Trip Ke Hatyai, Mak-mak Yang Ada Baby Kena Ikut Tip Ibu Ini Supaya Percutian Syok & Selesa

907

 

 

Jarak yang tak jauh, makanan sedap serta  shopping murah mengundang ramai yang berkunjung ke Hatyai. Malah ada yang pergi hujung minggu saja, bertolak Jumaat balik Ahad.

Nak lebih mencabar, naik train saja. Cara ini tiada masalah bagi yang bujang tapi buat mak-mak yang ada anak kecik kena lebih bersedia.

Nadyia Yaya yang berkunjung ke Hatyai baru-baru ini bersama suami dan bayinya sempat berkongsi tip untuk geng mak-mak yang bercadang nak ke sana.

Tip untuk mak-mak ada baby yang nak bercuti ke Hatyai

1. Jangan nak train hujung minggu

Jangan naik train on weekend kalau bawak baby, aku dah serik beratur berjam wei. Memang lambat org terlalu ramai. Dah naik train kene tunggu lagi. Lambat kena berdiri seat penuh.

Masa aku naik memang seat dah takde tapi syukur sebab ada seorang lelaki yg prihatin bagi aku duduk hihi. Nasib la Adam tido jer masa kat stesen, naik train, sampai baru jaga. Tapi kesian kt dia panas. So not recommended bawak baby or org tua naik train.

2. Pakai carrier jer

Tak payah bawak stroller sebab org pack kat sana, so lebih senang bawak baby guna carrier. Nak bergerak pun senang

3. Kipas wajib

Bawak kipas kecik utk anak sebab panas lit lit. Dalam train pun panas

4. Elak naik tuk-tuk waktu ni

Jangan naik tuk tuk bila cuaca tengah panas. Driver tuk tuk kami hari tu baik gile, cakap Melayu pun pandai so senang nak deal. Dia siap tukar bawak naik kete sbb bawak baby risau kene panas.

Nanti aku share kad dia kat bawah ok. Kalau nak pegi sana contact dia. Kalau nak naik tuk tuk hari redup or petang ok la. Adam suke naik tuk tuk angin kuat jer, naik jer dia terus tido.

5. Floating market pegi petang

Pegi floating market petang sikit dalam pukul 4-5 sebab tak panas sgt. Kita yg tua ni pun tak tahan panas. Floating market buka pukul 2 ptg

Bajet – bajet

  • Train RM7 ke Hatyai (Open air)
  • Sing Golden Hotel Rm100/1 night. Siap ada bathtub lagi. Ok la selesa. Tapi sadis x sediakankettle. Nak buat susu anak woi haha kalau nak hot water kene turun lobby.
  • Tuk tuk 1000 baht utk 2 hari, kami bahagi dua la.
  • Makan-makan habis dlm 1500 baht. Memang tujuan datang sini nak makan
  • Shopping 1000 baht
  • Foot massage 200 baht
  • Teksi balik padang besar 800 baht. Serik naik train. Bagi berabih duit bath. Yang ni kongsi jugak.

 

Food hunting & shopping

  • Lee Garden Plaza ( Makan kat Salma Restoren, massage, street food, boleh beli souviner sini).
  • Asean Night Market (bawah tempat shopping atas tempat makan, sedap-sedap)
  • Breakfast kat dim sum chabura. Buka pukul 7 hingga 2 ptg
  • Central Festival Mall ( macam Aeon la).
  • Hatyai floating market ( kat sini macam-macam makanan ada, nak beli ole-ole pun boleh)

Overall memang best. Makan tak berenti sedapppp semuanya.

 

Sumber: Nadyia Yaya

 

 

 

 

Tinggalkan Komen