Bila musim cuti sekilah anak-anak ada di rumah, kita memang kena ada banyak stok makanan. Kalau nak jimat dan senang kerja boleh ikut seperti perkongsian Naz Reen ini.
Hanya buat satu doh tapi boleh dapat 3 jenis hidangan iaitu donat, roti pizza dan roti sosej. Roti piza dan roti sosej boleh makan terus, donat pula boleh frozen makan lain kali. Kan mudah macam ni. Nak buat pun seronok!
Buat satu doh dapat 3 menu – donat, roti sosej & roti piza
Hanya guna satu resepi, dapat hasilkan 3 jenis hidangan ini!
1. Donat
2. Roti Pizza
3. Roti Sosej
Cara membuat boleh ikut bahan dan langkah di bawah.
Bahan A
1 cawan air suam (suam panas)
2 sudu besar susu pekat
1 peket yis (mauripan)
Ads
Satukan semua bahan dalam jug dan kacau hingga larut. Biarkan sehingga yis berbuih/ kembang. Sementara tunggu kembang, sediakan bahan-bahan B.
Bahan B
5 cawan tepung gandum (saya guna cap Ros)
3 sudu besar majerin (saya guna Planta)
Masukkan dua bahan ini dalam besen dan gaul sebati.
Bahan C
3/4 cawan air paip/ mineral
Kalau tak tahu bagaimana untuk sukat, ambil gelas dan anggap gelas itu ada 4 bahagian. Isi 3 bahagian gelas tu. Maknanya tak sampai 1 cawan air digunakan.
INFO : Pastikan cawan yang sama untuk sukat air & tepung.
Langkah penyediaan
1. Apabila yis dah cukup kembang, masukkan ke dalam Bahan B dan gaul.
2. Tambah bahan C sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tak melekat di tangan/ sampai lembut. (Saya uli 10 minit).
Ads
3. Tutup bekas dan biar hingga kembang 20 minit.
4. Bila doh sudah kembang, tumbuk-tumbuk doh dan bentuk ikut cita rasa.
5. Jika buat donut, selepas dibentuk biarkan doh kembang kemudian boleh terus digoreng.
Untuk buat donat frozen, goreng separuh masak. Selepas sejuk boleh bungkus dan simpan dalam peti sejuk.
Ads
6. Untuk roti piza, letak topping yang disukai (saya letak hirisan sosej, bersama sos dan mayones). Bakar pada suhu 180°c selama 20 minit. Siap!
7. Begitu juga roti sosej, balut sosej dengan doh ikut kreativiti, biar kembang kemudian boleh bakar selama 15-20 minit, boleh juga digoreng.
Kalau ikut cara yang dikongsi mudah saja membuatnya. Berbaloi kalau nak cuba buat sendiri di rumah.
Artikel ini disiarkan dengan keizinan penulis. Posting asal boleh rujuk di SINI
Kebaikan memakan telur ayam sering kali dipersoalkan. Walhal ia telah terbukti melalui pelbagai khasiat yang terkandung di dalamnya.
Tak kira telur rebus, separuh masak, scramble egg dan sebagai, makanlah dalam jumlah dua biji sehari. Sebabnya ada banyak sekali manfaat yang terselindung di sebalik amalan ini.
1. Lindungi otak, baiki memori
Telur turut mengandungi vitamin yang dipanggil choline yang sukar ditemui dalam bahan makanan lain. Ia adalah unsur yang memperbaiki fungsi otak dan memori. Amalan makan 2 biji telur sehari akan memastikan tubuh mendapat cukup nutrien ini.
2. Kurangkan rasa lapar
Telur kaya dengan protein, kajian menunjukkan sarapan yang kaya dengan zat ini akan menyebabkan kita rasa kenyang dalam jangka masa yang panjang. Ia sekali gus mengelakkan pengambilan jajan sebelum waktu makan utama.
3. Kekalkan kesihatan mata dalam tempoh yang lama
Lutien dan zeaxanthin adalah dua jenis antioksidan yang ada dalam telur yang mana cukup baik untuk kesihatan mata. Pengambilan dua bahan ini dalam diet akan mengekalkan kesihatan mata pada jangka masa yang lama.
4. Vitamin D bantu serap kalsium
Kandungan vitamin D yang ada dalam telur cukup penting kerana ia membantu tubuh menyerap kalsium yang mana perlu bagi memastikan tulang dan gigi kita kuat.
5. Otot makin sasa
Jika anda dalam usaha membina otot untuk nampak lebih, protien adalah kuncinya, jadi amalkan pengambilan dua biji telur sehari.
Tak perlu elakkan kuning telur kerana kajian menunjukkan bahawa memakan sebiji telur selepas bersenam adalah lebih baik untuk pembentukan otot berbanding hanya mengambil putih telur saja.
6. Hasilkan darah baru
Telur mengandungi banyak unsur folat. Ia adalah jenis vitamin B yang diperlukan untuk pembentukan sel darah merah baru. Cukup penting terutama buat ibu-ibu hamil.
7. Kurangkan risiko kanser
Selain untuk otak, choline yang sangat diperlukan untuk otak, juga mengurangkan risiko kanser. Mengikut kajian, bagi wanita yang makan telur mengikut dosnya, risiko kanser payudara menurun sebanyak 18%.
Minggu cuti sekolah ni ramai pasangan yang melangsungkan majlis kahwin. Kalau nak kehadiran rombongan pengantin ke majlis lebih menyerlah dan meriah mungkin boleh hiaskan sedikit kereta.
Caranya boleh ikut tutorial yang dikongsi oleh BK Kayangan. Macam senang jer dan boleh buat sendiri.
Barang-barang yang diperlukan
Kain net 2 color (7-8 meter kalau nak buat deco depan & belakang)
Reben
Polisterin bulat
Bunga
Glue gun dan glue stick
Gunting
Step by step hias kereta pengantin
Ok, sekarang boleh mula menghias ikut cara ini:
1. Mula-mula potong kain net jarak dari bahagian depan kereta hingga ke side mirror. Kemudian potong 2 secara memanjang. Jadi akan dapat dua helai warna mint green, dua helai warna pink.
2. Kemudian bunjut bahagian hujung net dan ikat dengan reben. Ulang kaedah yang sama pada net yang lagi 2 helai.
3. Cantum kedua-dua bahagian yang dah dibunjut tadi.
4. Kemudian letak pada bonet depan kereta untuk adjust kedudukan dan jarak kiri kanan.
5. Seterusnya ikat bahagian kain yang dah dibunjut ke grill kereta menggunakan reben.
6. Kemaskan kain net yang lebih tadi dan ikat pada pangkal side mirror dengan menggunakan reben. Potong bahagian kain net yang lebih.
7. Bila dah siap ikat, akan jadi macam dalam gambar.
8. Kemudian potong lagi kain net ukuran dalam 2-3 jengkal.
9. Bunjut bahagian tengah dan ikat dengan reben.
10. Seterusnya ikat pada bahagian tengah reben yang dah dibunjut awal-awal tadi.
11. Untuk bunga pulak, tebuk lubang untuk masukkan reben seperti dalam gambar.
12. Kemudian cucuk bunga pada polisterin tadi. Guna glue gun untuk lekatkan bunga pada polisterin supaya tak mudah tercabut ditiup angin.
13. Bila dah penuh akan jadi dalam gambar.
14. Seterusnya ikat reben yang ada pada polisterin tadi di tengah-tengah kain net.
15. Untuk kemasan boleh letak reben gebu pada side mirror.
Tapai pulut memang nikmat terutama bila makan sejuk-sejuk. Dapat pula yang manis, memang sedap.
Sebagai salah satu makanan tradisi, seeloknya kita tahu cara membuatnya apatah lagi jika ramai peminat hidangan ini di rumah.
Lagi puas makan bila tapai dibuat sendiri, kalau beli dah tentu kuantitinya sikit saja kan.
Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Lind Razak.
Buat sendiri tapai pulut manis
Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
1 biji ragi (seeloknya jemur terlebih dahulu. Hancurkan ragi, saya letak dalam plastik dan ketuk guna batu lesung, bila nak guna baru ayak guna penapis teh)
Bekas plastik berpenutup kecil/daun getah/daun pisang (saya guna bekas dadih)
Cara buat tapai
Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minimum 2 jam.
2. Kemudian toskan air, kukus beras pulut selama 25 minit.
3. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air, sambil kaup balik (untuk langkah ini saya tak alihkan pulut ke dalam bekas, saya siramkan air terus dari pengukus).
4. Kukus semula pulut tadi dalam 10 minit atau sehingga naik wap.
5. Tutup api dan alihkan pulut yang telah masak ke dalam dulang besar untuk disejukkan. Ratakan pulut tadi, supaya cepat sejuk.
6. Biarkan pulut betul-betul sejuk.
7. Bila pulut dah sejuk, ayakkan ragi ke atas pulut, balik-balikkan pulut tadi, ayak ragi ke atas pulut sekali lagi hingga ragi rata pada pulut.
8. Sudukan pulut tadi ke dalam bekas dadih/daun getah.
9. Susunkan ke dalam bekas sesuai. Saya letak dalam tong.
10. Simpan di tempat yang gelap selama 2 hari. Selepas 2 hari, baru tengok tapai tu ya.
11. Masukkan dalam peti sejuk, sebab tapai ni sedap makan sejuk sejuk. InsyaAllah, menjadi. Tapai manis dan berair.
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...