
Isi Kandungan
Toggle
Nasi ayam penyet, selalu kita beli walhal nak buat hidangan ini punyalah senang.
Tak percaya boleh ikut resipi dari Puan Jida Jat ini.
Ayam penyet ini yang penting sambalnya. Bahan yang lain-lain cuma digoreng.
Bahan-bahan untuk sambal:
Bawang Besar 1 Labu
Bawang Putih 3 Ulas
Cabai Merah 4 Biji
Cabai Melaka Hijau 20 Biji
Tomato 3 Biji
Belacan Sikit(guna ikan bilis pun boleh)
Cara membuat
1. Goreng bahan-bahan untuk sambal penyet macam dalam gambar. Bila dah layu.Toskan.
2. Kemudian kisar atau tumbuk. Masukkan perasa sesedap rasa.
Bahan Ayam Goreng & Tempe
Ayam
Tepung Gandum 4 Sudu
Tepung Jagung 4 Sudu
Sedikit Kunyit dan Rempah Kari Daging
Perasa
1. Gaul bahan-bahan dengan ayam dan goreng.
2. Goreng juga tempe dan hidang bersama ulam seperti kacang, timun atau daun salad. Siap!
Selamat mencuba!
Sumber: Puan Jida Jat
Cara Mudah Tanam Pokok Sup, Beli Sejambak Pilih Yang Ada Akar. Kerat & Tanam!

Kalau nak tanam pokok sup untuk makan sendiri kita guna cara yang mudah ini. Tak perlu tanam dari biji benih pun.
Cuma beli saja pokok sup di kedai runcit, kerat dan tanam bahagian pangkalnya. Ini cara yang digunakan oleh Adana Embong. Bagi yang nak cuba boleh ikut langkah penanaman yang dikongsi.
Cara mudah tanam pokok sup guna keratan
Kalau setakat tanam untuk masak guna saja cara ini;
1. Beli je sejambak daun sup pilih yang banyak batang & akar.
2. Sejambak pokok sup pecah-pecahkan kepada beberapa bahagian. Saya bahagikan kepada 4.
Potong bahagian daun dan boleh guna untuk memasak. Kalau banyak boleh letak dalam bekas yang berisi air untuk tahan lama, seminggu pun segar lagi.
3. Sediakan pasu atau polibeg yang diisi dengan cocopeat atau tanah yang beli kedai Eco pun boleh. Tapi jangan letak padat. Bila padat, air bertakung dan ini boleh menyebabkan akar cepat busuk.
4. Kuantiti tanah pun letak separuh saja dulu, bila pokok dah stabil nanti baru tambah tanah. Kemudian boleh tanam terus keratan pokok sup tadi. Boleh letak 3 keratan dalam satu polibeg.
5. Keratan yang baru ditanam ini hanya semburkan sedikit air, jangan terlalu banyak kerana akar boleh jadi reput. Letak keratan baru ditanam ini di tempat terlindung. Jangan letak tempat panas terus.
6. Bila pokok sup dah naik boleh tambah tanah dan juga baja organik/ baja kopi.
Ini pokok sup usia 2 bulan, elok segar.
Selamat mencuba.
Sumber: Adana Embong
Buat Sendiri Char Kuetiau Cara Paling Mudah, Tak Perlu Buat Pes Khas. Guna Sos Ini Saja!

Isi Kandungan
ToggleBiasanya bila teringin layan char kuetiau kita akan makan saja di gerai. Jarang sangat nak buat sendiri sebab kena buat pes sendiri yang mana agak remeh. Nak kena rebus kulit udang, kisar dan letak macam-macam bahan.
Tapi rupanya ada saja cara mudah untuk kita buat sendiri hidangan ini. Malah tak perlu menggunakan pes yang perlu disediakan awal sebaliknya hanya guna satu sos untuk menjadikan rasanya macam char kuetiau yang biasa kita nikmati. Caranya dikongsi oleh Nurhani Yusoff .
Buat sendiri char kuetiau tanpa guna pes khas
3 tahun kahwin, makan char kuetiau di kedai saja, sebab pernah try tak pernah menjadi. Sejak jumpa Thai fish saiuce ini, suami kerap betul request nak makan char kuetiau.
Bila cari terjumpa resipi yang guna sos ini tak payah lagi nak air rebus udang, kisar kulit udang, guna pes bagai yang banyak step.
Bahan-bahan:
2 genggam kueyteow
2 biji bawang keci -dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
Sesudu cili kisar (ikut tahap pedas)
Sesudu fish sauce
3 atau 4 sudu sos tiram
3 atau 4 sudu sos cili
Kicap
Gula
Sebiji telur
Taugeh, kucai
Udang
*Kuantiti ini untuk dua orang makan.

Cara membuat:
1. Tumis hirisan bawang kecil dan bawang putih sehingga wangi, masukkan cili kisar, macam biasa tunggu cili garing atau masak.
2. Masuk sos semua sekali, air, kicap, gula, telur. Biarkan mendidih seketika. Sesuaikan rasa, jangan manis sangat sebelum masuk udang (kalau tak cukup masam manis, adjust sos cili, gula dan air).
3. Bila lihat kepekatan, rasa dan warna dalam sesuai masukkan kuey teow, tauge, kucai, udang.
4. Kacau sehingga udang masak, tak lama pun kemudian terus masuk dalam pinggan. Kena makan panas-panas, jangan sampai kembang. Baru sedap!
Selamat mencuba!
Sumber: Nurhani Yusoff
Ayam Masak Merah Sedap, Ikut Cara Masak Orang Lama. Tak Guna Sos Tapi Letak Santan

Isi Kandungan
ToggleAyam masak merah sedap walau tanpa pelbagai sos, inilah cara masak orang lama. Ramai suka lauk ini, tapi tak ramai tahu versi asli yang sebenarnya tak perlukan terlalu banyak sos moden.
Kalau nak rasa ayam masak merah dulu-dulu yang ‘kena’ dengan nasi minyak atau nasi tomato, boleh cuba perkongsian Tengku RosElyza Raja Muhammad. Cara buat ayam masak merah ini menggunakan santan untuk hasilkan kuah pekat dan rasa lemak yang lebih asli.
Ayam Masak Merah Sedap Cara Orang Lama
Bahan-bahan
½ ekor ayam – lumur kunyit & garam, goreng separuh masak
2 senduk kecil cili kering kisar
2-3 sudu besar sos cili (guna cap arnab lebih sedap!)
½ kotak santan
1-2 cawan air
2 biji tomato – potong
Garam dan gula secukup rasa
1 batang serai – diketuk
Bunga lawang dan kayu manis
Bahan kisar
2 biji bawang merah besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan hiris
2 biji bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara Memasak
1. Panaskan minyak, tumis bahan hirisan bersama serai, bunga lawang dan kayu manis hingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar dan cili kisar. Masak hingga pecah minyak supaya rasa rempah betul-betul sebati.
3. Masukkan ayam yang sudah digoreng separuh masak. Gaul rata.
4. Tambah santan dan air. Biarkan mendidih supaya kuah mesra dengan ayam.
5. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan tomato yang dipotong.
6. Renehkan hingga kuah pekat, berminyak cantik dan berkilat. Siap untuk dihidang!
TIP
-Untuk aroma rempah lebih kuat, boleh perap ayam dengan sedikit serbuk ketumbar sebelum digoreng.
-Lauk ini lebih sedap bila dipanaskan semula – kuah lebih meresap ke dalam isi ayam.
Semoga bermanfaat
Sumber: Tengku RosElyza Raja Muhammad
Baca Lagi: Cara Buat Ayam Masak Merah Sedap Teringat-Ingat, Ikut Resipi Pakcik Katering Lama