Kuih apam balik ini selalu jadi hidangan petang. Kebiasaannya kita beli saja, tapi hakikatnya nak buat sendiri apam balik ini mudah sangat.
Pakai kuali non stick saja, bahannya pun sikit. Paling best kalau buat sendiri boleh letak jagung dan kacang banyak. Terpulang nak buat tebal atau nipis dan ranggup. Boleh cuba resipi perkongsian Raihan Mahat ini.
Apam Balik Homemade
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega
Ads
Bahan tabur:
Kacang tanah ( beli yang dah siap kisar)
Jagung manis dalam tin
Gula
Cara membuat
1. Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
Ads
2. Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
3. Sapu mentega di permukaan non stick pan. Sapu sikit saja.
Ads
4. Tuangkan 2 senduk adunan dan ratakan. Kalau nipis tambah lagi tepung. Kalau tebal kurangkan sikit. Ikut selera kita.
5. Biarkan kejap dan sementara masak, taburkan gula, kacang dan jagung. Kemudian lipat dua dan sapu majerin.
6. Supaya senang waktu nak memotong, lalukan pisau kat air terlebih dulu sebelum potong.
Ramai yang jual kek coklat moist dalam bekas kecil macam ni. Tapi kalau kita nak buat untuk makan sendiri boleh saja.
Boleh ikut langkah dikongsi Nasriah Ramli. Kek coklat moist ini katanya untuk manisan anak-anak di rumah.
Jelas Nasriah, cara buatnya mudah, bancuh pakai blender saja. Bagi yang nak cuba, boleh ikut langkah demi langkah ini. Nak mulakan jualan pun boleh juga.
Bahan A
1 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
Campur semua bahan A, Masak atas api kecil sampai larut.
Bahan B
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Satukan bahan B dan ayak
Bahan C
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Masukkan bahan dalam blender, kisar hingga putih
Cara membuat:
Masukkan bahan A ke dalam bahan B. Kemudian masukkan bahan C. Guna pemukul whisk saja dan bancuh hingga sebati dan tiada ketulan tepung.
2. Panaskan periuk kukusan tuang adunan kek dalam bekas kecil seperti dalam gambar dan kukus selama 15 minit. Angkat dan sejukkan.
3. Sediakan bahan untuk topping coklat. Bahan-bahannya:
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak (minyak masak/jagung/sayur)
1 cawan susu pekat manis
4. Cara buat topping coklat
-Satukan semua bahan dan masak menggunakan teknik double boiler. Masak hingga larut dan tidak berketul.
-Angkat dan biarkan suam sedikit sebelum dituang ke atas kek tadi.Tabur coklat rice untuk hiasan. Sedia untuk dinikmati.
Selalu buat telur dadar kita terus pecah telur, letak garam dan tambah bawang atau cili sikit dan terus goreng. Ini pun dah sedap.
Tapi untuk telur dadar kita jadi lebih sedap, crispy dan gebu kat dalam boleh ikut pula cara yang dikongsi oleh Fika Chan ini.
Rupanya untuk hasilkan telur dadar yang sebegini kena tambah lagi dua bahan iaitu cuka dan air.
Cara buat telur dadar yang crispy di luar, gebu di dalam
Caranya
1. Pecahkan 2 biji telur
2. Masukkan bawang holland yang dicincang.
3. Masukkan garam, serbuk Cukup Rasa
4. Letak juga 1 sudu cuka dan 1 sudu air
5. Kemudian pukul sampai kembang dan berbuih
6. Panaskan minyak, guna minyak banyak
7. Bila minyak dah panas, tuang bancuhan telur tadi.
8. Balikkan bila bahagian bawah bertukar warna.
9. Bila sebelah lagi bahagian masak, angkat dan tos minyak.
10. Sedia dinikmati, rangup di luar dan gebu di bahagian dalamnya.
Pernah disahkan menghidap kanser limfoma tahan 4 sebelum ini siapa sangka hari ini Ustaz Hanafiah Abdul Malek semakin sihat atas izin Allah SWT.
Pengalaman berdepan dengan kanser itu juga membolehkan dia berkongsi rawatan yang diamalkan. Antaranya dia berkongsi salad yang diamalkan selepas rawatan kanser.
Namun ujarnya salad yang diamalkan ini tak boleh dimakan sewaktu pesakit masih menjalani rawatan kerana mereka perlu mengelak dari makan makanan mentah. Bagaimanapun resipi salad kurma ini boleh dimakan selepas rawatan kemoterapi.
Tanam pokok anggur sekitar rumah dengan hasil yang bergayutan memang buat kita teruja. Ya, jangan ingat anggur boleh ditanam di kawasan iklim sejuk saja.Di rumah...