Selalu kan kita dengar frasa dalam rezeki kita sebenarnya ada rezeki orang lain. Malah setiap rezeki kita yang kita sedekah atau hadiahkan pada orang, pasti ada balasannya pada diri kita daripada Allah.

Chef selebriti, Chef Wan, dalam status instagram baru-baru ini berkongsi mengenai rezeki. Cara beliau murah rezeki adalah sentiasa ingat untuk berkongsi rezeki dengan ibu dan juga bekas isteri. Chef Wan tidak kedekut dan selalu beringat akan hal itu.

IKLAN

 

Sejak zaman muda elalu belanja mak

Getting my mother her Hush Puppies sandal after my cookery show at Atria Damansara Jaya.
I loved to buy my mother fabric, hand bags and shoes dari zaman muda lagi.
Nasib baik my mother tidak berminat all this gold and diamond jewelleries pun as we come from a poor family.

Nak gembirakan hati mak

So all this little things like taking her for a good dinner or at so many of my world travel in the past always bring joy to her life.
Dapat saja duit rezeki hari ni terus saya niat minggu ini jika ada masa lapang nak bawa emak beli kain baju dia at Jakel pulak.

Cepat-cepat bersedekah bila Allah bagi rezeki

Bila Allah beri kita rezeki cepat2 kita ingat nak sedekah sebahagian dari rezeki itu pada Ibu dan Janda saya too.
Saya selalu berfikir harta dunia ini tak boleh kita bawa mati pun.
Jika kita tak belanja kan terutama pada ibu dan bapa kita masa di dunia lagi yg pasti di akhirat nanti kita kerugian besar.

Jangan kedekut

Over in my life i have seen many people including my own circle and extended fanilies pun yg jenis tangkai jering atau jenis tak peduli langsung.
Bila kita tegur ada yg sentap.
That is why saya selalu noticed dari muda sampai ke tua rezeki saya ada sahaja yg datang.

 

IKLAN

Nak berikan inspirasi pada anak muda

Sharing this true story is not about nak memuji diri saya but only to inspire others to also follow my food step especially kepada anak2 muda generasi yg baru.
Jangan la kita berkira kira atau pun bersifat kedekut dgn kedua ibu bapa kita, adik beradik mau pun saudara mara kita.

Nak diingati dari sudut kebaikan

I want to leave this world not by remembering that i have accumulated berapa banyak harta, anugerah2 , pangkat dan darjat or being famous except all my sedekah dan kebaikan i have done to others that will put a smile on my face.
Infact yg Allah selalu pesan kita pun itu la juga.

 

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

Getting my mother her Hush Puppies sandal after my cookery show at Atria Damansara Jaya. I loved to buy my mother fabric, hand bags and shoes dari zaman muda lagi. Nasib baik my mother tidak berminat all this gold and diamond jewelleries pun as we come from a poor family. So all this little things like taking her for a good dinner or at so many of my world travel in the past always bring joy to her life. Dapat saja duit rezeki hari ni terus saya niat minggu ini jika ada masa lapang nak bawa emak beli kain baju dia at Jakel pulak. Bila Allah beri kita rezeki cepat2 kita ingat nak sedekah sebahagian dari rezeki itu pada Ibu dan Janda saya too. Saya selalu berfikir harta dunia ini tak boleh kita bawa mati pun. Jika kita tak belanja kan terutama pada ibu dan bapa kita masa di dunia lagi yg pasti di akhirat nanti kita kerugian besar. Over in my life i have seen many people including my own circle and extended fanilies pun yg jenis tangkai jering atau jenis tak peduli langsung. Bila kita tegur ada yg sentap. That is why saya selalu noticed dari muda sampai ke tua rezeki saya ada sahaja yg datang. Sharing this true story is not about nak memuji diri saya but only to inspire others to also follow my food step especially kepada anak2 muda generasi yg baru. Jangan la kita berkira kira atau pun bersifat kedekut dgn kedua ibu bapa kita, adik beradik mau pun saudara mara kita. I want to leave this world not by remembering that i have accumulated berapa banyak harta, anugerah2 , pangkat dan darjat or being famous except all my sedekah dan kebaikan i have done to others that will put a smile on my face. Infact yg Allah selalu pesan kita pun itu la juga.

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Betul cakap Chef Wan tu. Memang ramai anak muda yang terlepas pandang bab kongsi rezeki. Pada emak kena selalu beri kesenangan pada mereka. Pada bekas isteri pun sama.

Sumber: Chef Wan