Guru Viral Dihempap Buaian, Kini Alami Sakit Mata Belah Kiri, Benjol dan Telinga Berdengung

Guru Viral Dihempap Buaian, Kini Alami Sakit Mata Belah Kiri, Benjol dan Telinga Berdengung

 

 

 

Baru-baru ini tular video orang wanita yang bermain buaian kemudian tiang buaian itu jatuh lalu menghempap wanita tersebut di bahagian kepala. Ada dua video. Pertama, wanita bermain buaian di sebelah kiri. Buaian tinggi membuatkan kakinya tidak sampai untuk menghayun buaian. Video kedua, wanita itu beralih ke buaian sebelah kanan dan dia mula menghayun. Namun tiang buaian itu tiba-tiba jatuh lalu menghempapnya.

Wanita itu ialah pengguna facebook yang bernama Dermalina Othman. Dia berusia 38 tahun dan bekerja sepenuh masa sebagai seorang guru. Menurut Dermalina, ketika itu dia bermain buaian di Pantai Teluk Ketapang, Terengganu.

VK menghubunginya untuk mengetahui kesan ditimpa tiang buaian itu.

Cuti sakit sehari, mungkin buat MRI

Menurut Dermalina, kepalanya masih lagi benjol dan sakit. Imbasan X-Ray sudah dibuat pada hari kejadian. Hasil imbasan tu menunjukkan tiada keretakan. Doktor menyarankan jika sakit masih berterusan, mungkin akan buat lagi imbasan atau MRI supaya lebih detail.

“Saya dapatkan rawatan di bahagian kecemasan hospital. Doktor beri cuti sakit selama sehari dan ubat penahan sakit. Memang ada rasa sakit pada sebelah muka dan telinga saya berdengung. Mata belah kiri yang kena tiang tu pun juga sakit tapi tak tau nak cakap sakit macam mana. Rawatan susulan tak ada. Cuma kalau sakit tak hilang, mungkin saya akan buat MRI.”

Periksa dulu

Berikutan kejadian dihempap buaian ini, Dermalina yang juga seorang guru Matematik menyarankan supaya orang ramai periksa dulu buaian sebelum bermain. Yalah, mungkin nampak kukuh tapi sebenarnya tidak.

“Inilah kesilapan saya. Saya tak check dulu buaian tu kukuh atau tak. Ingin saya beritahu pada semua, buaian yang tumbang tu bukan buaian yang sama dalam video pertama. Ketika kejadian saya cuba dulu buaian dalam video 1. Tapi kaki tak sampai. Jadi saya beralih ke buaian lain. Satu kali hayun terus tumbang.”

Rakan sekerja gelak, anak murid asyik nak bersalam

Ekoran kisah dihempap buaian yang viral di laman facebook, Dermalina kini bagaikan artis di sekolahnya.

“Kehidupan saya masih sama. Masih menjalani rutin macam biasa. Cuma sekarang ni anak-anak murid masih bercerita pasal cikgu viral dan asyik nak bersalam. Dah rasa macam artis pulak. Rakan sekerja pula masih tak habis gelak lagi pasal kejadian tersebut.”

Kisah viral

Mengimbas kejadian yang menimpa Dermalina, ketika itu dia sekadar suka-suka merakam video sedang asyik bermain buaian tidak menyangka kejadian malang itu akan menimpa dirinya. Masa tu dia sendirian dan letak kamera pada tripod untuk rakam video sedang bermain buaian. Dia terdengar bunyi dan pandang ke atas sebelum tiang itu terbalik lalu menimpa kepala.

VK mula-mula gelak tengok video ni. Tapi bila difikirkan semula, ini soal keselamatan pengunjung pantai tu. Takkan tak ada pemantauan daripada pihak berwajib, kan? Patut kenalah periksa. Jangan sampai jadi macam ni baru nak periksa. Kalau kena kat budak-budak macam mana? Apa pun, semoga Cikgu Dermalina sihat-sihat sahaja untuk meneruskan kerjayanya sebagai guru yang berbakti pada anak bangsa. Cikgu dah viral sekarang, mesti anak murid tambah sayang.

Sumber: Dermalina Othman

Kerana Puji Cikgu ‘Hensem’, Dari Murid Akhirnya Jadi Isteri Cikgu Fizik. Beza Usia 12 Tahun Bukan Halangan

Kerana Puji Cikgu ‘Hensem’, Dari Murid Akhirnya Jadi Isteri Cikgu Fizik. Beza Usia 12 Tahun Bukan Halangan

 

 

Minggu lepas tular di media sosial kisah cikgu fizik wanita bertemu jodoh dengan pelajarnya sendiri. Terbaru, guru fizik juga kali ini guru lelaki pula yang selamat mendirikan rumah tangga dengan pelajarnya.

Kisah guru bernama Muhammad Shamsul Bahari, 32 ini viral di Twitter bila dia memuat naik status di laman ini. Walau pun sekadar coretan yang cukup pendek ia mengundang lebih 10 ribu respon dari warga Twitter netizen.

Ternyata beza usia 12 tahun bukan penghalang cinta guru dan bekas pelajarnya ini. Bercerita tentang perkenalannnya dengan Intan Syazwani Mohd Hairizan, 20 ujar Shamsul dia mengenali isterinya ketika mengajar sebuah pusat tuisyen di Kulim Kedah.

Lepas habis sekolah baru kenal rapat

Ketika itu, Intan berada di Tingkatan Empat dan Tingkatan Lima. Namun hanya selepas empat tahun barulah keduanya berkawan lebih rapat apabila Intan menambah Shamsul bekas gurunya itu sebagai kenalan di Instagram pada awal tahun ini.

Kata Muhammad Shamsul Bahari, pada awalnya dia tidak mengenali Intan Syazwani kerana wajah gadis tersebut tampak berbeza berbanding sebelum ini.

“Masa mengajar tuisyen tu tiada rasa apa-apa sebab saya sudah berumah tangga, tapi jodoh tidak panjang.

“Dia ada ‘add’ saya masa awal tahun ini di Instagram. Tapi saya tidak kenal kerana pelajar saya ramai dan muka dia pun dah lain,” katanya memetik laporan dari Mstar Online.

Bibit-bibit perkenalan mereka bertambah mekar selepas Intan Syazwani memberanikan diri membalas pesanan pada Instastory guru fizik tersebut tentang azam tahun baharunya.

Menurut Muhammad Shamsul, gadis itu membalas: “Cikgu, ‘handsome'” pada Instastory berkenaan dan bermula dari detik itu hubungan mereka semakin rapat.

Usia muda tapi isteri matang

Tambah guru dari Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah itu, jarak umur 12 tahun antara mereka tidak menjadi penghalang kerana sikap isterinya yang matang dan pandai berdikari.

“Saya tengok dia sangat penyayang dan pandai ambil hati anak perempuan saya yang berusia enam tahun. Tidak nampak macam dibuat-buat.

“Sebelum tu ada juga pelajar yang cuba-cuba, tapi bila dengan anak mereka macam kurang (layan) sedikit,” tambahnya yang sudah sembilan tahun mengajar subjek Fizik di SMK Sultan Badlishah.

Pasangan tersebut diijab kabulkan pada 18 Ogos lalu di Masjid Al Jamiul Makmur, Kulim.

 

Sumber: & Mstar Online

 

 

 

 

 

Kahwin Guru Sendiri, Kini Giliran ‘Murid’ Bimbing Cikgu Ke Jannah.  Pengantin Curi Tumpuan Pilih Sekolah Tempat Pertama Kali Bertemu Sebagai Lokasi Foto Perkahwinan

Kahwin Guru Sendiri, Kini Giliran ‘Murid’ Bimbing Cikgu Ke Jannah. Pengantin Curi Tumpuan Pilih Sekolah Tempat Pertama Kali Bertemu Sebagai Lokasi Foto Perkahwinan

 

 

 

Jarang sekali kita dengar seorang cikgu perempuan bertemu jodoh dengan anak muridnya. Namun ia benar-benar berlaku di Pulau Pinang. Guru yang dikenali sebagai Aisyah itu berkahwin dengan anak muridnya yang bernama Hazim.

Detik pra perkahwinan mereka telah dirakam oleh jurugambar Rafi Rahman. Gambar ini telah menjadi tular apabila pengantin meminta penggambaran dibuat di sekolah tempat pasangan ini bertemu buat kali pertama.

Ia menjadi gambar perkahwinan yang luar biasa kerana Aisyah memakai pakaian seperti seorang guru manakala Hazim memakai uniform sekolah. Mereka bertemu di High School Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

Malah Rafi juga mengakui, inilah kali pertama dia merakamkan gambar perkahwinan antara seorang anak murid lelaki dengan guru perempuan. Kebiasaan yang berlaku ialah guru lelaki berkahwin dengan anak murid perempuan.

Jodoh Allah tentukan..first time shoot cikgu kawin dengan murid..kalau cikgu laki tu biasa tapi ni luar biasa cikgu pmpuan..depa mintak shoot kat sekolah kita layan kan ajaa..sampai beg camera tetinggai dalam lab physics lahhh
www.instagram.com/byrafirahman

Pre Wedd
Aisyah & Hazim 
Penang, MY.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber: Rafi Rahman

Anak Masuk Darjah 1 Tahun Depan, 10 Persediaan Ibu Bapa Kena Buat. Salah Satu Ajar Anak Buka Tali Pinggang

Anak Masuk Darjah 1 Tahun Depan, 10 Persediaan Ibu Bapa Kena Buat. Salah Satu Ajar Anak Buka Tali Pinggang

 

 

Ini bukan persiapan beli baju atau sediakan duit untuk bayar yuran yang selalu bermain dalam fikiran tapi aspek lain yang sebenarnya selalu ibu bapa lupa atau abaikan.

Contohnya macam ajar anak buka dan pakai tali pinggang, nampak remeh tapi kesannya besar juga. Menurut perkongsian guru tahun satu  Mohd Fadli Salleh gara-gara tak pandai buka tali pinggang ramai murid yang terberak dalam seluar.

Lucu tapi inilah kenyataannya. Selain itu ada lagi sembilan persediaan lain yang  menurutnya ibu bapa dengan anak masuk darjah satu tahun depan kena buat. Penting kerana kata cikgu ini, darjah satu tahun depan lebih mencabar.

Ada anak Darjah 1 tahun 2018? Ini persiapan kau sebagai ibu bapa

1) Pastikan anak kenal huruf

Boleh membaca dan mengeja walau sedikit. Operasi asas nombor, tambah dan tolak bawah 10 dia dah kuasai. Silibus KSSR Semakan 2017 sangat tinggi arasnya. Murid yang masuk dengan ‘zero’, pasti ketinggalan jauh ke belakang. Silap-silap akan masuk kelas pemulihan.

Bahasa Malaysia tahun 1 silibus baru ini murid dah kena pandai bina ayat berdasarkan gambar menjelang pertengahan tahun.

Matematik pula dah diperkenalkan asas bundar, asas pecahan malah pengurusan data. Ini semua topik di Tahun 4 kalau ikut silibus lama, KBSR. KSSR ni lain macam dia punya pergi.

Bayangkan kalau anak kita masuk dengan ‘zero’. Pasti tertinggal kerana cikgu tak akan tunggu anak kita seorang.

2) Bimbing anak di rumah

Ini sangat penting. Berhenti merungut kata silibus tinggi dan soalan terlampau KBAT.  Anak walau ada asas membaca dan tahu operasi asas nombor pasti ketinggalan juga jika tiada bimbingan lanjut di rumah.

Silibus berat, masa singkat. Namun sebenarnya anak-anak kita boleh kuasai. Majoriti murid mampu ikut dengan baik. Kebanyakan murid yang tertinggal adalah yang tidak diberi bimbingan lanjut di rumah. Nak anak berjaya? Bantu mereka. Jangan harap ilmu di sekolah dan guru semata-mata.

3) Ajar anak kenali wang

Ajar anak guna wang. Ajar anak tunggu terima baki. Ajar anak jangan bagi wang jika murid lain minta. Ajar anak maklumkan pada cikgu kalau murid lain minta wang dari mereka.

Semua asas ini perlu diajar dari rumah lagi. Cikgu tak mampu nak ajar beratus murid cara guna wang dan cara jaga duit poket mereka.

Fakta: Ramai murid tahun 1 tidak tahu guna wang.

4) Ajar anak guna tandas awam/sekolah

Jangan buat macam di rumah. Ajar anak minta izin untuk ke tandas.

Fakta : Ada murid buka seluar dalam kelas dan berlari bogel menuju ke tandas tanpa rasa malu. Ada pula buka seluar di luar pintu tandas dan seluar basah kuyup kena air kat lantai dan kotor dipijak kawan yang lalu lalang.

5) Jangan takutkan murid dengan bagitahu mereka cikgu garang. JANGAN!

Ramai ibu bapa takutkan anak mereka dengan ayat, ” Abang jangan nakal-nakal. Nanti cikgu rotan.” Akibatnya, murid takut nak minta izin ke tandas.

Fakta : Kebanyakan murid yang kencing berak dalam seluar kerana takut untuk minta izin sebab dimomokkan oleh ibu bapa mereka bahawa cikgu garang.

6) Ajar anak berkongsi dan menjaga barang sendiri

Bekal makanan buatlah lebih. Suruh anak berkongsi dengan murid lain. Ini amalan mulia. Begitu juga pensel, pemadam dan alat tulis. Berkongsi, tapi sila pastikan mereka ambil dan simpan semula.

Fakta : Ramai murid tidak pandai jaga harta sendiri. Hasilnya, di kantin lambakan botol air dan bekal makanan yang murid tinggal. Dalam kelas, lambakan alat tulis yang jatuh tidak dikutip, buku ditinggalkan di bawah meja.

7) Jangan bagi murid pakai kasut bertali jika mereka tak pandai ikat

Ajar juga anak buka dan pasang tali pinggang. Ramai murid tahun 1 pakai tali pinggang buat kali pertama bila menjejak kaki di sekolah. Mak ayah yang pakaikan di rumah.

Fakta : Ramai murid terkencing dan terberak dalam seluar gara-gara tak pandai buka tali pinggang.

8) Ajar anak susun jadual ikut hari

Jangan bawa semua buku. Bawa buku mengikut jadual sahaja. Baru beg tak berat. Ajar ayah dia sekali susun jadual anak. Ini pun penting!

Fakta : Biasa murid bawa buku ikut jadual dan beg tak berat. Suatu hari semua buku murid itu bawa. Rupanya ibu dia ‘out station’ dan ayah tukang susun buku.

Semua buku ayah dia sumbat. Banana punya ayah. Kesian kat anak.

9) Jika ada group wasap kelas, jangan wasap tengah-tengah malam buta dan mengharap balasan segera

Cikgu bukan kedai 7-Eleven yang setiap masa tunggu nak reply mesej anda. Hormati group wasap tersebut. Jangan post status politik, jangan spam dengan nasihat, kata-kata hikmah, perkongsian cerita menarik atau apa jua. Cukuplah group itu untuk maklumat anak dan kelas.

Nak sangat post isu semasa, hadis, kata nasihat, mutiara kata, mutiara naga, kau buka group wasap lain dan add lah semua parent. Post lah semua benda sesuka hati kamu. Paling penting, jangan promote barang anda berniaga dalam group tu. Menyampah dan mengganggu tahu tak?

10) Usah lagi diratib tentang sukarnya silibus baru dan payahnya soalan KBAT

BERHENTI MERUNGUT! Sebaliknya bertindaklah. Merungut tidak mampu mengubah apa-apa. Orang lain yang bertindak anak mereka dah maju ke depan.

Kita yang sering merungut di hadapan anak tentang sukarnya silibus sehingga anak pun set dalam kepala ‘payahnya belajar’.

******

Sesi persekolahan untuk tahun 2018 akan bermula sekitar 12 hari sahaja lagi. Masih ada masa untuk ibu bapa ajar anak sebagai persiapan mereka melangkah ke alam persekolahan nanti.

#MFS
– Cikgu Tahun Satu.

 

Sumber: Mohd Fadli Salleh

 

 

Jadi Satu-satunya Cikgu Lelaki Di Tadika, Pemuda Ini Lalui Pengalaman Paling Manis & Comel

Jadi Satu-satunya Cikgu Lelaki Di Tadika, Pemuda Ini Lalui Pengalaman Paling Manis & Comel

 

Lelaki jadi cikgu tadika, memang rare! Tapi wujud, salah seorangnya adalah lelaki ini yang memperkenalkan dirinya sebagai .

VK sendiri tersenyum membaca pengalamannya menjadi satu-satu cikgu lelaki di sebuah tadika. Manis dan comel sebenarnya pengalaman beliau.

Ujar Adinata, dia mencatat semua ini kerana merasakan ia adalah pengalaman yang patut dikongsi terutama dengan golongan muda lain. Ikuti perkongsian beliau yang VK petik dari akaun Twitter miliknya.

Entah dari mana datang seruan untuk jadi guru tadika

Ini adalah #thread tentang perjalanan karier saya sebagai satu-satunya guru lelaki di dalam sebuah tadika. Menurut saya ini adalah satu pengalaman yang patut saya kongsikan bersama-sama orang-orang muda terutamanya di luar sana.

Memandangkan bidang pendidikan awal kanak-kanak ini tak ramai lelaki, jadi one day aku pun terfikir. Why not cuba dan let’s see what happened next. Entah dari mana datang seruan untuk cebur diri dlm bidang pendidikan ni aku pun tak sure. Instinct.

Start from there 3 bulan sebelumnya aku dah mula study dan buat preparation. Buka website dan minta kerja. Luckily, memang ada kindergarten yang open for male gender. Aku pun mula beli buku-buku dan hadap artikel di internet hari-hari.

Start from there 3 bulan sebelumnya aku dah mula study dan buat preparation. Buka website dan minta kerja. Luckily, memang ada kindergarten yang open for male gender. Aku pun mula beli buku-buku dan hadap artikel di internet hari-hari

Ada waktu sela ( masa ini tanam anggur lagi 😭 ) aku pun buka channel-channel YouTube luar negara nak kasi faham sikit teknik mengajar diaorang. Hmm mostly fun and banyak outdoor. Jadi, slowly aku develop character ke’cikgu’an itu 😂 sampai training bercakap depan cermin.

Ahli keluarga risau jugak mulanya

 

Tak lama kemudian aku dapat panggilan kerja. Maka bermulalah episod baru dalam hidup. Dengan penuh rasa debar dan teruja aku harung saja apa saja di depan. Mak aku pun okay dengan pilihan kerja ini. Ahli keluarga risau juga lah pada mulanya

Haha mana taknya, semua risau fasal gaji, masa depan dan kehidupan aku sendiri. Aku pun hanya ada sijil Matrikulasi sebagai sijil tertinggi. Malu tak malu jugalah bila ada orang questioned capability dan gender stigma asbab profesion ni. Semuanya aku jawab dengan tenang haha.

Kerja-kerja melibatkan kanak-kanak memang nampak adorable. Ada waktunya stress level agak tinggi. Jadi di sini lah kita boleh ukur tahap kesabaran diri. Contohnya menjawab 5373828 soalan pada satu-satu masa.

Frankly, gaji boleh hidup lagi setakat ini. Unless, kau owner atau ada pangkat sikit dalam hierarki kerja. Tak ada masalah pun bagi aku, all you need is strong will dan passion. InshaAllah dua perkara ini akan drive utk long term.

Mula-mula malu kena nyanyi depan murid dan cikgu perempuan

 

Oh ada ada banyaaaak part yang best jadi pre-school teacher. Birthday celebration? Haha setiap bulan makan kek wei.

Paling happening bila ada celebration event tertentu. Ini contoh art work (task) aku dapat masa kena conduct hari sukan. Dapat teacher lelaki memang dinosaur ajelah idea aku

Mula-mula kerja, memang malu nak kena menari menyanyi depan murid-murid dan cikgu perempuan. Tetapi itulah kata orang, alah bisa tegal biasa. Lama-lama hmm setakat baby shark tu dah advanced.

Ok masuk part mengajar pula. Sejujurnya aku sangatlah curious apa kaedah yang paling efisien dan efektif utk tarik minat mereka supaya ingat setiap patah perkataan yang kita ajar. Every single day aku try and error method tertentu.

Field Trip tak menang tangan dibuatnya!

 

Praktis aku di dalam kelas mudah saja (tetapi masih berpandukan silibus). Melihatkan anak-anak hari ini aku conclude pendekatan terhadap mereka tak sama mcm kita dulu. Ada waktunya aku follow the flow tapi kena twist sikit supaya pada masa yg sama mereka serap apa yg diajar.

Day to day, diri dah mula boleh adapt. Tetapi akan ada setiap hari cabaran-cabaran baru. Somehow, mengingatkan aku tentang kita masa kecil-kecil. About the learning process. Kena banyak mistakes barulah tersedar.

Talking about field trip? Haha memang tak menang tangan bila bawa mereka keluar. Pada aku benda biasalah kalau budak-budak ni excited. Aku pun suka tengok mereka ketawa. Sebab mereka tak tahu bahawa childhood ni tak akan kembali lagi sebenarnya.

Suatu waktu aku pernah soal diri sendiri, kenapa Tuhan campakkan aku dalam bidang yang tak pernah terfikir pun untuk duduk lebih dari 2 tahun. Tetapi bila kenang semula, di sinilah aku banyak betulkan kembali diri sendiri.

Momen paling sedih bila murid graduare ibarat kau hilang kawan karib sekali gus

 

Bila dikelilingi kanak-kanak yg masih naif & mentah, aku rasa sedikit sebanyak tlh mengubah perspektif ttg hidup. Contohnya menghargai. Aku lukis monster & ultraman ni. 2 minggunya lagi aku kemas beg tengok masih ada elok tersimpan di celah buku nota. Katanya sayang nak color .

Ada waktu, bila di tadika kau akan automatik jadi penenang dan pereda bila ada yang mula tantrum dan tak selesa. Ini sifat semulajadi kanak-kanak. Maka aku pun gunakanlah segala taktik dan helah untuk tenangkn keadaan. Susah juga woi kalau mood mereka tak kena.

Dan momen yang paling manis bila tiba hujung tahun tentulah kepuasan bila tengok anak murid graduate dan itu jugalah momen paling menyedihkan juga sebenarnya. Umpama kau hilang rakan karib seramai-ramainya sekaligus.

Dan waktu tak pernah menghilangkan apa pun daripada sebahagian diri kita, cuma kita bergerak terlalu pantas mengejar impian-impian yang tak selesai. Sehingga terlupa waktu kecil adalah waktu paling indah dan tiada gantinya.

Disebabkan profesion ini jugalah buatkan aku rasa terhutang budi pada guru-guru yang penuh sabar mengenalkan kita apa itu a,b,c dan 1,2,3. Dan semenjak itu aku nekad akan sedekah al-fatihah kepada guru-guru dan mendoakan kesejehteraan mereka dunia akhirat.

Insya-Allah kerja ni boleh buat mak senyum

 

Itu saja sedikit pengalaman yang boleh aku kongsikan, semoga dapat memberi inspirasi kepada rakan-rakan di luar sana tidak kiralah dalam apa bidang sekalipun. Yang terpenting adalah niat, passion, kejujuran dan keihklasan ketika melaksanakan satu-satu pekerjaan.

Semoga Allah membuka jalan kepada kita terhadap apa pun kesukaran yang kita hadapi sebelum ini maka dengan itu kita pula selayaknya mensyukuri setiap detik yg tlh dilalui walau ada pahit maungnya. Bertahanlah!

Aku pernah kata pada mak, ” Abang memang tak ada bakat sangat dalam akademik, nak bagi mak tengok abang pakai topi ijazah pun tak boleh, tapi InshAllah kerja ni boleh bantu buat mak senyum sebab tengok anak murid graduate, hasil usaha abang sendiri.’

Sumber:

 

 

 

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: