Ramai rasanya peminat ayam goreng ini. Memang sedap, tapi waktu PKP ini mana boleh nak makan kat sana. Nak delivery pun tak semua kawasan dihantar.

Jadi kalau teringin bolehlah buat sendiri untuk puaskan keinginan makan. Jimat pun jimat. Caranya dikongsi oleh Anis Atokman.

Bahan-bahan :

10/15 pcs kepak ayam
4 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap cair (cap Kipas Udang)
1/2 cawan air
1/4 gula melaka
1/2 sudu besar serbuk lada hitam (letak extra jika nak pedas)
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar madu
1 sudu besar cuka
Tepung Jagung
Serbuk perasa
Garam

Cara buat ayam goreng:

1. Gaulkan ayam dengan serbuk lada hitam, serbuk perasa dan sedikit garam.

IKLAN

2. Kemudian sadurkan semua ayam satu persatu dalam tepung jagung sampai bersalut penuh.Tekan sikit supaya tepung lekat elok.

3.Goreng ayam lebih kurang dalam 10 minit (agak-agak salutan dah tak nampak bertepung dan melekat).

4. Angkat ayam tos dan tunggu sekejap, kemudian sadurkan sekali lagi ke dalam tepung jagung dan goreng semula buat kali kedua (wajib buat untuk ayam kekal rangup lama).

Goreng ayam sampai kekuningan dan sampai ayam yang disadur jadi rangup (api sederhana jangan terlampau kuat, takut dalam tak masak).

5. Dah siap boleh angkat ayam dan ketepikan untuk buat kuah salutan.

IKLAN

Cara buat kuah salutan:

1. Tumis bawang putih hingga kekuningan (minyak sikit saja lbih kurang 1 sudu besar). Masukkan kicap,air, madu,gula melaka dan serbuk cili.

2. Kacau sebati hingga mendidih. Kemudian masukkan cuka. Kacau hingga tekstur jadi sedikit pekat (jangan terlampau pekat nanti bila sejuk kuah makin pekat).

IKLAN

3. Dah nampak pekat tutup api. Waktu kuah dah agak suam boleh tuang sedikit demi sedikit ke atas ayam yang telah siap digoreng tadi sambil gaul rata.

Nak lebih boleh tuang lebih, dan kalau ada lebihan kuah salutan boleh simpan. Nanti nak buat lagi boleh goreng ayam dan gunakan kuah salutan yang sedia ada saja.

Video penuh boleh klik link ini ya https://www.facebook.com/watch/?v=318329066090146

Selamat mencuba

Sumber: Anis Atokman