Tip Untuk Korang Yang Berazam Beli Rumah Pertama Tahun 2019

2334

 

Beberapa hari lagi dah nak masuk tahun baru 2019. Mesti ramai yang azamnya untuk beli rumah sendiri tahun depan.

Bagi yang ada hasrat begini eloklah baca perkongsian penasihat hartanah, @AfiqShamnazri yang menurunkan tip bagaimana untuk membeli rumah pertama. Banyak ilmu berguna yang kita tak tahu telah dikongsi.

Khas untuk pembeli rumah pertama

Sesiapa yang ada plan nak beli rumah tahun 2019? Ni #thread ni untuk PEMBELI RUMAH PERTAMA. First time nak beli rumah ni mesti korang macam blur2 sikit kan. Jadi lepas baca thread ni, harapnya korang dapat la idea sikit flow beli rumah dari niat sampai la dapat kunci.

Kita pecahkan kepada 3 fasa supaya tak pening sangat:

-Fasa persediaan
– Fasa pembelian
– Fasa tukar nama

Fasa persediaan

Bila korang dah ada niat nak beli rumah, benda first sekali korang kena buat adalah SEMAK KELAYAKAN LOAN DENGAN BANK (unless korang nak beli cash la kan). Bank akan tengok 3 benda untukbagi loan dekat kita:

– Income
– Scoring
– CCRIS

1) Income

Formula dia = (KOMITMEN LAMA + KOMITMEN RUMAH YANG BARU NAK BELI NI) / NET INCOME x 100. Kalau lebih 70%, dia akan reject application korang.

2) Scoring

Scoring ni maksudnya kau ni ada ciri-ciri orang boleh bayar hutang tak.
So bank nak tengok kerja korang stabil atau tak, permanent ke contract, korang ada degree tak etc. Benda2 ni semua add value dalam application.

3) CCRIS

CCRIS ni record kalau ada commitment dengan bank. Kalau ada commitment dengan bank, kena la bayar ikut time.

“Bang, kalau takde record langsung, boleh apply ke?”

Boleh Jep.

Tips dia: JANGAN FULLY UTILISE THE LOAN. Contohnya: Kalau lepas amik loan 300k, amik la 250k je.

Lagi satu, attach sekali semua dokumen – degree ke, ada simpanan tabung haji ke, simpanan apa2 ke. Boleh add value!

Document apa yang wajib bank nak?

1 – Salinan IC korang2 – Payslip
3 – Bank Statement
4 – EPF Statement
5 – Employment Letter

Boleh je mintak tolong agent checkkan kelayakkan loan korang. Biasanya agent akan liase terus dengan banker. Bagi je korang punya document tu.

Settle hal loan, kita cerita pasal deposit pulak.

Deposit biasanya kena prepare 10% dari harga rumah.

Contoh: Harga rumah 200k. So kena ready deposit RM 20k.

“Kalau tak cukup boleh ke bang?”

Boleh. Cara dia – MARKUP LOAN.
Beli rumah RM200k, ambik loan RM220k.

TAPI, bila markup loan, instalment korang akan tinggi sikit la. Dan bayaran lain2 macam legal fees semua akan ikut harga markup tu.

Apa plan lepas beli; nak duduk atau nak sewa

Lepas tahu berapa loan korang boleh amik, korang kena PLAN. Plan pasal rumah tu.

– Nak duduk atau sewakan
– Nak duduk lama or sekejap
– Dalam masa 5 tahun lagi ada nak beli rumah lain tak
– Ada plan nak kahwin dalam masa terdekat ke
– Ada nak beli kereta ke

Sebab apa kena plan?

Sebab bila korang amik loan, komitmen kena bayar SETIAP BULAN. Perbelanjaan korang pun akan berubah sikit. Yela nak bayar hutang bank.
Lepas dah ada proper plan, barulah korang dah settle fasa pertama. Which means, korang dah sedia lah nak beli rumah. Yeay!

Fasa pembelian

Dah masuk fasa ni, refer dulu dekat PLAN korang masa fasa persediaan tu. Then, bolehlah ‘window shopping’! Carilah rumah yang match dengan plan & berkenan.

Dah jumpa rumah yang berkenan, kenalah bayar booking untuk proceed. Payment MESTILAH kepada property agency ATAU law firm. JANGAN bank in kepada akaun personal. Harga booking ialah 3% dari harga rumah tu.

Contoh: Harga rumah RM200k

3% x RM200,000
= RM6000

Bila dah book, owner akan sign form. Form tu nanti attach sekali dengan document2 untuk loan tadi. Then korang submit la dekat bank untuk apply loan. Agent pun boleh tolong hantarkan.

Kalau document semua lengkap, dalam masa seminggu dah boleh dapat approval loan.

Bila loan dah approve, agent akan inform lawyer untuk prepare Sales & Purchase Agreement (SnP). Dalam masa 2 minggu dah boleh sign.

Masa sign SnP ni kena bayar balance deposit. Booking tadi dah bayar 3% kan. So ada lagi 7% balance.

7% x RM200,000
= RM14,000

Kalau markup loan tak perlu la bayar benda ni. Owner la yang kena tunggu semua selesai baru dapat duit.

SELESAI FASA PEMBELIAN!! Happy tak?

Fasa tukar nama

Part ni korang boleh tenang sikit. Sebab banyak lawyer je yang buat kerja. Rumah freehold kebiasaan ambil masa 3-4 bulan untuk tukar nama.

Rumah leasehold 6 bulan – 1 tahun. Kalau rumah lowcost, lambat sikit sebab kena minta consent.

Korang just follow up sebulan sekali dekat lawyer untuk tanya progress dia. Jangan la nak marah2 lawyer sebab proses ni bukan libatkan satu pihak je.

Jadi, bila dah settle semua, lawyer akan panggil korang untuk check rumah. Korang datang la tengok rumah tu. Kang tiba2 pintu takda pulak boleh la claim. Kalau semua okay, boleh la ambik kunci dari lawyer 🔑

So tadaaa! Dah dapat la kunci rumah pertama anda!!

Biasanya rumah pertama ni mesti korang sayang lebih sikit. Sebab korang susah payah kan nak beli.

Next time korang nak beli rumah lagi, mesti dah mudah sikit dah. Sebab dah ada experience kan.

Sumber: @AfiqShamnazri

 

Tinggalkan Komen