Suami Isteri Ini Praktik Teknik Asing Duit Gaji Paling Kuno Tapi Cukup Berkesan, Confirm Boleh Menyimpan!

1063

 

Baru saja tengah bulan duit gaji dah hampir habis. Sedangkan kalau diikutkan ada banyak hari lagi hidup perlu diteruskan sementara menanti gaji baru tiba. Situasi ini memang selalu berlaku pada kita.

Kalau dah selalu sangat kejadian ini berlaku maka kita mungkin perlu ubah cara kita uruskan wang. Sebenarnya tak perlu pun guna teknik canggih, cara kuno yang mak-mak kita guna dulu pun boleh asalkan kita komited.

Macam apa yang dilakukan oleh Norhafizah Abdullah ini. Menghadapi situasi yang sama terlebih belanja sekian lama maka dia tekad mempraktikkan cara simpan duit guna sampul surat.

Mudahkan! Tapi ada do and dont’s nya supaya berkesan. Begini apa yang dipraktikkan oleh Norhafizah.

Dah lama sangat terlebih belanja

Sebab lama sangat mak dan shuben terlebih belanja setiap bulan. Bila masuk part tengah bulan, pakat duk menung macam ikan termenung.

So, ini cara yang mak buat. Dan seriously menjadi. Tetiba jadi disiplin dan terurus duit keluar masuk. Hairan dan ajaib sangat. Sikit je mak ubah cara menyimpan, tapi kesan dia melampau sangat.

Macam ni caranya:

1. SEDIAKAN SAMPUL SECUKUP RASA & LABELKAN

Mula-mula skali, list semua liabiliti kita setiap bulan. From A-Z, pastikan tak dak yang tertinggal. Macam mak, setiap jenis sampul ni mak memang tahu berapa anggaran nya. Dan mak tulis terus berapa MAKSIMA bagi setiap sampul.

Boleh je nak sumbat semua dalam 1 sampul terus. Dan tulis besar-besar ‘TABUNG LIABILITI’.

Tapi mak lebih suka buat camni. Nampak sebijik-sebijik apa yang perlu kita spend dan berapa jumlah yang kita kene setel setiap bulan.

2. ISI SAMPUL DENGAN REDHA NYA

Bila dah list berapa jumlah belanja bagi setiap sampul, pastikan isi dengan redha dan riangnya. Isi lebih takpe, jangan kurang dari jumlah yang sepatutnya.

3. KEPIT SEKALIGUS, SIMPAN DI TEMPAT YANG SELAMAT DAN SUSAH NAMPAK

Simpan di tempat yang kita malas nak capai. Jangan  bubuh dalam purse/wallet pulak. Senang bebeno nak dicapai time ’emergency’.

Tak emergency pun tetiba boleh jadi emergency kalau mari nafsu ‘menyoping’ kita tu. Masak sangat dah dengan perangai diri sendiri.

4. SEGERA LANGSAI SEGALA LIABILITI

Jangan tunggu tengah bulan baru nak bayar. Seeloknya, hari ni dapat gaji, dalam masa 3 hari selepas tu dah setel bayar semua.

Dan ingat, kalau ada baki simpan ja dalam sampul. Jangan ditarik2 masuk ke poket buat beli kuih raya ka, buat tambah duit postage ka. Baki ni forward ke bulan depan.

Tadi mak ada sampul ‘MINYAK KERETA’ ngan ‘BARANG DAPUR + BARANG BASAH’ kan? Dua sampul ni je yang aktif sampai ke hujung bulan taw. Sebab duit minyak mak akan keluarkan dari sampul seminggu skali. RM100.

Barang dapur yang kering dah setel beli awal-awal. Tinggal duit untuk barang basah je dalam tu. Barang basah tak leh beli awal-awal kan, tak fresh pulak. Sama jugak, time nak beli barang basah ni baru mak keluarkan.

5. CUKUP KE DAK?

Tadi dah asing semua duit untuk bayar semua liabiliti kan? So tak payah risau dah duit tak cukup untuk bayar semua tu sebab semuanya dana dah tersimpan kemas dalam sampul tu.

Persoalan pertama, ada lebih dak?
Hat lebih tu nak simpan buat reward diri pun boleh. Tapi jangan semua. Simpan sebahagian untuk saving. Saving jangan diusik.

Persoalan kedua, cukup tak gaji untuk tampung semua belanja? Kalau cukup alhamdulillah. Kalau tak cukup, jangan meratap sedih pilu. Buat sesuatu. Paling mudah, bisnes online. Platform paling masyuk dan senang.

Susah senang biar suami isteri sama-sama.Sikit atau banyak, sama2 la kongsi untuk ringankan beban antara satu sama lain.

Alhamdulillah, lepas buat cara menyimpan gaya kuno ni, memang berbeza sangat-sangat pengurusan duit mak senduk dan suami. Nampak dah kat mana duit pergi. Tak de dah laju macam air paip bocor. Dulu main sebat main withdraw sesuka ati ja.

So guys, sapa yang nak cuba cara ni mak alu-alukan sangat. Banyak lagi cara lain, tapi hat ni yang paling berkesan untuk mak senduk dan suami. Jadi, selamat mencuba!

 

Sumber:Norhafizah Abdullah

 

Tinggalkan Komen