Setiap kali basuh ikan, simpan air basuhannya jika bercucuk tanam. Ini sebenarnya baja organik paling banyak khasiat untuk kesuburan tanaman.

Pokok kunyit ini antara hasil air basuhan ikan. Elok lebar dan subur daunnya. Cara penggunaannya pun mudah sangat, siram saja pada pokok.

Setiap Kali Basuh Ikan, Simpan Air Basuhan Untuk Siram Pada Tanaman. Inilah Baja Organik Paling Banyak Khasiat
Foto Facebook Malmisa Swak Lis Lis

Perkongsian tentang khasiat air basuhan ikan ini dijelaskan oleh Zaitun Hamid yang turut mempraktikkannya untuk tanamannya.

Setiap Kali Basuh Ikan, Simpan Air Basuhan Untuk Siram Pada Tanaman. Inilah Baja Organik Paling Banyak Khasiat

Ini ialah air basuhan ikan …Setiap kali lepas siang ikan saya akan simpan airnya untuk dijadikan baja organik. Petua ini saya dapat dari arwah ayah dan mak yang selalu jadikan air basuhan ikan sebagai baja pokok.

IKLAN

Alhamdulillah pokok tumbuh subur selepas disiram dengan air basuhan ikan. Sangat rugi kalau kita buang air tersebut begitu sahaja. Kerana, unsur dan kandungan dalam organ ikan itu memberikan kesan positif pada tanaman.

Terdapat zat besi yang wujud semulajadi dalam darah dan organ ikan. Setiap kali siang ikan, kita simpan dalam bekas siraman. Apabila waktu petang, kita boleh siram kepada tanaman.

IKLAN

Siram tanaman dengan air basuhan ikan waktu petang

Kenapa waktu petang? Pagi sehingga tengah hari merupakan waktu pokok aktif melakukan fotosintesis.

IKLAN

Jadi selepas dari waktu itu, keperluan harian tanaman telah mencukupi. Sebab itu, petua orang-orang tua kalau nak pindah kan pokok, lakukan di waktu petang supaya pokok tak terkejut.
Lagi pun dah nak menjelang senja ke malam, pokok dah mula tidur. Baru lah ia mudah stabil selepas dipindahkan.

INFO
Baja air ikan ini ada baik buruknya, ada kawasan tidak bermasalah menggunakan nya dan ada kawasan akan menghadapi masalah semut,lalat,tikus dan beberapa masalah lagi,boleh cuba sedikit dulu dikawasan tertentu, jika ok teruskan jika tidak abaikan.

Selain itu:  5 Sebab Pakar Kanak-kanak Saranan Bapa Lain Ikut Cara Putera William Didik Anaknya

Semoga bermanfaat.

Sumber: Zaitun Hamid

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI