental.

2. Rendam dengan sabun
Boleh juga gantikan bes lain seperti sabun cuci baju. Setelah biarkan periuk mendidih selama 10-15 minit. Matikan api, alihkan dan tuangkan sabun cuci sesetengah cawan. Rendam sekitar 1 jam atau lebih lama bergantung kepada tahap kekotoran. Apabila kelihatan mudah dikikis, buangkan air sabun rendaman dan sental.

Selain itu:  Tip Bersihkan Karpet Guna Garam, Hasilnya Macam Karpet Baru! Bau Pun Segar

3. Guna cuka, asam keping
Jika kesan hitamnya tidak teruk, boleh saja tuangkan baking soda tanpa pemanasan dan sental. Atau gantikan bahan berbes dengan bahan berasid seperti cuka makan, air asam jawa, asam keping… Namun baunya agak kuat jika dibandingkan baking soda.

IKLAN

Pemanasan membantu menanggalkan kesan hangusan dengan lebih mudah kerana bertambahnya tenaga kinetik molekul-molekul dalam ikatan metalik peralatan memasak dan lapisan hangusan itu juga.

Nota:
Dalam keadaan yang pekat, bahan-bahan kimia ini bersifat menghakis, maka boleh membantu dalam proses pembersihan. Cuma berhati-hati dengan air panas dan sifat yang boleh merengsa.

Peralatan yang telah berkilat tadi perlu dibentuk lapisan oksida untuk mengurangkan risiko bocoran logam. Maka, bolehlah merebus air beberapa kali sehingga lapisan kelihatan pada permukaan, sebelum digunakan seperti biasa.
Semoga bermanfaat!

Sumber: ChM Dr Fatimah Salim
Ahli Kimia

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI