Bawang putih ini selalu dikaitkan sebagai makanan untuk buang angin dalam badan.
Kalau makan mentah memang ramai tak lalu, tapi kalau buat kerepek bawang putih atau crunchy garlic memang laju saja habis. Boleh makan dengan nasi, nasi goreng malah ramai yang makan begitu saja.
Crunchy garlic ini juga banyak dijual, tapi sebenarnya boleh saja kalau nak buat sendiri sebab mudah. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Ana Mohd.
Buat sendiri Crunchy Garlic, rangup krup krap
Siapa suka makan crunchy garlic atau ada yang panggil kerepek bawang putih? Mudah saja buat, cuma kena tau teknik supaya garlic tak rasa ‘something’.
1.Bawang putih jika belum kupas, rendam dengan air suam supaya senang nak kupas kulit.
2. Sagat dan rendam dalam air garam untuk seketika.
Ads
Saya guna penyagat Speedy Mando Tupperware, mudah. Boleh beli di Shopee, klik SINI.
3. Basuh bersih. Bilas banyak kali supaya getah bawang putih betul-betul hilang.
Ads
4. Tos bawang putih sagat dan tabur sedikit tepung beras jika suka.
5. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Kemudian goreng, guna api besar. Bila dah nampak buih-buih dah dah kurang dan warna bawang putih dah nak perang, perlahankan api dan kacau sentiasa.
6.Bila dah nampak keperangan sedikit, terus angkat masuk dalam penapis yang dialas dengan tisu dapur.
Ads
Jangan biarkan bawang putih dah garing baru nak angkat, nanti jadi pahit dan hangus. Sebab masa angkat, bawang putih masih dalam proses ‘memasak’.
Dah siap.
Boleh juga tabur dengan serbuk lada hitam untuk rasa pedas.
INFO: Boleh juga masukkan halia yang dihiris halis bersama bawang putih waktu menggoreng.
Kalau ruang bawah tangga di rumah masih kosong boleh ikut idea DIY yang dilakukan Norasly Omalicha ini.
Hanya guna kayu, playwood dan span. Kemudian ditutup dengan kain velvet yang dihiasi butang berkilat terus nampak menyerlah dan mahal.
Kata Norasly, sofa ini memang jadi tempat kegemaran ahli keluarga dan tetamu untuk bersantai. Selain tahan lasak, ruang bawah sofa ini juga boleh dijadikan tempat simpan barang juga. Memang berbaloi buat.
DIY sofa bawah tangga
Barang yang digunakan:
Span kuning sekeping RM2.50 (beli di hardware)
Kayu 4×4, 2×4, plywood tebal setengah inci (beli di hardware)
Roda (beli di Ace Hardware)
Kain velvet Biru (beli di Sportlight)
Buttons Diamond (Lazada @ Shoppe) Klik SINI untuk beli
Bamboo Batting (Sportlight)
Polyester Fiber Batting (Sportlight)
Langkah demi langkah:
Gambar sebelum ruang tangga masih kosong
2. Buat rangka sofa guna kayu dan plywood untuk tempat duduk dan bahagian bawah. Alas dengan span dan Polyester Fiber Batting sebelum pasang kain velvet.
3. Atur & lekatkan span untuk tempat duduk
4. Sebelum pasang kain velvet, alas dengan Polyester Fiber batting.
5. Siap pasang kain velvet. Kemaskan.
6. Sebelum itu letak button diamond dan rosa di bahagian bawah.
Siap!
Buat bantal juga supaya selesa kalau nak bersandar.
Deko sikit supaya cantik. Memang jadi port santai hari siang.
INFO
Lebihan kain velvet boleh buat bantal.
Letak roda dan tali supaya senang ditarik untuk kerja pembersihan.
Sofa begini kalau nak beli mungkin cecah harga ribu, bila buat sendiri banyak yang boleh dijimatkan.
Boleh juga cari idea di Youtube, Pinterest, blog dan sebagainya.
Tengok gambar pun kita dah tahu sedap. Bestnya menu ini kita boleh makan waktu pagi, tengah hari, petang atau malam. Bila-bila saja.
Sebab tu kena belajar buat resipi ini dan resipi mee goreng basah dari Ida Roslida antara yang banyak dikongsi dan dipuji sedap.
Paling menarik, tak letak garam, gula atau serbuk perasa pun tapi tetap sedap dan lengkap rasanya.
Mi goreng basah stail Cik Ida
Bahan- bahan :
1 bungkus mi kuning -dibilas dan tos
10 ekor sotong – dibersihkan potong dan tos
1 paket fish ball – dibersihkan, potong dan tos
1 ikat sawi jepun – dibersihkan potong dan tos
1 biji tomato -dibersihkan dan dibelah 6
4 sudu besar Cili kisar
5 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap mee
1 cawan kecil air putih
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
Bahan-bahan tumbuk:
Cili api 10 biji
Bawang putih 3 ulas
Tumbuk bagi pecah ataupun sampai lumat
Cara membuat:
1. Panaskan kuali masukkan minyak 2 sudu besar.
2. Tumiskan cili kisar dengan bahan tumbuk tadi sampai garing sedikit.
3. Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pekat, kicap manis, kicap mee dan masukkan sotong dan fish ball dan masukkan air putih 1 cawan kecil.
4. Masak dan kacau bagi sebati. Masukkan sayur dan kacau lagi kemudian masukkan mee kuning dan tomato. Kacau bagi sebati dan masak. Siap!
Info: Masak mee goreng basah stail Cik Ida ni tak pakai garam gula dan serbuk perasa sebab rasa kicap itu semua dah cukup.
Mapo Tofu ini antara yang hidangan yang selalu kita makan jika pergi ke restoren Cina. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.
Bagi yang nak mencubanya boleh gunakan resipi perkongsian Halimatun AsSaadiah Ismail. Menurut beliau resipi ini telah diolah supaya lebih sedap dan kena dengan citarasa Melayu kita.
Buat sendiri Mapo Tofu ikut citarasa Melayu
Bahan-bahan
Silky tofu – potong dadu (jangan terlalu kecil supaya tak mudah hancur)
1/2 biji bawang merah – cincang halus
4 ulasbawang putih – cincang halus
1 inci halia – racik halus
Daging cincang
Daun bawang/sup
Tepung jagung – dibancuh dengan air
Bahan sos
2 sudu chili bean sos
1 sudu sos tiram
1 sudu sos tiram
1/2 sudu kicap cair
2 sudu sos cili
Sedikit gula
1/2 sudu minyak bijan
Cara memasak mapo tofu
1. Dalam mangkuk kecil satukan bahan sos hingga sebati. Ketepikan.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Kemudian masukkan daging cincang secukupnya.
3. Selepas pecah minyak dan daging masak masukkan sos yang dibancuh tadi. Masukkan sedikit air agar tidak hangit. Kacau.
4. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Selepas mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung kemudian letak tofu. Kacau dengan lembut. Lebih kurang seminit bila kuah nampak pekat boleh tutup api.
6. Akhir sekali tabur daun bawang atau daun sup. Boleh juga letak kentang dadu jika suka.