Tip ini boleh kita praktikkan bila berada di tempat tanpa wifi. Jika tidak data memang banyak habis. Boleh jadi data habis waktu tengah syok tengok movie kegemaran.

Jadi macam mana nak buat. Boleh ikut 3 tip yang dikongsi oleh chanel eRing.

Tip 1 – muat turun video dan tonton waktu offline

Caranya:

1. Buka YouTube

2. Pilih video yang ingin disimpan

3. Tekan download

Boleh tengok video waktu offline

Tip 2 – Hadkan penggunaan data YouTube

1. Buka You Tube klik akaun

2. Pilih setting

IKLAN

3. Klik General

4. Pilih limit mobile data usage

Cara ini takde lah anda terlajak guna banyak sangat data tanpa sedar.

Tip 3 – Muat turun YouTube Go

Ini paling senang sebab apps ini hanya mempamerkan video yang beresolusi basic saja.

Apps ini cuma ada button home dan download saja.

Jimat dapat kerana ia memaparkan kualiti yang asas dan standard di bawah 480p. Internet lemah pun boleh tengok

Untuk memahami tip di atas dengan lebih jelas boleh tonton video eRing ini.

Sumber: eRing

Teringin nak pakai handphone baru klik SINI

Artikel berkait:

Cara Nak Jimatkan Bil Elektrik Walaupun Di Rumah Guna Aircond