![Untitled design (95)](https://cdn.vanillakismis.my/2023/04/Untitled-design-95-696x365.jpg)
Kalau mencari-cari kuih raya yang senang nak buat, boleh masukkan Almond Cluster ini dalam senarai.
Memang mudah, tak payah bakar dalam oven pun, bahan yang digunakan pun cuma dua jenis saja. Nak cuba? Boleh ikut perkongsian Muhamad Fadzul Ilahi Azhar.
Almond cluster, kuih raya paling senang nak buat
Dalam tak planning, dan tak pernah buat jualan untuk raya maka terjadi lah ALMOND CLUSTER. Alhamdullilah rezeki, bahan cuma dua saja.
Bahan:
1kg almond strip/ badam hiris- dibakar atau disangai hingga perang
1kg Beryl’s Milk Chocolate Coin – cairkan dengan kaedah double boil atau menggunakan microwave
Cara membuat:
1. Selepas badam disangai dan coklat dicairkan biarkankan keduanta sejuk.
2. Kemudian satukan dua bahan ini dalam bekas dan sudu masuk dalam cup atau parchment paper.
3. Sejukkan dalam peti sejuk selama 10-15 minit. Keluarkan dan susun dalam bekas.
Selamat mencuba
Sumber: Muhamad Fadzul Ilahi Azhar.
Cara Buat Sambal Bilis Kering & Garing. Tip Kekal Rangup & Tahan Lama, Cili Dan Bilis Jangan…
![Cara Buat Sambal Bilis Kering & Garing. Tip Kekal Rangup & Tahan Lama, Cili Dan Bilis Jangan…](https://cdn.vanillakismis.my/2020/09/untitled-2-29_36_957200.jpg)
Sambal bilis ini kena ada di rumah. Senang, bila tak rajin nak masak boleh makan ikan bilis ini dengan nasi.
Bagusnya sambal jenis ini tahan lama, letak di luar boleh tahan sampai sebulan.
Sambal ini memang ada dijual tapi kalau buat sendiri lagi best, boleh ‘adjust’ rasanya ikut selera kita. Boleh tambah kacang atau tempe jika mahu.
Jika nak cuba boleh ikut resipi Aien Alaam, sesuai dijadikan bekalan untuk travel. Nak guna untuk jual pun boleh pakai resipi yang sama.
Sambal bilis garing & kering macam yang jual di stesen minyak
Hari ini nak kongsi resipi sambal bilis garing/kering. Ada sesiapa yang suka makan sambal ikan bilis kering yang jual kat stesen minyak tu tak? Ini resipi sambal bilis kering jika nak cuba, insyaallah sedap.
Boleh buat stok makan dengan nasi dan nak jual pun boleh. Boleh tambah tempe goreng atau tahu goreng kalau suka.
Bahan-bahan:
Cili kering -500g
Ikan bilis halus – 500g (digoreng garing jika suka)
Bawang goreng – 2 bungkus (jika suka, tak letak pun boleh)
Kiub ayam – 2 ketul
Gula halus – secukup rasa
Garam/serbuk perasa secukup rasa
Cara membuat:
1. Goreng cili kering dalam minyak panas, lebih kurang dalam 10 saat atau pun sehingga cili kering rangup. Jangan sampai hangit nanti cili jadi pahit. kemudian tumbuk/kisar kering cili yang telah digoreng. Ketepikan.
2. Panaskan dalam 3 sudu minyak masak. Setelah minyak panas, masukkan 2 ketul kiub ayam dan hancurkan sehingga sebati dengan minyak. Jangan sampai hangit (guna api paling kecil).
3. Masukkan cili kering kisar tadi, ikan bilis goreng, bawang goreng, gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
4. Gaul semua bahan tadi lebih kurang 2 minit dan tutup api. Siap.
TIP
- Jika basuh ikan bilis, pastikan jemur sampai kering.
- Selepas basuh cili kering, jemur supaya betul-betul kering. Kalau basah cili tak akan ranggup. Cili & ikan bilis jangan basah!
Sumber: Aien Alaam
Tip Kalau Tanam Pokok Kari, Kena Potong Pucuknya. Barulah Pokok Rimbun & Banyak Daun, Tak Meninggi
![Tip Kalau Tanam Pokok Kari, Kena Potong Pucuknya. Barulah Pokok Rimbun & Banyak Daun, Tak Meninggi](https://cdn.vanillakismis.my/2022/03/SELEPAS.jpg)
Ramai yang tanam pokok kari dalam pasu di rumah, tanam sepokok saja pun dah cukup untuk kegunaan di rumah.
Tapi bila tanam dalam pasu selalu terjadi pokok kari ini meninggi saja dan tak rimbun.
Satu tip yang boleh dipraktikkan supaya pokok kari rimbun sekaligus banyak daunnya adalah dengan memotong pucuknya.
Tip ini dikongsi oleh Syamimah Binti Ismail.
Potong pucuk pokok kari supaya tak meninggi
Salah satu tips kalau nak tanam pokok daun kari ialah potong pucuknya. Nak tau kenapa?
Tujuannya :-
1. Bagi mengelakkan pokok daun kari meninggi macam pokok tebu.
2. Bila dah potong pucuk, pokok daun kari akan merimbun ala-ala bongsai.
Tak percaya? Tengok la gambar pokok daun kari yang kami tanam.
Bila pokok kari meninggi, potong bahagian pucuk seperti yang ditandakan.
Hasilnya…
Tip lebatkan daun pokok kari
- Bole juga letak air baja MSG untuk lebatkan daun pokok kari. Campurannya 1 sudu besar Ajinomoto + 1 liter air, kemdian sembur sekali seminggu pada pokok dan daunnya. Selepas tiga bulan akan nampak hasilnya, daun besar dan banyak.
- Boleh juga praktikkan siram dengan air beras dan sisa dapur sebagai baja organik.
Semoga bermanfaat
Sumber: Syamimah Binti Ismail.
Rupanya Buat Pisang Goreng Kosong Pun Sedap. Cuma Potong Pisang & Goreng, Senang Sangat
![Rupanya Buat Pisang Goreng Kosong Pun Sedap. Cuma Potong Pisang & Goreng, Senang Sangat](https://cdn.vanillakismis.my/2022/11/Untitled-design-71.jpg)
Selalu buat pisang goreng kita guna bancuhan tepung untuk lebih rangup. Tapi rupanya nak buat pisang goreng tanpa bancuhan tepung pun boleh saja. Malah rasanya tetap sedap.
Pisang goreng kosong ini sebenarnya antara menu nostalgia yang jarang dibuat sekarang dan dikongsi oleh Puan Habibah Husin.
Menurut beliau pisang goreng kosong ini akan dibuat apabila diminta oleh bapanya yang banyak menanam pokok pisang untuk dijual.
Rupanya pisang goreng kosong pun sedap
Arwah abah dulu hanya menoreh getah, selain dari tu petang-petang abah akan ke kebun menanam pisang. Pisang nipah, tanduk, pisang nangka pisang rastali antara pisang yg abah tanam.
Setiap kali menebang pisang abah pasti akan bawa balik setandan dua untuk kami kat rumah. Kebiasaannya abah akan request goreng pisang kosong macam ni.
Cara buat pisang goreng kosong
1.Boleh guna pisang nangka atau pisang nipah yang muda. Buang kulit dan bersihkan.
2. Potong nipis guna pisau ( bukan guna penyagat).
3. Rendam dalam air garam selama 15 minit.
4. Goreng sampai kekuningan. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Habibah Husin.
Kalau ada set pisau macam ni baru mudah kerja memasak kat dapur. Hargapun tak sampai RM20 – https://invl.io/clf1odt