Paku seperti yang kita tahu selalunya digunakan untuk membuat binaan daripada kayu. Diperbuat daripada besi dan di hujungnya, tajam paku yang terdedah kepada air biasanya akan berkarat dan tidak lagi digunakan.
Namun begitu paku yang berkarat ini rupanya amat berguna untuk tanaman. Air karat dari paku ini boleh dijadikan penyubur atau baja tanaman terutama untuk pokok yang kekurangan nutrien dan zat besi.
Tanda pokok kekurangan zat besi
Biasanya jika manusia kekurangan iron atau zat besi (sel darah merah) dalam badan, tandanya adalah muka pucat, selalu lesu dan lemah.
Begitu juga dengan tanaman, kekurangan nutrien dan zat besi pada pokok boleh menyebabkan penyakit Iron chlorosis.
Ads
Tanda-tanda penyakit Iron chlorosis pada pokok adalah daun menjadi kekuningan dan nampak layu, secara tidak langsung menyebabkan pokok tidak subur.
Oleh itu, salah satu kaedah untuk suburkan tanaman adalah dengan menyiram pokok dengan air rendaman paku yang berkarat.
Ads
Cara buat air karat
Caranya, ambil segenggam paku dan masukkan dalam botol berisi air biasa, kalau boleh gunakan air sungai dan elakkan air berklorin.
Ads
Rendam paku selama 3 hingga 4 minggu untuk mendapatkan air karat yang maksima, kemudian siram pada pokok yang kurang sihat sekali dalam satu minggu.
Sebaiknya siram pada waktu malam kerana matahari tidak panas dan pokok boleh menyedut nutrien lebih panjang.
Tak makan peria tapi bila rasa kerepek peria terus jadi suka. Rasanya yang sedap, rangup memang boleh buat kita ketagih makan kerepek ini. Jangan bimbang tak pahit pun, kalau terasa pun pahit-pahit manja saja. Itulah yang buat sedap.
Sekali layan boleh habis sebalang kerepek ni, makan dengan nasi pun sedap juga. Kerepek peria ini memang ramai yang jual tapi kitapun boleh saja buat sendiri di rumah sebab cara buatnya ringkas saja.
Kalau nak cuba buat boleh ikut perkongsian Hasnita Namat ini.
Kerepek peria untuk kudap-kudap sambil tengok tv. Makan dengan nasi pun sedap. Cara nak buat seperti di bawah
1. 3 kilo kerepek peria katak siap dibasuh dan ditos. Tak perlu rendam.
2. Sagat hujung peria, kemudian korek guna belakang sudu. Buang biji-biji peria maka jadilah macam ni.
3. Sagat nipis peria, saya guna sagat kerepek pisang. Sagat kena nipis kalau tebal nanti kerepek tak garing dan jadi lemau.
4. Masukkan peria sagat tadi dalam bekas berpenutup untuk kuantiti sekali goreng dulu. Kemudian masukkan tepung goreng Bestari Pedas bersama dengan tepung goreng Bestari asli (kalau guna tepung Bestari Pedas saja kerepek akan rasa sangat pedas). Campurkan juga dengan tepung beras untuk kurangkan rasa masin. Kuantiti tepung ini agak-agak saja.
6. Bila semua tepung dah masuk dalam bekas, tutup bekas tadi dan goncang supaya tepung melekat rata pada peria macam ni.
7. Kemudian panaskan minyak dan goreng. Minyak kena banyak dan panas. Dah garing bolehlah diangkat dan tos minyak.
8. Simpan dalam bekas kedap udara supaya kerepek tahan lama dan kekal rangup.
TIP : Supaya kerepek tak bertukar warna gelap, ceduk atau tapis lebihan tepung dalam minyak dan buang.
Pokok kunyit antara tanaman wajib bagi yang bercucuk tanam di rumah. Tapi selalu jadi rungutan bila pokok naik, daun kunyit tak cantik. Sama ada jadi kuning ataupun dimakan ulat.
Selalu berkongsi tip penanaman nenek Siti Samsiah berkongsi cara beliau menanam pokok kunyit supaya subur dan daunnya cantik tanpa cacat cela.
Ini pokok kunyit nenek. Cun melecun tanpa cacat daunnya. Ada lagi yang baru disemai juga naik cantik tunas-tunasnya. Ini cara nenek semai/tanam pokok kunyit.
1. Cangkul atau gemburkan tanah. Nenek guna tanah kompos beli di nurseri dan tambah sabut hancur.
2. Gaul tanah tadi dengan baja organik tinja ayam.
3. Biarkan tanah ini beberapa hari.
4. Kemudian cucuk kunyit dalam tanah. Pastikan mata tunas menghala ke atas.
Bulan puasa jika satu famili ada di rumah, lauk untuk berbuka puasa mungkin kena 2 atau 3 jenis.
Jadi kalau nak mudah bahan memasak kena ready siap siap. Nak lagi senang standby jer pes macam yang dipraktikkan Awien Ariff.
Dia berkongsi cara membuat 6 jenis pes yang boleh menyediakan pelbagai hidangan dalam masa yang singkat dari sambal, masak lemak, goreng-goreng hinggalah ke ikan atau ayam bakar. Semuanya boleh! Kalau ada tetamu datang mengejut pun pun tak de masalah!
– Rebus cili kering dulu.
– Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih
– Cili kering lebih kurang 1/2 kilo, bawang besar 4 biji, bawang putih 10 biji
1. Tumis pes 1 ( 3 senduk) menggunakan 5 senduk minyak masak.
2. Dah pecah minyak, masukkan petai.
3. Masukkan udang & asam keping sedikit.
4. Rasakan dengan garam, perasa dan gula.
SIAP!
Nota: Cuci udang bersih-bersih dan buang kepalanya.
Kalau nak buat santan perah sendiri lagi bagus, letak dalam plastik bungkus masuk freezer.
– Kisar serai, halia, lengkuas, kunyit hidup, bawang besar, bawang putih, cili kering
– Kuantiti agak-agak saja, cuma serai lebih sikit. Seimbangkan rasa semua bahan-bahan.
– Dah siap, masak dulu. Masukkan garam, gula Melaka. Sejukkan kemudian simpan dalam peti ais.
Antara masakan yang boleh gunakan pes ini:
– Ikan Bakar – Rendang ayam – Rendang daging – Rendang kerang – Masak hitam – Kerutuk – Kuzi – Ayam Masak Merah – Ayam bakar
Contoh masakan : Ikan kembung bakar
Cara membuat:
1. Cuci ikan bersih-bersih.
2. Perap ikan guna PES 3.
3. Bakar!
Nota: Kita niaga ikan & ayam bakar memang pakai ni!
– Bawang besar, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili akar warna hijau
– Bawang besar 3 biji
– Bawang putih 8 biji
– Halia seketul
– Kunyit hidup sebiji
– Cili Hijau (ikut tahap kepedasan yang dikehendaki)
Antara masakan yang boleh gunakan pes ini:
1. Masak lemak ayam, 2. Masak lemak daging 3. Masak lemak ikan 4. Masak lemak ikan masin
Contoh masakan : Masak lemak ikan masin
Cara membuat:
1. Tumis pes 4 (3 sudu) bersama 1 batang serai yang diketuk.
2. Bila sudah naik bau, masukkan santan & air sedikit.
3. Masukkan asam keping
4. Masukkan ikan masin yang sudah dicuci terlebih dahulu.
5. Masukkan kentang yang sudah direbus terlebih dahulu.
6. Masukkan bendi, tomato dan daun kunyit yang disimpul.
7. Rasa dahulu, kalau kurang masin, letak garam sedikit.
– Cili, bawang merah (kecil), bawang putih
– Cili 20 biji ( cili akar)
– Bawang merah 10 biji
– Bawang putih 5 biji
Antara masakan yang menggunakan pes ini:
– Nasi Goreng – Bihun Goreng – Mee Goreng – Maggie Goreng – Sambal ayam hijau – Ikan sambal cili api – Segala jenis tumis boleh guna pes ni (tumis sayur etc)
Nota: Kita berniaga ikan & ayam bakar memang pakai ni
Contoh masakan : Sambal cili ikan kembung
Cara membuat
1. Goreng ikan terlebih dahulu.
2. Tumis pes 5 senduk sampai terbit minyak dalam minyak gorengan ikan tadi.
3. Masukkan bawang merah yang dipotong bulat.
4. Masukkan garam & gula sedikit.
5. Masukkan ikan goreng tadi.
– Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili, serbuk kari
– Bawang merah 20 biji
– Bawang putih 10 biji
– Cili merah 5 biji
– Halia 3 inci (lebih kurang seketul)
– kunyit hidup 2 inci (lebih kurang seketul)
– Serbuk kari ayam (3 peket kecil)
ANTARA MASAKAN YANG BOLEH GUNA PES NI:
1. Kari ayam 2. Kari daging 3. Kari telur 4. Ikan Bakar Portugis
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...