Alang-alang nak buat donat, buat cakoi sekali sebab boleh guna satu adunan saja. Cara membuatnya dikongsi oleh Sal SY, selain itu beliau turut berkongsi cara membuat kaya pandan untuk dimakan bersama cakoi.

Cara buat cakoi & donut guna satu adunan

Buat Satu Adunan Ini Dapat Cakoi & Donut, Mudah Kerja!

Bahan-bahan:

250 gm tepung high protein / tepung gandum
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil vanilla powder
2 sudu besar gula
1 biji telur – jika mahu
1 sudu kecil pelembut cream super – jika mahu
Secubit garam
Air setengah cawan

Cara membuat:

1. Suamkan air masukkan yis kemudian tunggu hingga berbuih.

2. Apabila dah berbuih tuang ke dalam bahan kering, gaul sebatikan masukkan marjerin uli hingga doh licin.

3. Perapkan doh (kalau nak cepat boleh masuk doh dalam oven panaskan kejap dan matikan suis. 11 minit saja doh kembang dengan jayanya).

IKLAN

4. Bila doh dah kembang untuk buat cakoi, tabur tepung dan canai doh dengan penggelek. Gelek hingga doh nipis potong doh jadi empat segi.

5. Potong banyak-banyak panjang dalam 3 inci dan selebar 2 jari.

6. Basahkan jari sapu pada doh ambik satu lagi doh dan tekap dengan doh yang disapu air. Tekan dengan lidi secara memanjang.

Buat Satu Adunan Ini Dapat Cakoi & Donut, Mudah Kerja!

7. Dah siap kesemuanya dan susun, tunggu kembang sekejap dalam 15 minit.

IKLAN

8. Apabila dah kembang, boleh panaskan minyak. Sebelum masuk dalam minyak pegang doh kedua-dua hujung dan tarik hujung doh kiri dan kanan tarik sikit supaya panjang. Terus goreng hingga kekuningan.

Doh yang sama boleh bentukkan jadi donut pula.

Buat Satu Adunan Ini Dapat Cakoi & Donut, Mudah Kerja!

Cara buat sekaya pandan

Bahan-bahan

3 sudu besar tepung kastad
6 sudu besar gula
1 kuning telur
Air setengah cawan
1 sudu kecil pewarna hijau
1 helai daun pandan

IKLAN
Selain itu:  Boleh Ke Masa Berpantang Makan Makanan Bersantan? Bidan Ini Beri Penjelasan

Buat Satu Adunan Ini Dapat Cakoi & Donut, Mudah Kerja!

Cara membuat:

Masukkan semua dalam blander blend hingga lumat. Kemudian tapis.

2. Masak atas api perlahan hingga likat.

3. Jika apabila kaya sejuk dan likat sangat masukkan dalam blender dan tambah sedikit air panas. Blend sekali lagi supaya tak pekat dan tak cair sangat. Baru sedap makan.

Selamat mencuba

Sumber: Sal SY

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI