Telur Rebus Je Pun, Tapi Blogger Ni Kata Best Betul Makan Angin Kat Felda Residence Hot Spring Sungkai Perak

503

 

 

 

Datang jauh-jauh, sebab nak makan telur rebus. Bunyi macam kelakar, tapi itulah keseronokan kalau makan angin ke Sungkai Perak ni. Kalau nak kelainan cara merebus telur ayam atau telur puyuh, boleh cuba bercuti ke Felda Residence Hot Spring ni.

Kali ini Vanilla Kismis kongsikan pengalaman blogger, Nina Mirza yang bercuti ke Felda Residence Hot Spring, Sungkai, Perak. Sudah 8 tahun bergelar blogger, pilihannya ialah untuk memberikan review berkaitan destinasi percutian menarik. Tujuannya ialah untuk memberikan informasi lengkap bagi membantu pembaca blog yang hendak pergi bercuti ke satu-satu destinasi.

 

Apa yang menarik di sini ialah aktiviti merebus telur di dalam kolam air panas. Selepas puas mandi-manda, main air di sini, boleh beli telur di gerai yang disediakan. Kemudian bolehlah rebus dan makan bersama keluarga masing-masing. Siap ada kicap dan sos disediakan untuk menambah sedap makan telur yang direbus tu.

Boleh habis ke tu dik?

 

Sila ikut tempoh memasak ya.

 

Menurut blogger, Nina Mirza, setiap pengunjung diberi informasi berguna yang ada diletakkan di tepi kolam. Tempoh merebus telur berdasarkan jenis telur rebus yang hendak dimakan. Tempoh 2 minit, 3 minit. 4 minit dan 6 hingga 7 minit boleh menghasilkan telur berbeza.

 

Nampak tu? Mendidih airnya.

 

“Aktiviti ni menyeronokkan untuk anak-anak. Lepas puas berkubang dalam air panas suam, tentu perut pulak berkeroncong. Sebelum keluar dari Hot Spring ni, ajak anak-anak rebus telur. Ikut pilihan masing-masing nak rebus macam mana. Telur boleh dapatkan di gerai yang ada jual telur di sini.”

 

Kolam ikut suhu air

Luas betul kolam ni.

Menurut Nina, kawasan riadah ini memang luas. Ada banyak kolam air panas mengikut suhu. Ada yang suhunya 35 hingga 40c dan 40hingga 45c. Memang panas! Kolam untuk air yang suam-suam kuku pula luas. Di sinilah tempat paling sesuai untuk anak-anak mandi.

 

Turut disediakan ialah taman permainan untuk kanak-kanak bergembira. Ruangnya selesa dan kanak-kanak mesti teruja nak main di situ.

Sesuai untuk ketenangan

Nama pun Felda. Dah pasti dekat dengan tumbuh-tumbuhan kan. Kata Nina, di sepanjang jalan ke sana memang dipenuhi dengan ladang kelapa sawit. Di sebalik ladang kelapa sawit itulah letaknya suasana yang memberi ketenangan. Lari sekejap daripada hiruk-pikuk ibu kota yang menyesakkan. Terasa redup dan aman damai.

 

“Hot Spring ini sebuah kawasan ladang yang tenang, sunyi, nyaman. Kiri kanan ladang pokok kepala sawit. Itu saja yang Nina nampak sepanjang perjalanan ke sana. Sesiapa nak rasa aman dan tenang, bolehlah ke sini. Kawasan persekitaran Hot Spring memang terjaga. Seawal pagi Nina nampak pekerja dok bersihkan daun-daun yang berguguran, tahap kebersihan bagus! Biasanya kalau tempat riadah lain tak terjaga. Sampah-sarap sana sini, daun kering bersepah menyekatkan aliran air dan macam-macam lagi. Tapi tidak di sini. Suasana tenang dan keindahan dijaga baik. Waktu pagi berkabus, udara nyaman segar!

Apa lagi yang best di sini?

Mesra OKU

Kat kawasan persekitaran Felda Residence ni mesra pengunjung. Laluan OKU ada sepanjang resort dan kawasan Hot Spring. Nina dok peratikan ada yang bawak mak ayah yang berkerusi roda sekitar kawasan hot spring ni. Kemudian dukung emak dia masuk dalam kolam tuk rendam kaki dalam kolam air panas tu.

Barang peribadi selamat sebab ada locker

Locker disediakan untuk simpan barang berharga sepanjang anda main air di kolam.

Terapi kaki

Batu-batu kecik kat laluan sini nampak macam biasa-biasa je. Tapi korang cubalah jalan atas batu ni. Terjengket-jengket korang di buatnya! Bagaikan urut refleksologi.

Alga untuk rawat kulit muka

Menurut seorang penjaga kolam air panas ni, alga ini bagus untuk merawat kulit muka. Caranya lumur alha di kulit muka, gosok-gosok dan kemudian bilas.

Karaoke

Hanya dengan bayaran RM5, anda boleh menyanyi sebanyak 3 lagu. Konsep karaoke secara terbuka.

Tempat letak kereta yang luas

Ini memang sangat best. Tak perlu susah-susah pusing cari tempat letak kereta. Keselamatan dan keselesaan amat penting. Depan pintu masuk pun ada pengawal keselamatan.

 

Sumber:
https://ninamirza.com/2017/12/29/best-ke-kolam-air-panas-di-felda-residence-hot-spring-sungkai-perak/
www.instagram.com/nina.mirza
YouTube : https://bit.ly/2wYw68X

Tinggalkan Komen