Ramai rasanya peminat ayam goreng ini. Memang sedap, tapi waktu PKP ini mana boleh nak makan kat sana. Nak delivery pun tak semua kawasan dihantar.
Jadi kalau teringin bolehlah buat sendiri untuk puaskan keinginan makan. Jimat pun jimat. Caranya dikongsi oleh Anis Atokman.
Bahan-bahan :
10/15 pcs kepak ayam
4 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap cair (cap Kipas Udang)
1/2 cawan air
1/4 gula melaka
1/2 sudu besar serbuk lada hitam (letak extra jika nak pedas)
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar madu
1 sudu besar cuka
Tepung Jagung
Serbuk perasa
Garam
Cara buat ayam goreng:
1. Gaulkan ayam dengan serbuk lada hitam, serbuk perasa dan sedikit garam.
Ads
2. Kemudian sadurkan semua ayam satu persatu dalam tepung jagung sampai bersalut penuh.Tekan sikit supaya tepung lekat elok.
3.Goreng ayam lebih kurang dalam 10 minit (agak-agak salutan dah tak nampak bertepung dan melekat).
4. Angkat ayam tos dan tunggu sekejap, kemudian sadurkan sekali lagi ke dalam tepung jagung dan goreng semula buat kali kedua (wajib buat untuk ayam kekal rangup lama).
Goreng ayam sampai kekuningan dan sampai ayam yang disadur jadi rangup (api sederhana jangan terlampau kuat, takut dalam tak masak).
5. Dah siap boleh angkat ayam dan ketepikan untuk buat kuah salutan.
Ads
Cara buat kuah salutan:
1. Tumis bawang putih hingga kekuningan (minyak sikit saja lbih kurang 1 sudu besar). Masukkan kicap,air, madu,gula melaka dan serbuk cili.
2. Kacau sebati hingga mendidih. Kemudian masukkan cuka. Kacau hingga tekstur jadi sedikit pekat (jangan terlampau pekat nanti bila sejuk kuah makin pekat).
Ads
3. Dah nampak pekat tutup api. Waktu kuah dah agak suam boleh tuang sedikit demi sedikit ke atas ayam yang telah siap digoreng tadi sambil gaul rata.
Nak lebih boleh tuang lebih, dan kalau ada lebihan kuah salutan boleh simpan. Nanti nak buat lagi boleh goreng ayam dan gunakan kuah salutan yang sedia ada saja.
Selain jem atau mentega kacang, sapuan seri kaya juga memang sedap makan dengan roti. Buat pulak roti bakar, berkeping-keping pun boleh kita hadap.
Seri kaya ini memang ada yang segera dalam tin tapi kita juga boleh buat sendiri. Kelebihan buat sendiri selain boleh sesuaikan rasa manis, ia juga tak gunakan sebarang pengawet atau bahan kimia lain. Bagi yang nak cuba, boleh ikut perkongsian Norimah Rahman.
Buat sendiri seri kaya untuk sapuan roti
Bahan untuk gula karamel:
1 cawan gula
1 cawan air panas
Bahan lain:
3 biji telur gred B
1 cawan gula (boleh kurangkan kepada ¾ cawan jika tak mahu manis)
Secubit garam
1 kotak santan 200ml
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar tepung jagung (saya guna tepung custard, dibancuh dengan sedikit air dan kacau hingga sebati)
Cara membuat:
1. Sediakan guna karamel terlebih dahulu, caranya masak gula hingga keperangan kemudian tutup api. Terus masukkan satu cawan air panas dan buka api semula.Kacau gula sampai cair semuanya. Padamkan api, biarkan seketika.
2. Satukan satukan telur, gula, garam dan esen vanila. Blend semua bahan ini hingga gula hancur.
3. Panaskan semula gula karamel tadi, kemudian masukkan bahan blend dan kacau sebati.
4. Masukkan santan yang telah dicampur dengan bancuhan tepung jagung tadi.
5. Kacau hingga pekat dan berkilat, gunakan api perlahan. Sentiasa kacau supaya tak hangus.
6. Tutup api bila sudah pekat, sejukkan sebelum disimpan. Serikaya ini boleh tahan sehingga 2 minggu jika disimpan dalam peti ais.
Resipi ini menurut Puan Norimah adalah perkongsian dari Haji Mamak.
Antara persiapan persekolahan yang ibu bapa akan buat bila buka sesi persekolahan baru adalah membeli beg sekolah.
Biasanya ibu bapa lebih perhatikan harga beg berbanding keselesaan anak. Harga mungkin murah tapi kalau anak tak selesa dan buat anak sakit memang tak berbaloi.
Jadi sebaiknya ibu bapa ambil kira keselesaan anak waktu pemilihan beg ini. Lebih-lebih lagi salah pilih beg sekolah juga boleh menyebabkan anak mengalami masalah kesihatan termasuklah skoliosis yakni tulang belakang bengkok. Takut kan!
Oleh itu untuk pastikan beg sekolah yang dibeli tak mudaratkan anak, boleh ikut perkongsian daripada Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan.
Cara betul pilih & galas beg sekolah
Sekarang tengah musim ibu bapa beli peralatan sekolah, dan salah satu kelengkapan penting adalah beg sekolah. Ibu bapa perlu beli beg sekolah yang betul untuk elakkan kemudaratan pada anak-anak.
Pemilihan beg yang salah boleh menyebabkan sakit tengkuk, sakit belakang, serta masalah-masalah tulang belakang yang lain, seperti skoliosis dan kyphosis.
Cara pilih beg yang betul
Jenis:— mempunyai dua tali penyandang, dan penyandang mempunyai pelapik span. Penyandang yang mempunyai klip penyambung di bahagian hadapan adalah digalakkan.
Dalaman:— mempunyai pembahagi ruang atau jalur pengikat, agar buku boleh disusun rapi serta diletakkan berhampiran pada ruang yang dekat kepada tubuh pemakai.
Saiz:— bahagian atas beg mesti berada di paras belikat dan bahagian bawah hanya berada di lengkung pinggang. Jika bahagian bawah mencecah punggung, bermakna beg terlalu besar.
Cara galas beg yang betul
1. Berat beg dan isinya tidak melebihi 15% berat badan pemakainya. Jika berat pemakai 20kg, maka berat beg mestilah tidak lebih 3kg. Jika ada muatan lebih, bawa di tangan dan dilekapkan ke dada.
2. Tali penyandang dipendekkan sehingga beg rapat ke tubuh da tidak londeh. Ia memastikan beban dapat ditampung dengan baik, serta mengelakkan beg berhayun semasa berjalan/berlari.
3. Tidak menjinjing atau menggalas hanya sebelah tali penyandang beg, untuk mengelakkan bebanan tertumpu hanya pada sebelah bahagian tubuh. Bebanan tak simetri boleh menyebabkan skoliosis.
Semoga penerangan ini memberi manfaat kepada ibu bapa dan anak-anak!
Kelapa parut memang banyak kegunaannya. Selain diperah untuk santan kita juga juga untuk membuat kuih, kerisik dan sebagainya.
Sebab itu stok kelapa parut ini memang kena sentiasa ada. Jadi elok juga beli dalam jumlah yang banyak supaya senang bila nak digunakan.
Supaya kelapa parut ini masih elok walau pun disimpan lama boleh ikut perkongsian Ani Zam. Cara ini boleh bantu kelapa parut tahan hingga dua hingga tiga bulan.
Cara simpan kelapa parut supaya tahan lama
1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang.
2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah agen yang bertindak sebagai anti pereputan.
3. Masukkan loyang ke dalam kukusan yg telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit.
4. Biarkan sehingga sejuk dan masukkn ke dalam plastik. Simpan di dlm peti ais bahagian sejuk beku.
5. Kukus semula bila hendak menggunakannya.
Cara ini boleh bantu kelapa parut tahan sehingga 2 @ 3 bulan.
Untuk mendapatkan santan yang pekat , kisar kelapa parut dengan sedikit air kemudian tapis. Boleh kisar sehingga 3 kali kelapa tersebut utk mendapatkan santan yang pekat.
Ketika mengisi minyak kereta kebanyakan daripada kita akan menggunakan RON95 berbanding RON97 memandangkan harganya yang lebih murah. Tiada masalah pun menggunakan minyak RON95 ini tapi pesan pakar automotif Datuk Ir Hj Mohammad B. Dalib yang juga Pengarah Kejuruteraan Automotif JPJ sekali sekala tangka perlu isi juga minyak RON97 untuk memastikan kereta mendapat kelajuan dan jarak yang optimum.