Daun sup memang selalu kita guna dalam masakan, jadi kalau tanam di rumah memang elok sangat. Kalau tiada anak benih dari pokok induk kita cuba tanam dari biji benih.
Bagi memastikan pokok daun sup ini elok subur dan tak mati ada penjagaan yang perlu kita ikuti. Kalau dijaga baik, pokok boleh hidup hingga 2 tahun.
Tanam pokok sup dari biji benih & penjagaannya supaya kekal subur
Foto: Facebook Ardi Tani1. Sediakan tapak semaian, jika boleh gunakan tray semaian yang banyak dijual.
2. Sediakan benih, rendam selama satu malam (10 jam) dengan air paip, jika air tanpa klorin lagi baik untuk mengaktifkan benih supaya mudah bercambah.
Tujuan rendam supaya kesemua benih mudah bercambah. Jika tidak mahu rendam tidak mengapa boleh terus tabur.
3. Toskan benih dengan tisu atau alat tos yang berlubang halus.
Ads
4. Basahkan tanah, semai biji benih daun sup (biji benih daun sup kecil jadi perlu bersabar semasa semai kerana benih halus).
Tutup dengan lapisan nipis tanah, siram benih dengan berhati-hati gunakan spray halus, kemudian tray semaian atau bekas semai tadi letak di kawasan redup. Jangan sesekali letak terus bawah cahaya matahari, gunakan tanah yang jenis gembur dan tidak menakung air.
5. Sekali lagi diingat tanam pokok daun sup kena bersabar kerana benih daun sup akan bercambah dalam 10 hari ke atas, paling lama 2 minggu. Jangan biarkan tanah kering sepanjang proses semai, jika tanah nampak semakin kering, spray dengan air.
Ads
6. Setelah benih tumbuh dan mengeluarkan 4 daun, boleh dialihkan ke pasu atau bekas, letakkan tempat redup yg tidak terkena cahaya matahari yg terik.
7. Kerana pokok tumbuh dengan lambat, pokok yang dijaga elok mampu hidup sehingga 2 tahun.
Ads
8. Elakkan menyiram terlalu kerap pokok daun sup , siram mengikut keperluan di mana jika tanah sudah mula nampak kering bolehlah siram dengan sedikit air.
9. Jangan baja terlalu kerap. Membaja terlalu kerap pada pokok daun sup anda mengakibatkan pokok daun sup akan mudah layu dan mati.
10. Baja sebulan sekali atau mengikut keperluan. Sekali sekala siram dengan air basuhan beras kerana pokok daun sup sangat menyukai air basuhan beras.
Kalau makan restoren mamak, ayam goreng 65 ini memang ada. Warna kemerah-merahan dan ranggup, memang sedap makan dengan nasi dan kari.
Ramai juga cuba buat di rumah tapi tak menjadi. Kalau macam tu kali ini buat ikut cara yang dikongsi oleh Sheena Supramaniam. Menariknya cara ini tak menggunakan pewarna macam yang selalu digunakan di restoren.
Cara buat ayam goreng 65/ chicken 65
CHICKEN 65 (tanpa pewarna). Biasanya di kedai warnanya macam merah-merah sebab ada food colouring. Kalau nak letak colour boleh juga. No problem…
1. Bersihkan ayam, kalau boleh potong kecil lagi. Anggaran ayam dalam 600-800g.
2. Gaulkan sekali dengan ayam ramuan ini;
2 sb (sudu besar) pes bawang putih dan halia kisar
1 sb serbuk jintan manis
1 setengah sb serbuk ketumbar
1 serbuk kunyit
2sb serbuk cili
2sb serbuk cili kashmiri (optional)
3. Masukkan garam dan 2sb tairu/yogurt
4. Masukkan 1 sb serbuk lada putih
5. Gaul sebati.
6. Tutup ayam dengan aliminium foil atau masukkan dalm bekas kedap udara. Simpan dalm peti sejuk. Perap minimum 1 jam, maksimum semalaman. Saya perap 4 jam.
7. Selepas perap masukkan 2 sb tepung jagung dan 1 sb tepung beras dan juga daun kari. Gaul.
8. Panaskan minyak yang banyak. Guna api perlahan biar minyak betul-betul panas. Lebih kurang 5 minit, apabila minyak betul-betul panas masukkan ayam dan naikkan api medium.
9. Lepas masukkan ayam. Jangan kacau untuk 2 minit. Lepas tu pusing sebelah lagi dan biar 2 minit. Ulang langkah ini untuk seminit atau 2 minit. Total masa utk masak ayam ini dalam 5 hingga 7 minit saja.
10. Perah sedikit jus limau nipis sebelum makan. Makan panas-panas sedap.
Selain kukus, kuih pau juga boleh digoreng dan pau goreng ini juga ramai peminatnya. Intinya boleh pelbagai, sama macam pau kukus juga. Malah rasanya lagi sedap.
Pau goreng ini lagi nikmat dimakan kalau lembut dan gebu. Untuk dapat hasil pau yang begini ada caranya. Dikongsi oleh Ida Zaida, ini cara buat pau goreng yang lembut dan mudah kembang. Untuk pau goreng ini, intinya kacang merah.
Cara buat pau goreng inti kacang merah yang lembut
Buat pau goreng kacang merah, memang lembut elok. Adun guna mixer saja, sekejap dah kembang. Bagi yang nak resepi saya sertakan.
Bahan A
• 1 paket yis kering mauripan
• 2 sudu besar susu pekat
• Anggaran 1 cawan air suam
• 2 sudu gula
(Campur semua bahan A dan biarkan sehingga berbuih)
Bahan B
• 4 cawan tepung gandum
• 2 sudu besar marjerin
• 2 sudu teh baking powder
• 1 sudu teh garam
(Ramas semua bahan hingga jadi seperti serbuk roti)
Bahan C
• Setengah cawan susu Full Cream/Fresh Milk
Bahan Inti
Pes inti kacang merah
Cara membuat:
1. Campurkan bahan A, B dan C kemudian adun guna mixer atau pun uli.
2. Kemudian perap sekejap bagi kembang. Selepas itu pastu tumbuk doh yang kembang tadi untuk buang angin.
3. Selepas itu boleh bentukkan doh bulat-bulat dan masukkan inti kacang merah (inti kacang merah ini boleh beli yang siap di bakeri atau online (klik SINI).
4. Agak-agak doh mengembang hampir 2 kali ganda saiz asal boleh mula menggoreng dengan api sederhana. Tapi pastikan minyak betul-betul panas.
Nak buat inti selain kacang merah pun boleh juga.
INFO: Pau goreng ini juga boleh di frozen. Caranya sewaktu menggoreng, goreng suku masak saja. Kemudian angkat dan biar sejuk. Lepas itu boleh dipek dan simpan dalam bahagian sejuk beku peti ais.
Hajat nak bersihkan singki dapur yang nampak kotor lantas kita pun tuang cecair pencuci jubin untuk bersihkannya. Ingatkan boleh bersih berkilat, sudahnya yang sebaliknya dapat, singki nampak lebih kotor dek kesan asid.
Ada juga yang tuang asid atau pencuci jubin ini dalam singki dengan tujuan untuk selesaikan masalah singki tersumbat. Akibatnya singki jadi sama seperti situasi di atas.
Sebenarnya asid atau pencuci jubin sangat tidak sesuai digunakan kepada permukaan keluli atau besi. Ia akan meninggalkan kesan hitam yang memang sukar dibersihkan.
Tapi jika ada yang berdepan dengan masalah begini, jangan terus susah hati tengok singki. Ada satu tip berkesan yang boleh dipraktikkan, perkongsian daripada Suriyanti Samsudin yang berdepan masalah sama. Hasilnya singki akan bersih berkilat kembali.
Tip bersihkan singki hitam akibat kesan pencuci jubin
Singki rumah jadi macam ni lepas letak asid/ pencuci jubin. Ingatkan boleh hilangkan kerak-kerak hitam tapi lain pula jadinya.
Alhamdulillah, atas cadangan ramai singki dah kembali berseri. Caranya guna Autosol. Memang betul-betul berkesan, tak perlu sental kuat pun. Saya sapu guna Magic Sponge dan Autosol saja, hasilnya bersinar-sinar.
Ini langkah yang saya buat untuk bersihkan singki;
1. Lap kering sinki, pastikan betul-betul kering.
2. Ambil magic sponge dan letak Autosol macam letak ubat gigi. Tak perlu letak air.
3. Terus sapu pada permukaan bermasalah, nanti kesan hitam pada singki akan tanggal dan melekat pada span.
4. Bila dah gosok semua permukaan boleh cuci sinki macam biasa. Hasilnya memang akan bersih berkilat.
Autosol ini ada dijual di kedai hardware dan boleh juga beli secara online. Klik SINI untuk link pembelian.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...