Tutorial Deep Cleaning Bilik Air Yang Kotor & Berkarat. Hasilnya Lantai, Dinding Bersih Berkilat

1159

 

Ramai saja kalangan kita yang membeli rumah secondhand. Harganya memang lebih murah berbanding kediaman yang baru dibangunkan tapi biasanya ia datang dengan pakej kerja pembersihan.

Bahagian paling mencabar selalunya bilik air atau tandas. Lantai kotor, dinding berkarat, memang jenuh nak menyental.

Bagi korang yang berdepan masalah begini boleh ikuti tutorial deep cleaning bilik air yang dikongsi oleh Hani Mynis ini.

Deep cleaning bilik air

The downside of buying secondhand house, dia datang sekali dgn pakej bilik air yang kalau tengok boleh hilang selera makan seminggu. Ha ha.

Tapi berita baiknya, dapatlah Hani buat tutorial utk uols macam mana utk buat deep cleaning bilik air ha!

Kecuali Zip cream cleanser tu, semua bahan pencuci Hani beli dari Eco.

1. Keadaan bilik air sebelum ‘operasi’

 

2.Tuang peluntur tak perlu bancuh

Tuang Clorox atau peluntur straight from bottle dia. Tak perlu bancuh dulu dgn air. Hati-hati masa guna Clorox ni takut terpercik kat mata ke. Pakai sarung tangan, face mask, goggles kalau perlu.

Biarkan peluntur tu bertindak balas dgn kotoran sambil kita buat kerja lain. 10-30 minit pun ok. Dibiarkan semalam lagi bagus.

 

3. Jenis-jenis kotoran dalam bilik air

 

4. Bahan untuk bersihkan kotoran

Gunakan magic span dan juga pembersih kotoran jenis ini untuk hilangkan kesan watermark dan soap scum.

5. Sental kotoran dan tengoklah hasilnya

 

 

6. Cara bersihkan soap scum pulak

Sebelum tu kita kikis dulu kesan soap scum

 

7.  Sental dengan magic span dan pencuci Zip

Lepas kikis sental kotoran dengan magic span dan Zip tadi. Gunakan kaedah sama untuk bersihkan soap scum yang ada kat dinding.

 

Dah bersih!

 

Siap bersih satu bilik air!

 

 

Teknik cuci bilik air ni bukan untuk rumah secondhand saja, kalau kat rumah sendiri ada kotoran macam ni pun boleh praktik cara yang sama.

Sumber: Hani Mynis

 

Tinggalkan Komen