Kita semua mahu rumah sentiasa nampak bersih dan ramai yang sanggup keluarkan sejumlah wang untuk beli pencuci khas.

Sebenar untuk tujuan ini, kita tak perlu keluarkan modal lebih pun, ada saja bahan yang sedia ada di rumah boleh kita gunakan untuk bersihkan kediaman dari lantai, bilik air, perabot hingga ke cermin tingkap atau pintu slidding.

Cara ini dikongsi oleh Nor Hafizah Mohmad

1. Lantai bersih berkilat, mop guna cara ini

Lantai bersih berkilat macam cermin? Ambil sebaldi air panas, campurkan dengan pencuci lantai. Kemudian tuang 1 penutup botol air mineral yang kecil. Kacau dan mop lantai. Cara ini kesan kotoran senang hilang malah lantai pun cepat kering.

IKLAN

2. Elak habuk melekat pada perabot

Supaya habuk tak senang lekat pada kabinet, almari atau perabot guna 1 penutup cecair pelembut pakaian yang dicampur engan 10 cawan air paip. Lap pada perabot dan kabinet. Boleh juga buat pada bilah kipas supaya tak melekat habuk.

5 Tip Bersih & Kilatkan Dari Lantai Rumah, Bilik Air, Perabot & Cermin Tingkap

IKLAN

3. Rumah sentiasa berbau harum

Jika nak rumah sentiasa berbau harum campurkan 1 penutup cecair pelembut pakaian bersama 5 titis cuka (jangan lebih). Nak lebih wangi guna jenama Downy. Sembur pada sofa, langsir dan kusyen, harum bau rumah dan tahan lama.

4. Jika lantai bilik air kotor

Lantai bilik air selalu ada kotoran degil yang susah ditanggalkan. Hilangkannya dengan membancuh 3 sudu baking soda bersama 1 cawan air. Siram pada lantai yang melekat kotoran, biar 30 minit. Kemudian cuci seperti biasa. Boleh lihat keberkesanannya.
Tepung jagung

IKLAN

5. Bersih cermin tingkap atau cermin hiasan

Ambil setengah cawan tepung jagung dan bancuhkan dengan dua cawan air. Kemudian gunakan air tersebut sebagai bahan pencuci dan pengilat cermin dengan cara lapkan bancuhan tersebut ke atas permukaan kaca atau cermin dengan menggunakan span.

Selain itu:  12 Barang Wajib Beli Untuk Mudahkan Kerja Bersihkan Rumah. Berbaloi Sebab Murah!

Sumber: Nor Hafizah Mohmad

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI